EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 33 - Adj esélyt a bé­ké­nek!

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Adj esélyt a bé­ké­nek!

Bi­zo­nyá­ra so­kan lát­ták A fé­le­lem bé­re cí­mű fil­met. Fő­sze­rep­lői te­her­au­tó-so­fő­rök, akik élet­ve­szé­lyes ra­ko­mányt szál­lí­ta­nak: fo­lyé­kony nit­ro­gli­ce­rint, amely ütés­re, ráz­kó­dás­ra bár­me­lyik pil­la­nat­ban fel­rob­ban­hat.

Le­het­sé­ges, hogy a ma­gyar tár­sa­da­lom is a sa­ját fé­lel­me­i­nek bé­rét fi­ze­ti meg ak­kor, ami­kor te­he­tet­le­nül szem­lél­jük, él­jük át az erő­szak el­ha­tal­ma­so­dá­sát.

Kis­lé­ta, Ti­sza­lök, Ta­tár­szent­györgy, Nagy­csécs: a ro­mák el­le­ni ha­lá­los tá­ma­dá­sok hely­szí­nei – má­ra szin­te biz­to­san mond­hat­juk: egy so­ro­zat­gyil­kos­ság el­ké­pesz­tő lán­co­la­ta. Egyes szak­ér­tők sze­rint csak ar­ra le­het szá­mí­ta­ni, hogy a gyil­ko­sok egy­szer hi­báz­nak, hi­szen ala­pos elő­ké­szí­tés után hi­deg­vér­rel gyil­kol­nak. Nem len­nék az ügy­ben nyo­mo­zó rend­őrök he­lyé­ben…

Olasz­lisz­ka, Veszp­rém a má­sik vo­nu­lat, itt ro­mák az el­kö­ve­tők, akik döb­be­ne­tes mó­don vé­gez­tek ki em­be­re­ket.

En­gem most nem is az in­dí­té­kok és a le­het­sé­ges tet­te­sek fog­lal­koz­tat­nak. Azt gon­do­lom, hogy a saj­tó­ban ren­ge­teg fel­té­te­le­zés – re­á­lis és a va­ló­ság­tól el­ru­gasz­ko­dott – lá­tott már ez ügy­ben nap­vi­lá­got. In­kább az ese­tek tár­sa­da­lom­ra gya­ko­rolt ha­tá­sát sze­ret­ném meg­vizs­gál­ni ab­ból a szem­pont­ból, hogy gyü­le­ke­ze­te­ink tud­nak-e va­la­mit ten­ni eb­ben a hely­zet­ben…

Nyil­ván­va­ló, hogy az ilyen ese­tek a tár­sa­da­lom kü­lön­bö­ző ré­te­ge­i­ben az „ide­ge­nek­kel” szem­be­ni fé­lel­met és a bi­zal­mat­lan­sá­got erő­sí­tik ki­fe­lé, a bi­zony­ta­lan­ság pe­dig a cso­port, a kö­zös­ség össze­tar­tá­sát erő­sí­ti. A tet­te­sek kéz­re ke­rí­té­sén túl, azt gon­do­lom, min­den­ki szá­má­ra fon­tos fel­adat le­het vé­gig­gon­dol­ni azt, hogy eb­ben a fe­szült tár­sa­dal­mi hely­zet­ben gyü­le­ke­ze­te­ink tud­nak-e só­vá és ko­vásszá len­ni.

A he­lyi kö­zös­sé­gek most a bi­zal­mat­lan­ság és a biz­ton­ság men­tén kez­de­nek el szer­ve­ződ­ni, lét­re­jön­nek gár­dák és ant­igár­dák…

Jé­zus egy erő­szak­tól be­ár­nyé­kolt vi­lág­ban még­is azt me­ri ál­lí­ta­ni, hogy bol­do­gok a sze­lí­dek, mert ők örök­lik a föl­det, és azo­kat is bol­dog­nak mond­ja, akik a bé­kes­sé­get te­rem­tik, akik ren­del­kez­nek a „bé­kes­ség­csi­ná­lás” szak­mai fel­té­te­le­i­vel…

Mit is te­he­tünk hát Krisz­tus-kö­ve­tő­ként? Min­de­nek­előtt azt, hogy kö­zös­sé­ge­ink vál­to­zat­la­nul a meg­ta­pasz­talt és kö­zö­sen meg­élt is­te­ni sze­re­tet és ir­ga­lom men­tén „szer­ve­ződ­nek”, és nem lesz­nek az elő­íté­le­tek me­leg­ágya­i­vá.

Gyü­le­ke­ze­ti tá­bo­runk­ban eb­ben az év­ben is csa­lá­dok, fi­a­ta­lok és csa­lá­di erő­szak elől me­ne­kü­lő anyák gyer­me­ke­ik vol­tak együtt. A hét vé­gé­re az elő­íté­le­te­ket fel­vál­tot­ta a meg­ér­tés és a bi­za­lom. Ab­ban a re­mény­ben tér­tünk ha­za, hogy meg tud­tuk sza­kí­ta­ni a kö­zöny, a gyű­lö­let, a bi­zal­mat­lan­ság év­ez­re­des lán­co­la­tát. Bé­két „csi­nál­tunk”, ta­lán Jé­zu­sunk szán­dé­ka sze­rint.

A Nyír­egy­há­zi Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­la be­fo­gad­ja azo­kat a gye­re­ke­ket, akik ki­sza­kad­tak ere­de­ti kö­zös­sé­gük­ből. Ez­zel esélyt kapnak ar­ra, hogy a szü­lői min­ta he­lyett a sa­ját, Is­ten­től ta­nult min­tát kö­ves­sék: a sze­re­tet és bi­za­lom min­tá­ját.

Részt vet­tem az Olasz­lisz­kán meg­gyil­kolt Szö­gi La­jos te­me­té­sén épp­úgy, mint a kis­lé­tai ál­do­za­tén, Ba­logh Má­ri­á­én, mert úgy gon­do­lom, hogy van­nak hely­ze­tek, ami­kor fel kell mu­tat­ni, hogy kö­zös­sé­ge­ink me­lyik ol­da­lon áll­nak: az Is­ten­től ka­pott élet sért­he­tet­len­sé­gé­nek az ol­da­lán.

Az Eper és vér cí­mű film vé­gén a fi­a­ta­lok kö­zö­sen ének­lik a dalt: „Give pe­ace a chance!” – Adj esélyt a bé­ké­nek! Döb­be­ne­tes kép­so­rok mu­tat­ják, ahogy a rend­őri erő­szak szét­ve­ri a tün­te­tést, és ne­kik csak egy esé­lyük ma­rad: az éne­ké, azé az éne­ké, amely ott és ak­kor ugyan úgy tűnt, hogy sem­mit nem ér. De azért tud­juk, hogy az eh­hez ha­son­ló éne­kek mi­att al­kal­mas még min­den tí­pu­sú tár­sa­da­lom ar­ra, hogy em­ber­hez mél­tó­an le­hes­sen ben­ne él­ni.

Ná­lunk sem ki­sebb a tét: adj esélyt a bé­ké­nek!

La­borczi Gé­za


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Baj­nok­ká vál­ni
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
El­len­té­tek?
Tol­vaj
Egyházunk egy-két hete
Ba­jo­rok Bony­há­don
Szív­vel-lé­lek­kel
A Mester tekintete előtt
Sze­re­tet­ott­hon-gon­dok
A hit hat
Új­ra ze­nei tá­bor Me­ző­be­rény­ben
Országos gyerektábor 2009
Vé­le­ménycsokor tá­bo­ro­zók­tól, szü­lők­től, lelké­szek­től
Keresztutak
Egy füst alatt es­ket és ke­resz­tel az ang­li­kán egy­ház
Evangélikusok
In­dul az „öt­éves terv”
Be­mu­tat­ko­zik a du­na­ke­szi gyülekezet
e-világ
Adat­la­pok „ele­ve­ned­tek meg”
Hí­rek az ál­lan­dó vál­to­zás vi­lá­gá­ból
Keresztény szemmel
Adj esélyt a bé­ké­nek!
Bajorok Bonyhádon
Test­vé­rem, John, Mik­lós, Má­ria és Ta­más
Jegy­zet­la­pok
Va­jon mi fér be­le ná­lunk egy evan­gé­li­kus temp­lom áhí­ta­tá­ba?
A hét témája
Az Is­ten­hez te­re­lő vész­fék
Val­lá­sos drá­ma a bör­tön­ben
evél&levél
Szik­la és kö­vecs­kék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sze­re­tet – re­mény­ség – áll­ha­ta­tos­ság
Kő­rö­si Cso­ma Sán­dor pél­dá­ja a má­nak is szól
Ru­mos kis­ege­rek
Ba­rát­hely evan­gé­li­kus erőd­temp­lo­ma
A vasárnap igéje
Hit ál­tal
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Em­ber, si­rasd nagy vét­ke­det
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 33 Adj esélyt a bé­ké­nek!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster