EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 23 - Bő­vü­lő se­gé­lye­zé­si for­mák

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Bő­vü­lő se­gé­lye­zé­si for­mák

Köz­gyű­lést tar­tott a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet

Évi ren­des köz­gyű­lé­sét tar­tot­ta a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet (MÖSZ) má­jus 26-án so­rok­sá­ri köz­pont­já­ban. Az al­kal­mon je­len vol­tak az ala­pí­tó egy­há­zak kép­vi­se­lői, a fel­ügye­lő­bi­zott­ság tag­jai és a ha­zai in­téz­mé­nyek mun­ka­tár­sai. A ta­nács­ko­zás vé­gén az Apro­d­ev kép­vi­se­lői is csat­la­koz­tak a köz­gyű­lés­hez. A ti­zen­hét, egy­há­zi hát­te­rű eu­ró­pai se­gély­szer­ve­ze­tet tö­mö­rí­tő, brüssze­li szék­he­lyű szö­vet­ség – a MÖSZ meg­hí­vá­sá­ra – má­jus vé­gén szin­tén Bu­da­pes­ten tar­tot­ta köz­gyű­lé­sét.

A köz­gyű­lés le­ve­ze­tő el­nö­ké­nek a ta­gok Gáncs Pé­tert, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökét kér­ték fel. A kö­szön­tő sza­vak után Le­hel Lász­ló igaz­ga­tó is­mer­tet­te a szol­gá­lat ta­va­lyi te­vé­keny­sé­gét és az idei ter­ve­ket. Mi­vel rész­le­tes je­len­té­se pub­li­kus for­má­ban is meg­je­lent (www.se­gely­szer­ve­zet.hu), az evan­gé­li­kus lel­kész pre­zen­tá­ci­ó­já­ban csak pil­la­nat­ké­pe­ket vil­lan­tott fel a szer­ve­zet­ről.

Mint el­mond­ta, a ta­valy két­mil­li­árd fo­rint ér­té­kű se­gé­lye­zés na­gyon sok mun­kát ta­kar. Töb­bek kö­zött je­len van­nak Af­ga­nisz­tán­ban, a Gá­zai öve­zet­ben, a szom­szé­dos or­szá­gok­ban a Vaj­da­ság­ban, Kár­pát­al­ján, il­let­ve a vi­lág bár­mely pont­ján, ahol az em­be­rek szük­sé­get szen­ved­nek. Ak­tí­van részt vál­lal a szer­ve­zet a ha­zán­kat, il­let­ve a szom­szé­dos or­szá­go­kat súj­tó ter­mé­sze­ti ka­taszt­ró­fák (pél­dá­ul a be­re­gi tér­sé­get ért jég­kár Ma­gyar­or­szá­gon és Kár­pát­al­ján) el­szen­ve­dő­it se­gí­tő mun­ká­ból – nem­egy­szer egye­dü­li ka­ri­ta­tív szer­ve­zet­ként je­len­ve meg a hely­szí­nen. Le­hel Lász­ló is­mer­tet­te a se­gély­szer­ve­zet ha­zai sze­rep­vál­la­lá­sát is.

Ki­emel­te, hogy az ál­ta­luk jó pár éve mo­dell­prog­ram­ként in­dí­tott, a csa­lá­dok re­in­teg­rá­ci­ó­ját se­gí­tő Fél­utas Ház „in­téz­mé­nye” má­ra ál­la­mi költ­ség­ve­té­si tá­mo­ga­tást kap. Ez egy­ben el­is­me­ré­se is a csa­lá­do­kért vég­zett mun­ká­nak, mely – már má­so­dik éve – szak­mai sze­rep­kör­rel is ki­egé­szül: a se­gély­szer­ve­zet ke­re­tei kö­zött mű­kö­dik a csa­lá­dok át­me­ne­ti ott­ho­na­i­nak or­szá­gos mód­szer­ta­ni köz­pont­ja.

A vál­ság mi­att baj­ba ju­tott csa­lá­dok meg­se­gí­té­sé­re in­dí­tott or­szá­gos ado­mány­gyűj­tés ered­mé­nyes­sé­gé­nek, il­let­ve an­nak kö­szön­he­tő­en, hogy az EU-élel­mi­szer­se­gély prog­ram­ban elő­ző év­ben ki­osz­tott mennyi­ség a há­rom­szo­ro­sá­ra nö­ve­ked­he­tett, je­len­tős plusz tá­mo­ga­tást nyújt­ha­tott a szer­ve­zet – az in­téz­mé­nyi ke­re­tek közt fo­lyó több­ré­tű szo­ci­á­lis se­gít­ség­nyúj­tás mel­lett – a szo­ci­á­li­san pe­ri­fé­ri­á­ra sod­ró­dott csa­lá­dok­nak.

A szer­ve­zet hu­ma­ni­tá­ri­us, szo­ci­á­lis, fej­lesz­tő, szem­lé­let­for­má­ló, me­ne­kült­ügyi, stra­té­gi­ai, kom­mu­ni­ká­ci­ós és lob­bi­te­vé­keny­sé­ge mi­nő­sé­gi, el­hi­va­tot­tan vég­zett szak­mai mun­ka­ként je­le­nik meg. Iga­zol­ja ezt az a tény is, hogy a szer­ve­zet nem­csak rend­sze­res sze­rep­lő­je a ha­zai mé­dia hu­ma­ni­tá­ri­us és fej­lesz­té­si, ci­vil és szo­ci­á­lis szfé­rát érin­tő mű­so­ra­i­nak, ha­nem szá­mos eset­ben a té­ma el­in­dí­tó­ja­ként, a prob­lé­mák fel­ve­tő­je­ként hív­ja pár­be­széd­re a kor­mány­za­ti és a nem kor­mány­za­ti sze­rep­lő­ket. A mint­egy két­száz mun­ka­társ­sal, ci­vil szer­ve­ze­ti for­má­ban, de az „egy­há­zak ki­nyúj­tott kar­ja­ként” vég­zett ka­ri­ta­tív te­vé­keny­ség pe­dig egye­dül­ál­ló jel­le­get köl­csö­nöz az öku­me­ni­kus se­gély­szer­ve­zet mun­ká­já­nak.

A 2010-es fel­ada­tok­ról szól­va az igaz­ga­tó – töb­bek kö­zött – a szer­ve­zet pénz­ügyi sta­bi­li­tá­sá­nak meg­te­rem­té­sét, a prog­ra­mok fenn­tart­ha­tó­sá­gát, a bel­ső struk­tú­ra meg­újí­tá­sát cél­zó ter­ve­ket em­lí­tet­te. Le­hel Lász­ló vé­gül el­mond­ta, hogy jö­vő­re lesz húsz­éves a szer­ve­zet, így már most ké­szül­nek a ju­bi­le­um­ra. Kö­szö­ne­tet mon­dott min­den tá­mo­ga­tá­sért azok­nak, akik er­köl­csi és anya­gi se­gít­sé­gük­kel le­he­tő­vé tet­ték a mun­ka ilyen szin­ten tör­té­nő foly­ta­tá­sát.

A je­len­tés után Sze­me­rei Zol­tán fel­ügye­lő­bi­zott­sá­gi tag is­mer­tet­te a MÖSZ 2009. évi gaz­da­sá­gi be­szá­mo­ló­ját és zár­szám­adá­sát, va­la­mint a 2010. évi költ­ség­ve­tést. A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Or­szá­gos Iro­dá­já­nak volt gaz­da­sá­gi ve­ze­tő­je el­mond­ta, hogy a se­gély­szer­ve­zet 800 mil­lió fo­rin­tot for­dí­tott nem­zet­kö­zi mun­ká­já­nak fi­nan­szí­ro­zá­sá­ra, és több mint 1,3 mil­li­árd fo­rint ér­ték­ben nyúj­tott se­gít­sé­get Ma­gyar­or­szá­gon.

A MÖSZ könyv­vizs­gá­la­tát vég­ző KPMG Hun­gá­ria Kft. kép­vi­se­le­té­ben je­len lé­vő dr. Eper­je­si Fe­renc el­mond­ta, hogy a se­gély­szer­ve­zet a köz­hasz­nú egy­sze­rű­sí­tett be­szá­mo­ló­ját a ma­gyar szám­vi­te­li tör­vény­ben fog­lal­tak és a Ma­gyar­or­szá­gon el­fo­ga­dott ál­ta­lá­nos szám­vi­te­li tör­vé­nyek­nek meg­fe­le­lő­en ál­lí­tot­ta össze; a pénz­ügyi be­szá­mo­ló meg­bíz­ha­tó és va­lós ké­pet ad a szer­ve­zet mun­ká­já­ról. Ezt kö­ve­tő­en a szer­ve­zet ala­pít­vá­nyá­nak ku­ra­tó­ri­u­mi el­nö­ke, D. dr. Har­ma­ti Bé­la nyu­gal­ma­zott evan­gé­li­kus püs­pök szá­molt be az ala­pít­vány éves mun­ká­já­nak rész­le­te­i­ről.

A köz­gyű­lés el­fo­gad­ta a MÖSZ alap­sza­bá­lyá­nak vál­toz­ta­tá­sa­it, va­la­mint meg­sza­vaz­ta, hogy pá­lyá­za­tot hir­des­se­nek a szer­ve­zet új lo­gó­já­nak meg­al­ko­tá­sá­ra.

A ren­dez­vény zá­ró ak­tu­sa­ként Rob van Drim­me­len, az Apro­d­ev szö­vet­ség fő­tit­ká­ra kö­szön­töt­te a MÖSZ – mint az Apro­d­ev egye­dü­li ma­gyar tag­ja – köz­gyű­lé­sét. Vé­gül a köz­gyű­lés tag­jai meg­te­kin­tet­ték és – Gáncs Pé­ter püs­pök ál­dá­sá­val – ün­ne­pé­lye­sen bir­tok­ba vet­ték a so­rok­sá­ri tel­ken fel­épült új épü­le­tet, amely a jö­vő­ben a se­gély­szer­ve­zet An­der­sen mun­ka­erő-pi­a­ci kép­zé­si prog­ram­já­nak ad he­lyet.

EvÉ­let-in­fó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ajánló sorok
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
A ci­ca döb­be­ne­te
Egyházunk egy-két hete
Össze­tett ün­nep Fa­rá­don
Mér­föld­kő – sí­pok­ból és han­gok­ból
Gye­rek­nap az „Ül­lő­in”
Új sza­kaszt nyit a nép­fő­is­ko­la
Vi­gyázz!
Keresztutak
Edin­burgh 2010
Ge­ne­rá­lis kon­vent
Fe­le­ba­rát­ból test­vér
Má­sod­szor – az öku­me­ni­kus Kirchen­tag ta­nul­sá­gai
„Meg kell kér­dő­je­lez­ni a ha­tal­mi struk­tú­rá­kat”
Az egy­há­zi na­pok re­a­li­tá­sa
Meg­le­pe­té­sek és ta­nul­sá­gok
Öku­me­né a misszi­ó­ban – misszió az öku­me­né­ben
Két nyelven, de egy szívvel…
Bő­vü­lő se­gé­lye­zé­si for­mák
e-világ
Evan­gé­li­kus si­ke­rek az OKTV-n
Húsz­éves az MTV val­lá­si szer­kesz­tő­sé­ge
Az ins­pi­rá­ció sza­bad­sá­ga
Keresztény szemmel
Cui pro­dest? – Ki­nek az ér­de­ke?
A hét témája
Val­lás­kö­zi pár­be­széd
El­ső in­do­néz–ma­gyar val­lás­kö­zi kon­fe­ren­cia a párbe­szédről
A nők egyen­jo­gú­sá­ga és a Te­rem­tő di­csé­re­te
Val­lás­sza­bad­ság és bé­ke
In­do­néz sok­szí­nű­ség
Ma­gyar tra­gé­dia
Tri­a­non­tól Bé­csig
Az országcsonkítás fájdalmas emlékeinek múzeuma
evél&levél
Több he­lyütt je­len­jen meg a 95 pont!
Közlemények, nyilatkozatok
Dr. Sza­bó La­jos, közlemény
A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Or­szá­gos Pres­bi­té­ri­u­má­nak köz­le­mé­nye dr. Sza­bó La­jos rek­tor nyi­lat­ko­za­tá­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Em­lé­ke­zés Sánt­ha György­re
Szó­szék­ol­tárt vi­gye­nek!
Cre­do-est könyv­be­mu­ta­tó­val
Har­tai szo­bor­cse­re
A vasárnap igéje
A hit te­hát hal­lás­ból van
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jer, kér­jük Is­ten ál­dott Szent­lel­két
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 23 Bő­vü­lő se­gé­lye­zé­si for­mák

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster