EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 04 - Unió és ökumené

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Unió és ökumené

Ünnepélyes imahétnyitány a fasori református templomban

Az ökumenikus imahét zárónapján, január 23-án olvasóink is megtekinthetik a Magyar Televízió csatornáin a Krisztus-hívők egységéért – 1908 óta – minden esztendőben meghirdetett imanyolcad hazai országos nyitó istentiszteletét. A fasori református templomban múlt vasárnap este tartott budapesti alkalom a soros magyar EU-elnökség egyházi megnyitójaként vívott ki megkülönböztetett médiaérdeklődést.

Az imahét előkészítő anyagát a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács és az Egyházak Világtanácsa Hit és Egyházszervezet Bizottsága közösen állíttatja össze. Az idén Jeruzsálem keresztény közösségeire bízták az elkészítését. (Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, azokat a világ minden tájára elküldik, hogy a nemzeti nyelvekre is lefordítsák.) Az idei imahét mottójául a „Kitartóan részt vettek az apostoli tanításban” (ApCsel 2,42) igevers szolgál.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében zajlott országos nyitó istentiszteleten ezúttal nem csak a MEÖT tagegyházainak püspökei, illetve vezető lelkipásztorai szolgáltak. Miután az eseményt egyúttal a soros magyar EU-elnökség egyházi megnyitóünnepségének is szánták, így az európai egyházi szervezetek vezetői közül is többen részt vettek az istentisztelet liturgiájában. Áldást mondott Rüdiger Noll református lelkész, az Európai Egyházak Konferenciája egyház és társadalom bizottságának igazgatója, Piotr Mazurkiewicz, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) brüsszeli bizottságának főtitkára, valamint Fazekas László református püspök, a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának alelnöke, nem utolsósorban pedig Milo¨ Klátik, a Szlovákiai Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Jóllehet az Európai Unió Magyarországon tárgyaló tisztségviselői, politikusai közül – tudomásunk szerint – hivatalosan senki sem jelezte részvételi szándékát, az eseményen a magyar kormány részéről jelen volt – mások mellett – Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter, Szászfalvi László egyházügyi államtitkár és Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár.

Köszöntőbeszédében Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke kiemelte: „Nem evidencia, hogy az EU-hoz tartozunk; a magyar soros elnökség nem tehet önhitté minket, sokat kell tanulnunk és bizonyítanunk. Nem evidencia, hogy mi, magyarok demokráciában élünk; fiatal, törékeny jogállam a miénk; a demokratikus értékek, intézmények védelme mindennapos kihívás. Ez a hatalom akkor lesz erősebb, akkor nézhet szélesebb horizontok elé, ha az ember céljait helyezi a maga céljai fölé. A cél, a feladat nem lehet más, mint az emberséges mérték megtalálása, megtartása és megtartatása”.

A református templom szószékéről evangélikus püspök hirdette az igét (Gáncs Péter prédikációjának szövegét lapunk 4. oldalán közöljük), szentbeszédet pedig – a CCEE elnöki tisztét is betöltő – Erdő Péter mondott. A bíboros érsek – egyebek mellett – arra mutatott rá, hogy a kis népek, a kisebbségek, a sajátos nyelvű, kultúrájú, történelmű közösségek nemcsak értékeket hordoznak, de arra is hivatottak, hogy részt vegyenek a nagy közösség egészét érintő ügyek intézésében. Ennek szimbóluma az, hogy az EU elnöki tisztségét más és más ország tölti be, méretétől, lakóinak számától, uniós tagságának régiségétől függetlenül.

Az alkalomra a MEÖT gondozásában egy kiadvány is napvilágot látott, amely – a tagegyházak bemutatásán túl – azokat a témaköröket veszi sorra, amelyek mind a magyar EU-elnökség munkájában, mind pedig az egyházak szolgálatában hangsúlyos helyet kell, hogy elfoglaljanak.

EvÉlet-infó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Késő barokk szószékoltárok Magyarországon
Az év madarának üzenete
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Küzdelem a hitért
Bal, jobb, bal, jobb…
Jónak lenni – Isten nélkül?!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Unió és ökumené
Bajor–magyar „egyházképző”
Keresztutak
Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetése az ökumenikus imahét országos megnyitóján
„Értékes vagy!”
Nagytarcsa nagy napja
Öngyilkos fiatalok
„Az egyháznak szeretnénk a kultúrák közötti misszió lehetőségét felkínálni”
A hét témája
A közös ünnep ereje
A hazáért egy életen át
Széchenyi, Petőfi kortársa
Biblia és menedzsment
A po­zso­nyi vá­ros­fal
Közlemények, nyilatkozatok
Diakónusok értekezlete
Megemlékezés Szatmárcsekén
A közelmúlt krónikája
Don-kanyar: hadseregnyi hant
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Búcsú a színháztól
Szatmárban, Szilágyban
A vasárnap igéje
Önközpontúság – Isten-központúság
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Szeretettükör
Kapunyitási pánik
Ismerkedés színpadon, világhálón és könyvben
Cantate
Mily boldog, aki…
Nem vagy egyedül!
Égtájoló
Azonos frekvenciák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 04 Unió és ökumené

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster