EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Az Eljövendő felé

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Az Eljövendő felé

Fébé-konferencia Piliscsabán

Madocsai Miklós
Az ítéletre eljövendő Úr Jézus Krisztusról gondolkodhatott el előadások és igehirdetések segítségével az, aki június 26. és 29. között Piliscsabára látogatott. A Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület ugyanis Az Eljövendő felé címmel rendezett konferenciát a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban. A záró istentiszteleten a magyar diakonisszaegyesület és a finn Siilinjärvi település képviselői testvér-gyülekezeti megállapodást írtak alá.

A bibliai Fébéről elnevezett egyesület 1925-től kezdve rendez konferenciákat a fővároshoz közeli településen. Nyaranta hagyományosan két összejövetelt szerveznek: egyet a tanév befejeztével júniusban, egyet pedig augusztus végén. Mindkét alkalom nyitott minden érdeklődő számára, a szervezők nem csak a pártoló tagok érkezését várják.

A legutóbbi konferencia csütörtök délutáni nyitóáhítatát Herzog Csaba, a Fébé egyik lelkésze tartotta, a naponkénti reggeli elcsendesedést pedig Taschner Erzsébet főnök asszony, Nyári Erzsébet és Magassy Vilma testvér vezette. A konferencia választott témáját igehirdetések, előadások és csoportos beszélgetések segítségével járták körül a résztvevők; az esték filmvetítéssel, beszélgetéssel teltek.

Az előadások sorát Széll Bulcsú kispesti lelkész nyitotta meg Apokaliptika az Ószövetségben című referátumával. Őt Missura Tibor nyugalmazott lelkipásztor követte; témája ez volt: Ítélet pedig lesz. Péntek délután Franko Mátyás tatai lelkész A nagy megpróbáltatás ideje címmel, Lk 21,7–19 alapján tartott prezentációjában egyebek mellett arra irányította a jelenlévők figyelmét, hogy az utolsó idők közeledtével milyen fontos szerepe van annak a fajta közösségnek, amelyet az egyház jelent az embereknek.

Madocsai Miklós nyugalmazott lelkipásztor A test feltámadása című referátumában, amelynek igei alapja 1Kor 15,35–57 volt, azt hangsúlyozta, hogy a korinthusiaknak Pálhoz intézett kérdése – Miként támadnak fel a halottak? – „rossz” kérdés, a lényeg nem a hogyan, hanem maga a feltámadás ténye.

Dr. Zsigmondy Árpád nyugalmazott lelkész Jel 14,14–15,4 alapján arról szólt, hogy az Emberfia ítéletet tart, azaz bíróként jön el erre a földre, hogy a teremtő Istent képviselje. Győztes voltát az aranykorona jelképezi, felhőn ül – ez arra utal, hogy művét elvégezte, és most jogosan él hatalmával.

Az igehirdetések alapigéinek mindegyike a Jelenések könyvéből származott, a konferencia témájához illően az eljövendő korra és az Eljövendőre irányítva a jelenlévők figyelmét. Boldogok a hivatalosak címmel dr. Blázy Árpád kelenföldi lelkész Jel 19,9 alapján tartott igei elmélkedésében arra ösztönözte a résztvevőket, hogy gondolkodjanak el: ők vajon hivatalosak-e? Isten kezében van-e már az életük, mert ha még esetleg nem, akkor tart még a kegyelem ideje, még megtérhetnek az Úrhoz.

Szívbemarkoló személyes példákkal színesítette prédikációját Tóth Melinda ózdi lelkész. Jel 14,13 alapján arról beszélt, hogy Boldogok a halottak, akik az Úrban halnak meg, hiszen ők ahhoz térnek haza, akit már itt a földön is követtek és Urukként szerettek. És Boldogok az üdvözültek is, emelte ki a Jel 7,13–17 alapján szóló utolsó igehirdető, Veperdi Zoltán Fébé-lelkész is, hiszen olyan Úr mond majd ítéletet felettük és mindenki felett az utolsó napon, aki meghalt és feltámadt értünk.

A konferenciát záró istentiszteleten Markku Kettunen finn lelkész hirdette Isten igéjét, szavait Baranyai Tamás nyugalmazott lelkész fordította. Siilinjärvi vezető lelkipásztora Máté evangéliuma 16. fejezetének versei alapján tartott igehirdetésében a kulcsok hatalmáról szólt, amelyet Péter kapott Krisztustól. Az apostolt ez feljogosította arra, hogy Jézust képviselje, és az ő nevében tanítson; ezt a megbízást kapta később a többi tanítvány, és ez a mai egyház feladata is.

Gazdag Zsuzsanna képes összeállítása


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Az Eljövendő felé

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster