EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 21 - Alá­ír­ták az olasz–ma­gyar part­ner­szer­ző­dést

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Alá­ír­ták az olasz–ma­gyar part­ner­szer­ző­dést

Ülé­se­zett egy­há­zunk zsi­na­ta

Ün­ne­pé­lyes ak­tu­sok so­ro­za­ta gaz­da­gí­tot­ta az el­múlt hét szom­bat­ján a zsi­nat ti­zen­ne­gye­dik, egy­ben idei má­so­dik ülés­sza­kát. A ba­jor és a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­há­z kö­zött már 1992 óta fenn­ál­ló part­ner­szer­ző­dés öt év­vel tör­té­nő meg­hosszab­bí­tá­sa mel­lett ün­ne­pé­lyes ke­re­tek kö­zött alá­ír­ták az olasz és a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­há­z kö­zöt­ti part­ner­szer­ző­dést is. Mind­ezeken túl egy­há­zunk leg­ma­ga­sabb dön­­tés­ho­zó fó­ru­ma je­len­té­se­ket hall­ga­tott meg, vá­lasz­tá­so­kat bo­nyo­lí­tott le és tör­vény­mó­do­sí­tá­sok­ról szavazott.

A leg­utób­bi, szé­kes­fe­hér­vá­ri „ki­ruc­ca­nás” után is­mét a meg­szo­kott he­lyen, a fa­so­ri gim­ná­zi­um dísz­ter­mé­ben gyü­le­kez­tek egy­há­zunk tör­vény­ho­zó tes­tü­le­té­nek tag­jai. Ven­dé­ge­ket is kö­szönt­he­tett a zsi­nat: a ba­jor egy­há­zat Fritz Sch­roth, a ba­jor testvértestület öku­me­ni­kus és misszi­ói bi­zott­sá­gá­nak el­nö­ke, az olasz evan­gé­li­kus egy­há­zat pe­dig Hol­ger Mil­kau dé­kán, il­let­ve dr. Ch­ris­ti­a­ne Gro­e­ben zsi­na­ti el­nök kép­vi­sel­te.

Az ülés­sza­kot meg­nyi­tó áhí­ta­tot Sza­bó Vil­mos Bé­la, a Tol­na-Ba­ra­nyai Egy­ház­me­gye es­pe­re­se, pak­si lel­kész tar­tot­ta. Igehirdetése után el­ső­ként tör­vény­mó­do­sí­tás várt a zsi­nat tag­ja­i­ra.

A Nyu­ga­ti (Du­nán­tú­li) Egy­ház­ke­rü­let­ben Itt­zés Já­nos püs­pök man­dá­tu­ma 2011 jú­ni­u­sá­nak vé­gén le­jár, így aktuálissá vált a vá­lasz­tás elő­ké­szí­té­se. A je­len­leg ha­tá­lyos tör­vény ér­tel­mé­ben a je­lö­lő­bi­zott­ság mun­ká­ja a meg­bí­za­tás le­jár­ta előtt hat hó­nap­pal kez­dő­dik. Fél év azon­ban ke­vés ah­hoz, hogy a püs­pök­je­lölt(ek) szé­les kör­ben, sze­mé­lyes ta­lál­ko­zá­sok ke­re­té­ben mu­tat­koz­has­sa­nak be az érin­tett ke­rü­let gyü­le­ke­ze­tei előtt. Ezért a tör­vény­mó­do­sí­tás be­nyúj­tói szük­sé­ges­nek lát­ták a vá­lasz­tás­ra ren­del­ke­zés­re ál­ló hat hó­na­pos idő­tar­ta­mot nyolc hó­nap­ra tá­gí­ta­ni. Ezt a tör­vény­mó­do­sí­tást a zsi­nat el­fo­gad­ta.

Az or­szá­gos tiszt­ség­vi­se­lők je­len­té­se­it hall­gat­ták meg ez­után a zsi­na­ti kül­döt­tek. El­ső­ként az el­nök-püs­pö­ki je­len­tés hang­zott el, majd az or­szá­gos fel­ügye­lő, a zsi­nat el­nö­ke, az or­szá­gos ügyész, az or­szá­gos bí­ró­ság el­nö­ke, az or­szá­gos iro­da­igaz­ga­tó, vé­gül a szám­ve­vő­szék el­nö­ke is­mer­tet­te el­múlt év­ben vég­zett mun­ká­ját. (La­punk 13. ol­da­lán rész­le­tek ol­vas­ha­tók az el­nök-püs­pö­ki és az or­szá­gos fel­ügye­lői je­len­tés­ből. – A szerk.) A je­len­té­se­ket a zsi­nat el­fo­gad­ta.

Ez­után ke­rült sor az el­ső ün­ne­pé­lyes ak­tus­ra.

  1. no­vem­be­ré­ben ír­tak alá elő­ször meg­ál­la­po­dást a ba­jor és a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­ház kö­zöt­ti test­vér­egy­há­zi kap­cso­lat­ról. Ezt a szer­ző­dést elő­­ször há­rom év­re kö­töt­ték, majd an­nak le­jár­ta után öt­éven­ként meg­újí­tot­ták. Ezt a do­ku­men­tu­mot sze­ret­nék új­fent alá­ír­ni Bu­da­pes­ten, még­pe­dig ok­tó­ber­ben, ün­ne­pi zsi­nat ke­re­té­ben. En­nek azonban fel­té­te­le, hogy a szán­dé­kot mind­két egy­ház zsi­na­ta el­fo­gad­ja, meg­sza­vaz­za. A ba­jor zsi­nat leg­utób­bi ülés­sza­kán, már­ci­us­ban ezt meg­tet­te, most a ma­gyar zsi­na­ton volt a sor. A tes­tü­let el­len­sza­va­zat, tar­tóz­ko­dás nél­kül erő­sí­tet­te meg a meg­hosszab­bí­tás­ra vo­nat­ko­zó szán­dé­kot.

Az emel­ke­dett han­gu­lat azon­ban ha­mar oda­lett, ami­kor Gáncs Pé­ter püs­pök ar­ról tá­jé­koz­tat­ta a zsi­na­tot, hogy a tör­vény­te­le­nül mű­kö­dő szar­vas-új­temp­lo­mi ál­ta­lá­nos is­ko­lát meg­szün­tet­ték. Ahogyan Gáncs Pé­ter fo­gal­ma­zott: „Drá­mai pont­hoz ér­ke­zett egy­há­zunk az­zal, hogy húsz év után az el­ső evan­gé­li­kus ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyün­ket kel­lett meg­szün­tet­ni.” Biz­ta­tó és re­ményt kel­tő azon­ban az a tény, hogy az ugyan­itt mű­kö­dő óvo­da jól vég­zi fel­ada­tát, így min­den fel­té­tel adott ah­hoz, hogy az óvo­da – a krí­zist túl­él­ve – élet­ben ma­rad­jon.

Ezt követően vá­lasz­tá­sok­ra ke­rült sor. A zsi­nat ren­des jegy­ző­jé­vé vá­lasz­tot­ták dr. Sza­bó Zsu­zsan­nát, ide­ig­le­nes jegy­ző­vé pe­dig Dob­ro­vol­ni Má­tét. Az or­szá­gos bí­ró­ság két nem lel­ké­szi jegy­ző­jé­nek Be­de Ta­mást és dr. Dancs Csil­lát aján­lot­ták. A zsi­nat ez­után egy­han­gú sza­va­zás­sal el­fo­gad­ta egy­há­zunk 2009. évi zár­szám­adá­sát.

A zsi­na­ti ülés­szak be­fe­je­zé­se­ként új­ra ün­ne­pi pil­la­na­tok kö­vet­kez­tek. Több­éves fo­lya­mat vé­gén ta­vasszal ké­szült el az olasz és a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­ház kö­zöt­ti part­ner­szer­ző­dés szö­ve­ge, ame­lyet az olasz tes­tü­let má­jus 1-jén egy­han­gú sza­va­zás­sal fo­ga­dott el 2010 pün­kösd­jé­től öt­éves idő­tar­tam­ra. Ezt a szer­ző­dést a mi zsi­na­tunk is el­len­sza­va­zat nél­kül hagy­ta jó­vá, így sor ke­rül­he­tett a meg­ál­la­po­dás ün­ne­pé­lyes alá­írá­sá­ra. A do­ku­men­tu­mot az or­szá­gos egy­ház és a zsi­nat el­nök­sé­ge mel­lett Hol­ger Mil­kau dé­kán és dr. Ch­ris­ti­a­ne Gro­e­ben zsi­na­ti el­nök lát­ta el kéz­je­gyé­vel.

Kiss Mik­lós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Pün­kös­d jel­ké­pei
Egyházunk egy-két hete
Salgótarján
Kissomlyó
Bonyhád
Emléktábla a lelkésznek
Alá­ír­ták az olasz–ma­gyar part­ner­szer­ző­dést
Tég­lák az ol­tár­tér­ben
Szen­ve­dé­lyek­ről ka­ma­szok­nak az Élet­fo­nal tá­bor­ban
Egyházmegyei gyereknap
Rész­letek az el­nök-püs­pö­k jelentéséből
Rész­letek az országos felügyelő jelentéséből
Keresztutak
Kell-e a Bibliának cégér?
Krisz­tus né­pé­nek pün­kös­di imá­ja
Vissza­szám­lá­lás 2017-ig
Evangélikusok
Bá­tor hit­val­ló fér­fi­vá lett
e-világ
Lap­zár­tánk után: ár­víz súj­tot­ta evan­gé­li­kus fal­vak
Beszélgetés egyházunk központi hírportáljának szerkesztőjével
Keresztény szemmel
A leg­fon­to­sabb ün­nep?
826 ki­lo­mé­ter hosszú szi­vár­vány
A hét témája
München – magyarokkal
Hon­fi­tár­sa­ink az ut­cán
Mi a kí­sér­tés?
St. Mic­ha­els je­zsu­i­ta temp­lo­m
Nóé négy élet­sza­ka­sza
Egy­há­zak ki­sebb­ség­ben
Nem­ze­dék­ről nem­ze­dék­re
Vil­lám­in­ter­jú a ME­ÖT-el­nök­kel
Szo­li­da­ri­tás: vágy vagy valóság?
evél&levél
„Tanulmányi kirándulás”
Do­mony­i kó­rus­ta­lál­ko­zó
Anyák nap­ja Nagy­vá­ra­don
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ta­tay Sán­dor emlékezete
Szent dráma
Gyu­rátz-ün­nep Pá­pán
Újabb evangélikus johannita lovag
A vasárnap igéje
Pün­kös­di pro­to­tí­pus
Mű­kö­dik!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jöjj, égi szent láng, Szent­lé­lek Is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 21 Alá­ír­ták az olasz–ma­gyar part­ner­szer­ző­dést

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster