EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 16 - A Gyü­le­ke­ze­ti li­tur­gi­kus könyv

Cantate

Hozzászólás a cikkhez

A Gyü­le­ke­ze­ti li­tur­gi­kus könyv

Mint a múlt he­ti be­ha­ran­go­zó­ban ígér­tük, ro­va­tunk e hét­től kezd­ve új­ra Can­ta­te né­ven je­lent­ke­zik. El­ső so­ro­za­tunk­ban egy nem­ré­gi­ben meg­je­lent gyűj­te­ményt mu­ta­tunk be Ol­va­só­ink­nak.

Az Evan­gé­li­kus is­ten­tisz­te­let – Gyü­le­ke­ze­ti li­tur­gi­kus könyv (GyLK) egy­há­zunk hi­va­ta­los éne­kes­köny­vé­nek ki­egé­szí­tő kö­te­te. Az 1982-ben meg­je­lent Evan­gé­li­kus éne­kes­könyv olyan kö­rül­mé­nyek kö­zött szü­le­tett, ami­kor a szer­kesz­tés mun­ká­ját nem­csak a re­for­má­to­ri teo­ló­gi­ai örök­ség és a szak­sze­rű­ség sza­bá­lyai irá­nyí­tot­ták, ha­nem az ak­ko­ri egy­ház­po­li­ti­kai hely­zet is meg­ha­tá­ro­zó ha­tást gya­ko­rolt rá.

Az az­óta el­telt jó ne­gyed szá­zad le­he­tő­sé­get ad ar­ra, hogy ob­jek­tív mó­don lás­suk e gyűj­te­mény vi­tat­ha­tat­lan ér­té­ke­it, de ko­moly hi­á­nyos­sá­ga­it is. Kö­zös­sé­ge­ink­nek szük­sé­gük van ar­ra, hogy szak­em­be­rek idő­ről idő­re vé­gig­gon­dol­ják, ho­gyan re­a­gál­jon az élet vál­to­zá­sa­i­ra az egy­ház leg­fon­to­sabb meg­nyil­vá­nu­lá­sa, az is­ten­tisz­te­let. Ez az oka an­nak, hogy idő­ről idő­re vál­to­zik va­la­mennyit az ének­kin­csünk és az is­ten­tisz­te­le­ti ren­dünk is.

A GyLK en­nek a ter­mé­sze­tes fo­lya­mat­nak az ered­mé­nye. Meg­fe­lel an­nak az igény­nek, hogy az éne­kes­könyv min­den­na­pos hasz­ná­lat­ra, ta­nu­lás­ra is al­kal­mas könyv le­gyen, amely ma­gya­rá­za­to­kat tar­tal­maz az egy­ház leg­fon­to­sabb ta­ní­tá­sa­i­ról, va­la­mint az is­ten­tisz­te­let fel­épí­té­sé­ről, az egyes ré­szek, té­te­lek funk­ci­ó­já­ról. Bár­mi­lyen rend sze­rint tart­juk is az is­ten­tisz­te­le­tet, egy­ál­ta­lán nem mind­egy, hogy a gyü­le­ke­ze­ti tag ak­tí­van, gon­dol­ko­dó mó­don vagy csu­pán az ese­mé­nyek­kel sod­ród­va vesz részt a szer­tar­tá­son. Az is­ten­tisz­te­let tu­da­tos meg­élé­se az evan­gé­li­um ala­po­sabb be­fo­ga­dá­sát és a hit el­mé­lyü­lé­sét se­gí­ti elő.

Al­kal­mas ez a kö­tet a kö­zös és egyé­ni imád­ság­ra is, mert nagy szám­ban tar­tal­maz zsol­tá­ro­kat: köz­tu­domá­sú, hogy a Zsol­tá­rok köny­ve a Bib­lia imád­ság­gyűj­te­mé­nye, amely min­den élet­hely­zet­ben se­gít­sé­get je­lent.

A GyLK ének­re­per­to­ár­ja fel­fris­sít­he­ti az is­ten­tisz­te­le­ti ének­lést: a kü­lön­bö­ző ko­rok­ból és mű­fa­jok­ból vá­lo­ga­tott éne­kek és az új ének­ver­ses ren­dek bő­ví­tik vá­lasz­tá­si le­he­tő­sé­gün­ket.

Mos­ta­ni is­ten­tisz­te­le­ti gya­kor­la­tunk­hoz ké­pest ta­lál­ha­tók köny­vünk­ben új­don­sá­gok is, ame­lyek csak ak­kor le­het­nek ün­ne­pe­in­ket, kö­zös­sé­ge­ink éle­tét gaz­da­gí­tó ér­té­kek­ké, ha ala­po­san meg­is­mer­jük és a rend­sze­res hasz­ná­lat fo­lya­mán meg is sze­ret­jük őket. Ez a ta­nu­lá­si fo­lya­mat az is­me­re­tek­ben va­ló gaz­da­go­dás mel­lett na­gyon sok örö­möt is je­lent­het. Eköz­ben nyi­tott­ság­ra és tü­re­lem­re is szük­sé­günk lesz.

Va­ló­ban kin­cses­tár ez a könyv, amely­ben az is­me­rős for­mák mel­lett sok ed­dig is­me­ret­len – és ezért az el­ső ta­lál­ko­zás­kor min­den bi­zonnyal ide­gen­nek és ne­héz­nek tű­nő – résszel is ta­lál­ko­zunk.

A Can­ta­te ro­vat azért vál­lal­ta a GyLK be­mu­ta­tá­sát, hogy a té­ma iránt ér­dek­lő­dő lel­ké­szek, kán­to­rok, gyü­le­ke­ze­ti ta­gok ne érez­zék ma­gu­kat el­ha­gya­tott­nak eb­ben az is­mer­ke­dé­si fo­lya­mat­ban, és egy idő után ma­guk is al­kal­mas­sá vál­ja­nak e könyv nép­sze­rű­sí­té­sé­re.

A kö­vet­ke­ző két hét­ben a gyűj­te­mény lét­re­jöt­té­nek fo­lya­ma­tá­ról, a kö­tet fel­épí­té­sé­ről, rész­le­tes tar­tal­má­ról ol­vas­hat­nak. Ez­után az Ének­Kincs­Tár cik­ke­i­hez ha­son­ló­an mu­tat­juk be a leg­fon­to­sabb éne­ke­ket.

Zá­rás­ként, a hús­vét utá­ni el­ső va­sár­nap­ra is te­kin­tet­tel kö­vet­kez­zék egy rész­let a GyLK-ben is meg­ta­lál­ha­tó Krisz­tus-di­csé­ret­ből, amely akár min­den­na­pi imád­sá­gunk­ká vál­hat.

„Ál­dott, aki jön az Úr ne­vé­ben: / Jé­zus Krisz­tus, Is­ten és Má­ria fia, / aki a po­kol­ra szállt, hogy szét­tör­je a ha­lál bi­lin­cse­it, / aki­nek győ­zel­mét an­gyal hir­det­te a sír­nál, / aki meg­mu­tat­ta ma­gát a ke­nyér meg­tö­ré­sé­ben, / aki meg­di­cső­ült tes­tén is hor­doz­za a se­be­ket, / aki ve­lünk kö­nyö­rög ott, ahol mi a ne­vé­ben imád­ko­zunk. / Imá­dunk és di­cső­í­tünk té­ged, Jé­zus Krisz­tus, mert szent ke­resz­ted ál­tal meg­vál­tot­tad a vi­lá­got.”

Ecse­di Zsu­zsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A vá­ra­ko­zás mű­vé­sze­te
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Hús­vé­ti öröm­hír a Mar­kó­ban
„Mer­jük ki­mon­da­ni két­sé­ge­in­ket”
Át­ad­ták a Tú­róczy-hagya­ték Ala­pít­vány pá­lya­dí­ját
Pin­ce­klu­bot kap­tak a bony­há­di gim­na­zis­ták
A meg­met­szett fa ki­zöl­dül
Keresztutak
ProCh­rist 2009 – ol­dal­né­zet­ből
Nap­szen­te­lés a si­ra­tó­fal­nál
Gyü­möl­csö­ző­nek in­du­ló együtt­mű­kö­dés kez­dő­dött
Egy­ház és Eu­ró­pa
Le­vél a G20 or­szá­gok­hoz a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság­ról
VII. Ger­gely
Pál apostol emlékévében Szent Pál szigetén
Evangélikusok
„A pap csi­nál min­dent”
Aki ren­dít­he­tet­len nyu­gal­mát és bé­kes­sé­gét fe­lül­ről kap­ja
A kez­det kér­dé­sei kö­zel­ről
Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből
e-világ
„El­köl­tö­zöm, az biz­tos”
Keresztény szemmel
Még egy­szer a vál­ság­ról
Jegy­zet­la­pok
Ér­zel­gős köly­kök a té­vely­gő­ben
Ano­ny­mu­sok
evél&levél
Hogy bír­juk ki ezt?
A szülőfalu üzenete
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Le­het él­ni ol­va­sás nél­kül – de nem ér­de­mes…
Az ün­nep éne­ke
Előt­tünk Is­ten em­be­re
A lé­vai vár
Ker­ca­szo­mor, a leg­bát­rabb fa­lu
A vasárnap igéje
Az új élet most van
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Va­cso­ra­csa­ta – avagy nagy­csü­tör­tök mar­gó­já­ra
Cantate
A Gyü­le­ke­ze­ti li­tur­gi­kus könyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 16 A Gyü­le­ke­ze­ti li­tur­gi­kus könyv

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster