EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 33 - Hí­rek az ál­lan­dó vál­to­zás vi­lá­gá­ból

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Hí­rek az ál­lan­dó vál­to­zás vi­lá­gá­ból

A in­ter­net má­so­dik fá­zi­sa­ként em­le­ge­tett web2.0 ko­ra az­zal kö­szön­tött be, hogy a kü­lön­bö­ző we­bes szol­gál­ta­tá­sok a „be­ta” cím­két tün­tet­ték fel sa­ját ne­vük mel­lett. A bé­ta fá­zis a szoft­ver­fej­lesz­tés­nek az a lép­cső­fo­ka, ami­kor a prog­ram még nem érett meg a vég­ső ki­adás­ra, ha­nem csu­pán egy­faj­ta teszt­ver­zi­ó­ként ér­he­tő el. Pár évig va­la­mennyi web­al­kal­ma­zás bé­ta üzem­mód­ban mű­kö­dött, ez­zel is je­lez­ve azt, hogy az in­ter­ne­ten nin­cse­nek le­mez­be ége­tett és do­boz­ba cso­ma­golt prog­ram­ver­zi­ók, mi­vel ezen a fe­lü­le­ten min­dig min­den vál­to­zik. Az Egy­ház és vi­lág­há­ló ro­vat­ban is­mer­te­tett in­ter­ne­tes ol­da­lak leg­több­jén szin­tén nem áll meg a fej­lő­dés, így ér­de­mes né­ha vissza­te­kin­te­ni.

Fa­ce­book

Az Ame­ri­kai Egye­sült Ál­la­mok­ból in­dult kö­zös­sé­gi há­ló­zat az el­múlt he­tek­ben a vi­lág ne­gye­dik leg­lá­to­ga­tot­tabb ol­da­lá­vá vált, így a Go­og­le, a Mic­ro­soft és a Ya­hoo ol­dal­csa­lád­jai után most egy olyan hon­lap áll, amely­nek a lá­to­ga­tó­szá­ma nem több kü­lön­bö­ző web­lap­ról adó­dik össze, ha­nem mind­­össze egyet­len szol­gál­ta­tás fel­hasz­ná­ló­inak számát mutatja.

Nem­csak vi­lág­szer­te érez­he­tő a Fa­ce­book-láz, de az egyik mo­bil­te­le­fon-szol­gál­ta­tó már Ma­gyar­or­szá­gon is kí­nál te­le­font be­épí­tett Fa­ce­book-al­kal­ma­zás­sal. Egy friss ame­ri­kai ta­nul­mány sze­rint pe­dig a kö­zös­sé­gi ol­dal lá­to­ga­tó­i­nak ti­zen­hat szá­za­lé­ka mond­ja, hogy fél­té­ke­nyebb, mint ami­kor a pár­ja még nem hasz­nál­ta a Fa­ce­boo­kot. No­ha az ilyen ku­ta­tá­sok ered­mé­nye­i­nek nem fel­tét­le­nül kell hi­telt ad­ni, ma­ga a ku­ta­tás tár­gya jel­zi az oldal tár­sa­dal­mi tér­nye­ré­sét. És ne fe­led­jük: egy­há­zunk köz­pon­ti hon­lap­ja sa­ját cso­port­tal ren­del­ke­zik a kö­zös­sé­gi ol­da­lon: http://www.fa­ce­book.com/gro­up.php?gid=94405107197.

Twit­ter

A Twit­ter je­len­leg a mikrob­log-szol­gál­ta­tá­sok csúcs­ra­ga­do­zó­ja, ezt a rend­szert hasz­nál­ják ugyan­is a leg­töb­ben, és szá­mos kül­ső al­kal­ma­zást is ké­szí­tet­tek hoz­zá. Már ko­ráb­ban is lé­te­zett a Tu­rul­csi­rip (http://tu­rul­csi­rip.hu/), amely­nek egyik fon­tos jel­lem­ző­je az, hogy fo­lya­ma­to­san fris­sí­ti az is­me­rő­sök üze­ne­te­it.

A Twit­ter­Top (http://twit­ter­top.hu/) szin­tén ma­gyar fej­lesz­tés­ként jú­ni­us­ban in­dult út­já­ra. Cím­lap­ján egy­faj­ta fel­hasz­ná­lói rang­lis­ta je­le­nik meg, amely az egyes ta­gok is­me­rő­se­i­hez és üze­ne­te­i­hez kap­cso­ló­dó kü­lön­bö­ző pa­ra­mé­te­rek alap­ján ké­szül. Emel­lett az ol­da­lon a Fo­lyam me­nü­pont alatt ér­he­tő el az au­to­ma­ti­ku­san fris­sü­lő cse­vej­lis­ta, il­let­ve akár idő­zít­ve is le­het új üze­netet kül­de­ni a min­ket kö­ve­tők­nek. Még egy fon­tos funk­ci­ót tar­to­gat a Twit­ter­Top: az egyes csi­ri­pek­ben meg­je­le­nő lin­kek alap­ján a hi­vat­ko­zott web­ol­da­lak­ról is ké­szít top­lis­tát, így a Mém me­nü­pont alatt azt le­het nyo­mon kö­vet­ni, hogy a ma­gyar Twit­ter-ta­gok mely új ol­da­la­kat tart­ják a leg­ér­de­ke­seb­bek­nek.

Mi­vel ha­zánk­ban még vi­szony­lag ke­vesen használják a Twit­tert, itt még két-há­rom aján­lás­sal is meg le­het je­len­ni, nem úgy, mint a ha­son­ló­an mű­kö­dő ame­ri­kai Twe­et­Me­me ol­da­lon. A köz­pon­ti evan­gé­li­kus hon­lap fel­hasz­ná­ló­ját (http://twit­ter.com/lu­the­ran­hu) egy­elő­re még fe­les­le­ges ke­res­ni a Twit­ter­To­pon, de min­den bi­zonnyal ami ké­sik, nem mú­lik.

Mi­ner.hu

Ko­ráb­ban az­zal kap­cso­lat­ban ke­rült kép­be a leg­na­gyobb ma­gyar blog­ke­re­ső, hogy idén ta­vasszal te­ma­ti­kus mel­lék­let­be kezd­te gyűj­te­ni a ke­resz­tény blo­go­kat. A Mi­ner.hu ép­pen a na­pok­ban lett há­rom­éves, és ezt az­zal ün­ne­pel­ték, hogy ne­ki­áll­tak a funk­ció­lis­ta erő­tel­jes bő­ví­té­sé­nek. Az el­kö­vet­ke­ző egy-két hét­ben tel­jes ér­té­kű ke­re­ső­vé vá­lik a rend­szer, amit úgy va­ló­sí­ta­nak meg, hogy a Mic­ro­soft Bing ne­vű ke­re­ső­jét egé­szí­tik ki sa­ját funk­ci­ók­kal.

A szol­gál­ta­tás­hoz több kül­ső for­rás is csat­la­ko­zik, így ese­mé­nyek, hely­szí­nek a Wi­ki­pe­dia, köny­vek a Moly.hu, ke­res­ke­del­mi for­ga­lom­ban kap­ha­tó ter­mé­kek­ről in­for­má­ci­ók pe­dig a De­po.hu adat­bá­zi­sá­ból ke­rül­nek be a rend­szer­be. Ma élő sze­mé­lyek ese­tén a Mi­ner.hu meg­pró­bál­ja fel­tér­ké­pez­ni az egyes kö­zös­sé­gi ol­da­la­kon tá­rolt ada­tok­ból az adott sze­mély in­ter­ne­tes pro­fil­ját, így Twit­ter- vagy Fa­ce­book-pro­fi­lok­ból is ké­pes lesz le­kér­dez­ni ada­to­kat és meg­je­le­ní­te­ni ké­pe­ket, össze­kap­csol­va ez­zel az e cikk­ben em­lí­tett há­rom él­vo­nal­be­li szol­gál­ta­tást.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Baj­nok­ká vál­ni
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
El­len­té­tek?
Tol­vaj
Egyházunk egy-két hete
Ba­jo­rok Bony­há­don
Szív­vel-lé­lek­kel
A Mester tekintete előtt
Sze­re­tet­ott­hon-gon­dok
A hit hat
Új­ra ze­nei tá­bor Me­ző­be­rény­ben
Országos gyerektábor 2009
Vé­le­ménycsokor tá­bo­ro­zók­tól, szü­lők­től, lelké­szek­től
Keresztutak
Egy füst alatt es­ket és ke­resz­tel az ang­li­kán egy­ház
Evangélikusok
In­dul az „öt­éves terv”
Be­mu­tat­ko­zik a du­na­ke­szi gyülekezet
e-világ
Adat­la­pok „ele­ve­ned­tek meg”
Hí­rek az ál­lan­dó vál­to­zás vi­lá­gá­ból
Keresztény szemmel
Adj esélyt a bé­ké­nek!
Bajorok Bonyhádon
Test­vé­rem, John, Mik­lós, Má­ria és Ta­más
Jegy­zet­la­pok
Va­jon mi fér be­le ná­lunk egy evan­gé­li­kus temp­lom áhí­ta­tá­ba?
A hét témája
Az Is­ten­hez te­re­lő vész­fék
Val­lá­sos drá­ma a bör­tön­ben
evél&levél
Szik­la és kö­vecs­kék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sze­re­tet – re­mény­ség – áll­ha­ta­tos­ság
Kő­rö­si Cso­ma Sán­dor pél­dá­ja a má­nak is szól
Ru­mos kis­ege­rek
Ba­rát­hely evan­gé­li­kus erőd­temp­lo­ma
A vasárnap igéje
Hit ál­tal
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Em­ber, si­rasd nagy vét­ke­det
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 33 Hí­rek az ál­lan­dó vál­to­zás vi­lá­gá­ból

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster