EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 21 - Vissza­szám­lá­lás 2017-ig

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Vissza­szám­lá­lás 2017-ig

Mint ar­ról la­punk feb­ru­ár 7-ei lap­szá­má­ban is be­szá­mol­tunk, a zsi­nat fel­ha­tal­ma­zá­sá­val és az or­szá­gos pres­bi­té­ri­um meg­bí­zá­sá­ból ja­nu­ár 27-én meg­kezd­te mun­ká­ját a re­for­má­ci­ói em­lék­bi­zott­ság. A gré­mi­um – amely a re­for­má­ció kez­de­té­nek öt­szá­za­dik év­for­du­ló­ját ün­nep­lő ese­mény­so­ro­zat elő­ké­szí­té­sét és szer­ve­zé­sét kap­ta fel­ada­tul – az idei pün­kös­döt je­löl­te ki a ju­bi­le­um­ra va­ló fel­ké­szü­lés zász­ló­bon­tá­sa­ként. Dr. Fa­bi­ny Ta­más püs­pök­kel, a bi­zott­ság el­nö­ké­vel en­nek ap­ro­pó­ján be­szél­get­tünk.

– 2017 je­les esz­ten­dő lesz a vi­lág pro­tes­tán­sa­i­nak éle­té­ben, hi­szen ak­kor lesz öt­száz éve an­nak, hogy Lu­ther Már­ton 1517. ok­tó­ber 31-én ki­szö­gez­te ki­lenc­ven­öt té­te­lét a wit­ten­ber­gi vár­temp­lom ka­pu­já­ra. Nem ko­rai már most el­kez­de­ni a szer­ve­zést egy hét év múl­va ese­dé­kes ju­bi­le­u­mi ün­nep­re?

– Nem, sőt. Ha mél­tó­kép­pen sze­ret­nénk meg­em­lé­kez­ni er­re a – hi­szem, nem­csak az evan­gé­li­kus­sá­got, de a vi­lág je­len­tős ré­szét érin­tő – re­for­má­ci­ói ese­mény­ről és ké­sőb­bi ha­tá­sa­i­ról, ak­kor na­gyon is ide­je el­kez­de­ni a mun­kát. Gyü­le­ke­ze­te­in­ket is ar­ra buz­dít­juk, hogy gon­dol­ják át, mi­lyen ren­dez­vé­nyek­kel ké­szül­het­né­nek 2017-re, emel­lett pe­dig hor­doz­zák imád­ság­ban az ad­dig előt­tünk ál­ló idő­sza­kot is. Ezért – jel­ké­pes zász­ló­bon­tás gya­nánt – min­den lel­ké­szi hi­va­tal­ba ki­küld­tünk egy pla­ká­tot, il­let­ve egy pün­kösd ün­ne­pé­re aján­lott Ora­tio oecu­me­ni­cát. Ez egyéb­ként az Evan­gé­li­kus Élet­ben is ol­vas­ha­tó.

– Em­lí­te­ne né­há­nyat az em­lék­bi­zott­ság ter­ve­i­ből?

– 2010-től min­den esz­ten­dő­nek lesz egy té­má­ja; így sze­ret­nénk jó néhány kér­dést ala­po­san kör­be­jár­ni 2017-re. Egy ti­zen­két ré­szes­re ter­ve­zett könyv­so­ro­zat se­gít­sé­gé­vel új­ra hoz­zá­fér­he­tő­vé tesszük Lu­ther mű­ve­i­nek egy ré­szét – mind­ezt új for­dí­tás­ban. A Ba­lázs Bé­la-dí­jas, ér­de­mes mű­vész, rajz­film­ter­ve­ző Richly Zsolt, aki nem mel­les­leg a bu­da­vá­ri gyü­le­ke­zet tag­ja, már dol­go­zik annak a rajz­fil­mnek a pályázati anyagán, amely Lu­ther Már­ton éle­tét mu­tat­ja be. A szö­veg­köny­vet Lack­fi Já­nos Jó­zsef At­ti­la-dí­jas köl­tő ír­ja. Nem csak ha­zai tá­mo­ga­tó­kat ke­re­sünk az el­ké­szí­tés­hez, ha­nem nem­zet­kö­zi ko­pro­duk­ci­ó­ban gon­dol­ko­dunk – kül­föl­di test­vér­egy­há­zak már ér­dek­lőd­tek is a rajz­film iránt. Ezen­kí­vül ter­ve­ink kö­zött sze­re­pel egy­ház­ala­pí­tó re­for­má­to­runk vég­ren­de­le­té­nek új­ra­ki­adá­sa is.

– Ho­gyan ter­ve­zik be­von­ni a gyü­le­ke­ze­te­ken kí­vül egyéb in­téz­mé­nye­in­ket is a ju­bi­le­um­ra va­ló fel­ké­szü­lés­be?

– Az előt­tünk ál­ló évek­ben fo­lya­ma­to­san sze­ret­nénk pá­lyá­za­ti le­he­tő­sé­get nyúj­ta­ni ok­ta­tá­si in­téz­mé­nye­ink­nek, és ar­ra biz­tat­juk őket, hogy az is­ko­lá­kon, óvo­dá­kon be­lül a prog­ram­ja­i­kat, ta­nul­má­nyi ki­rán­du­lá­sa­i­kat, ver­se­nye­i­ket iga­zít­sák az adott év te­ma­ti­ká­já­hoz.

– Wit­ten­berg­ben is ké­szül­nek már az év­for­du­ló­ra. Ve­lük is fel­vet­te már egy­há­zunk a kap­cso­la­tot?

– Ter­mé­sze­te­sen. A ko­los­tor mö­gött ki­ala­kí­tott kert­ben, a Lu­ther-Gar­ten­ben a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház kép­vi­se­lői ál­tal el­ül­te­ten­dő fa egyi­ke lesz az év­for­du­ló­ra em­lé­kez­te­tő öt­száz em­lék­fá­nak.

– A ter­vek sze­rint mi­ben mu­tat­ko­zik majd meg a más pro­tes­táns egy­há­zak­kal va­ló együtt­mű­kö­dés?

– Több­fé­le el­kép­ze­lé­sünk is van. Kö­zös tu­do­má­nyos kon­fe­ren­ci­ák szer­ve­zé­se, ki­ad­vá­nyok meg­je­len­te­té­se mel­lett re­for­má­ci­ói em­lék­tú­rá­kat, ki­ál­lí­tá­so­kat sze­ret­nénk meg­va­ló­sí­ta­ni.

– Ez a sok terv és a szá­mos, re­mény­ség sze­rint meg­va­ló­su­ló prog­ram pusz­tán „bel­ügy” ma­rad, vagy or­szág-vi­lág részt ve­het majd ben­ne?

– Ha­zai ter­ve­ink meg­egyez­nek más, kül­föl­di evan­gé­li­kus egy­há­za­ké­val: nem pusz­tán egy egy­ház­tör­té­ne­ti ese­ményt sze­ret­nénk „ma­gunk­ban” ün­ne­pel­ni 2017-ben, ha­nem a re­for­má­ció megindulásának öt­századik év­for­du­ló­ját be akar­juk ágyaz­ni az egész egy­ház kon­tex­tu­sá­ba. Azt sze­ret­nénk, ha pél­dá­ul a ka­to­li­ku­sok is ügyük­nek érez­nék a re­for­má­ci­ót. Né­met­or­szág­ban már rég­óta gya­kor­lat az, hogy ok­tó­ber 31-én ka­to­li­kus lel­kész pré­di­kál az evan­gé­li­kus temp­lom­ban. De az is a ter­ve­ink kö­zött sze­re­pel, hogy el­ér­jük: 2017-et ál­la­mi szin­ten nyil­vá­nít­sák a re­for­má­ció évé­nek, mint ahogy 2008 a Bib­lia, illetve a re­ne­szánsz éve volt.

Bo­da Zsu­zsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Pün­kös­d jel­ké­pei
Egyházunk egy-két hete
Salgótarján
Kissomlyó
Bonyhád
Emléktábla a lelkésznek
Alá­ír­ták az olasz–ma­gyar part­ner­szer­ző­dést
Tég­lák az ol­tár­tér­ben
Szen­ve­dé­lyek­ről ka­ma­szok­nak az Élet­fo­nal tá­bor­ban
Egyházmegyei gyereknap
Rész­letek az el­nök-püs­pö­k jelentéséből
Rész­letek az országos felügyelő jelentéséből
Keresztutak
Kell-e a Bibliának cégér?
Krisz­tus né­pé­nek pün­kös­di imá­ja
Vissza­szám­lá­lás 2017-ig
Evangélikusok
Bá­tor hit­val­ló fér­fi­vá lett
e-világ
Lap­zár­tánk után: ár­víz súj­tot­ta evan­gé­li­kus fal­vak
Beszélgetés egyházunk központi hírportáljának szerkesztőjével
Keresztény szemmel
A leg­fon­to­sabb ün­nep?
826 ki­lo­mé­ter hosszú szi­vár­vány
A hét témája
München – magyarokkal
Hon­fi­tár­sa­ink az ut­cán
Mi a kí­sér­tés?
St. Mic­ha­els je­zsu­i­ta temp­lo­m
Nóé négy élet­sza­ka­sza
Egy­há­zak ki­sebb­ség­ben
Nem­ze­dék­ről nem­ze­dék­re
Vil­lám­in­ter­jú a ME­ÖT-el­nök­kel
Szo­li­da­ri­tás: vágy vagy valóság?
evél&levél
„Tanulmányi kirándulás”
Do­mony­i kó­rus­ta­lál­ko­zó
Anyák nap­ja Nagy­vá­ra­don
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ta­tay Sán­dor emlékezete
Szent dráma
Gyu­rátz-ün­nep Pá­pán
Újabb evangélikus johannita lovag
A vasárnap igéje
Pün­kös­di pro­to­tí­pus
Mű­kö­dik!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jöjj, égi szent láng, Szent­lé­lek Is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 21 Vissza­szám­lá­lás 2017-ig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster