EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 33 - Hit ál­tal

A vasárnap igéje

SZENT­HÁ­ROM­SÁG ÜN­NE­PE UTÁN 10. VA­SÁR­NAP – HAB 2,1–4

Hozzászólás a cikkhez

Hit ál­tal

Ma­nap­ság, a re­cesszió ide­jén – ha más sza­vak­kal is – is­mét­lő­dő kér­dés: mi­ből él az em­ber? Ma­ga­sabb élet­szín­vo­na­lú or­szág­ból ér­ke­ző ven­dé­ge­ink rá­kér­dez­nek: ha ennyi az át­lag­fi­ze­tés, ilye­nek a kö­rül­mé­nyek ha­zánk­ban, ak­kor mi­ből él a ma­gyar em­ber? Mai igénk vég­ki­csen­gé­se nem az anya­gi­ak­ra vo­nat­ko­zó kér­dés el­spi­ri­tu­a­li­zá­lá­sa, va­la­mi­fé­le, gaz­da­sá­gi vál­ság ide­jé­re va­ló lé­lek­nyug­ta­tó, ha­nem az élet leg­fon­to­sabb tar­tó­pil­lé­ré­re, a lét iga­zi for­rá­sá­ra utal. Az igaz em­ber hi­te ál­tal él.

Haba­kuk pró­fé­ta sza­vai úgy tár­ják elénk ezt az élet­meg­ha­tá­ro­zó alap­igaz­sá­got, hogy a meg­elő­ző gon­do­la­tok­kal rá­ve­zet­nek a ti­tok lé­nye­gé­re, ar­ra, hogy mi is az élet iga­zi moz­ga­tó­ru­gó­ja.

Je­ru­zsá­lem pusz­tu­lá­sá­nak em­lék­ün­ne­pén kü­lö­nö­sen is fon­tos le­het ez, hi­szen a Szent­há­rom­ság ün­ne­pe utá­ni 10. va­sár­na­pon ar­ról em­lé­ke­zik meg az egy­ház, hogy a vi­lág kö­ze­pé­nek szá­mí­tó szent vá­ros nem is­mer­te fel meg­lá­to­ga­tá­sá­nak ide­jét, az­az Is­ten ér­ke­zé­sét és je­len­lé­tét, s en­nek egye­nes kö­vet­kez­mé­nye volt a pusz­tu­lás. Jé­zus ma­ga is meg­si­rat­ta Je­ru­zsá­le­met, mert lát­ta, mi lesz a vá­ros­ból, mi lesz az em­ber­ből Is­ten nél­kül. Kő kö­vön nem ma­rad. A vá­rost va­ló­ban el­pusz­tí­tot­ták, a temp­lo­mot le­rom­bol­ták.

Örök me­men­tó. Szá­munk­ra is fi­gyel­mez­te­tő jel, mi vár ránk, ha el­tá­vo­lo­dunk az élet for­rá­sá­tól, Is­ten­től. A szent vá­ros, a szent hely Is­ten nél­kül pusz­tu­lás­ra ítélt, ér­ték­te­len va­la­mi. De Is­ten­nel még a leg­el­du­got­tabb te­le­pü­lés, hely, a leg­je­len­ték­te­le­nebb em­ber is ál­dá­sok for­rá­sa le­het.

Mi­ből fa­kad az élet – szem­ben a pusz­tu­lás­sal? Mi ál­tal van va­ló­di élet – ve­ge­tá­lás he­lyett? Az igaz em­ber hit­ből vagy hi­te ál­tal él – így igénk vá­la­sza.

A va­sár­nap mot­tó­ja – is­ten­tisz­te­le­ti rend­tar­tá­sunk sze­rint – így hang­zik: „Is­mer­jük fel, amit Is­ten Krisz­tus­ban tett ér­tünk.” A ket­tő – igénk csúcs­pont­ja és a va­sár­nap összes igé­jé­nek össze­fog­la­ló mon­da­ta – együtt ad­ja meg szá­munk­ra azt a drá­ga kin­cset, azt az evan­gé­li­u­mot, ame­lyet el­vi­he­tünk ma­gunk­kal az előt­tünk ál­ló új hét ván­dor­út­já­ra. Hit ál­tal él­he­tünk, igaz em­ber­ként, mert Is­ten Krisz­tus­ban min­dent meg­tett ér­tünk. Meg­te­rem­tett, meg­vál­tott, meg­szen­telt.

Igénk így kez­dő­dik: „őr­he­lyem­re ál­lok”. Az ér­té­ket, éle­tet vé­dő em­ber őr­kö­dik. Ter­mé­sze­tes, hogy vi­gyáz ar­ra, ami iga­zi kincs. Óv­ja, hi­szen ami va­ló­ban ér­ték, az ál­lan­dó ve­szély­nek van ki­té­ve. Eb­ben az ér­te­lem­ben él a ke­resz­tény em­ber ál­lan­dó har­ci hely­zet­ben. Har­ci hely­zet­ben pe­dig szük­ség van harc­ké­szült­ség­re, őr­szol­gá­lat­ra.

Őr­he­lyem­re ál­lok, mert ve­szély­ben van­nak a meg­is­mert és fel­is­mert iga­zi ér­té­kek: Is­ten sze­re­te­te, s en­nek kö­vet­kez­té­ben az em­be­ri sze­re­tet, Is­ten jó­sá­ga, s emi­att az em­be­ri jó szán­dék, az Is­ten-hit tisz­ta­sá­ga, s ezért az em­be­ri lét tes­ti-lel­ki-szel­le­mi tisz­ta­sá­ga. Ve­szély­ben az evan­gé­li­um is. Őr­he­lyem­re ál­lok, mert vé­de­nem kell azo­kat az ér­té­ke­ket, ame­lye­ket az egy­ház­ban Is­ten vég­te­len sze­re­te­té­ből meg­is­mer­tem. Őr­he­lyem­re ál­lok, mert a go­nosz, az ör­dög, a sá­tán tá­ma­dá­sa na­gyon is va­ló­sá­gos em­be­ri, ter­mé­sze­ti és ter­mé­szet­fe­let­ti erő­kön ke­resz­tül ve­szé­lyez­te­ti ma­gát az éle­tet.

Őr­köd­ni azon­ban – Is­ten gyer­me­kei szá­má­ra – nem csak azt je­len­ti, hogy sa­ját erőm­re, jó­zan­sá­gom­ra, éber­sé­gem­re ha­gyat­ko­zom. Ak­kor egy­ket­tő­re ki­cse­lez­ne az el­len­fél – hi­szen erő­sebb, ta­pasz­tal­tabb, ra­fi­nál­tabb, mint én va­gyok. Őr­köd­ni annyit tesz: Is­ten ere­jé­vel, a Lé­lek jó­zan­sá­gá­val „ész­nél len­ni” és meg­tar­ta­ni azt, ami ér­té­ket meg­te­rem­tett ben­nem és kö­rü­löt­tem a Min­den­ha­tó. Őr­köd­ni annyit tesz: fi­gye­lek Is­ten sza­vá­ra, mit mond, mit mu­tat, mit vár, mit kér. Ahogy Haba­kuk meg­fo­gal­maz­za: „…mit szól hoz­zám, és mit fe­lel pa­na­szom­ra.” A ke­resz­tény élet­for­ma ez: őr­köd­ni és köz­ben fi­gyel­ni az Úr sza­vá­ra, vá­la­szá­ra. Ez a „fe­lül­ről ve­zé­relt ál­la­pot”.

És az Is­ten szól. Nem bü­rok­ra­ta ő, aki to­lo­gat­ja éle­tünk ak­tá­it, meg­vá­la­szo­lat­la­nul hagy­va kér­dé­se­in­ket. El­hang­za­nak az em­lé­kez­te­tő, a fi­gyel­mez­te­tő, a biz­ta­tó s a jö­vőt nyi­tó sza­vak. Is­ten sza­vai, ame­lyek nem bi­zony­ta­lan­ko­dó kér­dé­sek, nem in­ga­tag gon­do­la­tok, nem meg­kér­dő­je­lez­he­tő, ké­tes ér­té­kű sza­vak, ha­nem ki­je­len­té­sek. Sza­va cél­hoz ér, mert tar­tal­ma, cím­zett­je, cél­ja van. Tar­tal­ma a ha­tá­ro­zott, men­tő, fel­eme­lő sze­re­tet. Cím­zett­je az el­tá­vo­lo­dott és ezért el­ve­szett em­ber. Cél­ja az, hogy meg­ment­se a vi­lá­got, ki­tel­je­sít­se az éle­tet. Az­az: cél­ja az üd­vös­ség.

Is­ten sza­vá­ban az őrt ál­ló, rá­fi­gye­lő em­ber nem csa­ló­dik. Sok min­den­ki be­csap, a biz­tos­nak hitt szó meg­csal, de Is­ten sza­va so­ha­sem. Cél­hoz ér. Le­het, hogy tü­re­lem kell hoz­zá. Az Is­ten óra­rend­je és me­net­rend­je más, mint a mi­énk. De pon­tos. Min­den ide­jé­ben tör­té­nik, min­den meg­fe­le­lő idő­ben ér­ke­zik. Ahogy a Pré­di­ká­tor is tud­ja: „Minden­nek ren­delt ide­je van… Meg­van az ide­je…” (Préd 3,1–8)

Itt ju­tunk el a sza­kasz csú­csá­hoz, igénk utol­só mon­da­tá­hoz. Le­lep­le­ző mon­dat ez a ja­vá­ból: „…az el­bi­za­ko­dott em­ber nem őszin­te lel­kű, de az igaz em­ber a hi­te ál­tal él.” Ki az el­bi­za­ko­dott? So­kan van­nak, so­kan va­gyunk: akik új­ra meg új­ra meg­fe­led­ke­zünk ar­ról, hogy egye­dül Is­ten sze­re­te­te tart meg min­ket. El­bi­za­ko­dot­tan hi­szünk sa­ját erőnk­ben, sa­ját prob­lé­ma­meg­ol­dó ké­pes­sé­günk­ben. Ab­ban, hogy egye­dül is ké­pe­sek va­gyunk jók len­ni, egye­dül is ki tud­juk emel­ni ma­gun­kat az élet mo­csa­rá­ból, egye­dül is elég erő­sek va­gyunk le­győz­ni a rosszat, a go­noszt.

Az el­bi­za­ko­dott em­ber nem őszin­te lel­kű – vissz­hang­zik az íté­le­tet rej­tő mon­dat. Az őszin­te lé­lek be­vall­ja: egye­dül nem megy. Egye­dül sem­mi va­gyok. Az em­be­ri erő ke­vés az élet­re, a jó cse­lek­vé­sé­re, a bol­do­gu­lás­ra. Erő, élet bol­do­gu­lás csak az Is­ten­nel va­ló bi­zal­mi vi­szony­ban van. A hit­ben. Az igaz em­ber hi­te ál­tal él. Azért igaz, mert Is­ten­hez tar­to­zik, aki he­lyünk­re iga­zít. Azért él, mert hisz: Is­ten leg­na­gyobb aján­dé­kát, a hi­tet meg­kap­ta, el­fo­gad­ta, be­fo­gad­ta.


Imád­koz­zunk! Leg­drá­gább aján­dé­ko­dért kö­nyör­günk, Is­te­nünk: hi­tet adó Szent­lel­ke­dért, hogy ál­ta­la az élet is mi­énk le­hes­sen. Ámen.

Dr. Ha­fen­scher Ká­roly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Baj­nok­ká vál­ni
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
El­len­té­tek?
Tol­vaj
Egyházunk egy-két hete
Ba­jo­rok Bony­há­don
Szív­vel-lé­lek­kel
A Mester tekintete előtt
Sze­re­tet­ott­hon-gon­dok
A hit hat
Új­ra ze­nei tá­bor Me­ző­be­rény­ben
Országos gyerektábor 2009
Vé­le­ménycsokor tá­bo­ro­zók­tól, szü­lők­től, lelké­szek­től
Keresztutak
Egy füst alatt es­ket és ke­resz­tel az ang­li­kán egy­ház
Evangélikusok
In­dul az „öt­éves terv”
Be­mu­tat­ko­zik a du­na­ke­szi gyülekezet
e-világ
Adat­la­pok „ele­ve­ned­tek meg”
Hí­rek az ál­lan­dó vál­to­zás vi­lá­gá­ból
Keresztény szemmel
Adj esélyt a bé­ké­nek!
Bajorok Bonyhádon
Test­vé­rem, John, Mik­lós, Má­ria és Ta­más
Jegy­zet­la­pok
Va­jon mi fér be­le ná­lunk egy evan­gé­li­kus temp­lom áhí­ta­tá­ba?
A hét témája
Az Is­ten­hez te­re­lő vész­fék
Val­lá­sos drá­ma a bör­tön­ben
evél&levél
Szik­la és kö­vecs­kék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sze­re­tet – re­mény­ség – áll­ha­ta­tos­ság
Kő­rö­si Cso­ma Sán­dor pél­dá­ja a má­nak is szól
Ru­mos kis­ege­rek
Ba­rát­hely evan­gé­li­kus erőd­temp­lo­ma
A vasárnap igéje
Hit ál­tal
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Em­ber, si­rasd nagy vét­ke­det
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 33 Hit ál­tal

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster