EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 04 - Küzdelem a hitért

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Küzdelem a hitért

A Spurgeon-díjas baptista lelkipásztor, dr. Szebeni Olivér új könyvében – amely Küzdelem a hitért címmel a Baptista Kiadó támogatásával jelent meg – a hitről megfogalmazott gondolatait foglalja össze.

A történészként ismert szerző ezúttal az embernek a hitért folytatott küzdelmét vizsgálja. A keresztény hitnek nemcsak az egyén életében, hanem a gyülekezeti és a társadalmi életben betöltött szerepét is elemzi. A háromrészes kötet írásaiban a szerző gazdagon kamatoztatja lelkészi tapasztalatait, bőven alkalmazza az életből vett példákat, jól hasznosítja gazdag történelmi ismereteit, és állításai igazolására friss élményei közül felhasználja a 21. századi keresztények életvitelével kapcsolatos személyes megfigyeléseit.

Kötetének alapgondolatát a Júdás levelében olvasható felszólítás adja: „…küzdjetek a hitért, amely egyszer s mindenkorra a szentekre bízatott.” (Júd 3) Az első fejezetben az egyén és a hit kapcsolatát elemzi. Visszatérően hangsúlyozza, hogy a személyes hitért mindenkinek egyénileg kell küzdenie. Leszögezi, hogy a dimenziókon felül álló hit nélkül nem létezhet az ember. Rámutat az átlagember hit dolgában tapasztalható tájékozatlanságára, a hit fogalmát övező téveszmékre is, például hogy a hitet meg lehet tanulni, vagy hogy a hithez megfelelő műveltség szükségeltetik.

Az olvasó elé tárt gondolatsor kitér arra a megállapításra is, hogy a hit képessége kizárólag emberi tulajdonság, s a szerző mindjárt úgy értékeli a kinyilatkoztatás Istenébe vetett személyes hitet, hogy az a legnagyobb áldás az egyén számára, amely növeli az élet értékét és szépségét. Vallja, hogy a hitért vívott küzdelemben teljesedhet ki igazán az egyén lelkiségének gazdagsága és szépsége.

A második fejezetben főként arra mutat rá a szerző, hogy milyen jelentős szerep jut egy adott gyülekezet lelkiségének az egyén személyes hitének alakításában. Különböző oldalról vizsgálja meg a gyülekezet életét mint az egyén hitét befolyásoló fontos tényezőt.

A társadalom és a hit kapcsolatát tárgyalja a harmadik fejezet. A társadalmat mint a hit küzdőterét ábrázolja, ahol az egyénnek a személyes hitért folytatott küzdelmében számos nehézségen át kell győznie. A könyv egészét átszövi az a lényeges megállapítás, hogy az egyén hite Isten őszinte elfogadásával teljesedhet ki. Szebeni Olivér sürgeti, hogy a jelen társadalmi változásait követően kerüljenek helyükre az értékek, köztük az emberek személyes hite is, mert „a jövő olyan lesz, amilyen a hitünk Istenben” – idézi egy amerikai megagyülekezet lelkipásztorát. Majd így foglalja össze a könyvében több mint száz oldalon tárgyalt témát: „A hit az embert magasabb szintre emeli, fényesíti képességeit, és alkalmassá teszi felelős társadalmi gondolkodásra. A keresztyén hit értékteremtő többlet, és aki a hit útját választja, annak számára Isten kaput nyit a boldog jövő felé!”

Szebeni Olivér lelkipásztor könyvének hitelességét személyes életgyakorlata, a Jézus Krisztusba vetett élő hite bizonyítja, mert ő is vallja Lutherrel, hogy „sola fide”, és meggyőződéssel énekli dr. Bácsi Sándornak G. F. Händel dallamára írt nagyszerű énekszövegét: „Csak a hit, s ez elég! / Ez szilárd jó alap. / A harcban ez segít, / És diadalt ez ad. / Én rendületlenül hiszek, / Így jól küzdő győztes leszek.” (Baptista gyülekezeti énekeskönyv 400)

Marosi Nagy Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Késő barokk szószékoltárok Magyarországon
Az év madarának üzenete
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Küzdelem a hitért
Bal, jobb, bal, jobb…
Jónak lenni – Isten nélkül?!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Unió és ökumené
Bajor–magyar „egyházképző”
Keresztutak
Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetése az ökumenikus imahét országos megnyitóján
„Értékes vagy!”
Nagytarcsa nagy napja
Öngyilkos fiatalok
„Az egyháznak szeretnénk a kultúrák közötti misszió lehetőségét felkínálni”
A hét témája
A közös ünnep ereje
A hazáért egy életen át
Széchenyi, Petőfi kortársa
Biblia és menedzsment
A po­zso­nyi vá­ros­fal
Közlemények, nyilatkozatok
Diakónusok értekezlete
Megemlékezés Szatmárcsekén
A közelmúlt krónikája
Don-kanyar: hadseregnyi hant
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Búcsú a színháztól
Szatmárban, Szilágyban
A vasárnap igéje
Önközpontúság – Isten-központúság
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Szeretettükör
Kapunyitási pánik
Ismerkedés színpadon, világhálón és könyvben
Cantate
Mily boldog, aki…
Nem vagy egyedül!
Égtájoló
Azonos frekvenciák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 04 Küzdelem a hitért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster