EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 38 - Egységes értékrend jegyében

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Egységes értékrend jegyében

Interjú Kolarovszki Zoltánnal, békéscsabai oktatási intézményünk igazgatójával

Egyházunknak – s benne a Déli Egyházkerületnek – egyháztörténeti jelentőségű dátuma volt 2006. szeptember 5-e, az új békéscsabai evangélikus kollégium felszentelésének a napja. A teljes nevén immár Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – nem mellesleg – fennállásának százötvenedik évfordulóját ünnepli az idén. A kettős ünnep alkalmából Kolarovszki Zoltán igazgató adott interjút lapunknak.

– Milyen előzményei voltak a kollégium megvásárlásának?

– A békéscsabai evangélikus gimnázium 1992-ben indult újra. Mindjárt a kezdeteknél világos volt, hogy az intézménynek hosszú távon szüksége lesz egy kollégiumra, ahol az iskola egyházi jellegéhez igazított nevelőmunka is folyhatna. A kollégium ügye 2003-ban, Gáncs Péter püspök beiktatásával – aki püspöki programjában nagy hangsúlyt fektetett a gimnázium bővítésére – kapott új lendületet. Fontos megemlíteni, hogy a kollégiumvásárlás tervét a város vezetése is támogatta. A remény akkor csillant meg igazán, amikor kezdett egyértelművé válni, hogy a MÁV egyre kevésbé képes fenntartani a humán szférában működtetett intézményeit…

– A MÁV eladási és az egyház vételi szándéka tehát találkozott egymással…

– Természetesen e szerencsés kezdet után sem ment minden olyan egyszerűen. Rengeteg bonyolult és alapos körültekintést igénylő finanszírozási, munkajogi, üzemeltetési, szervezési kérdést kellett tisztázni a tárgyalások során. De utólag nyugodt szívvel elmondható – és ezt az elért eredmények is igazolják –, hogy az egyház tárgyaló delegációjának tagjai kiváló munkát végeztek. Minden nyitott kérdésben sikerült a gimnázium számára kedvező konszenzusra jutni. Hálás köszönet illeti az egyházunkat képviselő kiváló csapat tagjait a kitartó és szakszerű munkáért, név szerint: Helfrich Pétert, az ingatlanrendezési osztály vezetőjét, Mihályi Zoltánné oktatási osztályvezetőt, Kondor Péter esperest, Benkő Ingrid jogtanácsost és Csorba Gábor gazdasági osztályvezetőt.

– És természetesen Kolarovszki Zoltán igazgató úr is tagja volt a delegációnak. Említette, hogy a tárgyalások során kedvező feltételeket sikerült kiharcolni.

– Az adásvételi szerződésben rögzítettük, hogy a kifizetés öt részletben történik. A 92,5 milliós első részlet után négy éven át 80 millió forintot kell törlesztenünk. A MÁV részéről elsődleges szempont volt a 2005/2006-os tanév kollégiumi diákjainak automatikus átvétele az idei tanévre, valamint a kollégiumi dolgozók változatlan feltételek mellett történő munkáltatása – ezeket a feltételeket készséggel foglaltuk bele az alapítványi szerződésbe.

– A kollégium épülete jó állapotban van. Elmondható-e ugyanez a belső viszonyokra, amelyekkel együtt kellett átvenni az intézményt?

– Szerencsére minden téren kiváló állapotokról számolhatok be. A százhúsz férőhelyes kollégium teljes kihasználtsággal működik. Hetvenöten gimnáziumunk és szakközépiskolánk tanulói, a többi külsős diák. A kollégiumhoz tartozik a szép kertben elhelyezkedő Tagányi-villa is, ahol egyrészt konferenciák szervezésére nyílik lehetőség, másrészt – egyes termeiben – a művészeti oktatás műtermeit rendeztük be. A telken található még kézilabda- és teniszpálya is.

A belső viszonyok tekintetében is rendkívül jól járt a gimnázium. A kollégium nagyon jó hírnévnek örvend a városban. Az eddigi kollégiumvezetők kiváló rendet és megfelelő nevelési elveket valósítottak meg a kollégiumi életben. Az itt végzett nevelőmunka annyira kifogástalan, hogy ehhez nekünk már csak az evangélikus egyházi jelleget kell hozzátennünk – ami elsősorban a lelkészek feladata lesz. Itt említem meg, hogy a következő tanévtől már iskolalelkészt is szeretnénk alkalmazni, hiszen 753 diákot oktató intézményünk – különösen a kollégiummal kiegészülve – megkívánja egy teljes munkaidejű iskolalelkészi státus létrehozását.

– Ahogy a tanévnyitó beszédben is hallottuk: ez az iskola most már „négy az egyben” típusú intézmény. Mi teremti meg a sokféle részegység mögött az egységet?

– Mind a négy oktatási és nevelési területen hasonló céljaink vannak: nemcsak oktatásra, a tudás átadására törekszünk, hanem a nevelésre, a személyiség formálására, a világnézeti és erkölcsi értékek átadására is. Úgy gondolom, a mi intézményünkben egységes értékrend húzódik meg mind a négy terület mögött. Az Evangélikus Élet olvasóit aligha fogja meglepni, hogy intézményünk azokat a magasabb rendű, evangéliumban lefektetett erkölcsi értékeket, törvényeket próbálja meg érvényesíteni az oktatás mindennapjaiban, amelyeket az evangélikus egyház hirdet és képvisel.

– petri –

Regionális hozzárendelés: Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú M?vészeti Iskola és Kollégium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mit vagy kész adni ma?
A példázat folytatása
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Négy az egyben”
Becsületszék
Volt kapacitás Farádon
Templommá „előléptetett” jobaházi imaház
Mohácsi hálaadás
Két nyelven tanulnak
Olimpiai bajnok építette a sportpályát Bonyhádon
Forberger Lászlóról…
Negyvenéves a siklósiak lelki otthona
Új gyülekezeti ház szentelése Debrecenben
Gyülekezeti elnökségek és tisztségviselők konferenciája Révfülöpön
Keresztutak
A „puzzle” összeáll
Európának szüksége van az evangéliumi hangra!
„Nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen nehéz…”
Genfi múltidézés
Médiafókusz – szentföldi kérdésekre
Megválasztották a Szlovákiai Evangélikus Egyház új elnökségét
Evangélikus „nemzetköziség” London szívében
Evangélikusok
Elindultak, de nem érkeznek meg soha többé…
Egységes értékrend jegyében
e-világ
A teremtési ünnepkör születése
Ha nem füstölögnénk…
Víz- vagy sörkeresztség?
Ne feledjük őket!
Keresztény szemmel
Iskolaváltás
Eszme, hatalom, érzelem
A hét témája
Bírálat – jobbról
Politika és erkölcs
evél&levél
Gazdagodtak ismereteink nemzeti ereklyénkről
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Hírlevél
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Otthon – a béke szigete
Fót reneszánsza
Tisztelgés egy evangélikus példakép előtt
Finn musical Luther életéről
Csillagászati motívumok evangélikus énekekben
Rákóczi-túrós
A vasárnap igéje
Hitet ébresztő testi szenvedés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Érzelmek fogságában
Szószóró
Aki hisz, nem szégyenül meg
Cantate
A Gyülekezeti liturgikus könyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 38 Egységes értékrend jegyében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster