EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 04 - Jónak lenni – Isten nélkül?!

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Jónak lenni – Isten nélkül?!

A helyi lap Hitélet című rovatában olvastam mostanában egy cikket, amelyben az ateista szerző arról ír, miként kereste annak lehetőségeit, hogy gyermekeit a „jóságról” tanítsa anélkül, hogy utalásokat tenne a Bibliára.

Miközben a tanítását alátámasztó alapelveket magyarázta, két mottót idézett: „Úgy bánj az emberekkel, ahogy veled szeretnéd, hogy bánjanak. És akkor is cselekedj helyesen, amikor senki sem látja, mit teszel.” Elfelejtette megemlíteni – bár lehet, nem is volt tudatában –, hogy mindkét említett alapelv bibliai eredetű. Az első megállapítást Jézus tette (lásd Máté evangéliuma, 7,12), sőt a második is Jézustól származik (Máté evangéliuma, 6,1–4). Mind a két kijelentés a Hegyi beszéd részeként szerepel a Bibliában.

A szerző úgy utalt a „jóságra”, mint valami alapvető dologra, amely természetesen és magától működik, ha készek vagyunk kipróbálni. Ezzel ellentétben Jézus egy dilemmára mutatott rá, amikor (lásd Mt 19,16–17) egy gazdag fiatalember feltette neki a következő kérdést: „Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” „Miért kérdezel engem a jóról? – felelte neki Jézus. – Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat.”

Jézus azt tanította ennek a vezetőnek – aki minden bizonnyal elismert üzletember vagy vállalkozó volt a városban –, hogy végső értelemben a jó az Istennel való kapcsolatból származik, nem csupán nemes elgondolásokból. Az a gond, hogy még ha őszintén törekszünk is jó dolgok cselekvésére, sohasem lehetünk biztosak motivációnk tisztaságában. Ahogy a Biblia is leírja: „Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!” (Jer 17,9)

Vajon mindig száz százalékig biztosak lehetünk abban, hogy amikor egyik ügyfelünknek vagy munkatársunknak valamivel kedveskedünk, azt nem azért tesszük, hogy elnyerjük a tetszését?! Vagy esetleg azért, hogy lekötelezzük, és a jövőben, amikor alkalma nyílik rá, valamilyen szívességgel viszonozza? Lehet, hogy valóban jó, amit teszünk – de az indítékunk talán pusztán annyi, hogy nekünk is jó legyen.

Ezért írta Pál apostol: „…nincsen, aki jót tegyen, nincs egyetlenegy sem.” (Róm 3,12) Nem azt mondta, hogy lehetetlen jót cselekednünk, hanem azt, hogy még a legjobb szándékunkat is beszennyezi a bűn, amelyet a Biblia az Isten elleni lázadással azonosít, mert önmagunk és önös érdekeink legjobb kiszolgálására törekszünk.

Vannak, akik az eredendő emberi jóság mellett törnek lándzsát, és a gonoszt az emberi viselkedés torzulásának tartják. De ha őszinték vagyunk, akkor be kell látnunk, hogy gyakran a legjobb szándék ellenére is sikerül olyasmit véghezvinnünk, amiről tudjuk, hogy elfogadhatatlan, vagy bár önmagukban jó dolgokat teszünk, rossz az indíttatás.

Vajon mindez azt jelenti, hogy a jó cselekvése a munkahelyünkön, otthon vagy a lakóközösségben értelmetlen dolog? Ellenkezőleg – de fel kell ismernünk a jó forrását. Ahogy Jézus kijelenti (lásd Jn 15,5): „…nélkülem semmit sem tudtok cselekedni”, az arra utal, hogy az igazi jóság, amely mentes az önös érdekektől, csak Isten bennünk és általunk munkálkodó ereje által érhető el.

Jónak lenni és jót tenni kiváló dolog és kívánatos alapelv mindannyiunk számára életünk minden területén. Csak ne feledjük, hogy a jóság alapja Isten törvényei! Még akkor is, ha vannak, akik ezt vitatják, vagy akár Isten létét sem ismerik el.

(Forrás: Monday Manna)

Rick Boxx


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Késő barokk szószékoltárok Magyarországon
Az év madarának üzenete
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Küzdelem a hitért
Bal, jobb, bal, jobb…
Jónak lenni – Isten nélkül?!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Unió és ökumené
Bajor–magyar „egyházképző”
Keresztutak
Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetése az ökumenikus imahét országos megnyitóján
„Értékes vagy!”
Nagytarcsa nagy napja
Öngyilkos fiatalok
„Az egyháznak szeretnénk a kultúrák közötti misszió lehetőségét felkínálni”
A hét témája
A közös ünnep ereje
A hazáért egy életen át
Széchenyi, Petőfi kortársa
Biblia és menedzsment
A po­zso­nyi vá­ros­fal
Közlemények, nyilatkozatok
Diakónusok értekezlete
Megemlékezés Szatmárcsekén
A közelmúlt krónikája
Don-kanyar: hadseregnyi hant
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Búcsú a színháztól
Szatmárban, Szilágyban
A vasárnap igéje
Önközpontúság – Isten-központúság
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Szeretettükör
Kapunyitási pánik
Ismerkedés színpadon, világhálón és könyvben
Cantate
Mily boldog, aki…
Nem vagy egyedül!
Égtájoló
Azonos frekvenciák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 04 Jónak lenni – Isten nélkül?!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster