EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Átölelt Isten nagy kegyelme

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Átölelt Isten nagy kegyelme

A Szentháromság ünnepe utáni hetedik vasárnapon egy olyan ének száma kerül a templomi táblára, amelynek dallama egyik legkedvesebb és legközkedveltebb énekünké. Az Átölelt Isten nagy kegyelme (EÉ 327) a Ki dolgát mind az Úrra hagyja (EÉ 331) dallamát kölcsönzi. Georg Neumark (1621–1681) dallama – gyönyörű ívével – alkalmas minden olyan énekszöveg hordozására, amely Isten nagy ívű szeretetét mutatja be. Így ez az Istent dicsérő szöveg is szárnyakat kap a kedves, soha meg nem unt dallam jóvoltából.

A kezdősor már sokat elárul a teljes ének tartalmából: Isten életünket átfogó, átölelő jóságáról, kegyelméről, irgalmáról énekelhetünk. Már ez is nagy lehetőség; nem fantáziálunk, nem reménykedünk, nem feltételes módban szólunk, hanem hálaadó énekkel zenghetünk arról, ami már megtörtént, arról, aki jót tett velünk.

Az evangélium a négyezer ember megvendégelését írja le (Mk 8,1–9). Énekünk erre a megvendégelő szeretetre, megelégítő jóságra, gondoskodó kegyelemre, azaz Isten nagy tetteire reagál. Az epistola (Róm 6,19–23) az erőtlenségről, a bűn szolgáiról, a bűntől való megszabadulásról és a nagy változásról szól: Isten szolgáivá lettünk. A levélbeli olvasmány zárószavai a jól ismert aranymondások közé tartoznak: „Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.” (23. vers)

Az ének szövege Philipp Friedrich Hiller (1699–1769) német szerző műve. Papgyerekként született, kétéves korában árvaságra jutott. Sokat köszönhetett nevelőapjának. Tanulmányai, majd segédlelkészi évei után publikálta első költői művét, amelyben Johannes Arndt írását, A paradicsom kertecskéjének imádságait formálja át énekekké. Énekeskönyvünk még egy éneket közöl tőle – Legdrágább ajándékodért könyörgök, Istenem (EÉ 241) –, amely a pünkösdi fejezetben található.

E heti graduálénekünk első versszaka a keresztény ember öröméről és hálaadásáról beszél. Átölelt Isten nagy kegyelme: Isten csodálatos cselekedetei és nagy tettei az embert köszönetre késztetik és istendicséretre buzdítják. Fokozza ezt az érzést az, ha a hívő meglátja: Isten jósága méltatlanul, érdemtelenül öleli át. A világ szabályai vagy az emberi rend szerint haragot és átkot érdemlünk, hiszen elszakadtunk a Teremtőtől, az élet és a boldogság forrásától. Isten azonban „felrúgta” a szabályt, mert szeretete nagyobb az igazságérzeténél. Felfoghatatlan ez a számunkra, mégis igaz. Isten – csupa kegyelemből és irgalomból – egyszülött Fiát áldozta fel értünk. Helyettünk Jézus véres szenvedése és halála egyenlítette ki a számlát.

Mindez nemcsak hálára indít, hanem bizonyságtevő életre is, amelynek alapja Isten jósága. „Kegyelmed el nem hallgathatom, / Épüljön rá az életem.” Az énekköltő azzal folytatja, hogy még a mozdulataink is hirdethetik az Úr nagy voltát. Nem a gonosz, nem a sors, nem a halál kényszerít térdre, ahogy az élet kemény törvénye dirigálná. „Boldogság térdre hullani, / Irgalmasságod áldani!”

A kegyelem azonban nem pillanatnyi élmény, egy nagy eseménnyel együtt járó érzés. Végigkíséri az egész emberi életet az utolsó pillanatig. Sőt Isten irgalma segít át minket azon a ponton, ahol az ember megtorpan. Ha már nem a saját lábunkon járunk, hanem visznek, még akkor is érvényes, aktív és jövőt hozó Isten kegyelme. Megvéd a vádló végső ítéletétől, megnyitja előttünk az egyébként jogosan zárt kaput, befogad oda, ahol valójában nem lenne helyünk. Szegényen, üres kézzel érkezünk el életünk végére, semmit sem vihetünk magunkkal, s mindenkit elveszítünk magunk mellől. Amikor azt hisszük, már csak a sír, az anyaföld fogad be, akkor válik Jézus Krisztus megváltása valósággá: befogad ott az irgalom.

Mindezt Philipp Friedrich Hiller nem rózsaszín álomként, nem csupán nehéz helyzetben a szív mélyéről feltörő vágyként írja, hanem a tapasztalat, a személyes élmény, az átélt valóság alapján. Ezért olyan fontos sokunknak ez a drága ének. Segít, hogy Isten jó voltát áldva zenghessük.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Átölelt Isten nagy kegyelme

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster