EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Megajándékozó ünnep

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Megajándékozó ünnep

„A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog.” (Ézs 9,1)

Karácsony van újra, Krisztus születésének áldott ünnepe, a fény és a szeretet ünnepe. Felpörgetett, nyugtalan világunkban talán nem is érezzük, pedig mennyire szükségünk van erre az ünnepre. Az ünnepre, mely nélkül sivárak és szürkék a hétköznapok! Szükségünk van a karácsonyra, arra a másfajta pillanatra, amely megérinti lelkünket, amely békére, szeretetre, boldogságra késztet. Nekünk, magyaroknak talán még hangsúlyosabban szükségünk van erre, azért, hogy ez a különös alkalom úgy jelenjen meg életünkben, mint „a folyamatos hazugságban és veszélyeztetettségben felragyogó igazság pillanata”.

A karácsony, mint minden ünnepe a hitnek, amelyet tiszta szívvel, hívő lélekkel ünnepel az ember, megajándékozó ünnep. Megajándékozó, mert az ünnep „önmagát adja”, mert lelkünket, életünket Isten, Krisztus valóságos, minden értelmet meghaladó jelenlétével ajándékozza meg. Mert a karácsony elsősorban találkozás az élő Istennel.

Szükségünk van az ünnepre, a megállásra, a békességre, az elcsendesedő magunkba fordulásra, a lelki feltöltődésre, arra, hogy az ünnepben, Isten igéjének tükrében „az emberi lélek meglássa önmagát, akár a tiszta víz fölé hajló arc”. (Az idézetek a romániai Új Magyar Szó című napilap decemberi 11-i számában Ünnepbe öltözött lélek címmel olvasható írásból valók.) De szükségünk van az ünnepre azért is, hogy észrevegyük a másikat, a mellettünk élő embereket, az istenképűségünket velünk együtt viselő arcokat, hogy az ünnep felemelő, különös pillanataiban együtt álljunk meg hálaadó szívvel Isten előtt – mert a karácsony találkozás a másik emberrel is.

’56-os börtönemlékeit felidézve írja Szilágyi Sándor református lelkész a karácsonyról, hogy az „teljes ünnep”, hogy teljességgel ajándékoz meg Isten, függetlenül a bennünket körülvevő körülményektől, mert ez az ünneplés belőlünk, lelkünk legmélyéről fakad. „Hát ezt is megértük: itt van a szenteste. Úrvacsorával kellene megünnepelnünk! – lángol fel bennünk a vágy. De mivel osztjuk? A kenyér mellé néha kis darabka gyümölcsízt adnak, felhígítunk egyet, s meg is van oldva a kérdés. Mint legidősebbre, rám hárul a megbízatás, hogy az Úr szent vacsoráját kiszolgáltassam. Így teszi meghitté a szentestét az Úr testével és vérével való közösségünk. Egyik-másik társunk találékonysága még tésztát is varázsol közénk: kozmás sült máléból, amit akkortájt kaptunk, vékonyra szelt darabokat kennek meg lekvárral, és kész az ünnepi sütemény, kinek-kinek egy szeletke belőle.” Isten megjelenése a formai dolgokat, a körülményeket is átalakítja, a tökéletlent tökéletessé, a sérültet, a hiányosat egésszé, teljessé teszi.

A Szentírás is az „idők teljességét” említi Jézus születésével kapcsolatban, jelezve ezáltal, hogy a történelem egy határkőhöz érkezett, az ószövetségi messiási váradalmak feszültséggel terhes ideje beteljesült. Jézus Krisztusban maga Isten jön hozzánk, Isten mindent átfogó szeretete érkezett meg a világba. Eljött az idők teljessége, amikor Isten, a végtelen, a felfoghatatlan, a megragadhatatlan teljesség az ember Krisztusban, az aszszonytól született Jézusban belépett a véges, esendő, vajúdó emberi világba. Egy olyan meghatározó pillanat ez, amely ténylegesen tartalmában is átminősítette az ittlétet.

A megtestesülés rendkívüliségében Isten szeretete, megújító, új életet adó jelenléte válik megtapasztalhatóvá. Isten megszületése a te életedben egy olyan rendkívüli esemény, egy olyan felemelő, katartikus élmény, kivételes pillanat, amelyhez hasonló aligha van.

Találkozni Istennel – ez olyan mély, meghatározó élmény, amely senkit sem hagyhat hidegen, közömbösen. Ez a találkozás kizökkent a megszokott kerékvágásból, kizökkent a lelki, szellemi tétlenségből, megszabadít félelmeinktől, görcseinktől, kiszabadít a zsugorodás, a közöny, a lemondás sorvasztó állapotából. Krisztus jelenléte megmozgat, dinamizál, ösztönöz, kíváncsivá, nyitottá varázsol. Amikor megtalálod Istent, amikor Jézus megszületik a te életedben is, akkor megtapasztalhatod, hogy mit is jelent a megújult élet.

Vallom, hogy krízisben, céltévesztésben levő mai világunknak óriási szüksége van a „Középpontnak” az újrafelfedezésére, Isten élő, valóságos jelenlétének a megtapasztalására. Szükségünk van vegyes mindennapjainkban Istenre, szükségünk van arra, hogy Jézus megszülessen a szívünkben, szükségünk van az örök karácsonyra. Ebben a különösen önző, közömbös, elfásult világban Isten megnyilatkozása, Krisztus születése, a karácsony több mint egyszeri, rendkívüli történelmi pillanat, ez a mai világ – sokak számára még ismeretlen – létszükséglete.

A megérkező Fiú című írásában mondja Túróczy Zoltán püspök Jézus hozzánk jöveteléről: „Krisztus mindenkihez jön. Idősekhez és fiatalokhoz, asszonyokhoz és férfiakhoz, bűnösökhöz és magukat igaznak tartókhoz egyaránt. Jön hozzád, akihez ma eljut a szó, az üzenet, és jön hozzám is, aki továbbadom azt.”

Hadd jöjjön Krisztus most hozzánk és hozzád is, születése legyen mindannyiunk életében valóban egy új kezdet, egy határkő, egy bátor személyes és közösségi korszakváltás! A megtestesülés örök időszerűsége eredményezze szebb, nemesebb, tisztább eszmények, célok és értékek felismerését, igénylését. Adjon az idei karácsony, az ünnep formai, de legfőképpen tartalmi gazdagsága erőt, bölcsességet és élő hitet megtalálni Istent, megtapasztalni az ő jelenvalóságát a 21. század kuszaságában, bizonytalanságában!

Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepet és boldog új esztendőt. „Ne feledd, ha a karácsony hiányzik a szívedből, akkor a fa alatt sem találsz rá.” (Charlotte Carpenter)

Adorjáni Dezső Zoltán püspök, Erdélyi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A végtelen forrás
Hogy is állunk a mártíromsággal?
Heti útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kiemelt partneregyházi kapcsolat
Lelkésziktatás a „vizek városában”
Százéves „anya”
Adventi beszélgetés
Egyedülálló anyák találkozója
Keresztutak
Középpontban a Szentírás
Mi kell a nemzet lelki gyógyulásához?
Hanuka ünnepe
Brenner János-emlékév
Antiszemitizmussal vádolják Jimmy Cartert
Egyházi vezetők tanácskozása Brüsszelben
Sólyom László: Európa az elitek projektje
Szociális kerekasztal
Evangélikusok
Megajándékozó ünnep
Nyomdász lett, de lelkész maradt
Az egyház veteményeskertje
„Boldogok a kicsinyek”
Orvosprofesszor és csillagász
Bocskai emlékezete
Dr. Magdó János, Csángóföld istápolója
e-világ
Naphimnusz az anyag nyelvén
Keresztény szemmel
Romok – és mégis karácsony
Az üzenet
Hószakadás
Angyalbőrben
A karácsony(fa) környéke
Másokért
Boldog karácsonyt!
A hét témája
Anyanyelv
A pletyka
Nyitott ön már saját magának ajtót?
Különös tolmácsolás
Menekülési út
Közlemények, nyilatkozatok
„Az evangélikus egyházak közösségében élő testvéreimnek széles e világon”
A közelmúlt krónikája
Százéves az Üllői úti országos székház
Evangélikus kövek a Móri-árokban
Presbiteréknél vendégségben
A legégetőbb szegénység
Akiknél a jószolgálat egész éves program
Luther és Zwingli kollokviuma
Luther hitből fakadó humora
Szellemesség és tanúság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Német orgonamuzsika
Fekete zene – fehér füleknek
Szabadítót mondani
Anya és leánya karácsonyi kiállítása
Médiamunkások adventje
Búcsúzik az Angliai Magyar Tükör
Közszolgálatban
Copfok
Jézus Írországban született!
Élő betlehem az iskolaudvaron
Függőségtől függetlenül
„Hütünket meg tudjuk böcsülni”
Diós rácsos
A vasárnap igéje
„Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek”
Változás és Örökkévaló
Aki fényesebb a betlehemi csillagnál
Az igazi békesség
Elfelejtett álmaink
Nyugodt erő
Az új esztendő zarándokai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Egy anya és a lánya
Szószóró
Ki szeret engem?
Cantate
In dulci jubilo – karácsonyi énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 52 Megajándékozó ünnep

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster