EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 14 - Eu­ró­pa leg­na­gyobb is­ten­tisz­te­le­te

Keresztutak

Már­ci­us 30-ától áp­ri­lis 6-áig Ma­gyar­or­szág is részt vesz az egész Eu­ró­pát át­fo­gó, fe­le­ke­zet­kö­zi ren­dez­vé­nyen

Hozzászólás a cikkhez

Eu­ró­pa leg­na­gyobb is­ten­tisz­te­le­te

18 or­szág­ban egy­mil­li­ó­an a ProCh­rist 2009-en

A kö­vet­ke­ző na­pok­ban zaj­lik ti­zen­nyolc eu­ró­pai or­szág több mint négy­ezer gyü­le­ke­ze­té­nek rész­vé­te­lé­vel a ProCh­rist 2009 is­ten­tisz­te­let-ma­ra­ton. Az 1993 óta he­te­dik íz­ben meg­ren­de­zett – ze­nei, drá­ma- és ko­mé­dia­be­té­te­ket sem nél­kü­lö­ző – fe­le­ke­zet­kö­zi is­ten­tisz­te­le­te­ket ti­zen­nyolc nyel­ven su­gá­roz­zák mű­hol­don ke­resz­tül rész­ben élő adás­ban, rész­ben egy­na­pos idő­el­to­lás­sal több mint ezer­há­rom­száz hely­szín­re Fran­cia­or­szág­tól Orosz­or­szá­gig és Né­met­or­szág­tól Szer­bi­á­ig. A ProCh­rist e. V. szer­ve­zői össze­sen több mint egy­mil­lió lá­to­ga­tó­val szá­mol­nak. Ma­gyar­or­szá­gon már­ci­us 30-ától áp­ri­lis 6-áig töb­bek kö­zött Bu­da­pest, Mis­kolc, Pécs és Kis­kő­rös gyü­le­ke­ze­tei ren­de­zik meg vá­ro­suk­ban a ProCh­ris­tet. A be­lé­pés va­la­mennyi hely­szí­nen in­gye­nes.

Az is­ten­tisz­te­le­tek­nek, me­lye­ken a tár­sa­dal­mat fog­lal­koz­ta­tó ak­tu­á­lis kér­dé­sek ke­rül­nek te­rí­ték­re, mot­tó­ja: „Két­ség és ámu­lat”. Az el­ső es­te té­má­ja pél­dá­ul: „Me­rész­ség – Hi­he­tek-e még va­la­ki­nek?” „Azok­nak a mil­li­ár­dos vesz­te­sé­gek­nek a fé­nyé­ben, me­lye­ket az em­be­rek­nek pénz­ügyi ta­nács­adó­ik ép­pen el­len­ke­ző ígé­re­tei el­le­né­re el kel­lett szen­ved­ni­ük, Eu­ró­pa-szer­te el­ural­ko­dott a ké­tel­ke­dés és a két­ség­be­esés. Az ámu­lat ak­kor je­lent­ke­zik, ami­kor az em­be­rek szem­be­sül­nek az­zal, amit Jé­zus mond ez­zel kap­cso­lat­ban” – mond­ja Ul­rich Par­zany, a ProCh­rist ak­ció ve­ze­tő­je. A ProCh­ris­ten az Is­ten­nel kap­cso­la­tos két­sé­gek is szó­ba jön­nek. „A ne­gye­dik es­ti té­mánk »Meg­fe­szí­tés – Ho­gyan en­ged­he­ti meg Is­ten?« Kü­lö­nö­sen a lá­to­ga­tók kö­zöt­ti szkep­ti­ku­so­kat és ké­tel­ke­dő­ket kí­ván­juk ko­mo­lyan ven­ni, ami­kor a vi­lág­ban le­vő szen­ve­dés és szük­ség té­ma­kö­ré­vel fog­lal­ko­zunk.”

Pro­mi­nens tá­mo­ga­tók

Az evan­gé­li­kus és a ka­to­li­kus egy­ház Eu­ró­pa kü­lön­bö­ző or­szá­ga­i­ból szár­ma­zó kép­vi­se­lő­in kí­vül sok pro­mi­nens sze­mé­lyi­ség is tá­mo­gat­ja a ProCh­ris­tet, a si­ke­res nem­zet­kö­zi pro­fi gol­fo­zó Bern­hard­tól Lang­erig és Heinz-Horst De­ich­man­nig, aki Eu­ró­pa leg­na­gyobb ci­pő­üz­let­lán­cá­nak tu­laj­do­no­sa. „A ProCh­ris­ten új­ra meg új­ra azt ta­pasz­ta­lom, hogy Ul­rich Par­zany be­szé­dei egész kü­lö­nös mó­don meg­szó­lít­ják az em­be­re­ket Eu­ró­pa-szer­te. Úgy gon­do­lom, ez azért van, mert ő tud­ja, mi fog­lal­koz­tat­ja hall­ga­tó­it. És azért, mert ő egy­ér­tel­mű­en és fél­re­ért­he­tet­le­nül meg­vi­lá­gít­ja, hogy mennyi­re sze­re­ti Is­ten az em­be­re­ket, hi­szen el­küld­te ér­tünk a Fi­át. Én ezt a vi­lág leg­fon­to­sabb üze­ne­té­nek tar­tom. Ezért ve­szek részt a rendezvényen” – mond­ja De­ich­mann.

Ze­ne, drá­ma és ko­mé­dia a ke­ret­prog­ram­ban

Az is­ten­tisz­te­letek lá­to­ga­tó­it vál­to­za­tos prog­ram vár­ja ne­ves mű­vé­szek­kel. A chem­ni­tzi sport­csar­nok­ban, az öt­száz­hat­van négy­zet­mé­te­res szín­pa­don töb­bek kö­zött Car­los Mar­ti­nez spa­nyol pan­to­mim-elő­adó, Sa­rah Kaiser dzsessz- és gos­pel­éne­kes­nő, Ma­gyar­or­szág­ról a Boly­ki Bro­thers, va­la­mint Mar­tin Helm­chen fi­a­tal zon­go­ra­mű­vész gon­dos­ko­dik a pro­fi prog­ram­be­té­tek­ről.

Sze­mé­lyes hely­szí­ni kí­sé­ret

A ProCh­rist egy­részt tö­meg­ren­dez­vény, más­részt sze­mé­lyes aján­lat az is­ten­tisz­te­let min­den egyes lá­to­ga­tó­ja szá­má­ra, hogy el­gon­dol­koz­zon az élet ér­tel­mé­ről és ar­ról, hogy mi is szá­mít iga­zán az élet­ben. Ezért a szer­ve­zők a jól be­vált, de­cent­ra­li­zált ren­dez­vény­struk­tú­rá­ra tá­masz­kod­nak, ame­lyet a he­lyi gyü­le­ke­ze­tek­be tör­té­nő mű­hol­das köz­ve­tí­tés tesz le­he­tő­vé. Va­la­mennyi hely­szí­n olyan gyü­le­ke­ze­t, me­lynek tag­jai a lá­to­ga­tók ren­del­ke­zé­sé­re áll­nak kér­dé­se­ik meg­vá­la­szo­lá­sá­ban il­let­ve el­be­szél­ge­tés­re. „Ily mó­don gon­dos­ko­dunk ar­ról, hogy lá­to­ga­tó­ink Eu­ró­pa-szer­te – a ProCh­rist he­tén túl­nyú­ló – sze­mé­lyes kap­cso­lat­ra ta­lál­has­sa­nak” – emel­te ki Par­zany.

Ön­kén­tes mun­ka­tár­sak Eu­ró­pa-szer­te

„A ProCh­rist-kon­cep­ci­ót csak azért le­het meg­va­ló­sí­ta­ni, mert szer­te Eu­ró­pá­ban sok ezer ön­kén­tes mun­ka­társ sok-sok időt szánt az elő­ké­szü­le­tek­re az el­múlt ti­zen­két hó­nap so­rán” – mond­ja Ra­i­mund Utsch, a ProCh­rist e. V. ala­pít­vány ku­ra­tó­ri­u­má­nak el­nö­ke. Az ala­pít­vány va­la­mennyi fe­le­ke­zet gyü­le­ke­ze­te­it össze­kö­ti er­re az ese­mény­re. „A ProCh­rist már­is óri­á­si si­ker a részt ve­vő gyü­le­ke­ze­tek szá­má­ra Ma­gyar­or­szá­gon. A gyü­le­ke­zet- és or­szág­ha­tá­ro­kon át­íve­lő kö­zös mun­ka össze­köt ben­nün­ket, eu­ró­pa­i­a­kat, és a sa­ját hit­val­lá­su­kon tú­li ér­té­kes ki­te­kin­tést kí­nál az együtt­mű­kö­dő fe­le­ke­ze­tek­nek, gyü­le­ke­ze­tek­nek és egyé­nek­nek” – mond­ja Utsch.

EvÉ­let-in­fó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kéz, pál­ma, szög
Zöl­del­lő, de hasz­nos is?
Bú­za – kon­koly
A sze­gény asszony két fil­lér­je
Jó ne­kem
Könnyek
Feltámadás, áldás
Ke­reszt-utak
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Pé­ter­fy-nap Győ­rött
Beiktatták az oktatási központ is­ko­la­lel­készét
Tu­dom, hol van Zá­kány!
Or­szá­gos lat­in­ver­seny – MMIX
Már­ci­us 15-i el­is­me­ré­sek Bony­há­don
Meg­be­csült mun­ka­tár­sak
„Csapatépített” az iro­da
Keresztutak
Di­es Aca­de­mi­cus
„Együtt a baj­ban”
A meg­bo­csá­tás sza­bad­sá­ga
„Ég a szín­ház!”
Sí­szü­net – más­kép­pen
Eu­ró­pa leg­na­gyobb is­ten­tisz­te­le­te
Evangélikusok
A mis­kolc-bel­vá­ro­si evan­gé­li­kus temp­lom tör­té­ne­te
Be­mu­tat­ko­zik a Pi­li­si Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
Kis­kő­rös vá­ro­sá­nak posz­tu­musz dísz­pol­gá­ra
e-világ
„El­köl­tö­zöm, az biz­tos”
Keresztény szemmel
A vi­rágok üze­ne­te
Jé­zus, az igaz­mon­dó
A hét témája
Pas­si­ó­ra ké­szül­ve…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A dia­ló­gus szim­bó­lu­ma
A vasárnap igéje
Örö­möt ígé­rő jö­vő?
„Új szö­vet­sé­get szer­zett, üd­vös­sé­get!”
Két mi­ért kö­zött
Könny­től az uj­jon­gá­sig – nagy­szom­ba­ti han­gu­lat
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Hús­vét fe­lé
ÉnekKincsTár
Én lel­kem, út­ra ké­szülj
Ó, Krisz­tus-fő, sok seb­bel meg­gyöt­rött, vé­re­ző
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 14 Eu­ró­pa leg­na­gyobb is­ten­tisz­te­le­te

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster