EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 44 - Sze­re­dai szen­te­lés

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Sze­re­dai szen­te­lés

Újon­nan épült evan­gé­li­kus temp­lo­mot szen­tel­tek múlt szom­ba­ton Csík­sze­re­dá­ban, a Ro­má­ni­ai Evan­gé­li­kus-Lu­the­rá­nus Egy­ház leg­fi­a­ta­labb gyü­le­ke­ze­té­ben. Az ün­ne­pi ese­mény je­len­tő­sé­gét nem utol­só­sor­ban az a kö­rül­mény is nö­ve­li, hogy a Szé­kely­föld szí­vé­ben – Har­gi­ta me­gyé­ben – ez az el­ső temp­lo­ma az evan­gé­li­kus­ság­nak.

Jól­le­het ha­rang még nem köl­tö­zött Is­ten leg­újabb csík­sze­re­dai haj­lé­ká­nak tor­nyá­ba, az ok­tó­ber 24-i ün­nep­re hí­vó szó en­nek hí­ján is so­ka­kat in­dí­tott a vá­ros­köz­pont lu­the­rá­nus szi­ge­té­re. A tá­vo­labb­ról ér­ke­zők más fe­le­ke­zet­hez tar­to­zó hely­be­li­ek­hez is jó eséllyel for­dul­hat­tak út­ba­iga­zí­tá­sért, hi­szen an­nak már ré­gen hí­re ment, hogy a Szász End­re ut­cá­ban lé­vő tel­ken temp­lo­muk épül az evan­gé­li­ku­sok­nak.

Volt ide­je ter­jed­nie a hír­nek, hi­szen az alap­kő már nyolc év­vel ez­előtt le­té­te­tett… Az ilyen-olyan okok mi­att igen­csak ko­mó­to­san ha­ladt épít­ke­zés fo­lya­ma­tát ugyan­ak­kor csak ke­ve­sen kö­vet­het­ték fi­gye­lem­mel, mert az ut­ca fe­lől sem­mi sem lát­szik az Al­bert Már­ton mű­épí­tész ál­tal ter­ve­zett, száz­öt­ven fő be­fo­ga­dá­sá­ra ké­pes temp­lom­ból. Va­sár­na­pon­ként azon­ban már 2001 ad­vent­je óta szé­les­re tá­rul a pa­ró­ki­á­hoz il­lesz­ke­dő, ma­gas, Lu­ther-ró­zsás ka­pu – a tel­ket ugyan­is a vá­ro­si ta­nács a meg­elő­ző év­ben ad­ta in­gye­nes hasz­ná­lat­ba az ön­ál­ló anya­gyü­le­ke­zet­té 1997-ben vált egy­ház­köz­ség­nek. Mint ar­ról a temp­lom­szen­te­lő ün­ne­pen Ze­le­nák Jó­zsef püs­pök­he­lyet­tes is be­szá­molt, el­ad­dig Sep­si­szent­györgy­ről lá­to­gat­ták a csík­sze­re­dai hí­ve­ket, akik a re­for­má­tus ima­ház­ban gyűl­tek össze. (Tör­té­ne­te­sen épp Ze­le­nák Jó­zsef volt az, aki – a he­lyi re­for­má­tus lel­kész kol­lé­ga, He­gyi Ist­ván bá­to­rí­tá­sá­ra – szór­vány­gyü­le­ke­zet­té kezd­te szer­vez­ni a vá­ros­ban fel­lelt hit­test­vé­re­ket.)

1997-ben érett meg a hely­zet ar­ra, hogy sa­ját lel­ké­sze le­hes­sen a Misszi­ói Köz­pont né­ven in­téz­mé­nye­sült kö­zös­ség­nek. Kez­det­től Tóth Ká­roly lát­ja el a Har­gi­ta me­gye egé­szé­re ki­ter­je­dő misszi­ói szol­gá­la­tot, mely­nek leg­lát­vá­nyo­sabb ered­mé­nye két­ség­kí­vül a csík­sze­re­dai szór­vány 1997-es anya­gyü­le­ke­zet­té vá­lá­sa és a temp­lom át­adá­sá­val tel­jes­sé lett – pa­ró­ki­át és mul­ti­funk­ci­o­ná­lis gyü­le­ke­ze­ti ter­met is ma­gá­ban fog­la­ló – komp­le­xum meg­épü­lé­se.

Az im­már kö­zel het­ven ta­got szám­lá­ló egy­ház­köz­ség ön­erő­ből nyil­ván­va­ló­an nem va­ló­sít­hat­ta vol­na meg az összes­sé­gé­ben 750 ezer lejt (kö­rül­be­lül 46 mil­lió fo­rin­tot) ki­te­vő pro­jek­tet, ám az el­hú­zó­dó, de ki­tar­tó épít­ke­zés­nek új­ra és új­ra akad­tak tá­mo­ga­tói. A kü­lön­bö­ző pá­lyá­za­to­kon el­nyert össze­ge­ken túl – Mó­zes Ár­pád nyu­gal­ma­zott püs­pök köz­ben­já­rá­sá­ra –je­len­tős anya­gi tá­mo­ga­tást nyúj­tott a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség, il­let­ve a ba­jor­or­szá­gi és az auszt­ri­ai Mar­tin-Lu­ther-Bund. A ro­má­ni­ai és a ma­gyar­or­szá­gi evan­gé­li­kus egy­há­zon kí­vül egy­aránt se­gí­tet­tek ro­má­ni­ai és ma­gyar­or­szá­gi ál­la­mi szer­vek is, amely­nek a kép­vi­se­lői kö­zül töb­ben je­len is vol­tak a szen­te­lé­sen. Az épít­ke­zés el­ső és utol­só fá­zi­sá­ban a he­lyi ön­kor­mány­zat nyúj­tott igen­csak hat­ha­tós tá­mo­ga­tást – nem vé­let­len, hogy a temp­lom­szen­te­lő is­ten­tisz­te­le­tet kö­ve­tő ün­ne­pi köz­gyű­lé­sen fel­szó­la­lók kö­zül a leg­na­gyobb tap­sot Csík­sze­re­da pol­gár­mes­te­re, a hit­élet tár­gyi fel­té­te­le­i­nek biz­to­sí­tá­sát ál­ta­lá­ban is szív­ügyé­nek te­kin­tő Rá­duly Ró­bert Kál­mán kap­ta.

Az is­ten­tisz­te­le­ten az er­dé­lyi püs­pök szol­gált ige­hir­de­tés­sel, hang­sú­lyoz­va, hogy a temp­lom­épí­tés – min­de­nek­előtt imád­ság. A hi­va­ta­lá­ba ép­pen öt év­vel ez­előtt be­ik­ta­tott Ador­já­ni De­zső Zol­tán elöl­já­ró­ban utalt ar­ra, hogy szá­má­ra már csak azért is meg­kü­lön­böz­te­tett je­len­tő­ség­gel bír az ün­ne­pi ese­mény, mert az is­mert ne­héz­sé­gek kö­ze­pet­te is fo­lya­ma­to­san épít­ke­ző egy­ház­ke­rü­let­ben ő ma­ga most szen­tel­he­tett fel elő­ször új temp­lo­mot…

Er­dé­lyi test­vé­re­ink örö­mé­ben szá­mos tá­vol­ról ér­ke­zett ven­dég is osz­to­zott, és meg­tisz­tel­te je­len­lé­té­vel az al­kal­mat Ta­más Jó­zsef he­lyi ró­mai ka­to­li­kus me­gyés püs­pök is. Bár a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ve­ze­tői kö­zül sen­ki sem tu­dott ele­get ten­ni a meg­hí­vás­nak, Ta­mássy Ta­más és Er­zsé­bet sze­mé­lyé­ben je­len vol­tak a sze­re­da­i­a­kat anya­gi­lag is tá­mo­ga­tó zug­lói test­vér­gyü­le­ke­zet lel­ké­szi ve­ze­tői. Végh Sza­bolcs ve­ze­té­sé­vel ugyan­csak az anya­or­szá­gi evan­gé­li­ku­so­kat kép­vi­sel­te az ün­nep­sé­gen ze­nei szol­gá­la­tot is vál­la­ló négy­fős Me­nyeg­ző tár­su­lat.

A köz­gyű­lé­sen He­cser Zol­tán gyü­le­ke­ze­ti fel­ügye­lő né­met­or­szá­gi ven­dé­ge­ket is kö­szönt­he­tett. Kö­zöt­tük Mic­ha­el Mar­tin ba­jor egy­ház­fő­ta­ná­csost, aki más­nap a csík­sze­re­dai re­for­má­tu­sok im­po­záns temp­lo­má­ban hir­det­te Is­ten igé­jét az im­már ha­to­dik al­ka­lom­mal meg­szer­ve­zett pro­tes­táns va­sár­na­pon. A re­for­má­tus, evan­gé­li­kus és uni­tá­ri­us hí­vek kö­zös re­for­má­ci­ói al­kal­mán Ador­já­ni De­zső Zol­tán is tar­tott egy rö­vid elő­adást, így a zsú­fo­lá­sig telt temp­lom­ból – az evan­gé­li­u­mi üze­ne­ten túl – a csík­sze­re­dai evan­gé­li­ku­sok örö­mé­nek hí­rét is ma­guk­kal vi­het­ték a test­vér­egy­há­zak hí­vei.

TPK


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Re­qui­em élő­kért
A sze­re­tet for­rá­sá­ra bíz­va ma­gun­kat
„Ha­lott­ja van mind­annyi­unk­nak…
Élet a ha­lál előtt
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Sze­re­dai szen­te­lés
Lel­ki híd­fő­ál­lás
Kántori búcsú
Húszéves a solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus óvo­da
Köz­le­mény
Keresztutak
Az igaz em­ber hit­ből él
Új LVSZ-fő­tit­kár La­tin-Ame­ri­ká­ból
Az erős bi­za­lom za­rán­do­kai
Cser­kész­ki­ál­lí­tás nyílt Gö­döl­lőn
„Merjenek beszélni a hitről!”
Evangélikusok
Ve­tő Bé­la nyu­gal­ma­zott le­vél­tár-igaz­ga­tó élet­mű­dí­ja
Száz­hu­szon­öt éve szü­le­tett Szi­mon­idesz La­jos
e-világ
Blo­gol­ni már­pe­dig le­het
Keresztény szemmel
Lu­ther a föld­alat­tin
A hét témája
Ho­gyan kö­szön­töt­ték egy­mást re­for­má­to­ra­ink – le­ve­le­zé­sük­ben?
evél&levél
Szteh­lo 1944
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kó­rus­ta­lál­ko­zó és em­lék­pla­kett Ve­c­zán Pál tisz­te­le­té­re
A hit hétköznapi valósága
Ur­su­la Koch: Ró­zsák a hó­ban
A vasárnap igéje
„Vé­ge lesz az éj­sza­ká­nak ott, hol Jé­zus tün­dö­köl”
„Ku­tyahű­ség”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek és Fel­nőt­tek!
Cantate
Reg­ge­li kö­zös imád­ság
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 44 Sze­re­dai szen­te­lés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster