EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 04 - Az év madarának üzenete

Hozzászólás a cikkhez

Az év madarának üzenete

A Magyar Madártani Egyesület (MME) a széncinkét választotta a 2011. év madarának. Ezt a kedves, színes kis madarat mindenki ismeri, hiszen szinte mindenhol előfordul: erdőkben és kertekben, de még a nagyvárosokban, a lakótelepeken is megtalálható. A téli madáretetők leggyakoribb látogatója. Nem veszélyeztetett faj, éppen ezért tűnik meglepőnek, hogy az év madara lett.

Az MME indoklása szerint éppen azért esett a választás a széncinkére, mert fontos a pozitív példa. A széncinke felhívja a figyelmet arra, hogy mindannyiunk felelőssége a természetes élőhelyek megőrzése, a fajok megmaradása. Sajnos ma a világ szinte minden részén olyan óriási mértékű az élőhelyek átalakítása, hogy az a laikus szemlélő számára is nyilvánvaló. Megdöbbentő látvány a tarra vágott erdők kopársága, a gombamód szaporodó ipari parkok és bevásárlóközpontok sivár egyformasága és ezek következményei: a táj kiüresedése, a fajok eltűnése és a környezetszennyezés.

Azt gondoljuk, mindez értünk, a mi kényelmünk érdekében történik, ám valójában sokkal többet veszítünk, mint amennyit nyerni vélünk. Sajnos sok riasztó példa van világszerte: A túlhalászás miatt kiüresednek a tengerek és az óceánok, emiatt a halászok elveszítik a megélhetésüket. A vegyszerek mértéktelen használata miatt mára Kínában szinte az összes folyó élővilága kipusztult. Szintén Kínában kézzel kell beporozni a barackligetek fáit, mert a rovarok eltűntek. Amerikában katasztrofális mértékű méhpusztulás figyelhető meg. A kiuzsorázott, agyonvegyszerezett talajokon egyre csökken a termésátlag. Hatalmas területek válnak lakhatatlanná, élhetetlenné.

Szélsőségesnek tűnnek a példák? Azt gondoljuk, hogy ezek túl messze vannak tőlünk, nem tehetünk ellenük semmit? A valóság azonban az, hogy mindenki, aki például a bevásárlókosarába teszi a több ezer kilométerről ideszállított termékeket, hozzájárul a környezetromboláshoz. Amíg ez nem tudatosul mindenkiben, utópia minden kezdeményezés a rombolás és a pusztítás megakadályozására.

Az 1992-ben Rio de Janeiróban aláírt biodiverzitás-védelmi egyezmény sorsa is ezt támasztja alá. Az egyezmény azt tűzte ki célul, hogy 2010-re állítsuk meg a biológiai sokféleség csökkenését. Mára egyértelművé vált, hogy ez a cél nem valósult meg. Sajnos az ökológia szaknyelvén megfogalmazott problémát még érthetővé sem sikerült tenni a hétköznapi emberek számára, nemhogy közel vinni a mindennapokhoz, amelyekben nem a számukra ismeretlen vagy érdektelen állatok vagy növények sorsa a meghatározó, központi kérdés. A jóléti társadalmak polgárai továbbra is pazarlóan, a jövő tartalékait felélve élnek, a fejlődő országok pedig ezt az életszínvonalat tekintik elérendő célnak. Viszont az egyetlen Földünk nem képes ezeket az igényeket kielégíteni. Az eredmény: pusztulás minden téren.

A széncinke segíthet megértenünk felelősségünket és azt, hogy mindannyiunknak a saját helyünkön kell hozzájárulnunk környezetünk védelméhez, a fajok fennmaradásához. Ugyanis abban, hogy a széncinke nem lett veszélyeztetett faj, hogy szinte mindenhol megtalálható, és nem csökken az állománya, óriási szerepünk van nekünk, embereknek. Mindenkinek, aki eteti ezeket a kis madarakat telente, itatja őket nyaranta, odút helyez ki számukra a fészkelés megkönnyítésére bárhol – falun, városban, kertben, lakótelepen. Ezek nélkül ugyanis ma talán mint veszélyeztetett faj lenne az év madara, mert a természetes élőhely számára is egyre nehezebben elérhető. A „modern” erdőgazdálkodás következményeként alig vannak öreg, odvas fák, ahol fészkelhetnének. Ezért van szükség a mesterséges odúkra, ahová szívesen betelepednek költeni.

Nem egyoldalú ez a tevékenység. A széncinke is meghálálja a törődést: mivel a tavaszi-őszi időszakban rovarokkal táplálkozik, nem elhanyagolható, rovarok elleni biológiai védekezéssel segíti az ültetvényeket, kiskerteket, de akár a városban élőket is.

A cinke sikeréhez mi is kellettünk. Ez a siker pedig hitet és erőt adhat mindenkinek, hogy van értelme és lehet eredménye annak, ha naponta teszünk valamit környezetünk, a közvetlen környezetünk védelméért.

Sánta Anikó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Késő barokk szószékoltárok Magyarországon
Az év madarának üzenete
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Küzdelem a hitért
Bal, jobb, bal, jobb…
Jónak lenni – Isten nélkül?!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Unió és ökumené
Bajor–magyar „egyházképző”
Keresztutak
Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetése az ökumenikus imahét országos megnyitóján
„Értékes vagy!”
Nagytarcsa nagy napja
Öngyilkos fiatalok
„Az egyháznak szeretnénk a kultúrák közötti misszió lehetőségét felkínálni”
A hét témája
A közös ünnep ereje
A hazáért egy életen át
Széchenyi, Petőfi kortársa
Biblia és menedzsment
A po­zso­nyi vá­ros­fal
Közlemények, nyilatkozatok
Diakónusok értekezlete
Megemlékezés Szatmárcsekén
A közelmúlt krónikája
Don-kanyar: hadseregnyi hant
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Búcsú a színháztól
Szatmárban, Szilágyban
A vasárnap igéje
Önközpontúság – Isten-központúság
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Szeretettükör
Kapunyitási pánik
Ismerkedés színpadon, világhálón és könyvben
Cantate
Mily boldog, aki…
Nem vagy egyedül!
Égtájoló
Azonos frekvenciák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 04 Az év madarának üzenete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster