EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve

Kelet-közép-európai protestánsok találkozója Pozsonyban

A pécsi gospelkórus a találkozó szombati förendezvényén a pozsonyi fötéren
Krisztusban egybekötve – közösen Európában. Ezt a jelmondatot választották a szervezők a Keresztények találkozója 2008 elnevezésű rendezvénysorozat mottójául; az esemény azoknak a nemzetközi találkozóknak a sorába illeszkedik, amelyek Kelet-Közép-Európa országainak protestáns egyházait szólítják meg a totalitárius rendszerek bukása óta, 1991-től. A háromévente megrendezett „kelet-közép-európai Kirchentagot” – amelyen Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország evangélikus és református hívei vesznek részt – idén Pozsonyban tartották június 27–29. között; ez volt a hetedik találkozó a sorban. Egyházunkat három vezető képviselte: Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke, dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke és Szabóné Mátrai Marianna, a Déli Egyházkerület püspökhelyettese a péntek esti órákban érkezett az eseményre.

A keresztények pozsonyi találkozóját a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szervezte. A rendezvénysorozatot lebonyolító egyházak hat célkitűzést neveztek meg, amelyeknek a megvalósulásához reménység szerint jelentős mértékben hozzájárult a hetedik kelet-közép- európai protestáns találkozó: erősíteni egymást a Jézus Krisztusba vetett hitben; elmélyíteni az együttműködést a lelki élet legkülönbözőbb területein; kapcsolatokat építeni az országainkban élő keresztények között; erősíteni a keresztények közügyekért vállalt felelősségét; hozzájárulni a nemzetek közötti jószomszédi viszonyhoz; valamint segíteni Európa egyesülésének, az európai integrációnak a folyamatát. A nemzetközi találkozó védnökségét Ivan Ga¨parovič, a Szlovák Köztársaság elnöke, Pavol Pa¨ka, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke és Du¨an Čaplovič, a Szlovák Köztársaság kormányának alelnöke vállalta.

Különböző nemzetiségek, közös hit

A rendezvénysorozat pénteken 19 órakor kezdődött a Pozsonyban és a mintegy húsz környékbeli településen megrendezett, különféle nyelveken tartott nyitó istentiszteletekkel. A Magyarországról érkező két csoport egyikét a somorjai evangélikus gyülekezet fogadta; a másik Pozsony egyetlen magyar ajkú gyülekezetének templomában vehetett részt a programsorozat nyitányán.

A somorjai kétnyelvű istentiszteleten Jan Hru¨ka kassai esperes és dr. Bándy György lelkész, a pozsonyi Comenius Egyetem teológiatanára hirdette Isten igéjét 2Kor 5,14 alapján. Prédikációjában Jan Hru¨ka rámutatott, hogy bár az emberek szeretnek elkülönülni egymástól a mai világban, ez a találkozó mégis arra példa, hogy a közös hit összehozza a különböző nemzetiségű csoportokat. Hangsúlyozta, hogy a találkozónak nem sok értelme lenne, ha csak ezen a három napon, péntektől vasárnapig mutatnának szeretetet egymás felé a hívek, ezért arra kérte őket, hogy hitük legyen élő, a szeretetük aktív, és ne csak kampányszerűen éljék meg. (Bándy György prédikációja lapunk 7. oldalán olvasható.)

A magyar vendégcsoport nevében Nobik Erzsébet nyugalmazott lelkész (szlovák és magyar nyelven), valamint Cselovszkyné dr. Tarr Klára, az Országos Egyházi Iroda Külügyi Osztályának vezetője köszöntötte a somorjai gyülekezet tagjait. Az istentiszteleten fellépett a lajoskomáromi fúvósegyüttes és a pécsi gospelkórus is.

A péntek esti program párhuzamos rendezvényekkel folytatódott. A keresztény fiatalok és családok találkozója a főváros több helyszínén zajlott; ezalatt a hat ország protestáns egyházainak vezetőit Ivan Ga¨parovič köztársasági elnök fogadta rezidenciáján, majd a magas rangú egyházi és állami vezetők ünnepi fogadására került sor, amelyen a szlovák köztársasági elnök köszöntője után Milo¨ Klátik, a Szlovákiai Evangélikus Egyház egyetemes püspöke, dr. Michael Bünker, az Európai Protestáns Egyházak Konferenciájának (GEKE) elnöke, az Ausztriai Evangélikus Egyház püspöke és Frank July, a Baden-Württembergi Evangélikus Egyház püspöke mondott köszöntőbeszédet.

Programkavalkád

Szombaton reggel úrvacsorás istentiszteleteken vehettek részt a találkozó résztvevői a város különböző templomaiban. A délelőtti programok keretében több nyelven tartott bibliaórákra látogathattak el az érdeklődők, azok pedig, akik inkább a városnézést választották, a Lelki lehetőségek piaca elnevezésű helyszíneken ismerkedhettek meg a jelen lévő európai protestáns egyházak kínálatával, programjaival, projektjeivel és kapcsolatépítési lehetőségeivel.

A délutáni és esti programkínálat – bibliai elmélkedések, előadások, műhelymunkák, neves zenészek koncertjei, énekkarok és zenei együttesek fellépései, ifjúsági programok – már a bőség zavarát zúdította a résztvevőkre. Déltől négy óráig nagyon sok helyszín közül lehetett választani: az előadások, fórumok, tematikus szekcióbeszélgetések, a gyermekés ifjúsági programok is ekkor kezdődtek, valamint továbbra is válogathattak az érdeklődők a Lelki lehetőségek piacának kínálatából a város különböző pontjain.

A nyolc szekciótémakör közül három fórumbeszélgetésen volt jelen meghívott magyar előadó. Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense az Isten teremtésének megőrzése nevű szekcióban tartott előadást a környezetvédelem ökoteológiai megközelítéséről. B. Pintér Mártát, egyházunk Női Missziói Szolgálatának referensét a női szekcióba hívták meg, hogy a nők spiritualitásáról adjon elő, Hafenscher Károly lelkész, a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ igazgatója pedig a Diakónia és az egyház elnevezésű szekcióban tartott referátumot egyházunk diakóniai szolgálatáról.

Azoknak, akik Pozsony történelmi nevezetességeivel is meg kívántak ismerkedni, tematikus városnézésre nyílt lehetőségük; ezt a szolgáltatást éjjel tizenegy óráig lehetett igénybe venni. Este zongorahangversenyt, a lajoskomáromi fúvósegyüttes koncertjét, valamint a Krisztus érintése című operát hallgathatták meg az érdeklődők.

Püspöki fórum Európa kulturális sokszínűségéről

A délutáni programok ideje alatt rendezték meg a püspökök fórumát, amelyen Ján Kubi¨ szlovák külügyminiszter és az Európai Unió képzési, kulturális és ifjúsági munkáért felelős biztosa, Ján Figel is beszédet mondott. Az európai kulturális sokszínűségről tartott eszmecserét a szlovák evangélikus egyház egyetemes püspöke, Milo¨ Klátik moderálta.

Ján Kubi¨ kijelentette, hogy az egyházaknak jelentős szerepük van a kultúra és az interkulturális kapcsolatok ápolásában. Utalt Pozsony különböző felekezetekhez kötődő műemlékeire, és hangsúlyozta, hogy az egyházaknak nemcsak a történelmi múltban, hanem jelenleg is nagy szerepük van a külpolitikai kapcsolatok intenzívebbé tételében, ami hozzájárulhat a nemzetek közötti konfliktusok feloldásához.

Ján Figel arra mutatott rá, hogy a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez az interetnikus kapcsolatok elmélyítése is szükséges. Az európai kultúra legfontosabb támaszai az egyházak – tette hozzá. Elmondta, hogy felmérések mutatják: az Európai Unió lakosságának 52 százaléka hisz Istenben, és csak 18 százalék mondta magát ateistának. Megemlítette az Európai Unió lisszaboni szerződését, amely elismeri az egyházak jelentőségét a népek közötti dialógusban. Az európai integrációs folyamatokkal kapcsolatban örömét fejezte ki, hogy az uniónak huszonegy nyelve van (Jelenleg huszonhárom hivatalos nyelv van az Európai Unióban. – A szerk.), amelyek létjogosultságát az unió népei tiszteletben tartják.

Fabiny Tamás, egyházunk Északi Egyházkerületének püspöke hozzászólásában az interetnikus kapcsolatokról szólt, és megemlítette, hogy a Duna összeköti Kelet-Közép-Európa országait fővárosaikon keresztül. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az egyház a múltban sokszor támogatta a nacionalizmust, melynek eredményeként „szlovák és német testvéreink elvesztették identitásukat”. A modern korban azonban a kulturális sokszínűség védelme érdekében meg kell menteni a nemzetiségeket, s ehhez a folyamathoz az egyházak is hatékonyan hozzájárulhatnak a megbánás és a megbocsátás hirdetésével. Ezzel együtt a politikai szélsőségek ellen is küzdeniük kell, legyenek azok akár jobb-, akár baloldaliak. Emellett az egyházak feladatai közé sorolta a gyermekjogok védelmét, ideértve a gyermekmunka felszámolásáért folytatott harcot és a prostitúció elleni küzdelmet. Fabiny Tamás hangsúlyozta, hogy ebben a munkában a Szentléleknek kell segítenie az egyházakat.

Közös ima a megbékélésért

Délután öttől hét óráig tartott a programsorozat főrendezvénye a Pozsony főterén felállított színpadon. A nemzetek, a kisebbségben lévő nemzetiségek egymás közötti megbékéléséért és az európai egységért imádkoztak a hat nemzet egyházvezetői.

Milo¨ Klátik szlovák egyetemes püspök köszöntőjében arról beszélt, hogy a keresztény hit átlépi az országok határait, ezzel is hozzájárulva az európai uniós egységhez, összetartó erőként gyűjtve egy táborba az embereket. Krisztus szeretete összeköti Európát – fogalmazott. A püspök meghatónak nevezte azokat a pillanatokat, amikor hat különböző ország népei együtt imádkoznak az egymás iránti kiengesztelődésért. A mai politikai helyzetet elemezve elmondta: a törekvések éppen ellentétesek az ókori Római Birodalom vezetési elvével, amely így hangzott: „Oszd meg és uralkodj!” Ma ezzel szemben az egyesülési folyamatok felgyorsultak, az unió keretében pedig a népek politikai és gazdasági értelemben is összefognak.

Fabiny Tamás püspök fohászában azért imádkozott, hogy Kelet-Közép-Európa nemzetei az Istentől kapott szeretetben tudjanak egymás mellett élni a kölcsönös megbocsátás jegyében. Ittzés János elnök-püspök Pál apostol korinthusiakhoz írt levelét idézve rámutatott, hogy a hitbeli testvéreknek egymással szeretetben kell élniük, minden dolgukat szeretetben kell véghezvinniük.

A keresztény remény átlendít a holtponton

Vasárnap mintegy húsz templomban úrvacsorás istentiszteletekkel ért véget a háromnapos pozsonyi protestáns keresztény találkozó, amelyre a hat nemzet nagyjából háromezer résztvevője látogatott el.

Ittzés János a pozsonyi magyar gyülekezet templomában, Fabiny Tamás pedig a somorjai záró istentiszteleten prédikált a magyar ajkú híveknek 1Thessz 5,11–15 alapján. Ittzés János igehirdetésében rámutatott: a nemzetközi találkozó tanúskodott a keresztények reménységéről, mely szerint „Jézus velünk van minden napon a világ végezetéig” örömben és bánatban egyaránt. Az MEE lelkészi vezetője utalt arra, hogy a mai világban „a politikusok túl sok mindenről fecsegnek bombasztikus kijelentéseikkel”, csak a lényegről nem beszélnek, arról, hogy „Krisztus nem hagyja az embert árván, hanem megmenti a haláltól”. Szót ejtett arról is, hogy az ember felelőtlenül kizsigereli Isten teremtett világát, saját környezetét, ami bűn, mert az önzés egyik legsúlyosabb megnyilvánulása.

Igehirdetésében elmondta a szlovákiai testvéreknek, hogy idén Magyarországon a keresztény felekezetek ökumenikus keretek között tartják a Biblia évét, amelynek mottója: „Boldog, aki olvassa…” (Jel 1,3) Rámutatott: ez azt jelenti, hogy „ebben az évben különösen tudatosan kell olvasni a Szentírást”, a Jelenések könyve pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy „a jövő Jézus kezében, nem pedig politikusok kezében van”. A kereszténységnek ez a reménysége átlendíti a holtponton a társadalmat még akkor is, ha a rendszerváltás és az európai uniós csatlakozás nem teljes mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A kelet-közép-európai protestáns keresztények találkozóját 1991-ben rendezték meg először a németországi Görlitzben, majd három-, illetve kétévente fogadták egymást a hat ország egyházi vezetői és gyülekezetei. A legutóbbit 2005-ben Prágában tartották, a következőnek pedig a németországi Drezda ad otthont 2011-ben.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster