EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 44 - Blo­gol­ni már­pe­dig le­het

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Blo­gol­ni már­pe­dig le­het

E so­rok író­ja elő­sze­re­tet­tel han­goz­tat­ja, hogy aki ed­dig nem blo­golt, az már nem is fog. A me­ré­szen sar­kí­tott meg­ál­la­pí­tás mö­gé per­sze le­het szá­mos szak­mai ér­vet fel­so­ra­koz­tat­ni, és a ro­vat rend­sze­res ol­va­sói bi­zo­nyá­ra em­lé­kez­nek is, hogy mi­lyen gyak­ran esik szó a mikrob­lo­go­lást le­he­tő­vé te­vő rend­sze­rek­ről, a Twit­ter­ről és a Fa­ce­book­ról, és ar­ról, hogy a stream, az­az a fo­lyam mennyi­re át­ala­kít­ja in­for­má­ció­köz­lé­si és -fo­ga­dá­si szo­ká­sa­in­kat. Az in­ter­net mai ar­ca, a Web2.0 azon­ban nem is lé­tez­het­ne a jó pár éve lét­re­ho­zott blo­gok nél­kül, ugyan­is ez a faj­ta sze­mé­lyes meg­nyil­vá­nu­lás in­dí­tot­ta el azt a fo­lya­ma­tot, ame­ly az egy­sze­rű lá­to­ga­tó­kat tar­ta­lom­gyár­tók­ká ala­kí­tot­ta át. És min­den kor­szak­nak meg­le­het a ma­ga re­ne­szán­sza.

Az el­múlt na­pok­ban ün­ne­pel­te egy­éves szü­le­tés­nap­ját egy­há­zunk köz­pon­ti por­tál­ja, a www.evan­ge­li­kus.hu. Az ol­dal fő­szer­kesz­tő­je, Hor­váth-Bol­la Zsu­zsan­na rö­vid ér­té­ke­lés­ben szá­molt be ar­ról, hogy ez idő­szak alatt több ezer, evan­gé­li­ku­sok szá­má­ra ér­de­kes­nek tű­nő írás ke­rült fel a hon­lap­ra, a lá­to­ga­tók szá­ma pe­dig mos­ta­ná­ban a he­ti hét­ezer kö­ze­lé­ben mo­zog.

Va­ló­szí­nű­leg va­la­mennyi tu­do­mány­ág vagy szak­ma tud be­szél­ni a sa­ját „má­gi­kus” szá­ma­i­ról, elég csak a köz­gaz­dá­szok ál­tal Pa­re­to-elv­nek ne­ve­zett tör­vény­sze­rű­ség­re gon­dol­ni, mely sze­rint a kö­vet­kez­mé­nyek nyolc­van szá­za­lé­ká­ért az okok húsz szá­za­lé­ka fe­le­lős: ha va­la­ki meg­pró­bál­ja be­osz­ta­ni a sa­ját ide­jét, va­ló­szí­nű­leg azt fog­ja ta­pasz­tal­ni, hogy a fel­ada­tok kis ré­sze vi­szi el a leg­több időt.

Az in­ter­ne­tes tar­ta­lom­fej­lesz­tés­ben ez a szám­kom­bi­ná­ció a 90-9-1, amely azt ta­kar­ja, hogy a lá­to­ga­tók ki­lenc­ven szá­za­lé­ka csak né­ze­lő­dik, ki­lenc szá­za­lé­kuk lét­re is hoz tar­tal­mat, vi­szont iga­zán ko­moly mér­ték­ben csak egy szá­za­lék já­rul hoz­zá az adott ol­dal fej­lő­dé­sé­hez. E sza­bály sze­­rint a mostani remek mu­ta­tók mel­­lett úgy tűnik, hogy az evan­ge­li­kus.hu lá­to­ga­tói kö­zött még jó pár olyan­ érdeklődőnek kell len­nie, akit ér­de­mes len­ne be­von­ni va­la­mi­fé­le­kép­pen.

Az el­múlt hó­na­pok­ban két új blog is szü­le­tett az evan­ge­li­kus.hu ber­ke­in be­lül: a Blogt­he­rapy és az Egy s Más már füg­get­le­nek az ol­dal mű­köd­te­tő­i­től, és im­már tény­leg ren­des web­nap­ló ké­pét öl­tik ma­guk­ra. Saj­nos azon­ban az ol­dal töb­bi tar­tal­mi ele­mé­hez ké­pest igen el­du­gott he­lyen ta­lál­ha­tók, így csak az ol­dal te­te­jén ta­lál­ha­tó Blog link­re kat­tint­va ér­he­tők el, és a lis­tá­ban az sem lát­ha­tó, hogy me­lyik mi­kor fris­sült utol­já­ra, ezért az­tán a lá­to­ga­tó­nak kel­lő ki­tar­tás­sal kell ren­del­kez­nie, hogy meg­ke­res­se az új be­jegy­zé­se­ket.

A blog el­ső­sor­ban a fi­gye­lem­ről szól. Ma­gyar­or­szá­gon há­rom nagy blog­szol­gál­ta­tó van ver­seny­ben: a blog.hu, a fre­eb­log.hu és a blog­ter.hu. Az In­dex tu­laj­do­ná­ban lé­vő blog.hu an­nak kö­szön­he­ti el­ső­sé­gét, hogy tu­laj­do­no­sai – újí­tó­ként a ha­zai hír­por­tá­lok kö­zött – az egyes bel­ső té­má­i­kat is blo­gok­ba szer­vez­ték, to­váb­bá a nem sa­ját blo­go­kat is ki­en­ged­ték a cím­lap­ra. Már­pe­dig a fi­gye­lem­re ke­vés jobb pél­da le­het, mint ami­kor egy-egy be­jegy­zés meg­je­le­né­se után több ezer lá­to­ga­tó ér­ke­zik. A blog.hu ese­tén sok­szor olyan ha­tás­sal jár ez, mint­ha egy ta­tár hor­da sö­pört vol­na vé­gig az adott blo­gon: a ren­ge­teg lá­to­ga­tó a leg­több eset­ben tel­je­sen ir­re­le­váns hoz­zá­szó­lá­sok­kal bo­nyo­ló­dik ér­tel­met­len ma­gán­há­bo­rúk­ba. Egy­há­zi ol­dal ese­tén azon­ban nem kel­le­ne et­től tar­ta­ni.

Ha a szü­le­tés­na­pi jó­kí­ván­sá­gok mel­lé le­het jó ta­náccsal is szol­gál­ni az evan­ge­li­kus.hu fej­lesz­tő­i­nek, ak­kor min­den­kép­pen azt kel­le­ne mon­da­ni, hogy vi­szo­nyul­ja­nak nyi­tot­tab­ban a lel­kes és ön­kén­tes köz­re­mű­kö­dők ál­tal lét­re­ho­zott tar­tal­mak­hoz, és je­le­nít­sék meg a blog­be­jegy­zé­sek aján­ló­it a fő­ol­da­lon. Ko­ránt­sem kel­le­ne ezt kont­roll nél­kül ten­ni, vi­szont az ér­de­kes be­jegy­zé­sek töb­be­ket csá­bít­hat­nak ar­ra, hogy ha­son­ló­kép­pen ve­gye­nek részt az egy­ház köz­pon­ti ol­da­lá­nak épí­té­sé­ben.

Vagy akár az is meg­ol­dás len­ne, ha a már lé­te­ző, „evan­gé­li­kus” blo­gok­ból emel­né­nek át tar­tal­ma­kat, aho­gyan azt a Mi­ner (http://ke­resz­teny.mi­ner.hu/) ke­resz­tény mel­lék­le­te te­szi. A Moly köny­ves kö­zös­sé­gi ol­dal va­la­mennyi blo­got ve­ze­tő tag­já­nak be­jegy­zé­se­it meg­je­le­ní­ti az is­me­rő­sei szá­má­ra, nem­csak azon­na­li és egy­sze­rű hoz­zá­szó­lá­si le­he­tő­sé­get kí­nál­va ez­zel, de ér­té­kes új lá­to­ga­tó­kat sze­rez­ve is ne­ki. A ta­pasz­ta­la­tok alap­ján az ilyen szim­bi­ó­zis elé­ge­dett fel­hasz­ná­ló­kat je­lent, akik még el­kö­te­le­zet­tebb web­nap­ló­írók lesz­nek.

Blo­got ve­zet­ni ne­héz. Egy­va­la­mi könnyít­he­ti meg na­gyon: ha az író tud­ja azt, hogy va­la­kik biz­to­san el­ol­vas­sák. Eh­hez vi­szont elő­tér­be kell he­lyez­ni őket. Evan­gé­li­kus blog­ge­rek? Íme, itt van­nak.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Re­qui­em élő­kért
A sze­re­tet for­rá­sá­ra bíz­va ma­gun­kat
„Ha­lott­ja van mind­annyi­unk­nak…
Élet a ha­lál előtt
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Sze­re­dai szen­te­lés
Lel­ki híd­fő­ál­lás
Kántori búcsú
Húszéves a solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus óvo­da
Köz­le­mény
Keresztutak
Az igaz em­ber hit­ből él
Új LVSZ-fő­tit­kár La­tin-Ame­ri­ká­ból
Az erős bi­za­lom za­rán­do­kai
Cser­kész­ki­ál­lí­tás nyílt Gö­döl­lőn
„Merjenek beszélni a hitről!”
Evangélikusok
Ve­tő Bé­la nyu­gal­ma­zott le­vél­tár-igaz­ga­tó élet­mű­dí­ja
Száz­hu­szon­öt éve szü­le­tett Szi­mon­idesz La­jos
e-világ
Blo­gol­ni már­pe­dig le­het
Keresztény szemmel
Lu­ther a föld­alat­tin
A hét témája
Ho­gyan kö­szön­töt­ték egy­mást re­for­má­to­ra­ink – le­ve­le­zé­sük­ben?
evél&levél
Szteh­lo 1944
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kó­rus­ta­lál­ko­zó és em­lék­pla­kett Ve­c­zán Pál tisz­te­le­té­re
A hit hétköznapi valósága
Ur­su­la Koch: Ró­zsák a hó­ban
A vasárnap igéje
„Vé­ge lesz az éj­sza­ká­nak ott, hol Jé­zus tün­dö­köl”
„Ku­tyahű­ség”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek és Fel­nőt­tek!
Cantate
Reg­ge­li kö­zös imád­ság
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 44 Blo­gol­ni már­pe­dig le­het

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster