EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 02 - Az evan­gé­li­kus egy­ház együtt­mű­kö­dés­re tö­rek­szik az ön­kor­mány­za­tok­kal

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Az evan­gé­li­kus egy­ház együtt­mű­kö­dés­re tö­rek­szik az ön­kor­mány­za­tok­kal

A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (MEE) igyek­szik együtt­mű­köd­ni a te­le­pü­lé­sek ön­kor­mány­za­ta­i­val hit­éle­ti és szo­ci­á­lis te­vé­keny­sé­ge so­rán, ez ki­tö­ré­si le­he­tő­sé­get nyújt szá­má­ra a hí­vek szol­gá­la­tá­ban – nyilatkozta de­cem­ber vé­gén Itt­zés Já­nos, az MEE el­nök-püs­pö­ke a Magyar Távirati Iro­­dának.

Az egy­ház­köz­sé­gi lét­szá­mok ala­ku­lá­sá­nak trend­je tavaly az elő­ző évek­hez ké­pest nem vál­to­zott, ha­son­ló de­mog­rá­fiai fo­lya­ma­tok zaj­la­nak az evan­gé­li­kus kö­zös­sé­gek­ben, mint az or­szág­ban, az­az jel­lem­ző rá­juk az el­öre­ge­dés, leg­in­kább az ap­ró­fal­vak­ban, no­ha ör­ven­de­tes, hogy jó né­hány he­lyen egy­re több fi­a­tal jár a gyü­le­ke­ze­tek­be.

Az egy­há­zi ve­ze­tő ki­emel­te: a he­lyi ön­kor­mány­za­tok­kal vég­zett kö­zös mun­ka a kis­te­le­pü­lé­se­ken moz­gás­te­ret ad az evan­gé­li­kus egy­ház­nak hí­vei meg­tar­tá­sá­ban. Ked­ve­ző pél­da­ként em­lí­tet­te, hogy né­hány he­lyen már be­in­dult a pol­gár­mes­te­ri hi­va­ta­lok és az evan­gé­li­kus egy­ház­köz­sé­gek együt­tes szo­ci­á­lis mun­ká­ja, így a 2009 ele­jén in­du­ló kö­zös pro­jekt ke­re­té­ben na­pon­ta gon­dos­kod­nak az idő­sek­ről az őr­sé­gi Ná­das­don.

Meg­em­lí­tet­te a Kő­szeg kö­ze­lé­ben lé­vő, ne­mes­csói köz­pont­tal mű­kö­dő gyü­le­ke­zet ter­ve­it is; az it­te­ni evan­gé­li­ku­sok ár­va gyer­me­kek, il­let­ve gyer­me­ke­i­ket egye­dül ne­ve­lő édes­anyák fel­ka­ro­lá­sát cé­loz­ták meg. Cse­cse­mő­ko­ruk­tól egé­szen az érett­sé­gi­ig ter­ve­zik se­gí­te­ni a rá­szo­rul­ta­kat, akik­nek le­he­tő­sé­gük nyí­lik ar­ra, hogy evan­gé­li­kus köz­ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek­ben ta­nul­ja­nak. A gyü­le­ke­zet in­ten­zív pá­lyá­za­ti mun­ká­val igyek­szik elő­te­rem­te­ni a szük­sé­ges for­rá­so­kat eh­hez – je­gyez­te meg Itt­zés Já­nos.

A kor­mány­zat­tal 2008-ban né­mi­leg in­ten­zí­vebb kap­cso­la­tot ápol­tak, mint az elő­ző évek­ben, né­hány, az ál­la­mi ve­ze­tők­kel lét­re­jött ta­lál­ko­zón pe­dig azt ta­pasz­tal­ták, hogy az ál­lam igyek­szik be­tar­ta­ni ígé­re­te­it, an­nak el­le­né­re, hogy az egy­ház szak­ér­tői ál­tal meg­fo­gal­ma­zott kri­ti­kák „nem min­dig ta­lál­tak be­fo­ga­dás­ra”. A püs­pök ígé­re­tes­nek mond­ta, hogy már év vé­gén le­he­tett tud­ni, hogy ja­nu­ár­ban me­lyik na­pon ta­lál­koz­nak az ál­lam kép­vi­se­lő­i­vel.

Itt­zés Já­nos sza­vai sze­rint tel­jes át­tö­rés azon­ban nem tör­tént a két fél vi­szo­nyá­ban, az ál­lam gaz­da­sá­gi hely­ze­té­nek ne­he­zeb­bé vá­lá­sa pe­dig „nem tet­te könnyeb­bé a be­szél­ge­tés­so­ro­za­tot”.

A sze­mé­lyi jö­ve­de­lem­adó ál­la­mi ki­egé­szí­té­sé­nek vál­to­zá­sa egy­ér­tel­mű­en ke­ve­sebb pénzt je­lent majd 2009-ben az egy­ház­nak, ezt a gon­dot vé­le­mé­nye sze­rint va­la­mennyi­re a hí­vek ada­ko­zá­sa tud­ja eny­hí­te­ni. Az egy­há­zi köz­ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek­nek a 2007. év­re utó­lag já­ró ki­egé­szí­tő nor­ma­tí­vát az idei zár­szám­adá­si tör­vény­ben meg­fe­le­lő mér­té­kű­nek ne­vez­te, az összes egy­ház­nak adan­dó 3,7 mil­li­árd fo­rint­ból az MEE hoz­zá­ve­tő­leg 10 szá­za­lék­kal ré­sze­se­dik.

A tár­sa­da­lom szo­ci­á­lis hely­ze­té­ről szól­va nyug­ta­la­ní­tó­nak ne­vez­te, hogy a re­ál­ke­re­se­tek nem emel­ked­tek, az em­be­rek a ka­rá­cso­nyi vá­sár­lás­kor kü­lö­nö­sen sok hi­telt vet­tek fel, ami „jö­vő­jü­ket te­kint­ve rosszat sej­tet”, mert fel­élik tar­ta­lé­ka­i­kat. Rá­adá­sul olyan ter­mé­ke­ket is meg­vesz­nek, ame­lyek­re iga­zá­ból nincs is szük­sé­gük.

A szo­ci­á­lis gon­dok eny­hí­té­sét cél­zó te­vé­keny­sé­ge­ik kö­zül ki­emel­te a nyír­egy­há­zi Ol­ta­lom Ala­pít­vány haj­lék­ta­lan­gon­do­zó szol­gá­la­tát, ezen­kí­vül részt vesz­nek több ön­kor­mány­zat se­gé­lye­zé­si ak­ci­ó­já­ban, egy­ház­köz­sé­ge­ik pe­dig igye­kez­nek sze­gény sor­sú gyü­le­ke­ze­ti tag­ja­i­kat se­gí­te­ni „fi­gye­lő és gon­dos­ko­dó” szol­gá­la­ta­ik­kal. Idén az egy­ház­ban ki­emel­ten ke­ze­lik a fő­vá­ro­si Sa­rep­ta Bu­dai Evan­gé­li­kus Sze­re­tet­ott­hon ügyét, 2010-ben pe­dig az or­szá­gos egy­ház va­la­me­lyik ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyével tesznek ugyan­így, ami azt je­len­ti, hogy na­gyobb arány­ban ré­sze­sí­tik az ada­ko­zás­ból be­folyt összeg­ből.

Az evan­gé­li­kus püs­pök ki­emel­te: 2009 az evan­gé­li­kus egy­ház­ban Szteh­lo Gá­bor-em­lék­év, mely­nek so­rán a száz éve szü­le­tett, a II. vi­lág­há­bo­rú ide­jén zsi­dó gyer­me­ke­ket is men­tő evan­gé­li­kus lel­kész­re em­lé­kez­nek, ter­ve­ik sze­rint szep­tem­ber­ben pe­dig szob­rot is ál­lí­ta­nak ne­ki tár­sa­dal­mi össze­fo­gás­sal. A prog­ra­mok kö­zül szólt még a pres­bi­te­rek or­szá­gos ta­lál­ko­zó­já­ról is, ame­lyet szep­tem­ber­ben tar­ta­nak majd a pest­szent­lő­rin­ci sport­csar­nok­ban.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A ka­rá­cso­nyi öröm­üze­net ma
Egy kis ki­té­rő
Heti útravaló
A vi­dék lel­ke
Ta­bu­la ra­sa
Egyházunk egy-két hete
Kétszázhuszonöt éves a sop­ro­ni evan­gé­li­kus temp­lom
Keresztutak
Foly­ta­tó­dtak a ke­resz­té­nyül­dö­zé­sek a föld szá­mos or­szágá­ban
Aliansz-imahét
Ima­híd az iz­ra­e­li bé­ké­ért
Hon­la­pot in­dí­tot­tak re­for­má­tus lel­ké­szek az ügy­nök­kér­dés ren­de­zé­sé­re
Ki­ad­ták a vi­lág el­ső ro­ma Bib­li­á­ját
Til­ta­kozás Sza­ra­je­vó­ban a Mi­ku­lás-ti­la­lom el­len
A bi­za­lom za­rán­dok­út­ja a föl­dön
Szűz Má­ria Jé­zust szült
Jé­zus Krisz­tus-me­cset Ma­da­bá­ban
Ma­laj­zi­á­ban be­til­tot­ták a jó­gát az isz­lám­hí­vők szá­má­ra
Mi­ért ke­rült be An­gel­ina Jo­lie a Bib­li­á­ba?
Egy­ház­újí­tó, mar­káns hang volt
Web­ka­me­rás test­vér­ta­lál­ko­zó
Evangélikusok
Az evan­gé­li­kus egy­ház együtt­mű­kö­dés­re tö­rek­szik az ön­kor­mány­za­tok­kal
Na­gyot­hal­lók előny­ben?
Szín­ről szín­re
Rend­szer­vál­to­zás
Fel­újít­ják a száz­éves evan­gé­li­kus temp­lo­mot Za­la­eger­sze­gen
e-világ
A posz­tó­ke­res­ke­dő fia
Keresztény szemmel
Pél­da, ér­ték
Mennyi­re sze­líd a nyel­ved?
Ér­té­ke­ink
A hét témája
Be­ve­ze­tés az ima­hét gon­do­lat­kö­ré­be
Öku­me­ni­kus hely­zet Ko­re­á­ban
1. nap
2. nap
3. nap
4. nap
5. nap
6. nap
7. nap
8. nap
evél&levél
Öröm­te­li és „gyá­szos” ka­rá­csony
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Megszólító tanúságtétel
A Re­for­má­tus éne­kek a Ma­hasz toplis­tá­ján
„A mű­vé­szet tra­gi­kus Is­ten-ke­re­sés”
A nóg­rá­di vár
A vasárnap igéje
Víz­özön – tűz­özön – fény­özön
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Mit sze­ret­nék el­ér­ni 2009-ben?
ÉnekKincsTár
Fel­sé­ges Jé­zus, vi­lág fe­je­del­me
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 02 Az evan­gé­li­kus egy­ház együtt­mű­kö­dés­re tö­rek­szik az ön­kor­mány­za­tok­kal

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster