EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 14 - A dia­ló­gus szim­bó­lu­ma

Kultúrkörök

A hó­nap köny­ve

Hozzászólás a cikkhez

A dia­ló­gus szim­bó­lu­ma

Asz­ta­li be­szél­ge­té­sek 1. – Öt pár­be­széd

Fáj­dal­ma­san pár­be­széd­hi­á­nyos vi­lág­ban élünk. Leg­in­kább azért sújt ben­nün­ket a meg­osz­tott­ság és a szét­sza­kí­tott­ság át­ka, mert hagy­tuk, hogy egyes ve­ze­tők le­szok­tas­sa­nak min­ket ar­ról, hogy oda­fi­gyel­jünk a má­sik­ra, le­ül­jünk, és ér­tel­mes pár­be­szé­det, épí­tő esz­me­cse­rét foly­tas­sunk egy­más­sal. A rend­szer­vál­tás óta el­telt idő­szak­ban már nem­csak a po­li­ti­ká­ban, de a ci­vil szfé­ra bár­mely te­rü­le­tén meg­me­re­ve­dett szét­ta­golt­sá­got, egy­más­tól me­re­ven el­kü­lö­nü­lő sze­kér­tá­bo­rok ádáz szem­ben­ál­lá­sát ta­pasz­tal­juk.

A gö­rög di­a­bo­losz szó – me­lyet ha­gyo­má­nyo­san az „ör­dög”, „sá­tán” sza­vak­kal for­dí­tunk ma­gyar­ra – egy olyan igé­ből kép­zett fő­név, amely azt je­len­ti: „szét­do­bál­ni, szét­vet­ni, egy­más­tól el­tá­vo­lí­ta­ni”. A di­a­bo­li­kus te­vé­keny­ség lé­nye­ge te­hát az egy­más­sal szer­ves kap­cso­lat­ban lé­vő dol­gok, je­len­sé­gek és sze­mé­lyek szét­sza­kí­tá­sa, kap­cso­la­tuk szét­rom­bo­lá­sa és meg­szün­te­té­se, egy­más­hoz va­ló vi­szo­nyu­lá­suk meg­té­vesz­tés út­ján tör­té­nő szem­be­for­dí­tá­sa.

A di­a­bo­losz el­len­té­te, a di­a­bo­li­kus te­vé­keny­ség or­vos­sá­ga és meg­ol­dá­sa a szüm­bo­losz – amely­ből a mai szim­bó­lum sza­vunk szár­ma­zik. En­nek igei alap­sza­va szó sze­rint „össze­dob­ni”-t je­lent, vagy­is a szim­bó­lum az egy­más­hoz tar­to­zó­kat mé­lyebb ér­te­lem­ben össze­hoz­za, kap­cso­la­tot lé­te­sít kö­zöt­tük, a leg­ma­ga­sabb ren­dű, aga­pé tí­pu­sú sze­re­tet ré­vén fel­is­mer­te­ti ve­lük lé­nye­gi össze­tar­to­zá­su­kat, és egy­ség­be for­raszt­ja őket. (A fen­ti rö­vid je­len­tés­ta­ni exe­gé­zis alap­ján ér­de­mes el­gon­dol­kod­ni azon, hogy mi és ki az, ami és aki va­ló­ban „ör­dö­gi” te­vé­keny­sé­get foly­tat kör­nye­ze­tünk­ben.)

Nyu­god­tan ki­je­lent­het­jük: az Asz­ta­li be­szél­ge­té­sek cí­mű könyv­so­ro­zat a fen­ti ér­te­lem­ben vé­ve – szim­bó­lum. Az Asz­ta­li Be­szél­ge­té­sek Kul­tu­rá­lis Ala­pít­vány (AB­KA) ugyan­is ar­ra vál­lal­ko­zott, hogy egy szer­ve­zett be­szél­ge­tés­so­ro­zat ke­re­té­ben asz­tal­hoz ül­tes­se azo­kat a gon­dol­ko­dó em­be­re­ket – párt­ál­lás­tól tel­je­sen füg­get­le­nül –, akik­nek ko­runk ak­tu­á­lis tár­sa­dal­mi, köz­éle­ti, kul­tu­rá­lis, tu­do­má­nyos kér­dé­se­i­ről mon­da­ni­va­ló­juk van. A be­szél­ge­tő­part­ne­rek a leg­kü­lön­fé­lébb te­rü­le­te­ken te­vé­keny­ke­dő em­be­rek: írók­kal, köl­tők­kel, kép­ző­mű­vé­szek­kel, iro­da­lom- és mű­vé­szet­tör­té­né­szek­kel, teo­ló­gu­sok­kal, jo­gá­szok­kal, or­vo­sok­kal, ter­mé­szet­tu­dó­sok­kal, elő­adó­mű­vé­szek­kel foly­ta­tott dia­ló­gu­so­kon ke­resz­tül zaj­lik a szel­le­mi-kul­tu­rá­lis híd­épí­tés – nem csu­pán az egy­ház és a vi­lág kö­zött, hanem em­ber és em­ber kö­zött is.

Az Asz­ta­li be­szél­ge­té­sek so­ro­zat Öt pár­be­széd cí­mű el­ső kö­te­té­hez – mely öt dia­ló­gus szer­kesz­tett vál­to­za­tát tar­tal­maz­za – Han­kiss Ele­mér írt elő­szót. Az asz­tal­hoz te­le­pe­dő be­szél­ge­tő­part­ne­rek a kö­vet­ke­ző té­mák­ban osz­tot­ták meg gon­do­la­ta­i­kat hall­ga­tó­sá­guk­kal: Es­ter­há­zy Pé­ter író és Fa­bi­ny Ta­más püs­pök az iden­ti­tás­ról, Hel­ler Ág­nes fi­lo­zó­fus és Jut­ta Ha­us­mann teo­ló­gi­ai ta­nár a Ge­ne­zis köny­vé­ről, Je­le­nits Ist­ván pi­a­ris­ta szer­ze­tes és Csep­re­gi And­rás teo­ló­gus Is­ten tör­vé­nyé­nek mai ér­tel­me­zé­sé­ről, Jó­kai An­na és Len­gyel An­na az ér­tel­mi­ség kül­de­té­sé­ről és fe­le­lős­sé­gé­ről, Ve­kerdy Ta­más pszi­cho­ló­gus és Réz-Nagy Zol­tán lel­kész a „Tisz­teld atyá­dat és anyá­dat!” pa­ran­cso­lat­ról és a csa­lád­ról foly­tat­tak esz­me­cse­rét.

A kö­tet­ben ol­vas­ha­tó dia­ló­gu­sok­hoz egy-egy har­ma­dik be­szél­ge­tő­társ is csat­la­ko­zott: a dis­pu­ták té­mái és gon­do­lat­me­ne­tei mű­vé­sze­ket ih­let­tek ar­ra, hogy kép­ző­mű­vé­sze­ti al­ko­tá­sok­kal já­rul­ja­nak hoz­zá a be­szél­ge­té­sek gon­do­la­ti­sá­gá­nak több­sí­kú áb­rá­zo­lá­sá­hoz és ér­tel­me­zé­sé­hez.

Di­a­bo­li­kus vi­lá­gunk­ban fel­be­csül­he­tet­len ér­té­ket kép­vi­sel min­den olyan kez­de­mé­nye­zés, amely a dia­ló­gu­sok ki­ala­kí­tá­sát és az épí­tő, gaz­da­gí­tó szel­le­mi-kul­tu­rá­lis kap­cso­la­tok ki­épí­té­sét tű­zi ki cél­já­ul. Az AB­KA Asz­ta­li be­szél­ge­té­sek cí­mű könyv­so­ro­za­ta fény­lő szim­bó­lu­ma le­het a kap­cso­lat­épí­tés­nek, a vá­la­szok és meg­ol­dá­sok kö­zös ke­re­sé­sé­nek pár­be­széd­hi­ány­tól el­sö­té­tü­lő vi­lá­gunk­ban.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kéz, pál­ma, szög
Zöl­del­lő, de hasz­nos is?
Bú­za – kon­koly
A sze­gény asszony két fil­lér­je
Jó ne­kem
Könnyek
Feltámadás, áldás
Ke­reszt-utak
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Pé­ter­fy-nap Győ­rött
Beiktatták az oktatási központ is­ko­la­lel­készét
Tu­dom, hol van Zá­kány!
Or­szá­gos lat­in­ver­seny – MMIX
Már­ci­us 15-i el­is­me­ré­sek Bony­há­don
Meg­be­csült mun­ka­tár­sak
„Csapatépített” az iro­da
Keresztutak
Di­es Aca­de­mi­cus
„Együtt a baj­ban”
A meg­bo­csá­tás sza­bad­sá­ga
„Ég a szín­ház!”
Sí­szü­net – más­kép­pen
Eu­ró­pa leg­na­gyobb is­ten­tisz­te­le­te
Evangélikusok
A mis­kolc-bel­vá­ro­si evan­gé­li­kus temp­lom tör­té­ne­te
Be­mu­tat­ko­zik a Pi­li­si Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
Kis­kő­rös vá­ro­sá­nak posz­tu­musz dísz­pol­gá­ra
e-világ
„El­köl­tö­zöm, az biz­tos”
Keresztény szemmel
A vi­rágok üze­ne­te
Jé­zus, az igaz­mon­dó
A hét témája
Pas­si­ó­ra ké­szül­ve…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A dia­ló­gus szim­bó­lu­ma
A vasárnap igéje
Örö­möt ígé­rő jö­vő?
„Új szö­vet­sé­get szer­zett, üd­vös­sé­get!”
Két mi­ért kö­zött
Könny­től az uj­jon­gá­sig – nagy­szom­ba­ti han­gu­lat
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Hús­vét fe­lé
ÉnekKincsTár
Én lel­kem, út­ra ké­szülj
Ó, Krisz­tus-fő, sok seb­bel meg­gyöt­rött, vé­re­ző
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 14 A dia­ló­gus szim­bó­lu­ma

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster