EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 11 - Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!

A vasárnap igéje

Hozzászólás a cikkhez

Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!

Hamvazószerdán új szakaszába léptünk az egyházi esztendőnek: ránk köszöntött a nagypéntek sötétségére figyelmeztető, egyszersmind a mindent felülmúló főünnep, a húsvét ragyogását előkészítő böjti időszak. Mi másról szólhatna az anyaszentegyház – nem csupán testi, hanem mindenekelőtt szívbéli – böjtölése, ha nem arról, amire böjt első vasárnapjának evangéliuma ráirányítja a figyelmünket: Krisztus Urunk keresztjének titkairól?

Elsőként azt a tényt kell újra és újra bűnbánattal elfogadnunk, hogy az oly könnyen sátáni útra tévedt Péterhez hasonlóan mi sem mindig ismertük Krisztust úgy, ahogyan ő kinyilatkoztatta önmagát. Nem könnyű megértenünk azt, hogy Krisztus keresztje mögött Isten titokzatos akarata rejtőzik. Mint ahogyan nem volt könnyű megértenie Péternek sem, aki percekkel korábban őszintén és egyszerűen megvallotta: Jézus a Krisztus, az élő Isten Fia. Nem test és vér nyilatkoztatta ki neki ezt, hanem a mennyei Atya… A test és vér, az ember természetes értelme szerint a kereszt, a Messiás emberekért való szenvedése elképzelhetetlen, sőt megbotránkoztató esemény, amely még a kősziklahitű tanítványt is a sátáni gondolkodás szakadékának szélére löki.

Napjainkban újraéled a régi korokban divatos tévtanítás, hogy Jézus keresztje következmény volt: megszokottól eltérő, sokak szemében provokatív viselkedésének egyenes folyománya. Vállalása az ő részéről egyszerű következetesség volt: élete árán is vállalta elveit… Még egyszer szögezzük le: ez tévtanítás! Távozz tőlem, sátán…! Második századi egyházatyánk, Polikárp szmirnai püspök jelenti ki ránk maradt, filippiekhez írt levelében: „Aki a kereszt bizonyságát nem vallja, az a sátántól való.”

Krisztus keresztje nem az események szerencsétlen összejátszása vagy az emberi tartás jele, hanem Isten üdvözítő akarata. Pontosan azért kellett a Messiásnak keresztutat járnia, hogy megszabadítson bennünket a sátáni gondolkodás csapdájából, az őt olyan könnyen félreismerő tévelygésből. Biblikusabban vagy egyháziasabban szólva: azért, hogy megváltson bennünket.

Krisztus keresztjének árnyékában elmélkedve arra is rá kell döbbennünk, hogy a keresztet vállaló Megváltó övéitől teljes tudatátformálást követel – és ugyanezt ajándékozza is nekik. Az ember ugyanis többnyire nem kíván mást, mint megmenteni a saját életét, megnyerni az egész világot. Elfogadott jelszavunk: valósítsuk meg önmagunkat! Ha elég ügyesek vagyunk, ehhez még olyan ideológiát is felhasználunk, amelyben előkelő helyet „adományozunk” Istennek…

A péteri-sátáni válasz mögött is felfedezhetünk talán valami ilyesmit. A természetes emberi logika szerint a Messiás feladata alighanem az, hogy rendbe tegye az életünket, megregulázza a nekünk nem tetszőket, igazolja döntéseinket, életvitelünket, választott utunkat. Ha úgy tetszik: bűneinket… Hogy minden maradjon a régiben. Krisztus keresztje viszont éppen azt üzeni: semmi nem maradhat a régiben! Nagy baj van az életünkkel, és ha nem vigyázunk, nem változunk, minden kicsúszik a markunkból. Miközben megpróbáljuk megvalósítani önmagunkat, semmivé foszlunk. Miközben meg akarjuk menteni az életünket, elveszítjük. Miközben megpróbáljuk megnyerni a világot, kárt vallunk a lelkünkben.

Mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért? A kérdésre a kereszten találjuk meg a választ: emberi ésszel ugyan fel nem fogható, de Jézus Krisztus megfizette a váltságdíjat a lelkünkért! Semmi nem maradhat tehát a régiben: vegyük fel a keresztünket, és kövessük őt. Akkor is, ha szavai, cselekedetei, életünket irányító hatalmas akarata érthetetlenek, olykor megbotránkoztatók. Krisztus hatalmas szavára távozik tőlünk a sátán, és megújul az életünk.

Krisztus keresztje végül arra is ráébreszthet bennünket, hogy benne találjuk meg az örök élet egyetlen esélyét. Amire Péter és vele együtt valamennyien képtelenek vagyunk, azt ő megtette: legyőzte a sátánt. Ma még cipeljük a keresztjeinket, ma még kísért bennünket a sátán, ma még bűnös óemberünk küzd a megújulásunk ellen, de eljön majd az idő, amikor az Emberfia ismét közöttünk lesz, méghozzá angyalainak dicsőségében. Akkor nem lesz többé mellébeszélés, nem lesz többé alakoskodás, nem lesz több idő az igazság felismerésére sem, mert minden egyértelművé válik. Az örök élet azoknak jut osztályrészül, akik Jézus Krisztust e világi életük során az értük, mindannyiunkért meghalt és feltámadott Messiásnak tekintették és vallották. Nincs más út. A mennyországba nem lehet különféle ügyesen elrejtett kiskapukon át beoldalogni.

Bűnbánattal kérdezzük meg magunktól a böjt első napjaiban: hányadik helyet foglalják el a mindennapjainkban az e világi élet minőségével kapcsolatos törekvések – és hányadik helyen áll az örök élet iránti vágyakozás, a kereszt megváltó Krisztusában való hit? Pedig Krisztus dicsősége böjtben is letagadhatatlan bizonyosság: ha hittel tekintünk rá, akkor a javunkra, ha megütközünk rajta, akkor a kárhozatunkra.

Böjt első vasárnapja hagyományosan a sátán legyőzőjeként állítja elénk az Úr Jézust. Ő az, aki megszabadít bennünket – nem a sátán által ránk zúdított sok rossztól, szenvedésektől, keresztektől, hanem mindenekelőtt a belénk költözött, bennünket megfertőző sátáni gondolatoktól.

Bizalommal folytassuk tehát szívünk – esetleg testünk – böjtölését a következő hetekben, mert a bűnbánati idő sötétségének leple alatt már most meg-megcsillan a győztes Krisztus dicsősége, amely húsvét ünnepén fogja mindent elsöprő erővel beragyogni az életünket, hogy bepillanthassuk abba az örök dicsőségbe, amely a Krisztus-hívőt e világ elmúlta után várja.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kezdjük a böjtöt Lutherrel!
A nyelv megfékezése
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra megelevenedtek a bábok
Kenyérosztás
Szolidaritásról Sárváron
Pi­lá­tus és Hét ima
Thomas Dahl vendégszolgálata
Ír­ják a di­ák­éle­tet
Keresztutak
Elhívatásunk és szolgálatunk közös
Aliansz teológiai műhely
Morzsaszedés
Új fejezet a svéd–magyar evangélikus kapcsolatokban
Evangélikus egy­há­zi szemé­lyi­ség az Em­be­ri Mél­tó­ság Ta­ná­csá­ban
e-világ
Kommunikáció, azaz „bekopogtatás”
Keresztény szemmel
Böjti önvizsgálat
A hét témája
Mesterségek és foglalkozások a Bibliában
A béka mindig béka marad
Nem kell tökéletesnek lenni!
Kiút a reménytelenségből
Lomtalanítás
A kezdők
Gyülekezettörténet latinul és tótul
Presbiteri csendesnap Győrött
evél&levél
Várandóshétvége
2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos
A közelmúlt krónikája
Gartai István emlékezete
Százhúsz éve hunyt el Ballagi Mór
Egy hosszú elnyomás története
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
A Pákh család a forradalom és szabadságharc szolgálatában
Jegyzetlapok
Száz esztendő „szeletei” könyvben és kiállításon
A vasárnap igéje
Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bíbic
Ételkereső
Kedves Gyerekek!
Cantate
Úr Jézus, hozzád kiáltok
Böjt himnusza
Égtájoló
A 14. helyen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 11 Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster