EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 11 - Jegyzetlapok

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Jegyzetlapok

(Napló, 2011)

A családi ház. Gyermekkorom tündérvilága nincs sehol. Semmi nem maradt belőle. A gyökereit a nagyszoba alá növesztő hatalmas nyárfát kivágták, a hűs vizet csepegtető artézi kutat betemették. Oda a mindent termő kert, a selyemvirágokat bontó meggyfa is. Egy fabódé árválkodik a bejárat mellett, ott kapják a jegyet a beálló autók, hogy bent őrizzék őket. Egyszerű betonbunker lett az emlékektől roskadozó vásárhelyi ház. Álltam az udvaron, némán, s úgy éreztem, mintha valaki géppisztollyal leterített volna; nem volt szavam a váratlan fájdalomra.

Hamvas Béla:Naplók. A huszadik század egyik legnagyobb gondolkodójának életműsorozatát zárja le a két kötet. Szerzőjüket nem volt könnyű követni, hiszen mindig járatlan utakon tört előre. Hamvas munkáit nem kapcsolhatjuk a filozófiához, az irodalomhoz, a vallások egyetlen irányzatához sem, mégis mind bennük van. Nem volt elődje, nem volt szavait továbbgondoló tanítványa, napjainkban mégis mindenki hivatkozik rá.

Indulását, különös vállalkozását meghatározta édesapjának, Hamvas Józsefnek az élete, aki pap tanár volt, a pozsonyi evangélikus líceumban tanított.

A napló nem hasonlít a megszokott formákhoz. Csupa töredék, lázasan leírt mondat. Könyveinek a vázlata. Az 1942–45 közötti esztendők néhány oldal csupán: a háború borzalmairól, a hazátlanságról. Azután egyre sűrűbben jegyzi le gondolatait; 1946-tól 1968-ig ível a „titkos” üzenet.

A megjelölt részeket visszalapozom: „Isten előtt senki se mondhatja magát jónak. Előtte nincs érdem. Minden nagy tulajdonságunk az ő ajándéka. Magamban úgy hívom, hogy az ima tüze. Sokáig mintha hiába hívtam volna. Mintha elfordult volna tőlem. Talán épp legnehezebb, életem legsötétebb napjaiban. Azután egyszerre, mint mikor a füstön a láng hirtelen áttör, kiáltásom elérte. És meghallotta.”

Február. Milyen rapszodikus volt az idő. Szakadt a hó, elolvadt, hirtelen tíz fokkal melegebb lett. Később újból kopogtattak kora reggel az éhező madarak, figyelmeztetve, hogy még nincs vége. „A kutya nem eszi meg a telet” – mondták gyerekkoromban az öregek. Ezek a hosszú fehér éjszakák, kihűlt szobák, mikor fölébredtünk a dühöngő éji szél vonyítására. Fekete felhők mögül ha kiszabadult a nap, és kis időre kisütött, fáradt arcunkat azonnal belemártottuk a gyógyító fénybe. Eszünkbe jutottak a kiürült kamrák, a gyönyörű hangversenyek, a medvék ébredése, de azt hiszem, legtöbben arra gondoltunk, abban reménykedtünk, nem tart már sokáig, messzi útjáról a tavasz újból megérkezik.

Horvát bor. Vinko Sebrek kiállítása a Táncszínház Kerengő Galériájában. A most hetvenéves művész fotói a hagyományokat és a kortárs modern irányzatokat ötvözik. Munkáinak spektruma a dokumentációs képektől a sajtófotókon át a művészi felvételekig terjed.

Sebrek nemcsak remek képíró, de a nemzetközi vizuális művészetek értő elemzője is. Kritikái évtizedek óta megjelennek szaklapokban, és a Zágrábi Fotóklub szorgalmas elnöke is. Búcsúzáskor megajándékoz egy üveg borral. „Ez a legjobb nálunk!” – mondja mosolyogva. Otthon fölbontjuk, és dicsérjük mindannyian. Másnap kiderül, nem igazán jó. Úgy látszik, a családias hangulat, a közös történelem, a friss barátság alaposan megzavarta ítélőképességünket.

Buszsofőr. Egy év után újra itt, a 156-os buszon a kedves, régi fiatalember. Jó napot kíván, a Pető Intézetnél helyet kér egy beteg kisfiúnak. A meredek, nagy ívű kanyart lassan veszi be, a megállónál óvatosan fékez. Apró figyelmesség és örökös beszéd. „Vigyázzanak magukra!” – mondja búcsúzáskor. „Ma front van. A szívbetegek igyanak deci vörösbort!” – tanácsolja indulás után. És a zsúfolt kocsiban fölengednek a szótlan emberek, megszólítják egymást. Milyen kevés kell: pár jó szó, és másképpen látjuk a reménytelennek tűnő hétköznapot.

Szentendrei délelőtt. Aranykereszt a főtéren, szűk utcák, fényben fölragyogó templomok. Mindez csak nekem érdekes, mert a Duna-part közelében két kutyát – egy hatalmas bernáthegyit és gombolyag kölkét – csodálnak az emberek. A kőpadon ülnek, fiatal gazdája pedig simogatja, maga mellé hívja, vezényszavakkal biztatja a jószágot. És Pici produkálja magát. Végül a nő arcát nyalogatja, jobbról és balról, azután a hátára fekszik. Legtöbben tapsolnak, és finom csokoládéval kínálják.

Erdélyi barátok. Két év után újra együtt, öregek és fiatalok. Szegények, de az apró ajándékok őszinte szívvel készültek. Mind hasznos, egyszerű és eredeti darab. Vacsora után vörösbort bontunk, és beszélgetünk. A 16. században létesített Házsongárdi temetőről, a pusztításról! „Újból rongálják a magyar sírokat!” – mondja szomorúan Károly. Három márványoszlopot néhány napja darabokra törtek. Két alapítvány is harcol az emlékhely megóvásáért, de hiába. Még a művelődési miniszterhez is írtak levelet, de válaszra se méltatták őket. Mi lehet a megoldás? Térfigyelő kamerák? Nem. Ha végre megváltozna a történelemszemlélet, az lenne a reményteljes jövő. Ha a gyűlölet utolsó lángjai is kihunynának.

Kós András. Egyszerű, szép portréfilmet készített Mohi Sándor a kolozsvári szobrászról. Nézem az arcát, látom-e édesapja, Kós Károly vonásait? A horgas orr, a száz barázda hiányzik, pedig ő is a kilencven felé közeledik. A Varjúvárat látjuk, a családi fészket; a sötétbarna fa megkopott, de a sztánai kő ellenállt az idő vasfogának.

Kós András nagyszerű szobrász. Tehetséges, főleg a fafaragás mestere. 1938-ban végzett a főiskolán, négy évtizeden át tanított, olykor több tanszéken is. „Kevés szóval, mert a művészetet nem lehet magyarázni” – mondja szenvedélyesen. Azután a zsúfolt műteremben sétálunk, a polcok roskadoznak: finoman megmunkált fejek, törékeny lányalakok, jeles személyiségek. „Ezek szentek. Erdély szentjei!” – mutatja, és mindegyiknek a hátára csap egyet. Ébreszti Kós Károlyt, Tótfalusi Kis Miklóst, Apáczai Csere Jánost… Egyetemes értékű életmű s nagyon mai. Tiszta látású örök üzenetek az új évszázadban.

Fenyvesi Félix Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kezdjük a böjtöt Lutherrel!
A nyelv megfékezése
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra megelevenedtek a bábok
Kenyérosztás
Szolidaritásról Sárváron
Pi­lá­tus és Hét ima
Thomas Dahl vendégszolgálata
Ír­ják a di­ák­éle­tet
Keresztutak
Elhívatásunk és szolgálatunk közös
Aliansz teológiai műhely
Morzsaszedés
Új fejezet a svéd–magyar evangélikus kapcsolatokban
Evangélikus egy­há­zi szemé­lyi­ség az Em­be­ri Mél­tó­ság Ta­ná­csá­ban
e-világ
Kommunikáció, azaz „bekopogtatás”
Keresztény szemmel
Böjti önvizsgálat
A hét témája
Mesterségek és foglalkozások a Bibliában
A béka mindig béka marad
Nem kell tökéletesnek lenni!
Kiút a reménytelenségből
Lomtalanítás
A kezdők
Gyülekezettörténet latinul és tótul
Presbiteri csendesnap Győrött
evél&levél
Várandóshétvége
2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos
A közelmúlt krónikája
Gartai István emlékezete
Százhúsz éve hunyt el Ballagi Mór
Egy hosszú elnyomás története
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
A Pákh család a forradalom és szabadságharc szolgálatában
Jegyzetlapok
Száz esztendő „szeletei” könyvben és kiállításon
A vasárnap igéje
Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bíbic
Ételkereső
Kedves Gyerekek!
Cantate
Úr Jézus, hozzád kiáltok
Böjt himnusza
Égtájoló
A 14. helyen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 11 Jegyzetlapok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster