EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 06 - In­gat­lan­ren­de­zé­si osz­tály

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

In­gat­lan­ren­de­zé­si osz­tály

Helf­rich Pé­ter épí­tész­mér­nök 1994 au­gusz­tu­sa óta ve­ze­ti az or­szá­gos iro­da in­gat­lan­ren­de­zé­si osz­tá­lyát. A je­len­le­gi osz­tály­ve­ze­tők kö­zül ő dol­go­zik leg­hosszabb ide­je az iro­da kö­te­lé­ké­ben. Mun­ká­ja so­rán együtt­mű­kö­dik lel­ké­szek­kel, gyü­le­ke­ze­tek­kel, rend­sze­re­sen jár­ja az or­szá­got, de min­de­nek­előtt a mi­nisz­té­ri­u­mi tár­gya­lá­so­kon kép­vi­se­li egy­há­zunk ér­de­ke­it az egyes kár­ta­la­ní­tá­sok so­rán.

Az in­gat­lan­ren­de­zé­si osz­tály alap­te­vé­keny­sé­ge­i­ről Helf­rich Pé­ter a következőket ­mond­ta el. Mint is­me­re­tes, a rend­szer­vál­to­zás után, 1991-től kezd­ve a tör­té­nel­mi egy­há­zak, így az evan­gé­li­kus egy­ház is a kár­ta­la­ní­tá­si fo­lya­mat ke­re­té­ben ren­de­zi a volt egy­há­zi tu­laj­do­nú in­gat­la­nok hely­ze­tét.

Ho­gyan, mi­lyen szem­pon­tok alap­ján, mi­lyen ütem­ben tör­té­nik mind­ez? A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ja­vá­ra 2011-ig ren­de­zen­dő in­gat­la­nok jegy­zé­két az 1991. évi XX­XII. tör­vény ér­tel­mé­ben ala­kí­tott egyez­te­tő­bi­zott­ság 1999. áp­ri­lis 7-e és szep­tem­ber 20-a kö­zött tár­gyal­ta. Ezt a jegy­zé­ket a kor­mány­nak az 1991. évi XX­XII. tör­vényt mó­do­sí­tó 1998. évi LXXX­VI. tör­vény 50. §-a ér­tel­mé­ben 1999. szep­tem­ber 30-ig kel­lett vol­na jó­vá­hagy­nia. A jó­vá­ha­gyás az egyez­te­tő­bi­zott­sá­gi tár­gya­lá­sok el­hú­zó­dá­sa mi­att 1999. de­cem­ber 6-án tör­tént meg. A ha­tá­ro­zat szá­ma: Kor­mány­ha­tá­ro­zat 1116/1999. (XII. 6.). A jegy­zé­ket a Ma­gyar Köz­löny 108. szá­ma tar­tal­maz­za (1999. de­cem­ber 6.). Ez a jegy­zék át­te­kin­tést ad ar­ról, hogy a tör­vény ál­tal elő­írt vég­ső ren­de­zé­si ha­tár­idő­ig – 2011. de­cem­ber 31-ig – mennyi in­gat­lan tu­laj­don­jo­gi hely­ze­tét kell ren­dez­ni, és az mi­lyen össze­get je­lent 1999. évi bá­zis­áron. Ez a szám ad­ta a költ­ség­ve­té­si ter­ve­zet alap­ját.

Fon­tos tud­ni, hogy az egy­há­zak­nak éven­te kell be­je­len­te­ni­ük – ál­ta­lá­ban áp­ri­lis 30-ig –, hogy az adott év­ben mely in­gat­la­nok ügyét kí­ván­ják ren­dez­ni. Eze­ket az ügye­ket az egyez­te­tő­bi­zott­sá­gok meg­tár­gyal­ják, a kár­ta­la­ní­tá­si össze­ge­ket – szak­ér­tő be­vo­ná­sá­val – fe­lül­vizs­gál­ják, és el­ké­szí­tik a ja­vas­la­tot a kor­mány szá­má­ra. Te­hát a kor­mány­nak 2011-ig min­den év­ben ha­tá­ro­za­tot kell hoz­nia az adott év­ben ren­de­zen­dő in­gat­la­nok­ról, ezért az egy­há­zi in­gat­la­nok tu­laj­do­ni hely­ze­té­nek ren­de­zé­sé­vel fog­lal­ko­zó mun­kát mind­ad­dig fo­lya­ma­to­san kell vé­gez­ni, amíg az összes be­nyúj­tott igény vég­le­ges és jog­erős el­bí­rá­lá­sa meg nem tör­té­nik.

Meg­je­gyez­zük, hogy az 1997. évi CX­XIV. tör­vény sze­rin­ti já­ra­dé­kos jegy­zék­re 74 in­gat­lan ke­rült föl. Ezek összes ér­té­ke 1998-as bá­zis­áron 4 270 200 000 fo­rint; ezen összeg ké­pe­zi a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ré­szé­re éven­ként fo­lyó­sí­tott já­ra­dék alap­ját. Ezt a já­ra­dé­kos jegy­zé­ket a kor­mány el­fo­gad­ta, en­nek té­nyét rög­zí­tet­te a kor­mány és a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház kö­zött 1998. de­cem­ber 7-én lét­re­jött meg­ál­la­po­dás. Ez ér­te­lem­sze­rű­en azt is je­len­ti, hogy a já­ra­dé­kos jegy­zé­ken vál­toz­tat­ni nem le­het, ar­ra te­hát nincs mód, hogy e jegy­zék­re az egy­ház fel­ve­gyen to­váb­bi in­gat­lan­igény­lést.

Azok­ban az ese­tek­ben, ami­kor köz­vet­len meg­ál­la­po­dás csak azért nem jö­he­tett lét­re, mert az in­gat­lan hasz­ná­ló­já­nak ki­he­lye­zé­sé­re a he­lyi ön­kor­mány­zat nem tu­dott ele­gen­dő anya­gi fe­de­ze­tet biz­to­sí­ta­ni, és ezt az Or­szág­gyű­lés ál­tal e cél­ra el­kü­lö­ní­tett ke­ret­ből kér­te, il­let­ve ami­kor a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ka­pott pénz­be­li kár­ta­la­ní­tást in­gat­lan épí­té­sé­re vagy vá­sár­lá­sá­ra, az ira­to­kat az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­ga út­ján kell az egyez­te­tő­bi­zott­ság elé ter­jesz­te­ni, amely­ben az egy­ház és az ál­lam kép­vi­se­lői egyen­lő szám­ban vesz­nek részt.

Az in­gat­lan­ren­de­zé­si osz­tály fel­ada­ta a fen­ti tör­vény sze­rint az éven­ként ülé­se­ző kor­mány-egyez­te­tőbi­zott­sá­gi ülé­sek­re a tár­gya­lan­dó és ren­de­zen­dő igé­nyek elő­ké­szí­té­se, azok be­ter­jesz­té­se és a tár­gya­lá­so­kon va­ló rész­vé­tel, a kor­mány­dön­tés­hez kap­cso­ló­dó­an a kor­mány­ha­tá­ro­zat-ter­ve­ze­tek elő­ké­szí­té­se.

Kap­cso­lat­tar­tás: az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­gá­val az in­gat­lan­ren­de­zés­sel össze­füg­gő fel­ada­tok ren­de­zé­se cél­já­ból; az in­gat­lan­ren­de­zés­ben ér­de­kelt ön­kor­mány­za­tok­kal, a föld­hi­va­ta­lok­kal tu­laj­don­jog-vál­to­zás­sal kap­cso­la­tos ad­mi­niszt­ra­tív kér­dé­sek­ben; az egy­ház­köz­sé­gek­kel pedig az­zal össze­füg­gés­ben, hogy az ak­tu­á­lis kér­dé­se­ket ren­dez­zük, és az igény­lé­se­ket egyez­te­tőbi­zott­sá­gi tár­gya­lás­ra elő­ké­szít­sük.

To­váb­bá fel­adat még azon igény­lé­sek in­té­zé­se, ame­lyek az 1991. évi XX­XII. tör­vény alap­ján nem ren­dez­he­tő­ek, ugyan­is ezek az ügyek bel­ső egy­há­zi kár­ta­la­ní­tás­ban ré­sze­sül­nek; to­váb­bá a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház tu­laj­do­ná­ban lé­vő in­gat­la­nok nyil­ván­tar­tá­sa és fo­lya­ma­tos ak­tu­a­li­zá­lá­sa.

Kü­lön em­lí­ten­dő a Ta­kar­net-szol­gál­ta­tás ke­re­té­ben tu­laj­do­ni la­pok le­ké­ré­se és csa­tolt fájl­ként va­ló meg­kül­dé­se gyü­le­ke­ze­tek ré­szé­re té­rí­tés­men­te­sen.


Ingatlanrendezési osz­tály • Helfrich Péter osz­tály­ve­ze­tő Mo­bil: 20/824-2684 • E-mail: peter.helfrich@lu­the­ran.hu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Het­ve­ned va­sár­nap­já­nak evan­gé­li­u­ma...
A koz­mosz val­lás­té­te­le
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új­ra a re­for­má­tor­ra fi­gyel­ve
Is­ten Fia le­ha­jolt a ta­nít­vá­nyok elé...
Megkezdődött az országos pres­bi­te­ri találkozó elő­ké­szí­tése
Presbiteri disznótor
Keresztutak
Ré­gi és új utak az öku­me­né­ben
Meg­őriz­ni, to­vább­ad­ni és meg­újí­ta­ni
Udrľia­va» a ob­no­vo­va»
Re­for­má­tus püs­pö­köt szen­tel­tek Pá­pán
Virtuális há­zi­bu­li a myLutheren
Evangélikusok
„Ter­mést ne­vel­ni, bár­mi­lyen ki­csit”
Ha cselekszünk a hol­na­pért, csak ak­kor vár­ha­tunk tő­le va­la­mit
Be­szél­ge­téssorozat az evan­gé­li­kus stra­té­gi­á­ról
e-világ
Ha ezt Hat­sek lát­ná!
Keresztény szemmel
Meg­té­vesz­tő táb­lák
P. O. N. R.
Nem tud­ha­tom…
Mennyi­vel te­szünk töb­bet má­sok­nál?
A hét témája
Két bi­ro­da­lom – ket­tős kor­mány­zás
Lu­ther és Má­ria
Év­for­du­ló­hoz kö­ze­led­ve…
Az or­szá­gos iro­da hon­lap­ja
Lá­to­ga­tás az Or­szá­gos Szé­ché­nyi Könyv­tár bibli­a­ki­ál­lí­tá­sán
Épí­té­si és mű­em­lé­ki osz­tály
In­gat­lan­ren­de­zé­si osz­tály
Az el­rom­lott há­zas­ság is gyó­gyít­ha­tó
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Soproni virginálkönyv nyomtatásban
Czó­bel Min­ká­ra gon­do­lok
Túl­élé­sem és meg­té­ré­sem tör­té­ne­te
Bu­da­pest ost­ro­ma
A vasárnap igéje
Bot­rá­nyos el­hí­vás
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Füg­gés és füg­get­le­ne­dés
ÉnekKincsTár
El­jött hoz­zánk az üd­vös­ség
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 06 In­gat­lan­ren­de­zé­si osz­tály

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster