EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 27 - „Job­ban vár­tam, mint a fáj­da­lom­csil­la­pí­tót!”

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

„Job­ban vár­tam, mint a fáj­da­lom­csil­la­pí­tót!”

Urunk kül­dő aka­ra­tá­ból negy­ven­négy éves lel­ké­szi pá­lyám alatt min­dig „meg­ta­lált” a kór­há­zi szol­gá­lat. A rend­sze­res be­teg­lá­to­ga­tá­sok mel­lett 1988-ban tel­je­se­dett ki szá­mom­ra ez a szol­gá­la­ti te­rü­let. Ami­kor már „pu­hult” a dik­ta­tú­ra, a csö­mö­ri pa­ró­ki­án meg­ke­re­sett dr. Gé­me­si György se­bész­or­vos a ki­star­csai Flór Fe­renc Kór­ház­ból. El­mond­ta, hogy len­ne le­he­tő­ség a he­ten­kén­ti kór­há­zi is­ten­tisz­te­let­re. A fő­or­vos (ké­sőbb or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő, ma Gö­döl­lő pol­gár­mes­te­re) meg­szer­vez­te a ka­to­li­kus, re­for­má­tus és evan­gé­li­kus lel­ké­szek szá­má­ra az is­ten­tisz­te­let meg­tar­tá­sá­nak le­he­tő­sé­gét.

Et­től kezd­ve nem meg­tűr­ten, a kór­há­zi dol­go­zók, ápo­lók jó­in­du­la­tá­ra bíz­va és at­tól füg­gő­en jár­hat­tam a kór­ház fo­lyo­só­in, ha­nem bár­mi­kor lá­to­gat­hat­tam, és szom­ba­ton­ként re­for­má­tus lel­kész kol­lé­gám­mal fel­vált­va tart­hat­tunk is­ten­tisz­te­le­tet. Egé­szen új, misszi­ói le­he­tő­ség volt ez szá­munk­ra…

Azt hi­szem, min­den­ki, aki fe­küdt már kór­há­zi be­teg­ágyon, s re­me­gő szív­vel várt kü­lön­fé­le or­vo­si be­avat­ko­zá­sok­ra vagy le­le­tek­re, át­él­te, mennyi­re meg­vál­to­zik az ér­ték­rend, ami­kor a be­teg­ség ágy­ba pa­ran­csol­ja az ad­dig so­ha rá nem érő, örök­ké ro­ha­nó em­bert, aki­nek el­vég­zen­dő fel­ada­tok­kal és ter­vek­kel van te­le­ír­va a ha­tár­idő­nap­ló­ja… Eb­ben a meg­vál­to­zott ér­ték­rend­ben sok­kal fo­gé­ko­nyabb a szív, éle­sebb a lá­tás és a hal­lás Is­ten igé­jé­nek, a bűn­bo­csá­nat ke­gyel­mé­nek be­fo­ga­dá­sá­ra.

Egy al­ka­lom­mal az úr­va­cso­rát ké­rő be­teg így fo­ga­dott öröm­től su­gár­zó te­kin­tet­tel: „Job­ban vár­tam, mint a fáj­da­lom­csil­la­pí­tót!” So­ha­sem fe­lej­tem el ki­star­csai sze­re­tet­ott­ho­nunk egyik drá­ga, idős be­te­gét sem, aki­nek be­teg­ágyá­nál bú­csú­zás­kor job­bu­lást kí­ván­tam. Mi­re ő le­ír­ha­tat­lan de­rű­vel így vá­la­szolt: „Ó, ne job­bu­lást tes­sék ne­kem kí­ván­ni, ha­nem jó utat a menny­or­szág­ba!”

Min­dig meg­ren­dí­tett, ami­kor az utol­só út­ra ké­szü­lő be­teg­ről hoz­zá­tar­to­zói el­mond­ták, hogy már nem szól, nem kom­mu­ni­kál. Még­is, ami­kor fö­lé ha­jol­tam, a Mi­atyánk sza­vai for­má­lód­tak az ad­dig be­zárt aj­ka­kon, s az úr­va­cso­ra­vé­tel után lát­ha­tó volt a meg­könnyeb­bü­lés, a lé­lek el­csen­de­sü­lé­se… Sok­szor meg­ta­pasz­tal­tam ilyen­kor, hogy a kór­te­rem is le­csen­de­sült, s a szo­ba­tár­sak is együtt imád­koz­tak a nagy út­ra ké­szü­lő­vel.

És öröm volt hal­la­ni, ami­kor bib­li­ás, imád­ko­zó éle­tű ked­ves hí­ve­ink el­me­sél­ték, hogy a kór­ház­ban be­teg­tár­sa­i­kat meg­ta­ní­tot­ták egy-egy ének­re vagy imád­ság­ra. Mek­ko­ra misszi­ói le­he­tő­ség ez is!

Is­ten­nek há­la, szám­ta­lan­szor át­él­het­tem az Ál­dott Or­vos gyó­gyí­tó sze­re­te­tét is. Va­la­mi sem­mi­hez nem ha­son­lít­ha­tó erő­for­rás és aján­dék volt min­dig együtt imád­koz­ni egy-egy nagy mű­tét­re ké­szü­lő test­vér­rel a kór­há­zi be­teg­ágy mel­lett, majd a temp­lom­ban a gyü­le­ke­zet­tel együtt az is­ten­tisz­te­le­ten, az­tán meg­ta­pasz­tal­ni, ho­gyan hat a ke­gye­lem…

Sok­szor nagy di­lem­ma egy csa­lád­ban, ho­gyan vi­sel­ked­je­nek, ho­gyan for­dul­ja­nak sze­ret­tük­höz, akit az or­vo­sok re­mény­te­len eset­nek nyil­vá­ní­tottak. Má­ig is szí­vem­ben van­nak egy ked­ves is­me­rő­söm sza­vai, aki el­mond­ta, hogy fér­je gyó­gyít­ha­tat­lan be­teg­sé­ge egyi­kük előtt sem volt ti­tok és nem volt ta­bu­té­ma. Min­dent meg­be­szél­tek, örül­tek min­den nap­nak, és olyan őszin­ték vol­tak, olyan hi­he­tet­le­nül kö­zel ke­rül­tek egy­más­hoz, mint há­zas­sá­guk alatt ko­ráb­ban so­ha…

Mi­lyen aján­dék, ha nem fe­lejt­jük, és tud­juk, mi­kor a sö­tét­ség éje ránk bo­rul, s a ha­lál ár­nyé­ká­nak völ­gyé­ben já­runk: a leg­szebb még hát­ra­van!

Soly­már Pé­ter nyu­gal­ma­zott lel­kész


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Meg­té­vesz­tés
Kérdések válasz nélkül
Di­et­rich Bon­hoef­fer: Kö­ve­tés
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Nagy lehetőség, nagy felelősség
Bil­len­tyű­zet he­lyett ta­lics­ka
„Szárnyra keltek” Bonyhádon
Kó­rus­ju­bi­le­um és em­lé­ke­zés Pé­csett
Özön­víz a temp­lom­ban
Keresztutak
Egy­ház és ál­lam az át­ala­ku­ló Eu­ró­pá­ban
EVT-elnök-jelöltek
„Ta­lál­ko­zunk a pa­ra­di­csom­ban”
Kon­fe­ren­cia az Ágos­tai hit­val­lás­ról
Szlo­vákiai zsi­na­t
XVI. Be­ne­dek alá­ír­ta új en­cik­li­ká­ját
Ke­resz­tény hit­re tér­ne II. Já­nos Pál tö­rök me­rény­lő­je
Ke­reszt a var­sói be­széd he­lyén
Ősi tá­jak – poszt­mo­dern ok­ta­tás
Kor­sze­rű­sö­dő épü­le­tek a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben
Önellátásra nevelnek
Evangélikusok
Fél­idő
Öle­lés­va­dász Ma­góci­á­ból
„Min­dig kap­tam meg­erő­sí­tést”
e-világ
Ka­var­gó in­du­la­tok
Keresztény szemmel
A ha­zai pá­lya elő­nye
Jegy­zet­la­pok
A hét témája
Lelkészek fehér köpenyben
„Job­ban vár­tam, mint a fáj­da­lom­csil­la­pí­tót!”
„Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok”
A fe­ke­te ku­tya meg­sze­lí­dí­té­se
Egy élet­be vá­gó kér­dés
Má­so­dik ige­hir­de­tés az élet tisz­te­le­té­ről
evél&levél
Tisz­tel­ve a le­gen­dá­kat
Be­jegy­zett élet­tár­si kap­cso­lat
„Örül­je­tek az örü­lők­kel, és…”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Élet a kö­zép­ko­ri egye­te­me­ken
Ma­gyar kan­ci­o­ná­lé zsol­tá­rok, nép­éne­kek Kál­vin Já­nos em­lé­ké­re
Csend­ben, ész­re­vét­len
A vasárnap igéje
Nyi­tott aj­tók
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
A bűn, Is­ten­nek há­la, nem úr az él­te­men
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 27 „Job­ban vár­tam, mint a fáj­da­lom­csil­la­pí­tót!”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster