EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Mert Isten megítél minden tettet, minden titkolt dolgot, akár jó, akár rossz az. Préd 12,14 (1Kor 4,5; Jn 6,1–15; ApCsel 2,41–47; Zsolt 139) A Prédikátor könyvének zárómondata ez. Mintegy igazolja, megerősíti a könyv bevezető sóhajtását: „Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, igen nagy hiábavalóság! Minden hiábavalóság!” (Préd 1,2) Hiszen akár jó, akár rossz, akár nyíltan, akár rejtve ment végbe egy cselekedet: Isten megítéli. Ne legyen kétségünk: ez elítélést jelent. A Prédikátor nem kevesebbet állít, mint hogy az ember az Isten szerinti jó cselekvésére képtelen. De akkor mit tehetünk? Essünk kétségbe? A Prédikátor bár a realitás talaján áll, mégsem pesszimista! „De én mégis tudom, hogy az istenfélőknek lesz jó dolguk, mert őt félik” – vallja (8,12). „Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld Istent, és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden embernek kötelessége!” – mondja (12,13). A Prédikátor ezzel a hit által való megigazulást prédikálja: bár cselekedeteink – jók és rosszak egyaránt – ítéletet vonnak a fejünkre, Isten megkegyelmez az őt félőknek, mert nem cselekedeteiket, hanem hitüket veszi figyelembe.

Hétfo

Micsoda a halandó – mondom –, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá? Zsolt 8,5 (1Jn 3,1a; 2Krón 30,13–22; 2Móz 33,1–23) Luther a zsoltáros szavait Krisztus-próféciaként értelmezi. Ő az az „emberfia”, aki Istennel való egységét félretéve, halandó testben jött el, de akire Istennek mindvégig gondja van. Bár kis időre elhagyja őt, kiszolgáltatja földi ellenségeinek, a halálnak és a sátánnak, mégis gondja van sorsára. De ez csak akkor derül ki, amikor húsvétkor előhozza a sírból, majd jobbjára emelve megdicsőíti: úrrá teszi minden teremtményén, és ellenségeit lába alá veti. (Zsolt 8,6.7)

Kedd

Te pedig ujjongani fogsz az Úrban, dicsekedni fogsz Izráel Szentjével! Ézs 41,16b (Róm 5,11; Mt 22,1–14; 2Móz 34,1–16;) Ez a prófécia az ószövetségi korban nem teljesedett be, mert nem a test szerinti, hanem a lelki Izráelnek szól, és az utolsó időkre utal, amikor az egész föld az Istennel szemben álló gonosz hatalom uralmát fogja nyögni. Isten akkor végső ítéletet tart ellenségei fölött, övéinek pedig, akik mindvégig hűek maradtak hozzá, diadalt ad. Őket kiragadja az ítélet tüzéből és örökre megdicsőíti. Rajtuk teljesíti be a próféta szavát: „Te pedig ujjongani fogsz az Úrban, dicsekedni fogsz Izráel Szentjével!”

Szerda

Jertek, és lássátok Isten tetteit! Félelmesek dolgai az emberek között. Zsolt 66,5 (Mk 5,34; Zak 8,9–17; 2Móz 34,17–28) A zsoltáros Istennek a természetben véghezvitt csodáit magasztalja, amelyeket Egyiptomban, a Vörös-tengernél és a pusztában népe megmentésére vitt véghez. A nem hívők Isten csodáit természeti erőknek és törvényeknek tulajdonítják, és mindegyikre ésszerű magyarázatot próbálnak adni. A hit mégis meglátja bennük Isten cselekvését.

Csütörtök

Ez az én szolgám, akit támogatok, az én választottam, akiben gyönyörködöm. Ézs 42,1a (Róm 9,4–5; 1Kor 10,16–17; 2Móz 34,29–35) Sok írásmagyarázó kutatja az ismeretlen ószövetségi személyt, akiről ez a prófécia szól. Számunkra a mennyei Atya Fiáról szóló bizonyságtétele visszhangzik benne: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, reá hallgassatok!” (Mt 17,5)

Péntek

Pereld peremet, és válts meg, ígéreted szerint tartsd meg életemet! Zsolt 119,154 (2Pt 1,19; Lk 22,14–20; 2Móz 40,1–17) A zsoltáros imádkozik így üldöztetése idején. Hitünk számára mégis Jézus utolsó szavai visszhangoznak benne: „Atyám, a te kezedbe teszem le az én lelkemet!” (Lk 23,46) Jézus pere a nagypénteki kereszthalállal csak látszólag ért véget. Isten húsvétkor mondta ki ügyében a maga ítéletét, felülírva a nagytanácsét, Pilátusét és mindenki másét. Hitünk szerint ezzel felülírta a mi kárhoztató ítéletünket is.

Szombat

Csak azt kérdezhetitek egymástól, egyik ember a másiktól, hogy mit válaszolt az Úr, vagy hogy mit szól az Úr! Jer 23,35 (1Thessz 5,11; Jel 19,4–9; 2Móz 40,34–38) A próféta szavait a megelőző versek magyarázzák: „Van-e valami a hazugságot prófétáló próféták szívében, akik saját szívük csalárdságát prófétálják? (…) Ezért rátámadok az olyan prófétákra, akik egymástól lopkodják igéimet! (…) …csak a szájukat járatják, és azt állítják, hogy az kijelentés. (…) …hazug álmaikat beszélik el (…), és félrevezetik népemet… Pedig nem küldtem őket, nem adtam parancsot nekik, és használni sem tudnak…” (Jer 23,26 kk.)

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster