EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 32 - Dél öröme

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Dél öröme

A megosztott öröm megsokszorozódó öröm. Ebből a tapasztalatból kiindulva szeretném megosztani Olvasóinkkal a Déli Egyházkerület friss jó hírét: július 19-én, szerdán délelőtt egyházunk vezetői és Gaál Gyula, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírták a leendő békéscsabai evangélikus kollégium megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést. Az aláírásnál nem volt jelen a sajtó, még fotó sem készült. Úgy tűnhet, az eseménynek nincs különösebb hírértéke, pedig meggyőződésem, hogy egyházunk – s benne a Déli Egyházkerület – legújabb kori történelmének jeles dátuma volt ez a forró nyári nap. Régi álom válik valósággá: ha Isten is úgy akarja, szeptember 5-én, kedden délután sor kerülhet egyházunk legújabb kollégiumának ünnepélyes felszentelésére és használatba vételére.

Szülési napló

Érdemes feleleveníteni a kollégium megszületéséig vezető rögös út néhány fontos állomását.

1992-ben – nem kevés vajúdás után – újra evangélikus gimnázium kezdhette el szolgálatát Békéscsabán. Szinte az újraindulás pillanatától élt a vágy, hogy kollégium is segítse egyházunk egyik legnagyobb középiskolájának a nevelőmunkáját.

A Déli Egyházkerület gyülekezeteinek és intézményeinek életét bemutató kötetben, amely Sólyom Jenő szerkesztésében, a Luther Kiadó gondozásában 2002-ben jelent meg, erről a vágyról a következő szavakkal vallott Németh Mihály igazgató lelkész és Szeberényi Andor felügyelő: „A jobb beiskolázhatóság érdekében is, a gimnazisták és főiskolások körében végzett lelkipásztori munka érdekében is égető szükség van egy kollégium építésére vagy kollégiumnak alkalmas épület vásárlására.”

2003-ban – éppen a békéscsabai Nagytemplomból induló püspöki szolgálatom programjában is – hangsúlyt kapott a kollégium ügye, amelynek támogatásától a város vezetése sem zárkózott el. De forráshiányos világunkban egyre illuzórikusabbá vált egy új kollégiumépület felépítésének az esélye.

Ekkor jött a kézenfekvő ötlet, a MÁV Zrt. tulajdonában lévő kollégium megvásárlásának terve. Ebben a több mint százhúsz férőhelyes kollégiumban már eddig is – közel kétharmad részben – a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vidéki tanulói laktak. Az épület jó műszaki állapotban van, megfelelő kiszolgáló létesítményekkel, szolgálati lakásokkal, sportpályákkal rendelkezik, szép környezetben, az iskola épületétől nem messze található.

Hosszú előkészítő tárgyalások után a következő „történelmi” dátum 2005. december 22. Ezen a karácsony előtti napon fogadta az egyházkerület elnökségét a MÁV-székházban Gaál Gyula elnök-vezérigazgató, akiben korrekt, segítőkész tárgyalópartnert ismertünk meg. Megszületett a kölcsönös szándéknyilatkozat: a MÁV Zrt. kész eladni, a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig kész megvásárolni – kedvező részletfizetési feltételekkel – a Békéscsaba, Árpád sor 22., illetve Bajza u. 4. alatti ingatlant. Egyre közelebb került az álom beteljesedése: az éppen százötven éves békéscsabai középiskola kollégiummal bővítheti, gazdagíthatja már eddig is sokszínű oktatói és nevelői munkáját. Lehet-e ennél szebb születésnapi ajándékot kapni?

Természetesen ezután még számtalan komplikált és nehéz anyagi, munkajogi, üzemeltetési kérdést kellett tisztázni, hiszen ősi tapasztalás, hogy az ördög a részletekben rejtőzik… De hála Istennek – és nem utolsósorban az egyházunkat képviselő tárgyaló delegáció kitartó, szívós és szakszerű munkájának – fokozatosan minden nyitott kérdésben sikerült konszenzusra jutniuk a tárgyaló feleknek. Ezen a helyen is hadd említsem hálás köszönettel a remek csapat tagjait, névsorban: Benkő Ingrid jogtanácsos, Csorba Gábor gazdasági, valamint Helfrich Péter ingatlanrendezési osztályvezető. Továbbá csabai színekben Kolarovszki Zoltán igazgató és Kondor Péter esperes. S végül, de nem utolsósorban oktatási osztályunk fáradhatatlan vezetője: Mihályi Zoltánné, Éva.

Több mint kollégium

Az induló békéscsabai evangélikus kollégium jelentőségét földrajzi fekvése teszi fokozottan hangsúlyossá, hiszen a Viharsarokban eddig nem volt diákotthonunk. S hogy mit jelent egy jól működő kollégium – akár egy egész régió életében? Mindezt jól illusztrálja a bonyhádi kollégium vonzása és kisugárzása, amely az évek során egyházkerületünk meghatározó konferencia-, képzési és szabadidőközpontjává nőtte ki magát, hála Ónodi Szabolcs igazgató kreativitásának, professzionális menedzselésének.

Jó esélyt látok arra, hogy a csabaiak hasonló leleményes találékonysággal használják majd ki az új kollégium sajátos adottságait. Ilyen például a vízközeliség: a kollégium épületei festői környezetben, az Élővíz-csatorna partján fekszenek, csupán pár méterre a városi strandtól, ráadásul éppen a Gyula féle vezető út mentén. Így akár a híres gyógyfürdő is elérhető autóval negyedórán belül…

A jövőben nemes vetélkedést, egészséges versenyt remélek egyházkerületünk immáron két regionális kollégiumi fellegvára, Bonyhád és Békéscsaba között. Valamikor talán Cambridge és Oxford is így kezdte…

Gáncs Péter püspök, Déli Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy élet véget ért az utcán…
Hogy beszélgessünk…
Botrányok botránya
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A feltámadott erőterében
Egy álom beteljesült…
Motorok és áldás
Szeretetben összeforrva
Keresztutak
Október a reformáció hónapja II.
Ifjúság határok nélkül
Három templom Norvégiában
Magyar segítség Libanonban
Evangélikusok
Dél öröme
Ez az egyház nem „kisvállalkozás”!
e-világ
Tombol a halál kultúrája
Kockás füzet a képernyőn
Amikor Szent Lőrinc könnyei hullanak…
Keresztény szemmel
Mitől jó egy igehirdetés?
Evangélikus Közlöny
A hét témája
Nemzetiségi gyökereink – gazdagság a különbözőségben
Evangélium és reformáció három nyelven
Kemenesaljai magyar evangélikus kegyesség
Német ajkú gyülekezeteink kegyessége
Szlovák evangélikus gyökerek
evél&levél
Alföldi hittanosok Nagybörzsönyben
Víz a hajóban – töprengés egyházunkról a Szélrózsa kapcsán
A közelmúlt krónikája
Ötven év távlatából
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kultúrkavalkád
Megkésett törlesztés
Luthertől a Bauhausig
A vasárnap igéje
A Lélek által űzötten…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elmaradt esküvő
Szószóró
Szolnok után Debrecen?
Cantate
Az ellenreformáció hitharcai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 32 Dél öröme

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster