EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Krisztus szeretete kötelez

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Krisztus szeretete kötelez

Textus: „Mert a Krisztus szeretete szorongat minket, mivel azt tartjuk, hogy ha egy meghalt mindenkiért, akkor mindenki meghalt; és azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, többé ne önmaguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt.” (2Kor 5,14–15)

A mai istentiszteletnek, amely szerves része hat közép-európai ország keresztényei találkozójának, a témája így hangzik: „Krisztus szeretete összeköt minket.” Mi más is lehetne tehát a mai igehirdetés alapigéje, mint az a bibliai szakasz, amelyet az imént hallottunk, és amelyben Krisztus mindeneket összekötő szeretetéről van szó?

Két dologra összpontosítsuk tehát ennek az igének a fényében figyelmünket: 1. Mi Krisztus szeretete? 2. Mit tesz velünk Krisztus szeretete?

  1. Kétféleképpen érthetjük ezeket a szavakat: „Krisztus szeretete”: a mi szeretetünk Krisztus iránt vagy Krisztus szeretete irántunk.

Ha Pál apostol a mi szeretetünkről beszélt volna Krisztus iránt, és a mai istentisztelet témája azt akarná kifejezni, hogy az a tény gyűjtötte néhány napra össze hat ország keresztényeit, hogy szeretjük Krisztust, akkor ez a találkozó nem lenne több, mint hat ország bélyeggyűjtőinek vagy galambtenyésztőinek találkozása. Szeretjük Krisztust, tehát összejöttünk, illetve szeretünk bélyegekkel foglalkozni, tehát találkozót rendezünk, galambokkal foglalkozunk, tehát gyűlést tartunk.

Pál apostol nem a mi szeretetünkről beszél, hanem Krisztus irántunk való szeretetéről. Krisztus szeret minket. Az ő szeretete irántunk állandó, tegnap és ma és mindörökké ugyanaz. Nem olyan, mint a mi szeretetünk őiránta, melynek intenzitása váltakozik. Krisztus irántunk való szeretete a legnagyobb áldozatot hozta. Ő halálosan szeret minket. Krisztus szeretetének nagy az ára. Krisztus szeretetének az ára a kereszt. Ő mindnyájunkért „meghalt és feltámadt”.

Ez a szeretet hozott minket össze hat országból. Annak a felismerése, hogy Krisztus szeret minket. Annak a felismerése, hogy Krisztus értünk hozott áldozatáért Isten a mi mennyei Atyánk. Annak a felismerése, hogy testvérek vagyunk, ha egy Atyánk van.

Krisztus szeret minket. Ezt az örömteli evangéliumot hirdetem most nektek, kedves testvéreim. Ha azt mondjátok, hogy ezt már hallottátok, ez már nektek nem újdonság, akkor én azt mondom: hála Istennek. Hála Istennek, hogy már hallottátok. Ezt az örömteli tényt azonban nem lehet elég sokszor ismételni.

  1. Nemcsak örülni kell annak, hogy Krisztus szeret minket, nemcsak ismételni kell, hogy Krisztus szeret minket, hanem azon is el kell gondolkodni, mire kötelez minket Krisztus szeretete, illetve hogy mit tesz velünk Krisztus szeretete.

A szlovák nyelvű Bibliában a mai istentiszteletnek témát adó vers így hangzik: „Mert a Krisztus szeretete összeköt minket.” „Spája” – így hangzik ez szlovákul.

A magyar nyelvű Bibliában azonban ez a vers így hangzik: „Mert a Krisztus szeretete szorongat minket.” Szorongat, nem összeköt.

A német nyelvű Bibliában azt olvassuk, hogy Krisztus szeretete ösztökél minket – „drängt” – valamire.

Mit tesz velünk Krisztus szeretete? Synechei hémas – ezt olvassuk az Újszövetség görög szövegében. A synechó ige azt is jelentheti, hogy összekötni (szlovák fordítás), de azt is, hogy szorongatni (magyar fordítás) vagy ösztönözni (német fordítás). Hat ország keresztényei találkozójának az egyik kis gyümölcse vagy eredménye ez, hogy egy bibliai igét mélyebben és szélesebben értünk meg, ha a szomszédunk Bibliáját is megnézzük, mintha csak anyanyelvünkön olvasnánk a Szentírást. Ezt nevezik a fizikában szünergikus effektusnak.

Mit tesz tehát velünk Krisztus szeretete?

a) Szorongat minket. Erősen tart. Átölel, és nem enged. Akkor ölelt át minket Krisztus, amikor meg lettünk keresztelve. Azóta tart minket erősen. Szorongat, hogy meghaljon bennünk a bűn. Ennek tudatában kérdezhette Pál apostol: „Ki választana el minket a Krisztus szeretetétől?” Egy hosszabb fejtegetés után meg is adta a kérdésre a választ: semmi sem „választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban”. (Róm 8,35–39) Testvérem, van, aki tartást ad neked. Van, aki erősen fog, hogy el ne essél. Krisztus teszi ezt veled, mert végtelen az ő szeretete.

b) Krisztus szeretete nemcsak erősen tart, hanem össze is tart. Összefog, összekapcsol. Összefogja és összekapcsolja azokat, akiket erősen tart. Ezt a rendezvénysorozatot is annak köszönhetjük, hogy Krisztus szeretete összeköt minket. Most, a találkozó első napján azért imádkozzunk, hogy az egyes rendezvényeken megtapasztalhassuk Krisztus összekötő szeretetét.

Miért kapcsol minket egybe Krisztus az ő szeretete által? Azért, hogy új emberek legyünk. Miben kell új embereknek lennünk? Abban, hogy békességben éljünk egymással, mert csak így tudjuk elvégezni a ránk bízott békéltetés szolgálatát (18. v.).

c) Krisztus szeretete nemcsak erősen tart, nemcsak összeköt, hanem hajt is, ösztökél, és előrevisz. Mire ösztökél, és milyen irányba hajt minket Krisztus szeretete? Arra ösztökél, hogy ne önmagunknak éljünk (15. v.). Arra, hogy ne legyünk önzők, hanem Krisztusnak éljünk. Hogyan lehet Krisztusnak élni, aki már testben nincs közöttünk (16. v.)? Úgy, hogy embertársaink arcán megpillantjuk Krisztus arcvonásait. Úgy, hogy Krisztus legkisebb testvérével is úgy fogunk bánni, mint magával Krisztussal (Mt 25,40.45).

Krisztus szeretete ilyen hajtóerő. Kimeríthetetlen hajtóerő és energiaforrás.

Kedves testvéreim! A mai istentisztelet alaptémájának evangéliumi üzenete így hangzik: Krisztus szeret minket. Krisztus szeretete kötelez, és ezért hagyjuk magunkat áthatni Krisztus szeretetével. Hagyjuk, hogy Krisztus szeretete érvényesüljön rajtunk. Táruljunk ki Krisztus szeretete előtt, hogy szorongasson, összetartson, és a jóra ösztökéljen minket. Ámen.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Krisztus szeretete kötelez

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster