EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Jézus parancsa nem juttat csődbe!

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 7. VASÁRNAP – Mk 8,1–9

Hozzászólás a cikkhez

Jézus parancsa nem juttat csődbe!

Népe kenyérgondjának csodával történő megoldását Jézus kísértésnek tekintette. Negyvennapos böjtje végén a pusztában – bármennyire gyötörte is az éhség – nem volt hajlandó kenyérré változtatni a kenyér alakú köveket. Tudta, hogy Isten terve szerint ez nem része messiási küldetésének.

A mai vasárnap evangéliumában a helyzet egész más, mint amikor küldetésére készülve a kísértővel küzdött. Az itt köré gyűlt sokaság nem szociális helyzete miatt van híján a kenyérnek. Ezek az emberek egyszerűen csak hallgatni akarták Jézust, és ezért három napja követték, ki a városból a pusztába. Amikor elindultak, gondoltak rá, hogy soká fognak hazatérni, és vittek magukkal kisebb- nagyobb úti csomagot. A harmadik napra azonban legtöbbjük tarisznyája már üres volt. Pedig visszafelé ismét három nap sivatagi gyaloglás várt rájuk. És Jézus úgy látta, hogy ezt a többség nem bírná ki. Az éhségtől kidőlnének az úton. Életükkel fizetnének, amiért a nyomába szegődtek.

Ezt Jézus nem engedheti meg. Nem azért, mert ellenségei kárörvendve mondhatnák: „Lám, lám, addig mentek a názáreti vándorprédikátor után, mígnem a pusztában éhen vesztek.” Jézus nem a hírnevét félti. Ő most is Isten akaratát tartja szem előtt. Megkísértésekor Istennel szegült volna szembe, ha csodát tesz. Most viszont Isten akarja a csodát, hogy senki se veszítse el az életét, mert minden földi gondról megfeledkezve elindult Jézus után. Akiket ennyire lenyűgözött Jézus személye és tanítása, azokat Isten nem akarja cserbenhagyni.

Jézus tudja, hogy cselekednie kell. Nem azért, hogy isteni hatalmát fitogtassa, hanem mert a helyzet követeli. És a helyzet szempontjából mellékes, hogy ki gazdag, és ki szegény, kinek üres otthon a kamrája, és kinek van tele. A puszta kellős közepén a pénzzel teletömött erszény éppúgy nem segít, mint ahogy a kamrában tárolt élelem sem. A pusztában nincsenek osztálykülönbségek: ott szegény és gazdag, főrangú és szolga egyaránt elpusztul, ha nincs nála elegendő kenyér és víz. Itt most nem a szociális feszültségek feloldása a tét, nem is a Messiás politikai szerepvállalása. Itt az a kérdés, hogy éhen hal, vagy békében hazatér-e az a sokaság, amely Jézus miatt találta magát három napi járóföldre a pusztában, élelem nélkül.

Jézus ezúttal nem vétene Isten akarata ellen, ha a köveket kenyérré változtatná, vagy más csodás módon terítene asztalt a puszta kellős közepén. De ő nemcsak a sokaság éhségének csillapítására gondol, hanem a tizenkettőt is tanítani akarja. Ezért kérdezi meg, hogy hány kenyerük van. Amikor kiderül, hogy hét, és van még néhány haluk is, utasítja őket, hogy tegyék a négyezres sokaság elé.

Hogy a tanítványok – ezt hallva – mit gondoltak, azt Márk nem írja le. De nem nehéz kitalálni. Bizonyára sajnálták a hét kenyerüket és a néhány halukat, hiszen Mesterükkel együtt tizenhárman voltak rá, és tudták, hogy hosszú út áll előttük, míg valahol vásárolni tudnak. Megfordulhatott a fejükben, hogy ez a kevéske élelem legalább nekik elég lett volna, de így a sokasággal együtt ők is odavesznek. Talán zúgolódtak is magukban, hogy Jézus most még ezt a keveset is elveszi tőlük.

Szólni azonban nem mernek, hanem engedelmesen végrehajtják Jézus parancsát: a hét kenyeret és a néhány halat elkezdik osztani a négyezer embernek. És csak egyre osztják, de még mindig van elég, nem fogy el. A végére érve pedig megértik, hogy Jézus parancsa soha nem teljesíthetetlen. Akkor sem, ha első hallásra annak tűnik. Hiszen hét kenyérrel és néhány hallal – bármekkorák is – emberi ésszel lehetetlen négyezer embert jóllakatni. És Jézus parancsára mégis lehetséges, sőt még marad hét kosárral. Ez több, mint amennyi eredetileg volt! Hiszen a hét kenyér talán egy kosárban is elfért, de kettőben biztosan.

A szegénység problémájának társadalmi szintű megoldása ma sem feladata Jézus tanítványi közösségének. A misszió azonban Jézus parancsa. Ha a tanítványi közösség, az egyház a missziói parancs hallatán osztani és szorozni kezd, könnyen arra az eredményre jut, hogy ez olyan parancs, amelynek a teljesítéséhez hozzáfogni sem érdemes. Ha az egyház minden meglevő erőforrását a misszió szolgálatába állítaná, akkor sem várhatna számottevő eredményt. Sőt csődbe jutna, mert templomait, iskoláit és egyéb intézményeit nem tudná fenntartani, és ráadásul a meglevő nyájat is könnyen elveszítené.

Pedig Jézus parancsának teljesítése soha nem eredményez csődöt. De ez csak teljesítés közben derül ki! A meglevő forrásról csak akkor tűnik ki, hogy fölösen elég, ha maradéktalanul Jézus parancsának teljesítésére szenteljük.


Imádkozzunk! Urunk, győzd meg szívünket, hogy ajándékaidat bátran fordítsuk akaratod teljesítésére. Ne engedd felednünk, hogy ami kevésnek látszik, az is elég lesz, ha neked ajánljuk, és szándékod szerint használjuk fel. Ámen.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Jézus parancsa nem juttat csődbe!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster