EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 11 - 2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos

Megkezdődött a készülődés a reformáció elindulása ötszázadik évfordulójának megünneplésére. Egyházaink szeretnék, ha 2017 a reformáció éve lenne. Hetvenhatodik évembe lépve én nem tervezek néhány hónapnál távolabbra, de aki ötszáz éves lesz, annak szabad, és egy ilyen jelentős esemény előtt kell is.

Az ünneplésen és az örömön túl ez az évforduló azonban fontos feladatok megoldására is kell, hogy hívjon bennünket. Úgy gondolom, hogy örömünket korlátozná és rontaná, ha reformátusok és evangélikusok a gyakorlati életben, „az egyház hétköznapjaiban” nem tudnánk megtalálni az együttműködésnek, az egymáshoz való közeledésnek intenzívebb módját az évforduló alkalmából. Magyarországon, ellentétben például Németországgal, sajnálatos módon igen messze került egymástól a református és az evangélikus egyház. Nincs egyházaink között együttműködés olyan területeken sem, ahol ez természetes és szükséges lenne.

Gondolok itt elsősorban egyik fontos feladatunkra, a hitoktatásra. Sok helyen szórványhelyzetben vagyunk, ezért ott a hittanra járó gyerekek száma csekély. Evangélikus lelkészek gyakran tartanak hittanórát egy-két gyereknek, de ez nemcsak egy órát jelent, hanem hozzá kell adni a közlekedésben eltöltött időt, és költségekkel is jár. Kivételes esetekben vannak ugyan vegyes református–evangélikus csoportok is, de miért ne lehetne ez általános gyakorlat mindenütt a szórványban? Tudom, hogy a közös hitoktatás megszervezésének sokszor az anyagi kérdések állják útját, de erre kell megoldást találni.

A tanításbeli különbségek ezen a téren aligha jelenthetnek akadályt. Remélhetőleg nincs olyan hitoktató, aki Ábrahám történetével kapcsolatban vagy Jézus példázatainak elmondásakor olyan dogmatikai kérdéseket tárgyalna, amelyekről a két egyház véleménye különböző. Ha vannak is ilyen kérdések, azok a 16. század kérdései, nem pedig a mai fiataloké. De még az se lenne baj, ha a fiatalok meg tudnának ismerkedni a tanításbeli különbségekkel is.

Másik megoldandó probléma lenne énekeskönyveink sokfélesége. Természetesen mindig lesz református és lesz evangélikus énekeskönyv. De miért nem lehet azt megvalósítani, hogy közös énekeink ugyanavval a szöveggel szerepeljenek mindkettőben? Persze új énekeskönyvet nem adnak ki évente, tehát változtatni nem lehet azonnal, de éppen ezért lenne jó most elkezdeni az egyeztetést, hogy 2017-re közös alkalmainkon összhangban énekelhessünk együtt Isten dicsőségére.

Talán nehezebb lenne az istentiszteletek területén az együttműködés. Sok kis településen áll egymás mellett a református és az evangélikus templom. Az egyikben harmincan, a másikban talán tízen vannak vasárnaponként. Mindkét lelkész utazik oda, talán más istentisztelet megtartása után vagy előtt. Nem lehetne ezeken a helyeken együtt dicsérnünk Istent? Nem ugyanaz az evangélium van a középpontban mindkét istentiszteleten? Nem testvérek vagyunk-e a hitben? Ennek átgondolása is hosszú távú feladat, de kezdhetnénk már most avval, hogy megismerjük egymás istentiszteletét, és észrevesszük egymás értékeit.

Kétségtelen, hogy nem könnyű sok évtizedes, talán évszázados beidegződéseken változtatni. Az is közismert, hogy változtatásokat keresztülvinni talán az egyházban a legnehezebb, de a Szentlélek ereje nagyobb, mint a bennünk lévő tehetetlenségi erő. Engedjük, hogy a Lélek ereje megújítson bennünket. Ne várjuk, hogy bizottságok alakuljanak, hanem kezdjünk el itt és most egymás felé fordulni!

Szilas Attila (Várpalota)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kezdjük a böjtöt Lutherrel!
A nyelv megfékezése
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Újra megelevenedtek a bábok
Kenyérosztás
Szolidaritásról Sárváron
Pi­lá­tus és Hét ima
Thomas Dahl vendégszolgálata
Ír­ják a di­ák­éle­tet
Keresztutak
Elhívatásunk és szolgálatunk közös
Aliansz teológiai műhely
Morzsaszedés
Új fejezet a svéd–magyar evangélikus kapcsolatokban
Evangélikus egy­há­zi szemé­lyi­ség az Em­be­ri Mél­tó­ság Ta­ná­csá­ban
e-világ
Kommunikáció, azaz „bekopogtatás”
Keresztény szemmel
Böjti önvizsgálat
A hét témája
Mesterségek és foglalkozások a Bibliában
A béka mindig béka marad
Nem kell tökéletesnek lenni!
Kiút a reménytelenségből
Lomtalanítás
A kezdők
Gyülekezettörténet latinul és tótul
Presbiteri csendesnap Győrött
evél&levél
Várandóshétvége
2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos
A közelmúlt krónikája
Gartai István emlékezete
Százhúsz éve hunyt el Ballagi Mór
Egy hosszú elnyomás története
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
A Pákh család a forradalom és szabadságharc szolgálatában
Jegyzetlapok
Száz esztendő „szeletei” könyvben és kiállításon
A vasárnap igéje
Bűnbánattal forduljunk a kereszt titkai felé!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bíbic
Ételkereső
Kedves Gyerekek!
Cantate
Úr Jézus, hozzád kiáltok
Böjt himnusza
Égtájoló
A 14. helyen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 11 2017-re készülve szorosabb protestáns együttműködés volna kívánatos

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster