EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 27 - Kor­sze­rű­sö­dő épü­le­tek a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Kor­sze­rű­sö­dő épü­le­tek a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben

A Ba­kony­cser­nyei Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség vissza nem té­rí­ten­dő pá­lyá­za­ti tá­mo­ga­tást nyert el épü­le­te­i­nek fű­tés-kor­sze­rű­sí­té­sé­re – ad­tuk hí­rül nem­ré­gi­ben la­punk­ban. A be­ru­há­zás­ról Szar­­ka Ist­ván he­lyi lel­késszel be­szél­get­tünk.

– Há­rom tech­ni­kai meg­ol­dás sze­re­pel A tisz­tább Ba­ko­nyért cí­met vi­se­lő pá­lyá­zat­ban: egy föld-víz tí­pu­sú hő­szi­vattyút, egy vá­ku­um­csö­ves nap­kol­lek­tort és köz­pon­ti fű­tést sze­rel­nek be az egy­ház­köz­ség épü­le­te­i­be. Mi­ért van er­re szük­ség?

– A ba­kony­cser­nyei gyü­le­ke­zet al­kal­ma­in az 1784-ben épült temp­lom fo­gad­ja a leg­több hí­vőt. Je­len­leg egy hu­szon­öt éves olaj­üze­mű hő­lég­fú­vó­val mű­kö­dik a fű­tés. Ez már rend­kí­vül el­avult, ve­szé­lyes, és nem is tud­ja el­lát­ni a funk­ci­ó­ját. Ve­szé­lyes­sé­ge ab­ban áll, hogy kor­moz, il­let­ve ha nem meg­fe­le­lő az égés, a szén-mon­oxid vissza­jut­hat az épü­let­be. Je­len­leg úgy hasz­nál­juk, hogy az al­kal­mak előtt elő­ször fel­fűt­jük a temp­lo­mot, majd ki­szel­lőz­tet­jük. Is­ten­tisz­te­let köz­ben vi­szont nem hasz­nál­ha­tó a rend­szer, így az épü­let fű­tés nél­kül ma­rad. A kom­fort hi­á­nya mi­att pe­dig a té­li idő­sza­kok­ban az egy­há­zi ren­dez­vé­nyek lá­to­ga­tott­sá­ga és szá­ma is csök­ken. Ép­pen ezért már na­gyon idő­sze­rű a kor­sze­rű­sí­tés. Az új rend­szer hasz­ná­la­tá­val a fű­té­si költ­sé­gek csök­ken­nek majd, vár­ha­tó­an ti­zen­öt éven be­lül té­rül meg a be­fek­te­tés, ezenfelül pe­dig az évek óta a ter­vek kö­zött sze­rep­lő óvo­da­épí­tés meg­va­ló­sí­tá­sá­hoz is kö­ze­lebb visz.

– Ennyi­re fon­tos a kom­fort?

– Nap­ja­ink­ban már nem­csak azok van­nak a temp­lom­ban, akik eső­ben, hó­ban és fagy­ban is jön­nek… Igény van ar­ra, hogy a gyü­le­ke­zet­ben is ha­son­ló­an ké­nyel­me­sen érez­zék ma­gu­kat az em­be­rek, mint ott­hon. Fon­tos, hogy ne fél­je­nek at­tól, hogy ha el­jön­nek té­len a temp­lom­ba, ak­kor eset­leg meg­fáz­nak. Oda kell fi­gyel­ni ar­ra, mi­lyen a gyü­le­ke­zet, és mik az el­vá­rá­sok. En­nek kö­vet­kez­mé­nye­ként az egy­há­zi kö­zös­ség össze­tar­tó ere­je is nö­vel­he­tő. A hosszú té­li es­té­ket be­töl­tő egy­há­zi és kul­tu­rá­lis ese­mé­nyek ren­de­zé­sé­vel fel­len­dül­het a csa­lá­dok és a köz­ség tár­sa­dal­mi éle­te is.

– Ki ál­mod­ta meg mind­ezt, és kik se­gí­tet­tek-se­gí­te­nek a pá­lyá­zat­ké­szí­tés­ben, majd a meg­va­ló­sí­tás­ban?

– Ami­kor még teo­ló­gus vol­tam, az el­ső sze­mi­ná­ri­u­mi dol­go­za­to­mat egy­ház­tör­té­net­ből a mai Ár­pás és Mó­ric­hi­da kö­zött fek­vő haj­da­ni Mur­s­el­lá­ról ír­tam. Meg­döb­ben­tett, hogy az egy­ko­ri ró­mai vá­ros he­lyén le­te­le­pe­dett pre­mont­rei szer­ze­te­sek mennyi­re sok gya­kor­la­ti do­log­gal fog­lal­koz­tak. A lel­ki­ség és a gya­kor­la­ti mun­ka har­mó­ni­á­ban volt egy­más­sal.

Pél­dá­ju­kat kö­vet­ve dol­go­zom és szol­gá­lok a sa­ját gyü­le­ke­ze­tem­ben. Eb­ből ki­fo­lyó­lag na­gyon ér­de­kel min­den tech­ni­kai és fej­lesz­té­si do­log, így én is ki­vet­tem a ré­szem a pá­lyá­za­ti mun­ká­ból mint pro­jekt­ve­ze­tő, az el­nök­ség­gel és a fel­ügye­lő úr­ral együtt. A szak­mér­nök, Szi­li­csány Ár­pád­né a pá­lyá­zat mo­tor­ja, szív­vel lé­lek­kel a jó „ügy” mel­lett áll. A pá­lyá­za­tot pe­dig a Pan­non Qu­a­lity pá­lyá­zat­író cég ké­szí­tet­te.

– Úgy tu­dom, a fej­lesz­tés kap­cso­ló­dik az egy­ház­köz­ség óvo­dá­já­hoz.

– A je­len­leg mű­kö­dő óvo­dánk épü­le­tét az ön­kor­mány­zat­tól bé­rel­jük. Két ve­gyes cso­por­tunk van öt­ven­hat gye­rek­kel és hét al­kal­ma­zot­tal. A 3188 lel­kes – kö­zü­lük 1495-en val­lot­ták ma­gu­kat evan­gé­li­kus­nak – Ba­kony­cser­nyén er­re igény van, ezért sa­ját he­lyi­ség­re len­ne szük­sé­günk az egy­ház­köz­ség te­rü­le­tén. A meg­va­ló­sí­tás el­ső üte­me len­ne a je­len­leg meg­lé­vő épü­le­tek fű­té­sé­nek kor­sze­rű­sí­té­se. Az óvo­da en­ge­dé­lye­zé­si ter­vei el­ké­szül­tek, az ener­gia­el­lá­tá­sát már a kör­nye­zet­tu­da­tos ne­ve­lé­si cél­nak meg­fe­le­lő­en kí­ván­juk ki­épí­te­ni két ütem­ben.

– Mi­ért te­kint­he­tő kör­nye­zet­tu­da­tos­nak ez a vál­lal­ko­zás?

– Az es­pe­re­si hi­va­talt je­len­leg egy gáz- és egy ve­gyes tü­ze­lé­sű ka­zán fű­ti – az utób­bi­hoz fő­ként tű­zi­fát hasz­ná­lunk –, a me­leg vi­zet pe­dig vil­lany­boj­ler szol­gál­tat­ja. A kor­sze­rű­sí­tés után a hasz­ná­la­ti me­leg vi­zet és a pad­ló­fű­tést négy da­rab nap­kol­lek­tor – a hoz­zá szük­sé­ges be­ren­de­zé­sek­kel, ve­zér­lés­sel – biz­to­sít­ja majd. Ez­zel he­lyet­te­sí­te­nénk a tű­zi­fá­nak mint ki­me­rít­he­tő ener­gia­for­rás­nak a fel­hasz­ná­lá­sát. A nap­kol­lek­to­rok­kal az át­me­ne­ti idő­sza­kok­ban is meg­ol­dód­na a fű­tés, ki­sebb gáz­ener­gia-fel­hasz­ná­lás mel­lett nö­vel­he­tő az épü­let kom­fort­fo­ko­za­ta, és csök­kent­he­tő a ká­ros­anyag-ki­bo­csá­tás.

– A pá­lyá­zat­ban sze­re­pel, hogy ez a be­ru­há­zás elő­nyös len­ne a köz­ség­nek és von­zás­kör­ze­té­nek is. Mi­ként?

– Elő­ször is na­gyon szép kör­nye­zet az, ami kö­rül­vesz ben­nün­ket eb­ben a fa­lu­ban. Van hor­gász- és va­dász­tu­riz­mus is a kör­nyé­ken. A gyü­le­ke­ze­tünk nem­zet­kö­zi kap­cso­la­tai mi­att – ilye­nek­ből több is van – so­kat pro­fi­tál­hat­na és fej­lőd­het­ne Ba­kony­cser­nye. Na­gyon sze­ret­nek ide­jön­ni a kül­föl­di test­vé­re­ink, és ez nem­csak az egy­ház­köz­ség­nek jó, ha­nem a Ba­ko­nyért is van.

Gomb­kö­tő Be­á­ta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Meg­té­vesz­tés
Kérdések válasz nélkül
Di­et­rich Bon­hoef­fer: Kö­ve­tés
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Nagy lehetőség, nagy felelősség
Bil­len­tyű­zet he­lyett ta­lics­ka
„Szárnyra keltek” Bonyhádon
Kó­rus­ju­bi­le­um és em­lé­ke­zés Pé­csett
Özön­víz a temp­lom­ban
Keresztutak
Egy­ház és ál­lam az át­ala­ku­ló Eu­ró­pá­ban
EVT-elnök-jelöltek
„Ta­lál­ko­zunk a pa­ra­di­csom­ban”
Kon­fe­ren­cia az Ágos­tai hit­val­lás­ról
Szlo­vákiai zsi­na­t
XVI. Be­ne­dek alá­ír­ta új en­cik­li­ká­ját
Ke­resz­tény hit­re tér­ne II. Já­nos Pál tö­rök me­rény­lő­je
Ke­reszt a var­sói be­széd he­lyén
Ősi tá­jak – poszt­mo­dern ok­ta­tás
Kor­sze­rű­sö­dő épü­le­tek a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben
Önellátásra nevelnek
Evangélikusok
Fél­idő
Öle­lés­va­dász Ma­góci­á­ból
„Min­dig kap­tam meg­erő­sí­tést”
e-világ
Ka­var­gó in­du­la­tok
Keresztény szemmel
A ha­zai pá­lya elő­nye
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Lelkészek fehér köpenyben
„Job­ban vár­tam, mint a fáj­da­lom­csil­la­pí­tót!”
„Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok”
A fe­ke­te ku­tya meg­sze­lí­dí­té­se
Egy élet­be vá­gó kér­dés
Má­so­dik ige­hir­de­tés az élet tisz­te­le­té­ről
evél&levél
Tisz­tel­ve a le­gen­dá­kat
Be­jegy­zett élet­tár­si kap­cso­lat
„Örül­je­tek az örü­lők­kel, és…”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Élet a kö­zép­ko­ri egye­te­me­ken
Ma­gyar kan­ci­o­ná­lé zsol­tá­rok, nép­éne­kek Kál­vin Já­nos em­lé­ké­re
Csend­ben, ész­re­vét­len
A vasárnap igéje
Nyi­tott aj­tók
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
A bűn, Is­ten­nek há­la, nem úr az él­te­men
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 27 Kor­sze­rű­sö­dő épü­le­tek a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster