EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Gyógyító erők…

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Gyógyító erők…

Új korszak elé nézünk, ezt ma már mindenki érzékeli. Megváltozott éghajlat, energiaválság, szárazság, élelmiszerhiány, egészségromlás és így tovább – mindez új kihívásokat jelent. Mindenki érzi, hogy mind nagyobb szükség lesz belső energiákra, erkölcsi helyállásra, spirituális erőkre a megoldások keresésében. Becsület, tisztesség, igazmondás, áldozatvállalás, hit, emberség nélkül nem képzelhető el a jövő! Az időnként erős kritikák, támadások mellett ma mégis megfogalmazódnak elvárások is az egyházak irányában. Felértékelődik a szerepük, mert csak ők hirdetik a mindig képtelenségnek tűnő és valójában életfontosságú evangéliumot! (Jó szó – jó hír.)

A szellemi széthullás megakadályozásának, a mentális gyógyulásnak az egyik feltétele a személyes és nemzeti önazonosság, önbecsülés megélése. Értékeink újrafelfedezése, Isten előtti alázatos vállalása és őrzése.

Két gyülekezetben éltem át ennek a missziónak a gyakorlati megvalósítását. A kőbányai gyülekezet lassan tíz éve „jár” az Árpád-kori emlékek nyomában. Legutóbb a józsefvárosi gyülekezet kereste fel a magyar királyság kezdeti emlékhelyeit: Visegrádot és Esztergomot.

A kirándulók megálltak Szentendrén, és örömmel tekintették meg a környék evangélikusságának nemrég nemes anyagból felépített templomát külső és belső impozáns kiképzésével. A gyülekezet nevében Lekeny János köszöntötte az odaérkezetteket, és ismertette a templomépítés történetét.

A csoportot vezető józsefvárosi lelkész, Kertész Géza áhítata után a társaság továbbindult Visegrádra. A feltárások folytatódnak. Csodálatos látványt nyújt a királyi palota kerengőivel, díszudvarával, gótikus-reneszánsz építészeti emlékeivel, díszkútjával, amelyből ünnepi alkalmakkor felváltva vörös és fehér bor folyt. A régészek számára aranybányának számító szeméttárolót is feltárták, amelyből a korabeli konyha kisebb-nagyobb használati tárgyai, elfogyasztott húsételek csontmaradványai is felszínre kerültek. Az akkori konyhát, szakácsművészetet, étkezési szokásokat bemutató kiállítás külön érdekességet jelentett.

Egyébként a visegrádi vár és palotaegyüttes építtetője Károly Róbert volt; Mátyás király uralkodása utolsó két évtizedében pazarul újjáépíttette. Visegrád Károly Róbert idején rövid ideig az ország fővárosa is volt. Az 1335. esztendőben itt találkoztak Kelet-Európa uralkodói békés megegyezés céljából (a mai „visegrádi négyek” elődei).

A józsefvárosi lelkész felesége hívta fel a figyelmet arra, hogy a 20. század első felében Schulek János evangélikus műépítész kezdeményezte és szorgalmazta, hogy ásatásokat végezzenek a királyi palotában a megfelelő helyen.

Esztergom volt a következő állomás, a magyar királyság születésének helye, az ország első fővárosa. Itt született első királyunk, István, akinek Melocco Miklós állított emléket.

A Várhegy történelmi atmoszférája mindenkit áthatott. Istvánról a Nagy legenda ezt mondja: „Komoly természetét, amelyet ifjúságában sajátított el, élete végéig megtartotta. Ajkait nevetésre alig mozdította, eszébe vévén az Írást: »A nevetésbe fájdalom vegyül, és a szertelen örömöt gyász váltja fel.« Mindig úgy viselte magát, mintha Krisztus ítélőszéke előtt állana.” (Györffy György: István király és műve)

A csoportnak újdonságot jelentett a panoptikum, amely körülbelül tíz magyar király viaszból készült mellszobrát mutatja be díszöltözetben, koronásan. Az ismert uralkodók között szerepel Civakodó vagy Úrhatnám Erzsébet arcmása, aki Zsigmond német-római császár és magyar király leánya, Albert magyar király felesége volt. Folyton beleszólt – származására hivatkozva – az ország belügyeibe. Férje halála után udvarhölgye segítségével Visegrádról ellopatta a magyar koronát, és Székesfehérvárott megkoronáztatta – az ország főurai ellenében – pár hetes fiát, V. Lászlót.

Voltak, akik megtekintették a Keresztény Múzeumot és a Duna Múzeumot is.

Várak, királyok, dicső harcok, kudarcok, letűnt korok emlékei. Égbenyúló, kiáltó romok: „Sic transit gloria mundi! – Így múlik el a világ dicsősége!”

De a mi múltunk emlékei, a mi történelmünk nekünk szóló kiáltások, minket akarnak tanítani. Nekünk akarnak igazságokat elmondani…

Erről nem beszélni, hallgatni, elhallgattatni: lelki elsivatagosodást eredményez. Gyökértelenül csak hányódni lehet, mindez pedig szellemi széthulláshoz vezet. Isten a történelmen keresztül is tanít!

Kinczler Irén


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Gyógyító erők…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster