EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 44 - Kó­rus­ta­lál­ko­zó és em­lék­pla­kett Ve­c­zán Pál tisz­te­le­té­re

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Kó­rus­ta­lál­ko­zó és em­lék­pla­kett Ve­c­zán Pál tisz­te­le­té­re

Ok­tó­ber kö­ze­pe a Ve­c­zán Pál bor­sod-he­ve­si es­pe­res­ről, di­ós­győ­ri evan­gé­li­kus lel­kész­ről szó­ló meg­em­lé­ke­zés je­gyé­ben telt Mis­kol­con. A rend­szer­vál­tás után a vá­ros­ban fon­tos köz­éle­ti sze­re­pet is be­töl­tő – több cik­lu­son át ön­kor­mány­za­ti kép­vi­se­lő­ként is dol­go­zó –, ze­ne­sze­re­tő lel­kész szer­vez­te meg an­nak ide­jén az egy­há­zi kó­ru­sok se­reg­szem­lé­jét, ame­lyet ha­lá­la után Ve­c­zán Pál egy­ház­ze­nei kó­rus­ta­lál­ko­zó­nak ne­vez­tek el, és eb­ben az év­ben már ti­zen­ha­to­dik al­ka­lom­mal ren­dez­ték meg.

Ok­tó­ber 8–11. kö­zött négy hely­szí­nen, a mi­no­ri­ta temp­lom­ban, az avas-dé­li ró­mai ka­to­li­kus egy­ház­köz­ség Ige temp­lo­má­ban, a szir­mai re­for­má­tus temp­lom­ban és a bel­vá­ro­si re­for­má­tus temp­lom­ban ren­dez­tek hang­ver­se­nye­ket, ame­lye­ken ti­zen­nyolc (!) mis­kol­ci, put­no­ki, me­ző­kö­ves­di és ede­lé­nyi egy­há­zi kó­rus lé­pett fel az öku­me­niz­mus je­gyé­ben. Ez a ta­lál­ko­zó mél­tán vi­se­li Ve­c­zán Pál ne­vét, hi­szen a min­den fe­le­ke­zet pap­ja­i­val ba­rá­ti kap­cso­la­tot ápo­ló lel­kész je­len­tős sze­re­pet vál­lalt a vá­ros ze­nei éle­té­ben, em­lé­ke­ze­tes ma­radt mind­má­ig a mi­no­ri­ta temp­lom­ban meg­ren­de­zett hang­ver­seny, ame­lyen Bach Já­nos-pas­si­ó­ját ad­ta elő az ő meg­hí­vá­sá­ra Mis­kolc­ra lá­to­ga­tó Lu­the­rá­nia ének- és ze­ne­kar.

Az idei zá­ró­hang­ver­seny jó­té­kony cé­lo­kat is szol­gált. Egy­részt a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet (MÖSZ) mis­kol­ci in­téz­mé­nyét, más­részt a Sem­mel­weis Kór­ház­ban mű­kö­dő Er­zsé­bet Hos­pice Ott­hont és Ala­pít­ványt tá­mo­gat­ták a be­vé­tel­ből. A se­gély­szer­ve­ze­tet 1991-ben ala­pí­tot­ták a ma­gyar­or­szá­gi tör­té­nel­mi pro­tes­táns egy­há­zak és az or­to­dox egy­ház. Mis­kol­con 2000-ben nyi­tot­ta meg a MÖSZ a csa­lá­dok át­me­ne­ti ott­ho­nát negy­ven fő szá­má­ra. Az in­téz­mény a la­ká­su­kat el­vesz­tő csa­lá­dok, a bán­tal­ma­zott édes­anyák és a gyer­me­ke­i­ket egye­dül ne­ve­lő szü­lő szá­má­ra biz­to­sít ott­hont meg­ha­tá­ro­zott ide­ig. A mis­kol­ci köz­pont egy-egy év­ben több mint há­rom­száz csa­lád szá­má­ra nyújt komp­lex szo­ci­á­lis se­gít­sé­get.

A hos­pice-el­lá­tás­ban a gyó­gyít­ha­tat­lan, da­ga­na­tos be­te­ge­ket ápol­ják, igye­kez­nek csök­ken­te­ni fáj­dal­ma­i­kat, el­vi­sel­he­tő­vé ten­ni éle­tük utol­só sza­ka­szát. Az Er­zsé­bet Hos­pice Ala­pít­vány 1994-ben kezd­te meg a vég­ál­la­po­tú rák­be­te­gek ott­ho­ni ápo­lá­sát, 2008-ban már a me­gye száz­két te­le­pü­lé­sén vég­zik ez a fel­ada­tot. 1995-ben nyi­tot­ták meg a Sem­mel­weis Kór­ház­ban a ma már húsz­ágyas hos­pice-ott­hont, így együt­te­sen kö­rül­be­lül öt­száz be­te­get lát­nak el éven­te.

A Ke­resz­tény Ér­tel­mi­sé­gi­ek Szö­vet­sé­gé­nek mis­kol­ci cso­port­ja ötö­dik al­ka­lom­mal ren­dez­te meg a Frá­ter György Ka­to­li­kus Gim­ná­zi­um­ban a mis­kol­ci nem­ze­ti es­télyt. Ezen az ün­ne­pen em­lé­kez­nek meg az 1956-os for­ra­da­lom és sza­bad­ság­harc év­for­du­ló­já­ról, és ek­kor ad­ják át azt a dí­jat, ame­lyet Ve­c­zán Pál­ról, il­let­ve a ké­sőbb el­hunyt dr. Kar­tal Er­nő mi­no­ri­ta tar­to­mány­fő­nök­ről ne­vez­tek el. A Kar­tal–Ve­c­zán-dí­jat olyan ke­resz­tény és jobb­ol­da­li ér­té­ke­ket kép­vi­se­lő mis­kol­ci pol­gár kap­hat­ja meg, aki köz­éle­ti sze­re­pet is vál­lal a vá­ros­ban, és pél­da­mu­ta­tó mun­ká­já­ban és ma­gán­éle­té­ben is.

A for­ra­da­lom öt­ven­har­ma­dik év­for­du­ló­ján dr. Vel­key György, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház Bet­hes­da Gyer­mek­kór­há­zá­nak igaz­ga­tó fő­or­vo­sa mon­dott ün­ne­pi be­szé­det. A szí­nes mű­sor után dr. Ri­vasz-Tóth Krisz­ti­na mis­kol­ci csa­lád­or­vos mu­tat­ta be az idei ki­tün­te­tett élet­pá­lyá­ját. A Kar­tal–Ve­c­zán-dí­jat dr. Sim­kó Csa­ba, az Er­zsé­bet Hos­pice Ott­hon osz­tály­ve­ze­tő fő­or­vo­sa, az ala­pít­vány tit­ká­ra kap­ta. A díj név­adó­it áb­rá­zo­ló bronz­pla­ket­tet dr. Vel­key György és Ve­c­zán Pál­né, Ju­dit asszony ad­ta át a ki­tün­te­tett­nek.

(G)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Re­qui­em élő­kért
A sze­re­tet for­rá­sá­ra bíz­va ma­gun­kat
„Ha­lott­ja van mind­annyi­unk­nak…
Élet a ha­lál előtt
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Sze­re­dai szen­te­lés
Lel­ki híd­fő­ál­lás
Kántori búcsú
Húszéves a solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus óvo­da
Köz­le­mény
Keresztutak
Az igaz em­ber hit­ből él
Új LVSZ-fő­tit­kár La­tin-Ame­ri­ká­ból
Az erős bi­za­lom za­rán­do­kai
Cser­kész­ki­ál­lí­tás nyílt Gö­döl­lőn
„Merjenek beszélni a hitről!”
Evangélikusok
Ve­tő Bé­la nyu­gal­ma­zott le­vél­tár-igaz­ga­tó élet­mű­dí­ja
Száz­hu­szon­öt éve szü­le­tett Szi­mon­idesz La­jos
e-világ
Blo­gol­ni már­pe­dig le­het
Keresztény szemmel
Lu­ther a föld­alat­tin
A hét témája
Ho­gyan kö­szön­töt­ték egy­mást re­for­má­to­ra­ink – le­ve­le­zé­sük­ben?
evél&levél
Szteh­lo 1944
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kó­rus­ta­lál­ko­zó és em­lék­pla­kett Ve­c­zán Pál tisz­te­le­té­re
A hit hétköznapi valósága
Ur­su­la Koch: Ró­zsák a hó­ban
A vasárnap igéje
„Vé­ge lesz az éj­sza­ká­nak ott, hol Jé­zus tün­dö­köl”
„Ku­tyahű­ség”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek és Fel­nőt­tek!
Cantate
Reg­ge­li kö­zös imád­ság
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 44 Kó­rus­ta­lál­ko­zó és em­lék­pla­kett Ve­c­zán Pál tisz­te­le­té­re

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster