EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 11 - Böjti önvizsgálat

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Böjti önvizsgálat

Negyven napon keresztül – öt vasárnapon egészen biztosan – elhangzik az evangélikus templomokban a böjt szó. A hatodik vasárnapon a sokkal szívmelengetőbb kifejezést, a virágvasárnapot használjuk, mert ez egy látványos eseményt ír le: Jézus jeruzsálemi bevonulását. Ez a látványos esemény azonban egyenesen vezet a golgotai kereszthez, de azon keresztül a harmadnap váratlan történéseihez. A felfoghatatlan, de valóságos feltámadáshoz is, amely mustármagnyi kezdete egy hatalmas életfának, amelyet később egyháznak nevezünk. Igaz, van ennek a csodálatos életfának rengeteg száraz, letört ága is, fonnyadt levele, kókadt virága, fanyar gyümölcse, ám minden lehangolóan negatív elem ellenére életesen él az életfa ezernyi ágában a világ minden táján.

A vasárnapi istentiszteleteken a böjt meghatározás nem változik, csak a vasárnapok számozása jelzi, hogy egyre közelebb vagyunk a megváltás művéhez. Imádságban csak azt kérhetjük, hogy egyre közelebb is kerüljünk a megváltó Jézus személyéhez, mert ez a történet a vele való személyes kapcsolat nélkül üressé, erőtlenné, árnyékká változik.

Fájdalmasan sokan vannak, akik nem tudják, mire emlékezik a világkereszténység a nagyhéten. Kíváncsiskodó közvélemény-kutatók az elmúlt évtizedekben nem is egyszer megkérdezték az „utca emberét”, miről is van szó nagyhéten és húsvét ünnepén. És világnézeti beállítottságtól függően – megütközve, sajnálkozva vagy éppen diadalittasan – adták közre valóban elszomorító eredményeiket a sokszázalékos tudatlanságról.

Minket a lehangoló eredmény csak az örök élet összefüggésében szomorít el, mert egyébként demokratikus módon el kell ismernünk az elkárhozáshoz való személyiségi jogot is. E szomorú tételünknek csak fokoznia kellene missziói küldetésünk tudatát, különösen szeretteink körében, hiszen ki szeretné magának az örökkévalóság boldogságos üdvösségét elképzelni, ha a szívéhez legközelebb állók hiányoznának onnan?

Oly nyugtalanító kérdés ez, hogy belegondolni sem merünk, s lelki nagyvonalúsággal bizakodunk a határtalan kegyelem működésében. Jézus hátha mégsem gondolta komolyan a Szentírás evangéliumaiban és leveleiben olvasható kijelentéseit a kárhozatról és üdvösségről, vagy azt a kijelentését, hogy „aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik” (Mk 16,16).

Ahelyett, hogy kortörténeti, formatörténeti vagy óegyházi redakciós (szerkesztői) szándékokat firtatva gyengítenénk ezeknek az egyértelmű, világos kijelentéseknek a súlyát, talán érdemesebb és lelki értelemben hasznosabb lenne elgondolkodni saját keresztény és tanítványi létünk súlyán, megjelenési formáján és azon, mekkora ereje van a kívülállók felé. Ezért is – és másért is – érdemes lenne eltűnődni a böjt igazi teológiai értelmén.

Nem vitatjuk: besorolható a böjt szó alá a helyes, illetve a szerény étkezés is, fontos lehet ez a megközelítés is, jelentheti az önfegyelmet, az önnevelést, de mi – evangélikus olvasatban – ennél sokkal többet feltételezünk. Lehet nagyon hasznos az önmegtartóztatás a terített asztal mellett, hasznos a felesleges kilók elleni küzdelem, a fogyókúra vagy betegség esetén a diéta. De ha az evangéliumi valóságot vesszük, sokkal többről van szó, mint az „enni vagy nem enni” kérdéséről. Nem ez itt a kérdés! Sokkal fontosabb ennél! A saját hitéletünk kisugárzó valósága és missziói erőnk miatt is sokkal fontosabb a böjt igei, teológiai értelmezése.

A negyvenes szám mélyebb értelmére számos helyen utal a Szentírás. Negyven esztendő (mint a pusztai vándorlás időtartama) vagy negyven nap (mint Illés vagy Jézus esetében): a negyvenes szám fontos szellemi tartalomra utal. Ezen idő alatt át kellett menni egy átformáló szellemi kohón, akár megkísértetve is. Elgondolkodtató módon ezt a „negyvenes” átmenetet még Isten Fia is vállalta, noha esetében feltehetően szükségtelen lett volna. S ezzel minket is figyelmeztet, hogy az előttünk álló negyvennapos periódus felé óriási lelki felelősséggel kell fordulnunk. Ennek az időszaknak megvan (meg kellene, hogy legyen) a maga felkészítő ereje a megváltás titkának igazi megünneplésére.

Tavasszal emlegetni szokás, hogy a böjti (diétás) táplálkozás következtében megtisztulhatunk a felesleges mérgektől, salakanyagoktól. De mi sokkal többre gondolunk: a nem megvetendő testi kontroll mellett a lelki önvizsgálatra!

Hitéletünk minősége függ attól, belenézünk-e a következő negyven nap alatt abba a lelki tükörbe, amelyet a Szentírás tart elénk. Érezzük-e szükségét a lelki megtisztulásnak? Milyen is a lelki arculatunk? Esetleg nem miattunk riadnak-e el a közelünkben élők, akár még a szeretteink is Krisztus megváltó kegyelmétől?

Adjon Isten Lelke böjti bátorságot az önvizsgálatra, és vezessen el bennünket a megtisztulás forrásához, a golgotai kereszthez!

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kezdjük a böjtöt Lutherrel!
A nyelv megfékezése
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra megelevenedtek a bábok
Kenyérosztás
Szolidaritásról Sárváron
Pi­lá­tus és Hét ima
Thomas Dahl vendégszolgálata
Ír­ják a di­ák­éle­tet
Keresztutak
Elhívatásunk és szolgálatunk közös
Aliansz teológiai műhely
Morzsaszedés
Új fejezet a svéd–magyar evangélikus kapcsolatokban
Evangélikus egy­há­zi szemé­lyi­ség az Em­be­ri Mél­tó­ság Ta­ná­csá­ban
e-világ
Kommunikáció, azaz „bekopogtatás”
Keresztény szemmel
Böjti önvizsgálat
A hét témája
Mesterségek és foglalkozások a Bibliában
A béka mindig béka marad
Nem kell tökéletesnek lenni!
Kiút a reménytelenségből
Lomtalanítás
A kezdők
Gyülekezettörténet latinul és tótul
Presbiteri csendesnap Győrött
evél&levél
Várandóshétvége
2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos
A közelmúlt krónikája
Gartai István emlékezete
Százhúsz éve hunyt el Ballagi Mór
Egy hosszú elnyomás története
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
A Pákh család a forradalom és szabadságharc szolgálatában
Jegyzetlapok
Száz esztendő „szeletei” könyvben és kiállításon
A vasárnap igéje
Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bíbic
Ételkereső
Kedves Gyerekek!
Cantate
Úr Jézus, hozzád kiáltok
Böjt himnusza
Égtájoló
A 14. helyen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 11 Böjti önvizsgálat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster