EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 27 - Egy­ház és ál­lam az át­ala­ku­ló Eu­ró­pá­ban

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egy­ház és ál­lam az át­ala­ku­ló Eu­ró­pá­ban

A Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség (LVSZ) Misszió és Fej­lő­dés Bi­zott­sá­ga ál­tal ko­or­di­nált ta­nács­ko­zás zaj­lott jú­ni­us 26–29. kö­zött az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­te­men (EHE). A részt­ve­vők az „egy­ház és ál­lam az át­ala­ku­ló Eu­ró­pá­ban” té­mát vi­tat­ták meg. A 2006-ban el­kez­dett re­gi­o­ná­lis kon­zul­tá­ci­ók – Al­só­mar­ác (Mo­ravs­ke Top­li­ce, Szlo­vé­nia), Szent­györgy (Svätý Jur, Szlo­vá­kia), Szent­pé­ter­vár (Orosz­or­szág) és Le­eds (Ang­lia) – össze­fog­la­lá­sa­ként a ma­gyar–oszt­rák ha­tár­nyi­tás hu­sza­dik év­for­du­ló­ján az el­telt két év­ti­zed re­mé­nye­i­re és fé­lel­me­i­re, ered­mé­nye­i­re és hi­bá­i­ra ref­lek­tált a mint­egy har­minc részt­ve­vő.

Egy­há­zunk ne­vé­ben dr. Fa­bi­ny Ti­bor iro­da­lom­tör­té­nész, vi­lá­gi teo­ló­gus, egye­te­mi ta­nár kö­szön­töt­te az Eu­ró­pá­ból és a ten­ge­ren­túl­ról ér­ke­zett ven­dé­ge­ket. Be­szé­dé­ben rá­mu­ta­tott: „A glo­bá­lis gaz­da­sá­gi vál­ság sú­lyos csa­pást mért ha­zánk­ra, és az eu­ró­pai par­la­men­ti vá­lasz­tá­sok so­rán lát­ha­tó­vá vált a jobb­ol­da­li ra­di­ka­liz­mus meg­erő­sö­dé­se”, ami ép­pen nem az, „ami­re húsz év­vel ez­előtt vágy­tunk”. 1984-ben Bu­da­pes­ten volt az el­ső al­ka­lom – foly­tat­ta –, hogy a vas­füg­göny mö­gött ta­lál­koz­hat­tak a LVSZ tag­egy­há­za­i­nak kép­vi­se­lői. „Ak­kor sen­ki sem gon­dol­ta vol­na, hogy öt év­vel ké­sőbb kár­tya­vár­ként om­lik össze a rend­szer. Ez an­nak je­le, hogy tör­té­nel­mün­ket nem az em­ber tart­ja ke­zé­ben, ha­nem te­rem­tő Is­te­nünk” – zár­ta meg­nyi­tó­be­szé­dét Fa­bi­ny.

A mai Ma­gyar­or­szá­gon a fi­a­ta­lok azt kép­ze­lik, hogy „a csúcs­ra kell tör­ni­ük, és meg kell gaz­da­god­ni­uk” – mond­ta Sza­bó­né Mát­rai Ma­ri­an­na, az EHE Gya­kor­la­ti In­té­ze­té­nek ve­ze­tő­je a kon­fe­ren­cia nyi­tó is­ten­tisz­te­le­tén. Rá­mu­ta­tott, hogy „a poszt­szo­ci­a­lis­ta idő­szak bál­vá­nya a pénz előt­ti tisz­te­let lett”. Ki­emel­te: a fi­a­ta­lok az hi­szik, hogy „el­ső­vé kell vál­ni­uk, nyer­ni­ük kell”. Ám a leg­fon­to­sabb, hogy „ne té­vesszük el a sa­ját ér­té­ke­in­ket: a ba­rát­sá­got, a tár­sak szük­sé­ges­sé­gét, egy­más tá­mo­ga­tá­sát és a ke­gyel­met”.

Az egy­há­zak je­len­tős vál­to­zást él­tek meg Ke­let- és Kö­zép-Eu­ró­pá­ban, hi­szen be­jár­ták azt az utat, amely „az el­nyo­más alat­ti egy­ház­tól ad­dig az el­vá­rá­sig ve­ze­tett, hogy az egy­ház a tár­sa­da­lom ak­tív sze­rep­lő­je le­gyen” – ál­la­pí­tot­ta meg az el­ső szek­ció­ülést meg­nyi­tó be­szé­dé­ben dr. Eva-Sy­bil­le Vo­gel-Mfa­to, az LVSZ Eu­ró­pa-tit­ká­ra. „Az ál­la­mo­sí­tott in­gat­la­nok egy ré­szét az egy­há­zak vissza­kap­ták a rend­szer­vál­tás után, sa­já­tos prob­lé­mák­kal kell szem­be­néz­nünk” – ezt már dr. Ed­mund Ratz, az Orosz, Uk­rán és Kö­zép-ázsi­ai Evan­gé­li­kus Egy­ház ér­se­ke hang­sú­lyoz­ta. „Vissza­kap­tuk az el­vett temp­lo­ma­in­kat, de a fenn­tar­tá­suk­hoz szük­sé­ges esz­kö­zö­ket nem” – mond­ta.

A vas­füg­göny meg­szű­né­se után sok­kal könnyeb­bé vált az or­szá­gok kö­zöt­ti kap­cso­lat­tar­tás – ál­la­pí­tot­ta meg a né­met szár­ma­zá­sú, de Svéd­or­szág­ban élő, az Upp­sa­lai Egye­te­men ta­ní­tó dr. Ann­et­te Le­is-Pe­ters. Hoz­zá­tet­te: „Az emig­rá­ció kö­vet­kez­té­ben több ke­let-eu­ró­pai gyü­le­ke­zet tag­ja­i­nak je­len­tős ré­szét el­ve­szí­tet­te, azo­kat, akik Nyu­gat-Eu­ró­pá­ba ván­do­rol­tak.”

Ke­let-Né­met­or­szág­ban a kom­mu­nis­ta idő­szak alatt a pro­tes­táns egy­há­zak, ame­lyek­hez tör­té­nel­mi­leg a né­pes­ség nagy ré­sze tar­to­zott, ki­sebb­ség­gé vál­tak és mar­gi­na­li­zá­lód­tak – hang­sú­lyoz­ta dr. Ma­ri­anne Subk­lew né­met teo­ló­gus-po­li­to­ló­gus. Né­met­or­szág egye­sí­té­se után a ke­le­ti egy­há­zak az egy­ház és ál­lam kö­zöt­ti kap­cso­lat nyu­ga­ti min­tá­ját vet­ték át, olyan ré­gi­ó­ét, ahol a pro­tes­tán­sok és a ka­to­li­ku­sok je­len­tik a több­sé­get. Tény, hogy „az em­be­rek tö­me­ge­sen hagy­ták el az egy­há­zat, ám csak az egyé­ne­ket le­het vissza­nyer­ni” – zár­ta mon­dan­dó­ját Subk­lew.

Szom­ba­ton az egye­tem teo­ló­gus­ott­ho­ná­nak ét­ter­mé­ben ren­de­zett fo­ga­dá­son Gáncs Pé­ter püs­pök kö­szön­töt­te a részt­ve­vő­ket. Be­szé­dé­ben rá­mu­ta­tott a két év­for­du­ló fon­tos­sá­gá­ra és az egy­há­za­ink előtt ál­ló fel­ada­tok­ra.

A ven­dé­gek va­sár­nap dél­előtt Sza­bó-Pap Gab­ri­el­la ve­ze­té­sé­vel a bu­dai Vár ne­ve­ze­tes­sé­ge­it te­kint­het­ték meg, majd a Bé­csi ka­pu té­ri gyü­le­ke­zet is­ten­tisz­te­le­tén vet­tek részt, ame­lyen dr. Fa­bi­ny Ta­más hir­det­te az igét an­gol és ma­gyar nyel­ven. Az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke be­szé­dé­ben rá­mu­ta­tott, hogy az egy el­vesz­té­se ke­vés­nek tűn­het, ám van­nak olya­nok, akik­nek az egy a száz szá­za­lék, a leg­több, a leg­fon­to­sabb. A jó pász­tor is így te­kint ránk, egyé­nek­re, gyü­le­ke­ze­tek­re és egy­há­zak­ra, hogy a leg­ki­sebb el­vesz­té­se szá­má­ra a leg­több el­vesz­té­se len­ne.

Az úr­va­cso­rai is­ten­tisz­te­let li­tur­gi­á­já­ban a püs­pö­kön kí­vül Ba­li­cza Iván bu­da­vá­ri lel­kész és Ed­mund Ratz vett részt.

A zá­ró­na­pon töb­bek kö­zött az elő­adá­sok összeg­zé­sé­re és a kon­zul­tá­có­so­ro­zat „üze­ne­té­nek”, ered­mé­nye­i­nek meg­fo­gal­ma­zá­sá­ra ke­rült sor. Ezt ha­ma­ro­san – min­den bi­zonnyal – ma­gyar nyel­ven is ol­vas­hat­juk.

Egy­há­zunk ven­dé­gei vé­gül kö­szö­ne­tü­ket fe­jez­ték ki az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem dol­go­zó­i­nak, akik test­vé­ri sze­re­tet­tel és ma­gas szín­vo­na­lon szer­vez­ték meg a kon­fe­ren­ci­át.

Orosz Gá­bor Vik­tor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Meg­té­vesz­tés
Kérdések válasz nélkül
Di­et­rich Bon­hoef­fer: Kö­ve­tés
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Nagy lehetőség, nagy felelősség
Bil­len­tyű­zet he­lyett ta­lics­ka
„Szárnyra keltek” Bonyhádon
Kó­rus­ju­bi­le­um és em­lé­ke­zés Pé­csett
Özön­víz a temp­lom­ban
Keresztutak
Egy­ház és ál­lam az át­ala­ku­ló Eu­ró­pá­ban
EVT-elnök-jelöltek
„Ta­lál­ko­zunk a pa­ra­di­csom­ban”
Kon­fe­ren­cia az Ágos­tai hit­val­lás­ról
Szlo­vákiai zsi­na­t
XVI. Be­ne­dek alá­ír­ta új en­cik­li­ká­ját
Ke­resz­tény hit­re tér­ne II. Já­nos Pál tö­rök me­rény­lő­je
Ke­reszt a var­sói be­széd he­lyén
Ősi tá­jak – poszt­mo­dern ok­ta­tás
Kor­sze­rű­sö­dő épü­le­tek a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben
Önellátásra nevelnek
Evangélikusok
Fél­idő
Öle­lés­va­dász Ma­góci­á­ból
„Min­dig kap­tam meg­erő­sí­tést”
e-világ
Ka­var­gó in­du­la­tok
Keresztény szemmel
A ha­zai pá­lya elő­nye
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Lelkészek fehér köpenyben
„Job­ban vár­tam, mint a fáj­da­lom­csil­la­pí­tót!”
„Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok”
A fe­ke­te ku­tya meg­sze­lí­dí­té­se
Egy élet­be vá­gó kér­dés
Má­so­dik ige­hir­de­tés az élet tisz­te­le­té­ről
evél&levél
Tisz­tel­ve a le­gen­dá­kat
Be­jegy­zett élet­tár­si kap­cso­lat
„Örül­je­tek az örü­lők­kel, és…”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Élet a kö­zép­ko­ri egye­te­me­ken
Ma­gyar kan­ci­o­ná­lé zsol­tá­rok, nép­éne­kek Kál­vin Já­nos em­lé­ké­re
Csend­ben, ész­re­vét­len
A vasárnap igéje
Nyi­tott aj­tók
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
A bűn, Is­ten­nek há­la, nem úr az él­te­men
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 27 Egy­ház és ál­lam az át­ala­ku­ló Eu­ró­pá­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster