EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 21 - Rész­letek az országos felügyelő jelentéséből

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Rész­letek az országos felügyelő jelentéséből

(…) Az el­múlt tárgy­év­ben nem tör­tént dön­tő vál­to­zás az egy­há­zun­kat érin­tő fel­té­te­lek­ben. A gaz­da­sá­gi ne­héz­sé­gek ha­tá­sai to­vább­ra is ér­zé­kel­he­tő­ek vol­tak, ha­zánk ál­la­po­tá­nak kon­szo­li­dá­lat­lan­sá­ga, az ál­la­mi ve­ze­tés le­gi­ti­má­ci­ós de­fi­cit­je sú­lyos ter­het rótt min­den egy­ház­ra, ci­vil szer­ve­zet­re, ál­lam­pol­gár­ra. Az ál­lam és egy­ház kö­zöt­ti dis­kur­zus to­vább­ra is több­nyi­re az anya­gi­ak­ról szólt, né­hány hosszabb tá­vú fel­ve­tés csu­pán a po­li­ti­kai kom­mu­ni­ká­ci­ót szol­gá­ló öt­let­elés­nek bi­zo­nyult. (…)

Anya­gi hely­ze­tünk. A fent em­lí­tett kö­rül­mé­nyek ha­tá­sá­ra mind a tör­vé­nyes ál­la­mi tá­mo­ga­tás, mind a hí­vek ada­ko­zá­si kész­sé­ge nagy­mér­ték­ben csök­kent. A több száz­mil­lió fo­rin­tos hi­ányt pó­tol­ni ter­mé­sze­te­sen nem le­het, a meg­lé­vő tar­ta­lé­kok fel­hasz­ná­lá­sa szük­ség­kép­pen meg­in­dult. A be­ve­ze­tett Lib­ra köny­ve­lé­si prog­ram na­gyobb transz­pa­ren­ci­át tesz le­he­tő­vé va­lós anya­gi hely­ze­tünk fel­mé­ré­sé­hez; kü­lön kö­szö­net il­le­ti mind­azo­kat, akik a be­ve­ze­tés ne­héz­sé­ge­i­vel küz­döt­tek és küz­de­nek. (…)

A hí­vek ada­ko­zá­sá­ból és az egy­szá­za­lé­kos kam­pány be­vé­te­le­i­ből szár­ma­zó össze­gek is or­szág­szer­te csök­ken­tek, ami az idei év­ben csak egy ki­sebb költ­ség­ve­té­sű, de re­mél­he­tő­leg jó ha­tás­fo­kú kam­pány meg­szer­ve­zé­sét tet­te le­he­tő­vé. Az el­múlt esz­ten­dő dia­kó­ni­ai te­ma­ti­ká­ját az idén új­ra az ok­ta­tás ügye vált­ja fel. (…) Anya­gi hely­ze­tün­ket érin­tet­te to­váb­bá a Szteh­lo-ösz­tön­díj­ra vo­nat­ko­zó kez­de­mé­nye­zé­sem is, (…) amely­nek ku­ra­tó­ri­u­ma (…) idén ta­vasszal meg­ala­kult. Egy­há­zunk nem le­het olyan nyo­mo­rú­sá­gos hely­zet­ben, hogy a ne­héz sor­sú ta­nu­ló­ink­nak ne ad­jon tá­mo­ga­tást. (…)

In­téz­mé­nyi hely­ze­tün­ket je­len­tő­sen be­fo­lyá­sol­ta az egy­re ne­he­zeb­bé vá­ló gaz­da­sá­gi hely­zet, mely nem­csak a fej­lesz­té­se­ket, de oly­kor a szük­sé­ges fel­újí­tá­so­kat sem te­szi le­he­tő­vé. (…)

A szo­li­da­ri­tá­si tör­vény ügye to­vább­ra sem ren­de­zett. Mi­vel az alap fel­ügye­le­té­vel meg­bí­zott tes­tü­let min­den tag­ja le­mon­dott, és a be­ve­ze­tés­sel kap­cso­la­tos ké­te­lyek – fő­leg a ki­sebb gyü­le­ke­ze­tek kö­ré­ben – to­vább­ra sem osz­lot­tak el, az or­szá­gos pres­bi­té­ri­um fel­kér­te az or­szá­gos iro­dát, hogy vizs­gál­ja meg, mi­lyen mó­don le­het­ne a je­len­le­gi vi­szon­tag­sá­gos anya­gi hely­zet­hez és a mos­ta­ni vi­lá­gi tör­vé­nyi kör­nye­zet­hez iga­zít­va az évek óta mű­köd­te­tett rend­szert akár zsi­na­ti tör­vé­nyi for­má­ban is rög­zí­te­ni. (…)

Ok­ta­tá­si in­téz­mé­nye­ink ügyei kö­zül ki­eme­len­dő a fa­so­ri gim­ná­zi­um élén tör­tént igaz­ga­tó­vál­tás, mely pon­tot tett az évek óta hú­zó­dó ál­lan­dó vi­ta és a fenn­tar­tót rossz fény­ben fel­tün­te­tő – oly­kor a saj­tó ha­sáb­ja­in is foly­ta­tott – kam­pány vé­gé­re. (…) Kö­szö­net il­le­ti a Fa­sor kon­szo­li­dá­lá­sá­ban orosz­lán­részt vál­la­ló igaz­ga­tó­kat, min­de­nek előtt dr. Roncz Bé­lát, va­la­mint Ko­la­rovsz­ki Zol­tánt és Töl­li Ba­lázst. (…)

To­váb­bi ta­nul­sá­gos eset volt a szar­va­si Ben­ka Gyu­la ál­ta­lá­nos is­ko­la el­len in­dí­tott or­szá­gos mé­re­tű, el­hú­zó­dó kam­pány, mely­ben igaz­ta­lan vá­dak ér­ték az in­téz­mény ro­ma­in­teg­rá­ci­ós te­vé­keny­sé­gét. Az eset rá­vi­lá­gí­tott ar­ra, hogy a nem­te­len esz­kö­zök­kel szem­ben mennyi­re véd­te­le­nek va­gyunk, ugyan­ak­kor ar­ra is, hogy az egy vá­ro­son be­lül mű­kö­dő evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­tek és in­téz­mé­nyek egy­más­hoz va­ló vi­szo­nya a kül­ső szem­lé­lő szá­má­ra mennyi­re ért­he­tet­len. (…)

Kel­le­met­le­nül érin­ti egy­há­zun­kat az Evan­gé­li­kus Pe­da­gó­gi­ai Köz­pon­tot (EPK) érin­tő fő­vá­ro­si fel­ügye­le­ti vizs­gá­lat. A ko­ráb­ban ki­ala­kult ren­det­len­sé­get, a jog­sza­bá­lyo­kat „nagy­vo­na­lú­an” ke­ze­lő el­já­rá­so­kat és gaz­dál­ko­dást ki­mu­tat­va le­he­tő­sé­get kap­tunk a hi­bák ki­ja­ví­tá­sá­ra. (…)

Dia­kó­ni­ai in­téz­mé­nye­ink kö­zül meg­em­lí­tem az újon­nan, vé­gül igen vi­szon­tag­sá­gos kö­rül­mé­nyek kö­zött fel­épült Bal­da­uf Gusz­táv Evangélikus Sze­re­tet­ott­hon ese­tét, mely rá­vi­lá­gít ar­ra, hogy egy ilyen vo­lu­me­nű be­ru­há­zás­nál sok­kal kö­rül­te­kin­tőbb elő­ké­szí­tés­re s adott eset­ben az érin­tett gyü­le­ke­zet­tel szem­be­ni jó­val ha­tá­ro­zot­tabb fel­lé­pés­re len­ne szük­ség. (…)

Gyűj­te­mé­nye­ink hely­ze­tén to­vább­ra is csak nagy­ará­nyú be­ru­há­zá­sok­kal, il­let­ve az Ül­lői úti köz­pont fel­újí­tá­sá­nak meg­in­dí­tá­sá­val le­het­ne ér­dem­ben vál­toz­tat­ni. A be­szá­mo­lá­si idő­szak­ban meg­in­dult az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um fel­újí­tá­sá­nak, bő­ví­té­sé­nek ter­ve­zé­se. (…) Kö­szö­net il­le­ti a mú­ze­um mun­ka­tár­sa­it a vi­lá­gi köz­vé­le­ményt is egy­re in­kább meg­szó­lí­tó, szín­vo­na­las ki­ál­lí­tá­sok szer­ve­zé­sé­ért, az in­téz­mény táv­la­tos fej­lesz­té­sé­nek át­gon­do­lá­sá­ért. Könyv­tá­runk és le­vél­tá­runk sor­sa erő­sen kö­tő­dik az Ül­lői úti fel­újí­tá­si mun­ká­la­tok­hoz. (…) Az or­szá­gos köz­pont fel­újí­tá­si ter­vei meg­tor­pan­tak, így könyv­tá­runk és le­vél­tá­runk hely­ze­té­ben sem vár­ha­tó rö­vid tá­vú vál­to­zás.

Az or­szá­gos pres­bi­té­ri­um (OP) mű­kö­dé­se vál­to­za­tos ké­pet mu­tat. Míg egy­fe­lől a ha­tá­ro­za­tok több­sé­gé­ben pon­tos, ha­tár­idők­kel is el­lá­tott meg­fo­gal­ma­zá­sa egy­ér­tel­műb­bé tet­te a vég­zett mun­ka ered­mé­nyét, más­fe­lől az ülé­sek so­rán szá­mos olyan vi­ta ge­ne­rá­ló­dott, ami meg­fe­le­lő dön­tés-elő­ké­szí­tés ese­tén nem for­dul­ha­tott vol­na elő. (…) Az OP ha­tá­ro­za­tai rend­ben meg­je­len­tek az Evan­gé­li­kus Köz­löny­ben – en­nek alap­ján a tes­tü­let te­vé­keny­sé­ge pon­to­san nyo­mon kö­vet­he­tő.

Az or­szá­gos iro­da (OI) mű­kö­dé­se. Nem kér­dé­ses, hogy a gyak­ran vál­to­zó vi­lá­gi tör­vé­nyi kör­nye­zet­ben, az egy­re szo­rí­tóbb gaz­da­sá­gi kö­rül­mé­nyek kö­zött nem könnyű az or­szá­gos iro­da (OI) mű­kö­dé­sét rend­szer­be szed­ni. Ugyan­ak­kor er­re igen nagy szük­ség len­ne, amit az is bi­zo­nyít, hogy az utób­bi idő­ben fel­erő­söd­tek az OI mű­kö­dé­sét érin­tő kri­ti­kák. Vi­lá­go­sab­bá ten­né a hely­ze­tet, ha a rég­óta ter­ve­zett, a zsi­nat ál­tal egy kü­lön bi­zott­ság fel­ál­lí­tá­sá­val is tá­mo­ga­tott sza­bály­ren­de­let el­ké­szült vol­na. (…)

Ör­ven­de­tes, hogy a gaz­da­sá­gi osz­tály te­vé­keny­sé­ge a ko­ráb­bi­ak­nál sok­kal jobb ké­pet mu­tat, a köny­ve­lés vissza­ho­za­ta­la az OI ber­ke­i­be re­mél­he­tő­leg meg­hoz­za az évek óta áhí­tott ha­tást.

A dia­kó­ni­ai osz­tály to­vább­ra is jól mű­kö­dik. Tör­tén­tek sze­mé­lyi vál­to­zá­sok, és vol­tak ki­sebb né­zet­el­té­ré­sek, de osz­tály­ve­ze­tő asszony szak­mai fel­ké­szült­sé­ge és a konf­lik­tu­so­kat nyu­ga­lom­mal ke­zel­ni tu­dó sze­mé­lyi­sé­ge jó­té­kony ha­tás­sal van a dia­kó­ni­ai mun­ká­ra, mely egy­há­zon kí­vül is el­is­me­rés­re ta­lál.

Az ok­ta­tá­si osz­tály­ra há­ru­ló nagy fel­ada­tok meg­ol­dá­sa saj­nos nem zök­ke­nő­men­tes, osz­tály­ve­ze­tő asszony egyéb­ként üdí­tő di­na­miz­mu­sa rö­vid idő alatt szá­mos konf­lik­tus for­rá­sá­vá vált, amit az ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek ve­ze­tői és a tan­tárgy­gon­do­zó meg­bí­zot­tak több fó­ru­mon szó­vá is tet­tek. (…)

Nagy vesz­te­sé­get és a nor­ma­tí­va­igény­lés te­rü­le­tén ko­moly szak­mai koc­ká­za­tot je­lent Bart­ha Mik­lós­né tá­vo­zá­sa az ok­ta­tá­si osz­tály­ról. (…)

A töb­bi osz­tály mun­ká­já­nak egy­há­zun­kon kí­vül is po­zi­tív fo­gad­ta­tá­sát öröm­mel ta­pasz­tal­hat­juk, kü­lö­nö­sen igaz ez a kül­ügyi, a saj­tó- és az if­jú­sá­gi osz­tály­ra, míg egy­há­zon be­lül ko­moly el­is­me­rés öve­zi az épí­té­si és az in­gat­lan­ren­de­zé­si te­rü­let mun­ká­ját. (…)

Egy­ház és köz­élet. Te­kin­tet­tel ar­ra, hogy a kö­zel­múlt­ban le­zaj­lott or­szág­gyű­lé­si vá­lasz­tá­sok nyo­mán az a kor­mány, mellyel az egy­há­zak­nak az elő­ző évek­ben szá­mos konf­lik­tu­sa volt, tá­vo­zik a ha­ta­lom­ból, az el­múlt idő­szak el­len­té­te­it, szám­sza­ki és po­li­ti­kai vi­tá­it már fel­idéz­ni sem ér­de­mes. (…) Re­mél­jük, hogy az új kor­mánnyal kon­szo­li­dál­tabb együtt­mű­kö­dést le­het ki­­­ala­­kí­­ta­ni, mely – min­den ha­mis vá­ra­ko­zás­sal szem­ben – nem pusz­tán az anya­gi kon­­dí­ci­ók ja­vu­lá­sá­ban, ha­nem el­ső­sor­ban ab­ban mu­tat­ko­zik majd meg, hogy a nagy tár­sa­dal­mi cé­lok meg­va­ló­sí­tá­sá­ban az ál­lam part­ner­nek te­kin­ti az egy­há­za­kat.

Egy­há­zunk tény­fel­tá­ró te­vé­keny­sé­gé­nek el­ső kéz­zel­fog­ha­tó ered­mé­nye­ként a kö­zel­múlt­ban meg­je­lent az el­ső ta­nul­mány­kö­tet, mely­nek ed­di­gi fo­gad­ta­tá­sa egy­ér­tel­mű­en po­zi­tív. (…)

A kis­sé le­las­sult stra­té­gia­al­ko­tás kö­vet­ke­ző fá­zi­sa, az el­ké­szült do­ku­men­tum nyo­mán meg­ter­ve­zett vizs­gá­lat a kö­zel­jö­vő­ben el­in­dul. (…)

Ki­te­kin­tés, ja­vas­la­tok. Az evan­gé­li­kus pres­bi­te­rek or­szá­gos ta­lál­ko­zó­ján nem tud­tam vé­ka alá rej­te­ni ag­go­dal­ma­mat nép­moz­gal­mi ada­ta­ink lát­tán. Ugyan­ak­kor az az ér­zé­sem, s ezt bi­zo­nyí­tot­ta az el­mon­dot­tak vissz­hang­ta­lan­sá­ga is, hogy ag­go­dal­ma­mat nem so­kan oszt­ják, vagy ez ér­zé­sü­ket jól tit­kol­ják. (…) Ér­de­mes len­ne, kü­lö­nös te­kin­tet­tel az in­téz­mé­nye­ink­ben rej­lő misszi­ós le­he­tő­sé­gek­re, ki­sebb-na­gyobb kö­rök­ben meg­vizs­gál­ni: va­jon élünk-e min­den, szá­munk­ra a húsz év­vel ez­előt­ti rend­szer­vál­tás ál­tal meg­ada­tott le­he­tő­ség­gel. (…)

Vé­ge­ze­tül Is­ten irán­ti há­lá­val kö­szö­nöm meg min­den­ki­nek ér­de­mei sze­rint az együtt­mű­kö­dést, fel­ügye­lői te­vé­keny­sé­gem tá­mo­ga­tá­sát. Kü­lö­nö­sen há­lás va­gyok azért, hogy el­nök­tár­sam­mal és ve­ze­tő­tár­sa­im­mal har­mo­ni­kus le­het a kö­zö­sen vég­zett szol­gá­lat. Mun­kám, más irá­nyú fel­ada­ta­im és a né­pes csa­lá­dom ál­tal ki­ju­tó öröm­te­li fel­ada­tok mel­lett nem min­dig si­ke­rül fö­lös­le­ges in­du­la­tok­tól és em­be­ri gyar­ló­sá­gok­tól men­te­sen vé­gez­ni a fel­ügye­lői szol­gá­la­tot. Aki­ket e meg­nyil­vá­nu­lá­sa­im sér­tet­tek, azok­tól bo­csá­na­tot ké­rek.

Prőhle Gergely


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Pün­kös­d jel­ké­pei
Egyházunk egy-két hete
Salgótarján
Kissomlyó
Bonyhád
Emléktábla a lelkésznek
Alá­ír­ták az olasz–ma­gyar part­ner­szer­ző­dést
Tég­lák az ol­tár­tér­ben
Szen­ve­dé­lyek­ről ka­ma­szok­nak az Élet­fo­nal tá­bor­ban
Egyházmegyei gyereknap
Rész­letek az el­nök-püs­pö­k jelentéséből
Rész­letek az országos felügyelő jelentéséből
Keresztutak
Kell-e a Bibliának cégér?
Krisz­tus né­pé­nek pün­kös­di imá­ja
Vissza­szám­lá­lás 2017-ig
Evangélikusok
Bá­tor hit­val­ló fér­fi­vá lett
e-világ
Lap­zár­tánk után: ár­víz súj­tot­ta evan­gé­li­kus fal­vak
Beszélgetés egyházunk központi hírportáljának szerkesztőjével
Keresztény szemmel
A leg­fon­to­sabb ün­nep?
826 ki­lo­mé­ter hosszú szi­vár­vány
A hét témája
München – magyarokkal
Hon­fi­tár­sa­ink az ut­cán
Mi a kí­sér­tés?
St. Mic­ha­els je­zsu­i­ta temp­lo­m
Nóé négy élet­sza­ka­sza
Egy­há­zak ki­sebb­ség­ben
Nem­ze­dék­ről nem­ze­dék­re
Vil­lám­in­ter­jú a ME­ÖT-el­nök­kel
Szo­li­da­ri­tás: vágy vagy valóság?
evél&levél
„Tanulmányi kirándulás”
Do­mony­i kó­rus­ta­lál­ko­zó
Anyák nap­ja Nagy­vá­ra­don
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ta­tay Sán­dor emlékezete
Szent dráma
Gyu­rátz-ün­nep Pá­pán
Újabb evangélikus johannita lovag
A vasárnap igéje
Pün­kös­di pro­to­tí­pus
Mű­kö­dik!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jöjj, égi szent láng, Szent­lé­lek Is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 21 Rész­letek az országos felügyelő jelentéséből

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster