EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 33 - In­dul az „öt­éves terv”

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

In­dul az „öt­éves terv”

Bár van még két hét a nyár­ból, de ta­lán már sza­bad, sőt szük­sé­ges a ha­ma­ro­san kez­dő­dő új tan­év, mun­ka­év ter­ve­zé­sé­re gon­dol­nunk. En­nek je­gyé­ben kap­ták kéz­hez lel­ké­sze­ink az el­múlt na­pok­ban a 2009–2010-es mun­ka­év­re ké­szült or­szá­gos gyü­le­ke­ze­ti mun­ka­prog­ra­mot. Ez im­már a har­ma­dik esz­ten­dő, hogy ro­tá­ci­ós rend sze­rint, egy-egy ke­rü­let mun­ka­cso­port­ja rész­le­te­sen ki­dol­go­zott terv el­ké­szí­té­sé­vel se­gí­ti a gyü­le­ke­ze­ti lel­ké­szek, mun­ka­tár­sak szol­gá­la­tát. Az észa­ki és a nyu­ga­ti egy­ház­ke­rü­let után az idén a dé­li­ek ke­rül­tek sor­ra. A kö­zel húsz­fős mun­ka­cso­port Sza­bó­né Mát­rai Ma­ri­an­na püs­pök­he­lyet­tes ko­or­di­ná­lá­sá­val öt­száz ol­da­las kö­tet­tel lep­te meg lel­ké­szi ka­run­kat. A kiadvány címe Elmélyülés.

Nem­csak mennyi­sé­gi gaz­da­go­dás jel­lem­zi az új mun­ka­prog­ra­mot, ha­nem egy­faj­ta mi­nő­sé­gi elő­re­lé­pést is re­mé­lünk tő­le. Az elő­ző két mun­ka­terv ugyan­is egy­más­tól füg­get­le­nül je­lent meg Nö­ve­ke­dés, il­let­ve Is­ten há­za né­pe cím­mel. Ősz­től vi­szont kö­zép­tá­vú, öt év­re szó­ló, tu­da­to­san épít­ke­ző prog­ram­ter­vet sze­ret­nénk meg­ala­poz­ni. Er­re utal az írá­som cí­mé­ben sze­rep­lő „öt­éves terv”.

Tudom, hogy ez utóbbi kifejezés, főleg az idősebb nem­ze­dék­ben, ke­ser­ves emlékeket idéz fel, hi­szen a múlt rendszer év­ti­ze­dei­nek hírhedt öt­éves tervei nem bi­zo­nyul­tak si­ker­tör­ténetnek. De a min­den ter­ve­zés nél­kü­li kont­rol­lá­lat­lan sod­ró­dás ta­lán még na­gyobb ve­szé­lye­ket rejt ma­gá­ban. En­nek fe­le­lős­sé­ge tet­ten ér­he­tő a mai glo­bá­lis gaz­da­sá­gi vál­ság­ban is. Gát­lás­ta­lan túl­ter­me­lés és túl­fo­gyasz­tás, ener­gia- és nyers­anyag­pa­zar­lás és nem utol­só­sor­ban fe­le­lőt­len gaz­dál­ko­dás, ga­ráz­dál­ko­dás zaj­lik az úgy­ne­ve­zett hu­mán erő­for­rás­sal, em­be­rek lel­ki, szel­le­mi és fi­zi­kai ere­jé­vel.

Mind­ezek­től a köz­ve­szé­lyes kí­sér­té­sek­től egy­há­zunk éle­te, mun­ká­ja sem men­tes. Fon­tos, hogy mi is meg­ta­nul­junk böl­csen és fe­le­lő­sen gaz­dál­kod­ni erő­sen kor­lá­to­zott em­be­ri erőfor­rá­sa­ink­kal. Eb­ből a fel­is­me­rés­ből szü­le­tett új­já a kö­zel­múlt­ban az éves or­szá­gos mun­ka­terv ké­szí­té­sé­nek gon­do­la­ta, amely­nek ko­moly ha­gyo­má­nya van egy­há­zunk­ban. Elég, ha a két vi­lág­há­bo­rú kö­zött meg­je­lent tar­tal­mas, rész­ben még ma is hasz­nál­ha­tó bel­misszi­ói mun­ka­prog­ra­mok­ra gon­do­lunk.

Ma, ami­kor oly sok lel­ké­szünk pa­nasz­ko­dik túl­ter­helt­ség­ről, Is­ten­től ka­pott erőnk el­té­koz­lá­sa len­ne, ha kü­lön-kü­lön eről­köd­nénk sa­ját íz­lé­sünk, egyé­ni ké­pes­sé­ge­ink és lá­tás­mó­dunk sze­rin­ti éves mun­ka­ter­vek össze­bar­ká­cso­lá­sán. Nem is szól­va a min­den kon­cep­ció nél­kü­li ve­ge­tá­lás mu­lasz­tá­si bű­né­ről, ami saj­nos gyü­le­ke­ze­te­ink je­len­tős ré­szé­ben nem is­me­ret­len je­len­ség…

Az el­ső, im­már rend­szer­vál­tás utá­ni, új öt­éves mun­ka­prog­ram­terv kon­cep­ci­ó­ját dr. Sza­bó La­jos, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem Gya­kor­la­ti Tan­szé­ké­nek pro­fesszo­ra dol­goz­ta ki. A tu­da­tos, táv­la­tos épít­ke­zés­nek – így a gyü­le­ke­zet­épí­tés­nek is – min­dig fe­le­lős ala­po­zás­sal kell kez­dőd­nie. En­nek meg­fe­le­lő­en az el­ső év kulcs­sza­va az el­mé­lyü­lés. Er­re a biz­tos fun­da­men­tum­ra épül­het a má­so­dik esz­ten­dő­ben a meg­is­me­rés, a har­ma­dik év­ben a meg­erő­sö­dés. Eb­ből fa­kad­hat majd az együtt­mű­kö­dés, vé­gül pe­dig az ötö­dik év­ben a ki­te­kin­tés.

A ter­ve­zet sze­rint min­den év­ben más-más szol­gá­la­ti te­rü­let­ kap ki­emelt hang­súlyt a lel­kész és a gyü­le­ke­zet éle­té­ben. Így az in­du­ló mun­ka­év­ben a lel­ki­gon­do­zás kap­hat pri­o­ri­tást, a kö­vet­ke­ző esz­ten­dő­ben pedig a ta­ní­tás/ta­nu­lás. Ezt kö­ve­ti a ta­nús­ko­dás, majd a kö­zös­ség­épí­tés, vé­gül pe­dig a misszi­ói di­men­zió.

Az öt­éves kon­cep­ció rész­le­te­sebb ki­bon­tá­sa dr. Sza­bó La­jos tol­lá­ból a kö­tet be­ve­ze­tő ré­szé­ben ol­vas­ha­tó. Nyil­ván­va­ló, hogy a nagy ívű el­kép­ze­lés meg­va­ló­sí­tá­sa az egy­ház­ke­rü­le­tek mun­ka­cso­port­jai kö­zöt­ti szo­ro­sabb együtt­mű­kö­dést és szer­ve­zet­tebb ko­or­di­ná­ci­ót igé­nyel a jö­vő­ben.

A 2009–2010-es ter­ve­zet egyik sa­já­tos­sá­ga, hogy az el­mé­lyü­lés ké­pé­ből ki­in­dul­va a főbb gyü­le­ke­ze­ti al­kal­mak té­ma­so­ro­za­tai hat lé­pés­ben jár­ják vé­gig a mun­ka­évet. Az egyes sza­ka­szok a kin­csért mély­be szál­ló gyöngy­ha­lász moz­du­la­ta­i­nak szim­bo­li­kus üze­ne­tét idé­zik: el­szá­nás – le­ve­gő­vé­tel – le­me­rü­lés – fel­fe­de­zés – meg­szer­zés – fel­emel­ke­dés.

A gyü­le­ke­ze­ti bib­lia­órák har­minc té­ma­egy­ség­re ki­dol­go­zott so­ro­za­ta Hó­se­ás pró­fé­ta köny­vé­ből, Já­nos evan­gé­li­u­má­ból és Pál apos­tol Ti­mó­te­us­hoz írott le­ve­le­i­ből me­rít. A kö­tet mind­eh­hez gaz­dag il­luszt­rá­ci­ós anya­got kí­nál, mely­nek egy ré­sze az in­ter­ne­ten elérhető le­tölt­he­tő for­má­ban (http://mun­ka­prog­ram.lu­the­ran.hu; http://del.lu­the­ran.hu).

Kéz­be ka­punk egy har­minc­nyolc ré­szes if­jú­sá­gi so­ro­za­tot, gyer­mek-bib­lia­órai váz­la­to­kat, jól hasz­nál­ha­tó csa­lá­di is­ten­tisz­te­le­ti mo­del­le­ket. Gon­dol­tak a szer­kesz­tők az egy­re több gyü­le­ke­zet­ben mű­kö­dő ba­ba-ma­ma kö­rök­re is. Ta­lá­lunk több mint százol­da­las, ala­po­san ki­dol­go­zott bib­lia­is­ko­lát, va­la­mint spe­ci­á­lis te­ma­ti­kus bib­lia­órai so­ro­za­tot. Se­gít­sé­get nyújt a kö­tet azok­nak is, akik ALP­HA-kur­zus in­dí­tá­sát ter­ve­zik.

S vé­gül az utol­só fe­je­zet Ext­rák cím­mel spe­ci­á­lis gyü­le­ke­ze­ti al­kal­mak­hoz kí­nál öt­le­te­ket: evan­gé­li­zá­ci­ós so­ro­za­tok­hoz, pres­bi­te­ri na­pok­hoz, if­jú­sá­gi na­pok­hoz és if­jú­sá­gi tá­bo­rok­hoz, va­la­mint köz­li a 2009-es és 2010-es évben ese­dé­kes fon­to­sabb egy­ház- és kul­túr­tör­té­ne­ti év­for­du­lók jegy­zé­két.

Ezen a he­lyen is há­lás kö­szö­net il­le­ti a szer­kesz­tő­ket és mun­ka­tár­sa­i­kat. Kö­szö­net a Lu­ther Ki­adó szer­kesz­tő­i­nek, hogy idő­ben és a tő­lük már meg­szo­kott ma­gas szín­vo­na­lon, igé­nyes ki­vi­tel­ben je­len­tet­ték meg a vas­kos kö­te­tet.

Re­mé­lem, so­kan for­gat­ják majd ha­szon­nal, ál­dott el­mé­lyü­lés­sel az új mun­ka­prog­ra­mot. Iga­zi kin­cses­tár nyíl­hat meg előt­tünk, mely­ből a he­lyi kö­rül­mé­nyek­nek meg­fe­le­lő­en, sza­ba­don és böl­csen gaz­dál­kod­ha­tunk.

Kö­zös Mun­ka­adónk aján­dé­koz­zon ne­künk el­mé­lyü­lő hi­tet, kre­a­tív sze­re­te­tet és meg­úju­ló re­mény­sé­get. Ő ad­jon na­pon­ként friss erőt, len­dü­le­tet és örö­möt. Így kí­vá­nok öröm­te­li és ered­mé­nyes új mun­ka­évet min­den mun­ka­tár­sam­nak, kö­zel­ben és tá­vol­ban.

Gáncs Péter püspök Déli Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Baj­nok­ká vál­ni
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
El­len­té­tek?
Tol­vaj
Egyházunk egy-két hete
Ba­jo­rok Bony­há­don
Szív­vel-lé­lek­kel
A Mester tekintete előtt
Sze­re­tet­ott­hon-gon­dok
A hit hat
Új­ra ze­nei tá­bor Me­ző­be­rény­ben
Országos gyerektábor 2009
Vé­le­ménycsokor tá­bo­ro­zók­tól, szü­lők­től, lelké­szek­től
Keresztutak
Egy füst alatt es­ket és ke­resz­tel az ang­li­kán egy­ház
Evangélikusok
In­dul az „öt­éves terv”
Be­mu­tat­ko­zik a du­na­ke­szi gyülekezet
e-világ
Adat­la­pok „ele­ve­ned­tek meg”
Hí­rek az ál­lan­dó vál­to­zás vi­lá­gá­ból
Keresztény szemmel
Adj esélyt a bé­ké­nek!
Bajorok Bonyhádon
Test­vé­rem, John, Mik­lós, Má­ria és Ta­más
Jegy­zet­la­pok
Va­jon mi fér be­le ná­lunk egy evan­gé­li­kus temp­lom áhí­ta­tá­ba?
A hét témája
Az Is­ten­hez te­re­lő vész­fék
Val­lá­sos drá­ma a bör­tön­ben
evél&levél
Szik­la és kö­vecs­kék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sze­re­tet – re­mény­ség – áll­ha­ta­tos­ság
Kő­rö­si Cso­ma Sán­dor pél­dá­ja a má­nak is szól
Ru­mos kis­ege­rek
Ba­rát­hely evan­gé­li­kus erőd­temp­lo­ma
A vasárnap igéje
Hit ál­tal
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Em­ber, si­rasd nagy vét­ke­det
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 33 In­dul az „öt­éves terv”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster