EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 11 - A 14. helyen

Égtájoló

Hozzászólás a cikkhez

A 14. helyen

A GfK csoport rendszeresen felméri, hogy a különböző hivatásokban dolgozóknak milyen a bizalmi indexük a lakosság körében. A közelmúltban napvilágra került húszas lista élén – talán nem meglepő – a tűzoltók állnak, akiket a postások és a tanárok követnek. Az abszolút sereghajtók pedig a politikusok, akiket csak az újságírók és a reklámszakemberek előznek meg.

A felmérés a papokkal kapcsolatos bizalmi indexre is rákérdezett. Nos, az eredmény nem éppen lelkesítő: ötven ponttal a 14. helyen végeztünk. Ha nem is kieső helyen, de az alsó középmezőnyben. Az előző évhez képest két hellyel csúsztunk vissza.

Az okokon és a kitörési pontokon gondolkozom, hiszen ezekkel az adatokkal mindannyiunknak szembesülnük kell. Lehet persze mondani, hogy ezek a számok nem általában az egyházra, hanem „csak” a vezetőire vonatkoznak. Áltathatjuk magunkat azzal is, hogy mindez nem feltétlenül az evangélikus lelkészeket értékeli, továbbá korholhatjuk a bulvármédiát, hogy milyen differenciálatlanul minősít akkor, amikor egyházi emberek vélt vagy valós szennyes ügyeit teregeti ki. Ám ne dugjuk homokba a fejünket! Egyrészt számos külföldi országban sokkal nagyobb papi botrányok derültek ki, a lelkészek iránti bizalom nemzetközi mértéke mégis lényegesen magasabb (58 százalék), mint nálunk. Másrészt az evangélikusság egyik gyengeségére jól rávilágított az a szociológiai felmérés, amelyet a stratégiai munka keretében végeztünk el.

Az adatok szerint döbbenetesen kevesen fordulnak lelkészükhöz személyes gondjaikkal. Más szóval saját vizsgálataink is megerősítik azt a tényt, hogy a lelkészek esetében nem annyira bizalmi, mint inkább bizalmatlansági indexről beszélhetünk.

Persze nincs új a nap alatt. A papok Istene című, 1907-ben írt versében Ady Endre is véleményt formál egy képzeletbeli korabeli felmérésen: „Én véreim, búsak, szegények, / Tudom én azt, hogy kell az ének, / Kell a zsoltár, kell a fohász, / Kell a hit, de ne higgyetek / Soha a papok istenének.”

Bő évszázaddal később nekünk magunknak kell választ keresnünk arra a kérdésre, hogy a legkülönbözőbb hivatású – egyszerű vagy iskolázott –, valamint a különböző korosztályokhoz tartozó emberek körében milyen kép él a papokról. Említett belső egyházi felmérésünk nyomán először annak okait kellene megvizsgálnunk, hogy miért nem dörömbölnek a parókiák és a lelkészi hivatalok ajtaján saját híveink. Miért akarják „maguk megoldani” életük megannyi gondját? Lehet, hogy a horoszkópokra jobban figyelnek, mint lelkészeik útmutatására? Egyáltalán, jelen vannak-e közöttük a papjaik?…

A minap a belügyminiszter egy fórumon arról beszélt, hogy a rendőröknek ki kell szállniuk autóikból, hogy érdemben láthatóak, megszólíthatóak legyenek a legkisebb településeken is. Ha egy lelkész – jó esetben – csak e-mailben kommunikál híveivel, akkor hogyan lehet a szemébe nézni? Ha csak felhúzott ablakú autóval suhan keresztül a falun, akkor miként szólítható meg?

Persze ne legyünk igazságtalanok: magam is tudom, hogy milyen sok lelkész végez erő feletti, áldozatos munkát. Csak remélni tudom, hogy soraim nyomán özönlenek majd a szerkesztőségbe az olvasói levelek, amelyek nagyszerű papi példákról szólnak. Ezzel együtt engem nyomaszt ez a bizonyos 14. hely. Keresem benne a magam felelősségét is, hogy püspökként nem veszítem-e el a hívek, beleértve a lelkészek bizalmát.

A belső egyházi összefüggések után a külső körülményeket is meg kell vizsgálnunk. Lehetséges, hogy a szekularizáció mind nagyobb térnyerésével folyamatosan csökken a lelkészek és az egyház társadalmi jelenléte. Ám észre kell venni, hogy a még nálunk is elvilágiasodottabb Nyugaton lényegesen nagyobb a lelkészek bizalmi indexe. A nemzetközi átlag a mi 50 százalékunkkal szemben 58 százalék. Ennek csak részben lehet oka a kommunista múlt, hiszen a rendszerváltozás idején kiemelkedően magas volt az egyházakkal és a lelkészekkel kapcsolatos pozitív várakozás. Tartok tőle, hogy az elmúlt húsz évben nemigen találtuk meg a releváns társadalmi jelenlét formáit. Vagy visszahúzódtunk a magánélet biztonságosnak vélt falai közé, vagy annál nagyobb vehemenciával követeltük jogainkat a nyilvánosság előtt. Vagy gyáva nyusziként, vagy prédára leső oroszlánként viselkedtünk. Ismereteim szerint egyik sem eredeztethető a bibliai hagyományból.

A 14. hellyel való őszinte szembesülés komoly változásokat is eredményezhet. Az okok bemutatásához hasonlóan itt is a belső és a külső összefüggésekre utalok. Kezdjük ezúttal az utóbbival. Nem szabad belenyugodnunk abba, hogy nincs társadalmi súlyunk. Ezt azonban nem külső eszközökkel érhetjük el, hanem annak komolyan vételével, amire prófétai és jézusi mandátumunk van. A „vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet” (Ézs 40,1) napiparancsának teljesítésével vagy éppen az irgalmas samaritánus példázatának szüntelen megélésével. Más szóval a leszakadó rétegek iránti szolidaritással, a legnemesebb protestáns hagyománynak számító igényes és értékorientált oktató-nevelő munkával, az emberek kérdéseinek és kételyeinek komolyan vételével, valamint a – harsányságtól és önérdektől mentes – folyamatos társadalmi jelenléttel. A szociológusok kérdése ugyan a papságra vonatkozott, ám a protestáns hagyományban vallott egyetemes papság elve talán itt is érvényes lehet, és minden hívőnek, minden evangélikusnak megvan a maga felelőssége e téren is.

A változásoknak azonban belül kell elkezdődniük. Akkor fognak több bizalommal fordulni felénk, ha bennünk is megerősödik a bizalom. Mind a másik ember, mind Isten iránt.

Beszédes a magyar nyelv: valakibe vetjük bizalmunkat, ahogy a magvető szórja a magot. A jézusi példázatból tudjuk: útfélre, sziklás helyre, tövisek közé is (Mt 13,3–9)… A csalódások utáni bőséges termés mindenért kárpótolja a magvetőt! Az Isten iránti bizalmat pedig a múlt vasárnapi ige is ébresztgette bennünk (és ez legyen a mostani „keddi kalács”): „Bízzál az Úrban teljes szívből…” (Péld 3,5)

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kezdjük a böjtöt Lutherrel!
A nyelv megfékezése
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra megelevenedtek a bábok
Kenyérosztás
Szolidaritásról Sárváron
Pi­lá­tus és Hét ima
Thomas Dahl vendégszolgálata
Ír­ják a di­ák­éle­tet
Keresztutak
Elhívatásunk és szolgálatunk közös
Aliansz teológiai műhely
Morzsaszedés
Új fejezet a svéd–magyar evangélikus kapcsolatokban
Evangélikus egy­há­zi szemé­lyi­ség az Em­be­ri Mél­tó­ság Ta­ná­csá­ban
e-világ
Kommunikáció, azaz „bekopogtatás”
Keresztény szemmel
Böjti önvizsgálat
A hét témája
Mesterségek és foglalkozások a Bibliában
A béka mindig béka marad
Nem kell tökéletesnek lenni!
Kiút a reménytelenségből
Lomtalanítás
A kezdők
Gyülekezettörténet latinul és tótul
Presbiteri csendesnap Győrött
evél&levél
Várandóshétvége
2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos
A közelmúlt krónikája
Gartai István emlékezete
Százhúsz éve hunyt el Ballagi Mór
Egy hosszú elnyomás története
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
A Pákh család a forradalom és szabadságharc szolgálatában
Jegyzetlapok
Száz esztendő „szeletei” könyvben és kiállításon
A vasárnap igéje
Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bíbic
Ételkereső
Kedves Gyerekek!
Cantate
Úr Jézus, hozzád kiáltok
Böjt himnusza
Égtájoló
A 14. helyen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 11 A 14. helyen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster