EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 23 - El­ső in­do­néz–ma­gyar val­lás­kö­zi kon­fe­ren­cia a párbe­szédről

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

El­ső in­do­néz–ma­gyar val­lás­kö­zi kon­fe­ren­cia a párbe­szédről

Egy­há­zunk és az In­do­néz Köz­tár­sa­ság bu­da­pes­ti nagy­kö­vet­sé­ge szer­ve­zé­sé­ben má­jus 25-én, ked­den tar­tot­ták az el­ső val­lás­kö­zi kon­fe­ren­ci­át a pár­be­széd­ről a gö­döl­lői ki­rá­lyi kas­tély dísz­ter­mé­ben. Man­ga­si Si­hom­bing, In­do­né­zia evan­gé­li­kus fe­le­ke­ze­tű nagy­kö­ve­te ma­gyar­or­szá­gi tar­tóz­ko­dá­sá­nak kez­de­te óta (2007. feb­ru­ár 2-án ad­ta át meg­bí­zó­le­ve­lét) ki­emelt fi­gyel­met for­dít az egy­há­zunk­kal va­ló kap­cso­la­tok ápo­lá­sá­ra. Több gyü­le­ke­ze­tünk­ben és hit­tu­do­má­nyi egye­te­mün­kön is több­ször járt, és egy­há­zunk kép­vi­se­lő­it is ven­dé­gül lát­ta.

Az egész na­pos an­gol nyel­vű kon­fe­ren­ci­á­ra ti­zen­két ta­gú de­le­gá­ció ér­ke­zett In­do­né­zi­á­ból, és ter­mé­sze­te­sen je­len vol­tak a nagy­kö­vet­ség mun­ka­tár­sai is. Ma­gyar­ részről – egy­há­zunk kép­vi­se­lő­in kí­vül – ró­mai ka­to­li­kus, re­for­má­tus, uni­tá­ri­us, iz­ra­e­li­ta, isz­lám és budd­his­ta részt­ve­vői vol­tak a ta­nács­ko­zás­nak.

Gé­me­si György, Gö­döl­lő pol­gár­mes­te­re kö­szön­tő­jé­ben utalt ar­ra, hogy van egy in­do­néz test­vér­vá­ro­suk, Bo­gor, a vá­ros­há­za előtt pe­dig in­do­néz aján­dék­ként egy úgy­ne­ve­zett bé­ke­gong – kö­rü­löt­te a vi­lág or­szá­ga­i­nak zász­ló­i­val –, ame­lyet je­les al­kal­mak­kor meg­szó­lal­tat­nak.

A szer­ve­zés több mint egy évig tar­tott, és nagy meg­tisz­tel­te­tés – mond­ta el Si­homb­ing nagy­kö­vet –, hogy egy ilyen tör­té­nel­mi épü­let­ben ke­rül sor az al­ka­lom­ra.

Csep­re­gi And­rás evangélikus lel­kész, az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­gá­nak ve­ze­tő­je a leköszönő ma­gyar kor­mány ne­vé­ben üd­vö­zöl­te a részt­ve­vő­ket, ki­fejt­ve, hogy a val­lás­kö­zi pár­be­széd a to­le­ran­cia egyik leg­fon­to­sabb esz­kö­ze.

And­ri Ha­di, az in­do­néz kül­ügy­mi­nisz­té­ri­um fő­igaz­ga­tó­ja (ál­lam­tit­ká­ra) em­lí­tet­te, hogy a nagy­kö­vet az ő előd­je és lel­ki ta­nács­adó­ja volt, to­váb­bá – Su­si­lo Bam­bang Yud­hoyo­no in­do­néz el­nök nyo­mán – a ci­vi­li­zá­ci­ók har­mó­ni­á­já­nak fon­tos­sá­gát húz­ta alá. Meg­em­lí­tet­te, hogy or­szá­ga is szük­sé­ges­nek tart­ja a ter­ro­riz­mus el­le­ni har­cot.

Bölcs­kei Gusz­táv ti­szán­tú­li püs­pök, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház Zsi­na­tá­nak lel­ké­szi el­nö­ke az idei Me­lancht­hon-év­ben a nagy re­for­má­tort és hu­ma­nis­tát idéz­te: em­be­ri lé­nyek­ként kom­mu­ni­ká­ci­ó­ra va­gyunk te­remt­ve.

A kon­fe­ren­cia há­rom té­mát járt kör­be. El­ső­ként a val­lás­kö­zi pár­be­széd­ről esett szó in­do­néz és ma­gyar szem­szög­ből, Szent-Ivá­nyi Ilo­na uni­tá­ri­us lel­kész­nek, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem (EHE) dok­to­ran­du­szá­nak mo­de­rá­lá­sá­val.

A II. va­ti­ká­ni zsi­nat meg­nyi­tot­ta a val­lás­kö­zi pár­be­széd út­ját – emel­te ki Krá­nitz Mi­hály, a Páz­mány Pé­ter Ka­to­li­kus Egye­tem pro­fesszo­ra és rek­tor­he­lyet­te­se. Tóth Ká­roly nyu­gal­ma­zott du­na­mel­lé­ki re­for­má­tus püs­pök, az Öku­me­ni­kus Ta­nul­má­nyi Köz­pont el­nö­ke a ke­resz­tény­ség és az isz­lám vi­szo­nyá­ban a köl­csö­nös­sé­get kér­te szá­mon. Atho Mudz­har pro­fesszor, az in­do­néz val­lás­ügyi mi­nisz­té­ri­um fő­igaz­ga­tó­ja a val­lá­sok funk­ci­ó­já­ról és együtt­mű­kö­dé­sé­ről be­szélt. Fon­tos az őszin­te­ség, ame­lyet bi­zony gya­ko­rol­ni kell.

A má­so­dik rész­ben a val­lá­si kö­zös­sé­gek sze­re­pé­vel fog­lal­koz­tak a részt­ve­vők a to­le­ran­cia, meg­ér­tés és bé­ke szem­pont­já­ból, Csep­re­gi And­rás ve­ze­té­sé­vel.

Karasszon Ist­ván, a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem Ószö­vet­ség-pro­fesszo­ra sze­rint a val­lá­sos em­be­rek nor­má­lis eset­ben to­le­rán­sak, mert el­is­me­rik, hogy na­gyobb­tól függ­nek. Ró­na Ta­más rab­bi Je­re­mi­ás pró­fé­ta nyo­mán mond­ta: ál­dott, aki hisz, bí­zik a Te­rem­tő­ben. Far­kas Pál, a Tan Ka­pu­ja Budd­his­ta Fő­is­ko­la pro­fesszo­ra sze­rint óva­to­san, ta­pin­ta­to­san kell a sa­ját val­lá­sunk­ról ta­nús­kod­ni.

Hasyim Mu­za­di, az Isz­lám Tu­dó­sok Nem­zet­kö­zi Kon­fe­ren­ci­á­já­nak fő­tit­ká­ra hang­sú­lyoz­ta, hogy a 87 szá­za­lé­kban musz­lim In­do­né­zi­á­ban tör­vény vé­di a val­lá­so­kat. Az ál­lam nem val­lá­sos, és nem avat­ko­zik be­le az egyes val­lá­sok ta­ní­tá­sa­i­ba. Jo­han­nes Ma­ria Trilaksyan­ta Pu­ja­su­mar­ta ban­dun­gi püs­pök, aki né­hány hó­nap­ja lett a Val­lás­kö­zi Pár­be­széd Pá­pai Ta­ná­csá­nak tag­ja, el­mond­ta, hogy a ka­to­li­kus egy­ház In­do­né­zia in­teg­ráns ré­sze.

Az ebéd utá­ni har­ma­dik rész­ben Pu­ja­su­mar­ta püs­pök ve­ze­té­sé­vel az­zal a fog­lal­koz­tak a részt­ve­vők, mi­lyen sze­re­pet tölt be az ok­ta­tás a ci­vil tár­sa­da­lom­ban és a val­lá­sok kö­zöt­ti együtt­mű­kö­dés­ben. Fa­bi­ny Ti­bor, a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem pro­fesszo­ra az em­pa­ti­kus, be­le­ér­ző val­lás­ok­ta­tá­sért szállt sík­ra. Ba­kos Ger­gely, a Sa­pi­en­tia Szer­ze­te­si Fő­is­ko­la pro­fesszo­ra a vi­ta­kul­tú­ra ta­ní­tá­sá­nak fon­tos­sá­gá­ra hív­ta fel a fi­gyel­met.

Az evan­gé­li­kus Jan Si­har Ari­to­nang pro­fe­sszor, a ja­kar­tai Pro­tes­táns Teo­ló­gi­ai Sze­mi­ná­ri­um rek­to­ra ar­ról be­szélt, hogy kü­lö­nö­sen is az 1995–2005 kö­zöt­ti év­ti­zed össze­csa­pá­sai után mi­lyen nagy szük­ség van a mul­ti­kul­tu­rá­lis ok­ta­tás­ra, egy­más ér­té­ke­i­nek meg­be­csü­lé­sé­re. Siti Syam­siya­tunn asszony, a Ka­li­jaga Isz­lám Egye­tem (Yo­gya­kar­ta) pro­fesszo­ra há­rom egye­tem (musz­lim és ke­resz­tény) 2006-ban ala­pí­tott kö­zös dok­to­ri prog­ram­já­ról szólt, amely­nek ő a he­lyet­tes ve­ze­tő­je, és amely­ben je­len­leg 33 di­ák (20 musz­lim, 13 ke­resz­tény, 23 fér­fi, 10 nő; vagy 25 in­do­néz, 8 kül­föl­di) vesz részt.

A rö­vid idő alatt is sok-sok új­don­ság­gal szol­gá­ló, gaz­dag, egy­más jobb meg­is­me­ré­sét elő­se­gí­tő prog­ram Si­homb­ing nagy­kö­vet és Fa­bi­ny Ta­más püs­pök zár­sza­vá­val ért vé­get. A ta­nács­ko­zás cí­mé­ben em­lí­tett „el­ső”, mint a nagy­kö­vet hang­sú­lyoz­ta, nem vé­let­len, In­do­né­zi­á­ban ter­ve­zik a foly­ta­tást.

Dr. Szent­pé­tery Pé­ter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ajánló sorok
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
A ci­ca döb­be­ne­te
Egyházunk egy-két hete
Össze­tett ün­nep Fa­rá­don
Mér­föld­kő – sí­pok­ból és han­gok­ból
Gye­rek­nap az „Ül­lő­in”
Új sza­kaszt nyit a nép­fő­is­ko­la
Vi­gyázz!
Keresztutak
Edin­burgh 2010
Ge­ne­rá­lis kon­vent
Fe­le­ba­rát­ból test­vér
Má­sod­szor – az öku­me­ni­kus Kirchen­tag ta­nul­sá­gai
„Meg kell kér­dő­je­lez­ni a ha­tal­mi struk­tú­rá­kat”
Az egy­há­zi na­pok re­a­li­tá­sa
Meg­le­pe­té­sek és ta­nul­sá­gok
Öku­me­né a misszi­ó­ban – misszió az öku­me­né­ben
Két nyelven, de egy szívvel…
Bő­vü­lő se­gé­lye­zé­si for­mák
e-világ
Evan­gé­li­kus si­ke­rek az OKTV-n
Húsz­éves az MTV val­lá­si szer­kesz­tő­sé­ge
Az ins­pi­rá­ció sza­bad­sá­ga
Keresztény szemmel
Cui pro­dest? – Ki­nek az ér­de­ke?
A hét témája
Val­lás­kö­zi pár­be­széd
El­ső in­do­néz–ma­gyar val­lás­kö­zi kon­fe­ren­cia a párbe­szédről
A nők egyen­jo­gú­sá­ga és a Te­rem­tő di­csé­re­te
Val­lás­sza­bad­ság és bé­ke
In­do­néz sok­szí­nű­ség
Ma­gyar tra­gé­dia
Tri­a­non­tól Bé­csig
Az országcsonkítás fájdalmas emlékeinek múzeuma
evél&levél
Több he­lyütt je­len­jen meg a 95 pont!
Közlemények, nyilatkozatok
Dr. Sza­bó La­jos, közlemény
A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Or­szá­gos Pres­bi­té­ri­u­má­nak köz­le­mé­nye dr. Sza­bó La­jos rek­tor nyi­lat­ko­za­tá­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Em­lé­ke­zés Sánt­ha György­re
Szó­szék­ol­tárt vi­gye­nek!
Cre­do-est könyv­be­mu­ta­tó­val
Har­tai szo­bor­cse­re
A vasárnap igéje
A hit te­hát hal­lás­ból van
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jer, kér­jük Is­ten ál­dott Szent­lel­két
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 23 El­ső in­do­néz–ma­gyar val­lás­kö­zi kon­fe­ren­cia a párbe­szédről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster