EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Linuxos lelkészi hivatalok

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Linuxos lelkészi hivatalok

Egyházunk Internet Munkacsoportja évek óta törekszik arra, hogy széles körben megismertesse, megkedveltesse és meghonosítsa a szabad forrású szoftvereket. Ennek köszönhető, hogy az irodai feladatokat a nagyobb intézményekben és egyre több gyülekezetben is ilyen szoftverek szolgálják ki.

A következő lépés a fentieknél sokkal radikálisabb változásokat indíthat el: néhány lelkészi hivatal teljes átállása Linux operációs rendszerre. Mint erről lapunk idei 17. számában beszámoltunk (Egyházmegye szabad szoftverrel), a Váci Katolikus Egyházmegyében évek óta valamennyi (!) plébánián Linux alapú számítógépekkel végzik az irodai munkát. A katolikus tapasztalatokat is figyelembe véve az idei gyülekezeti számítógépes pályázaton kizárólag olyan gépekre, illetve notebookokra lehetett pályázni, amelyeken Linux operációs rendszer fut. Június 25-én az országos iroda tanácstermében oktatással egybekötve vehették át az első pályázatnyertes gyülekezetek lelkészei és informatikus segítőjük linuxos informatikai berendezéseiket.

A pályázatra a vártnál lényegesen nagyobb számban jelentkeztek az igénylők, noha sokan meglepődve fogadták a linuxosítást. Számomra a sok jelentkezés különösen meglepő volt annak fényében, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva több új, az eddigieknél sokkal több időráfordítást jelentő feladat elvégzését kellett a pályázóknak vállalniuk. Túl azon, hogy nem lehet sem a Linux mellett, sem helyett Windows operációs rendszert telepíteni a gépekre, vállalni kellett, hogy a nyertes pályázó évente négy alkalommal megjelenő gyülekezeti újságot készít az új gépen, bevezeti a SÜ- NI szoftvert, majd ezzel három éven belül feldolgozza az anyakönyveknek az utóbbi húsz évben keletkezett bejegyzéseit. Az már szinte természetes követelmény volt, hogy el kell készíteni a gyülekezet honlapját, ha pedig már volt ilyen, akkor át kell állítani a plone-os rendszerre.

A június 25-én kezdődött átadási folyamat során a nyertes gyülekezetek lelkészei és informatikai segítőik átvették, illetve átveszik számítógépeiket, amelyek kivétel nélkül ugyanazt a konfigurációt tartalmazzák. Ez azt jelenti, hogy valamennyi gépen ugyanazokat a szoftvereket találja mindenki.

Az átvétellel egyidejűleg mindenki oktatáson is részt vesz, amelyen a telepített Ubuntu Linux rendszert ismerhetik meg, illetve a rendszeren futó fontos, naponta használandó alkalmazásokat. Ennek során megismerik a Linuxon használt fájlrendszert, megtanulnak felhasználót létrehozni, valamint megtanulják a grafikus felület beállításait módosítani. Megismerik a gépeken használt irodai és internetes szoftvereket, az OpenOffice.org-ot, a Scribust, az Opendictet és a Bibletime nevű szoftvert. Beható ismereteket kapnak a Mozilla Firefox böngészőről és a Thunderbird levelezőszoftverről.

Természetesen megtanulják azt is, miként lehet a különböző hardvereket a gépekhez kapcsolni, hogyan használhatják őket, illetve hogyan menthetik le biztonságosan adataikat. Nyilván vannak olyan szoftverek, amelyeket nem lehet linuxos környezetben használni. A SÜNI és az adóbevallások dokumentumait kezelő ABEV Linuxon csak úgy futtatható, hogy emuláljuk a windowsos környezetet. Az oktatáson résztvevők megtanulhatják ezért a Wine emulátor használatát is.

Az Internet Munkacsoport az idei pályázatot arra szánta, hogy néhány gyülekezetben bevezesse a Linux alapú ügyintézést. Ehhez biztosított a pályázat Linux operációs rendszerrel működő berendezéseket, amelyeket önrész nélkül kapnak meg a nyertesek.

Hosszú távon a terv az, hogy az egyház valamennyi gépét átállítsuk a szabad forrású szoftverekre. Ezzel évente milliókat lehet megtakarítani úgy, hogy nem függ az egyház egyetlen, monopolhelyzetben működő szoftveróriástól, illetve annak sérülékeny, hibákkal teli operációs rendszerétől. Csatlakozhat az egyház egy olyan nemzetközi közösséghez, melyet mára az egyéni felhasználókon kívül európai nagyvárosok és országos rendszerek alkotnak: a szabad szoftverek világához.

– Erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Máté evangéliuma – a boldogság
Feladat
Tehermentesítve
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Az Eljövendő felé
Hetven év és a szivárvány
Nyomkeresőben Pakson
Mennyei nedű
Hangverseny a templomfelújításért
Keresztutak
Nemzetközi ökumenikus szimpózium a Bibliáról
Örömmel szolgáltam az Úrnak – Endreffy Mária (92), a konferencia legidősebb résztvevője
Segíteni másoknak – a Fébé-díjas Garai Szilvia (16), a legfiatalabb
Ökumenikus biblikus szimpózium
Evangélikus zsinati biztos a református egyetemen
Evangélikusok
Uhuru na Umoja
Páter Bélára emlékezve
e-világ
Linuxos lelkészi hivatalok
Keresztény szemmel
RÉSZLETEK OLVASÓINK LEVELEIBŐL
1. A szabadság íze
Van mit tanulnunk
Gyógyító erők…
A hét témája
Krisztusban egyek – egymáshoz közeledve
Dr. Fabiny Tamás imádsága
Nők közösségben Európáért
Megtörtént az áttörés
Krisztus szeretete kötelez
evél&levél
Az országos felügyelő látogatása Szombathelyen
D. Szebik Imre nyugalmazott püspök látogatása a gyulai evangélikus gyülekezetben
E heti Luther-idézet
E heti Luther Idézet
Kultúrkörök
Miskolci operafesztivál
Zeneposta
Szócikkek a Horetzky-kislexikonból
Kefires sütemény
A vasárnap igéje
Jézus parancsa nem juttat csődbe!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Átölelt Isten nagy kegyelme
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 27 Linuxos lelkészi hivatalok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster