EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 23 - Új sza­kaszt nyit a nép­fő­is­ko­la

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Új sza­kaszt nyit a nép­fő­is­ko­la

Fel­nőtt­kép­zé­si ta­pasz­ta­lat­át­adó kon­fe­ren­cia Szar­va­son

Öt év­vel ez­előtt kezd­te meg mű­kö­dé­sét Szar­va­son a Tes­se­dik­kel a XXI. Szá­zad­ba – Má­so­dik Esély Nép­fő­is­ko­la, az­óta meg­sza­kí­tás nél­kül zaj­la­nak a hát­rá­nyos hely­ze­tű­ek szá­má­ra szer­ve­zett kép­zé­sek. Az idén feb­ru­ár­ban be­fe­je­ző­dött tan­fo­lya­mon negy­ve­nen vé­gez­tek, majd bi­zo­nyít­vá­nyuk­kal el is he­lyez­ked­tek szo­ci­á­lis ápo­ló­ként, il­let­ve ta­ka­rí­tó­ként. A nép­fő­is­ko­lát mű­köd­te­tő ótemp­lo­mi evan­gé­li­kus egy­ház­köz­ség is­mét si­ker­rel vett egy aka­dályt: a Tár­sa­dal­mi meg­úju­lás ope­ra­tív prog­ram (TÁ­MOP) pá­lyá­za­tán el­nyert mint­egy har­minc­ki­lenc­mil­lió fo­rint­ból va­ló­sul­hat meg a leg­újabb pro­jekt. Ta­pasz­ta­la­ta­ik át­adá­sá­ra, il­let­ve az újabb kez­de­mé­nye­zés nyi­tá­nya­ként má­jus 27-én kon­fe­ren­ci­át ren­dez­tek a he­lyi Li­get Well­ness- és Kon­fe­ren­cia­ho­tel­ben.

Hogy mit is ta­kar az új kez­de­mé­nye­zés, ar­ról Bu­da An­na­má­ri­á­nak, egy­há­zunk dia­kó­ni­ai osz­tá­lya ve­ze­tő­jé­nek re­fe­rá­tu­ma után hall­hat­tak a je­len­lé­vők. A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház és a fel­nőtt­ok­ta­tás cím­mel az elő­adó vissza­te­kin­tett a múlt­ra, rö­vi­den is­mer­tet­ve Tes­se­dik Sá­mu­el (1742–1820), a dán Ni­k­olaj Fred­erik Se­ve­rin Grundt­vig (1783–1872), va­la­mint Szteh­lo Gá­bor (1909–1974) mun­kás­sá­gát.

Lá­zár Zsolt Ta­pasz­ta­lat­át­adá­si fel­ada­ta­ink az új pro­jekt kap­csán cím­mel tar­tott elő­adást. Az ótemp­lo­mi egy­ház­köz­ség igaz­ga­tó lel­ké­sze – aki egyéb­ként épp az­nap ün­ne­pel­te a gyü­le­ke­zet­be tör­tént be­ik­ta­tá­sá­nak ti­ze­dik év­for­du­ló­ját – be­szá­molt ar­ról, hogy a kez­de­tek­től, az­az 2005. ja­nu­ár 15-től 2010. feb­ru­ár 28-ig 399 fő vett részt a nép­fő­is­ko­lai kép­zés­ben. Vég­bi­zo­nyít­vá­nyuk meg­szer­zé­se után a hall­ga­tók 52 szá­za­lé­ka tu­dott el­he­lyez­ked­ni.

A leg­újabb pro­jekt­ről el­mond­ta: a 2010. már­ci­us 1. és 2011. au­gusz­tus 31. kö­zöt­ti idő­szak­ra ter­vez­ték. E ti­zen­nyolc hó­nap alatt száz szak­em­bert kí­ván­nak ki­ké­pez­ni, akik a har­minc­ki­lenc­mil­lió fo­rint­nyi pá­lyá­za­ti tá­mo­ga­tás­nak kö­szön­he­tő­en in­gyen ta­nul­hat­nak. A nép­fő­is­ko­la ter­ve­i­nek meg­va­ló­su­lá­sá­hoz tá­mo­ga­tást nyújt a Nem­ze­ti Fej­lesz­té­si Ügy­nök­ség is, köz­re­mű­kö­dő szer­ve­zet­ként pe­dig az ESZA Tár­sa­dal­mi Szol­gál­ta­tó Non­pro­fit Kft.

Az el­kép­ze­lé­sek­ről to­váb­bi rész­le­te­ket árult el Gaál Ro­land szak­ér­tő. Tu­dás­transz­fer és ta­pasz­ta­lat­át­adás a szar­va­si nép­fő­is­ko­lán cí­mű be­szá­mo­ló­já­ban az ál­ta­luk ki­dol­go­zott – a fel­nőtt­kép­zés­ben új­don­ság­nak szá­mí­tó – me­tó­dust, az úgy­ne­ve­zett szak­mai-lel­ki erő­sí­tő mód­szert (SZLEM) emel­te ki. En­nek lé­nye­ge, hogy a szak­mai kép­zé­sen túl azo­nos súlyt kap mind a kö­zös­ség­épí­tés, mind a di­á­kok ön­is­me­re­ti tré­ning­je, vagy­is cél a lel­ki meg­erő­sí­té­sük is. A nép­fő­is­ko­lai kép­zés se­gít ab­ban, hogy a részt­ve­vők a mun­ka­nél­kü­li­ség mi­att ki­ala­kult „gyász” el­le­né­re fel­fe­dez­hes­sék az ön­ma­guk­ban rej­lő szak­mai és em­be­ri ér­té­ke­ket, és po­zi­tív sze­mé­lyes pél­dá­val nyújt­has­sa­nak se­gít­sé­get má­sok­nak is.

Az új prog­ram so­rán a nép­fő­is­ko­la az ál­ta­la ko­ráb­ban – úgy­ne­ve­zett Equ­al prog­ram­ja ke­re­té­ben – ki­dol­go­zott mód­szer­ta­ni újí­tá­so­kat szé­le­sebb kör­ben kí­ván­ja el­ter­jesz­te­ni. Eh­hez kap­cso­lód­va több sa­ját ki­dol­go­zá­sú, akk­re­di­tált prog­ra­mot ok­tat­nak majd, me­lyek­re a fel­nőtt­kép­zés­ben vagy szo­ci­á­lis te­rü­le­ten dol­go­zó szak­em­be­re­ket vár­nak. A kép­zé­sek­hez min­den hall­ga­tó meg­kap­ja a kap­cso­ló­dó mód­szer­ta­ni ki­ad­vá­nyo­kat is. Az írá­sos anyag mel­lett a nép­fő­is­ko­la mun­ka­tár­sai be­mu­ta­tó fil­me­ket is ké­szí­te­nek. Az ér­dek­lő­dők to­váb­bá szo­ci­á­lis­kom­pe­ten­cia-fej­lesz­tő tré­ne­ri kép­zé­sen ve­het­nek részt.

Az utóbb em­lí­tett tan­fo­lyam­mal kap­cso­lat­ban – a maj­dan Szar­va­son ok­ta­tók kö­zül – dr. Pin­tér Gá­bor fő­is­ko­lai ta­nár a pszi­cho­drá­ma tör­té­ne­té­ről és fon­tos­sá­gá­ról be­szélt Tré­ner­nek len­ni Eu­ró­pá­ban: ki­hí­vás, le­he­tő­ség, fe­le­lős­ség cím­mel. Dr. Deck­ner Edit kli­ni­kai szak­pszi­cho­ló­gus, pszi­cho­drá­ma-ve­ze­tő A kö­zös­ség ere­je – a cso­port di­na­mi­ká­já­nak sze­re­pe a fel­nőtt­kép­zés­ben cí­mű elő­adá­sá­ban a cso­port­nak mint a vál­to­zás­ra le­he­tő­sé­get nyúj­tó kö­zeg­nek a je­len­tő­sé­gét emel­te ki. A kon­fe­ren­ci­át Kert­ai Ka­ta­lin­nak, az Or­szá­gos Fog­lal­koz­ta­tá­si Köz­ala­pít­vány Equ­al-prog­ram­ve­ze­tő­jé­nek A mun­ka­erő-pi­a­ci kom­pe­ten­ci­ák sze­re­pei és le­he­tő­sé­gei cí­mű re­fe­rá­tu­ma zár­ta.

Gaz­dag Zsu­zsan­na


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ajánló sorok
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
A ci­ca döb­be­ne­te
Egyházunk egy-két hete
Össze­tett ün­nep Fa­rá­don
Mér­föld­kő – sí­pok­ból és han­gok­ból
Gye­rek­nap az „Ül­lő­in”
Új sza­kaszt nyit a nép­fő­is­ko­la
Vi­gyázz!
Keresztutak
Edin­burgh 2010
Ge­ne­rá­lis kon­vent
Fe­le­ba­rát­ból test­vér
Má­sod­szor – az öku­me­ni­kus Kirchen­tag ta­nul­sá­gai
„Meg kell kér­dő­je­lez­ni a ha­tal­mi struk­tú­rá­kat”
Az egy­há­zi na­pok re­a­li­tá­sa
Meg­le­pe­té­sek és ta­nul­sá­gok
Öku­me­né a misszi­ó­ban – misszió az öku­me­né­ben
Két nyelven, de egy szívvel…
Bő­vü­lő se­gé­lye­zé­si for­mák
e-világ
Evan­gé­li­kus si­ke­rek az OKTV-n
Húsz­éves az MTV val­lá­si szer­kesz­tő­sé­ge
Az ins­pi­rá­ció sza­bad­sá­ga
Keresztény szemmel
Cui pro­dest? – Ki­nek az ér­de­ke?
A hét témája
Val­lás­kö­zi pár­be­széd
El­ső in­do­néz–ma­gyar val­lás­kö­zi kon­fe­ren­cia a párbe­szédről
A nők egyen­jo­gú­sá­ga és a Te­rem­tő di­csé­re­te
Val­lás­sza­bad­ság és bé­ke
In­do­néz sok­szí­nű­ség
Ma­gyar tra­gé­dia
Tri­a­non­tól Bé­csig
Az országcsonkítás fájdalmas emlékeinek múzeuma
evél&levél
Több he­lyütt je­len­jen meg a 95 pont!
Közlemények, nyilatkozatok
Dr. Sza­bó La­jos, közlemény
A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Or­szá­gos Pres­bi­té­ri­u­má­nak köz­le­mé­nye dr. Sza­bó La­jos rek­tor nyi­lat­ko­za­tá­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Em­lé­ke­zés Sánt­ha György­re
Szó­szék­ol­tárt vi­gye­nek!
Cre­do-est könyv­be­mu­ta­tó­val
Har­tai szo­bor­cse­re
A vasárnap igéje
A hit te­hát hal­lás­ból van
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jer, kér­jük Is­ten ál­dott Szent­lel­két
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 23 Új sza­kaszt nyit a nép­fő­is­ko­la

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster