EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 16 - A kez­det kér­dé­sei kö­zel­ről

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A kez­det kér­dé­sei kö­zel­ről

Be­szél­ge­tés dr. Szent­pé­tery Pé­ter­rel ha­bi­li­tá­ci­ó­ja al­kal­má­ból

In­kább konf­lik­tus­ke­rü­lő, mint konf­lik­tus­ke­re­ső, sze­rény em­ber­nek is­mer­tem meg dr. Szent­pé­tery Pé­tert az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­te­men töl­tött évek alatt. Úgy tű­nik, té­ved­tem, hi­szen ha­bi­li­tá­ci­ós dol­go­za­tá­nak, köny­vé­nek tár­gyá­ul egy „ki­me­rít­he­tet­len és prob­lé­más” kér­dés­kört, az evo­lú­ci­ót vá­lasz­tot­t… Om­nia sunt fac­ta per ip­sum (Min­den ál­ta­la lett) – Dar­win ha­tá­sa a te­rem­tés­hit­re – teo­ló­gi­ai és em­be­ri kér­dé­sek cí­mű ér­te­ke­zé­sét szak­mai kol­lok­vi­u­mon véd­te meg feb­ru­ár 13-án (Dar­win szü­le­té­sé­nek két­szá­za­dik év­for­du­ló­ja után egy nap­pal) a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­te­men. Mű­vét bí­rá­lói – dr. Fa­lus And­rás egye­te­mi ta­nár, az MTA ren­des tag­ja, dr. He­ge­dűs Ló­ránt nyu­gal­ma­zott re­for­má­tus püs­pök, egye­te­mi ta­nár, dr. ha­bil. Pa­uk Já­nos, az MTA dok­to­ra, tu­do­má­nyos ta­nács­adó és dr. Szűcs Fe­renc, az egye­tem hit­tu­do­má­nyi ka­rá­nak egye­te­mi ta­ná­ra – vé­le­mény­kü­lönb­sé­ge­ik el­le­né­re is egy­ön­te­tű el­is­me­rés­sel il­let­ték.

– Ta­nár úr, köny­ve mind szó sze­rin­t, mind át­vitt ér­te­lem­ben faj­sú­lyos, több mint fél­ezer ol­dalt tesz ki. Ho­gyan és mi­ért for­dult a fi­gyel­me épp Charles Dar­win (1809–1882) és az evo­lú­ció kér­dés­kö­re fe­lé?

– 1988 őszé­től kezd­ve va­la­ho­gyan olyan köny­vek ke­rül­tek a ke­zem­be, ame­lyek ezt a té­mát tár­gyal­ták. A dön­tő lö­kést John Mac­kay geo­ló­gus­nak, az Auszt­rál Te­rem­tés­ku­ta­tó Köz­pont igaz­ga­tó­já­nak há­rom elő­adá­sa ad­ta 1991 vé­gén a Sem­mel­weis Or­vos­tu­do­má­nyi Egye­te­men.

– 1993-as Ve­re re­sur­re­xit (Va­ló­ban fel­tá­madt) cí­mű dok­to­ri ér­te­ke­zé­sé­ben a fel­tá­ma­dás mel­lett ér­vel, és „csak” ha­bi­li­tá­ci­ós dol­go­za­tá­nak té­má­ja­ként vá­laszt­ja a te­rem­tést, amely­ről a fel­tá­ma­dás­ból ki­in­dul­va szól. Meg­em­lí­ti, hogy hús­vét fé­nyé­ben a je­len­le­gi ke­let­ke­zés­el­mé­le­tet – az ős­rob­ba­nást – nem tud­ja el­fo­gad­ni. Más azon­ban mond­hat­ná azt, hogy az ős­rob­ba­nást Is­ten vit­te vég­hez, és az­tán „úgy hagy­ta” a dol­go­kat, nem…?

– 1993-ban is hi­vat­koz­tam a te­rem­tés­re, de még na­gyon „az ele­jén” jár­tam. A prob­lé­ma az el­já­rás­sal van; nem tu­dok egyet­ér­te­ni sem az „el­ső moz­ga­tó”, sem a „moz­du­lat­lan moz­ga­tó” mo­der­ni­zált el­kép­ze­lé­sé­vel. Is­ten nem „csu­pán” vi­lág­kez­de­ményt te­rem­tett, ahol az­tán az élet „ma­gá­tól” lét­re­jött. Jé­zus azt mond­ja ma­gá­ról, hogy ő a fel­tá­ma­dás és az élet (Jn 11,25). En­nek a ki­je­len­tés­nek csak ak­kor van „ér­tel­me”, eb­ben csak ak­kor „ér­de­mes” hin­ni, ha a föl­di élet ter­mé­szet­fe­let­ti ere­de­té­nek nincs al­ter­na­tí­vá­ja. Vagy­is ha azt vall­juk, hogy Jé­zus Krisz­tus Aty­ja és a vi­lág te­rem­tő­je ugyan­az. „Min­den ál­ta­la lett, és nél­kü­le sem­mi nem lett, ami lét­re­jött.” (Jn 1,3) Még­pe­dig egy­sé­ges kon­cep­ció sze­rint, mert Krisz­tus a Lo­gosz, a te­rem­tés, a vi­lág rend­jé­nek köz­ve­tí­tő­je.

– Te­hát ér­tel­mes ter­ve­zett­ség…?

– A ha­gyo­má­nyos kre­a­ci­o­niz­mus mel­lett – mely sze­rint a te­rem­tés hat nap, az­az hat­szor hu­szon­négy óra alatt ment vég­be – a múlt szá­zad ki­lenc­ve­nes éve­i­től kezd­ve egy­re erő­tel­je­seb­ben je­lent­ke­ző moz­ga­lom az in­tel­li­gent de­sign (ID, ér­tel­mes ter­ve­zett­ség). Lé­nye­ge, hogy az élet­re és az élő­vi­lág­ra is vo­nat­koz­tat­hat­juk az in­tel­li­gen­cia, a ter­ve­zett­ség is­mér­ve­it.

– A vi­lág te­rem­té­sét hat-tíz­ezer év­vel ez­előtt­re da­tá­ló ha­gyo­má­nyos kre­a­ci­o­niz­mus hí­vei szá­má­ra a te­rem­tés nap­jai hu­szon­négy órá­sak vol­tak, de a Bib­li­á­ban ar­ról is ol­va­sunk, hogy Is­ten sze­mé­ben ezer esz­ten­dő annyi, mint a teg­na­pi nap (Zsolt 90,4).

– Az egy­ház­atyák és az írás­ma­gya­rá­zók túl­nyo­mó több­sé­ge így gon­dol­ko­dott, de per­sze akad­tak olya­nok is, akik a te­rem­tés ide­jét szim­bo­li­ku­san ma­gya­ráz­ták. Nem sza­bad el­fe­led­kez­nünk ar­ról, hogy az idő is a te­rem­tés ré­sze, Is­ten ke­zé­ben van, te­hát nem mi dönt­jük el, hogy va­ló­já­ban mennyi.

– Ha a tu­do­má­nyos meg­kö­ze­lí­té­sek a te­rem­tés nap­ja­i­nak hossza te­kin­te­té­ben el­té­rő­ek is, ab­ban vél­he­tő­en egyez­nek, hogy ne ke­ver­jük össze a val­lást és a tu­do­mányt. Önt nem tá­mad­ták ami­att, hogy ezt te­szi? Hogy teo­ló­gus lé­té­re „be­le­üti az or­rát” olyan ko­moly tu­do­má­nyos kér­dé­sek­be, mint az evo­lú­ció?

– A ma­gam le­he­tő­sé­ge­i­hez mér­ten igye­kez­tem minden­nek ala­po­san utá­na­jár­ni, il­let­ve se­gít­sé­get kér­tem szak­em­be­rek­től is. Ez­zel együtt ter­mé­sze­te­sen ér­het­nek „tá­ma­dá­sok”, de csak azt mond­ha­tom, hogy Dar­win két fő men­to­ra, John Ste­vens Hens­low (1796–1861) és Adam Sedg­wick (1785–1873) is ang­li­kán pap volt. Előb­bi emel­lett a bo­ta­ni­ka, utób­bi pe­dig a geo­ló­gia pro­fesszo­ra. Dar­win­nak is a teo­ló­gia volt az egyet­len tel­jes fel­ső­fo­kú vég­zett­sé­ge, te­hát, ha­bár kö­rül­te­kin­tő és pon­tos ku­ta­tó volt, ha úgy vesszük, az evo­lú­ció­el­mé­let szem­pont­já­ból ő sem volt „szak­em­ber”…

És az is ta­gad­ha­tat­lan tény, hogy Dar­win ked­venc ol­vas­má­nya Wil­li­am Pa­ley (1743–1805) apo­lo­gé­ta, pap és fi­lo­zó­fus Na­tu­ral Theo­logy (Ter­mé­sze­ti teo­ló­gia) cí­mű mun­ká­ja volt. Eb­ben a szer­ző az is­te­ni böl­cses­ség szá­mos pél­dá­ját ír­ja le, utal­va ar­ra, hogy az élő­lé­nyek mi­lyen nagy­sze­rű­en van­nak meg­al­kot­va, és ar­ra, hogy a ter­mé­szet­ben rend és har­mó­nia ural­ko­dik. Dar­win – és ké­sőbb kö­ve­tői is – Pa­ley-t kí­ván­ták cá­fol­ni, elég ke­vés si­ker­rel.

– Egye­sek Dar­wint ate­iz­mus­sal is vá­dol­ták, de köny­vé­ből úgy tű­nik, Ön­nek er­ről más a vé­le­mé­nye.

– Ne le­gyünk igaz­ság­ta­la­nok ve­le szem­ben. Ha va­la­ki ezt ál­lít­ja, az­zal csu­pán is­me­re­tei hi­á­nyos­sá­gá­ról ta­nús­ko­dik. Dar­win a ke­resz­tény­ség­gel fo­ko­za­to­san – tíz­éves An­nie lá­nya ha­lá­la­kor, 1851-ben vég­leg – sza­kí­tott. De még ha azt ír­ta is, hogy a tu­do­mány­nak sem­mi kö­ze Krisz­tus­hoz, és a ma­ga ré­szé­ről nem hi­szi, hogy va­la­ha is volt va­la­mi­lyen ki­nyi­lat­koz­ta­tás, még­is egész éle­té­ben in­ga­do­zott hit és hi­tet­len­ség kö­zött. Foly­vást az­zal a prob­lé­má­val küsz­kö­dött, hogy a vi­lág túl bo­nyo­lult és nagy­sze­rű ah­hoz, hogy a Te­rem­tő lé­tét „ki­zár­juk”. A mai em­ber­nek be kell lát­nia: mi­nél töb­bet tu­dunk az élet­ről, az élő­lé­nyek­ről, kü­lö­nö­sen is mo­le­ku­lá­ris szin­ten, an­nál ér­tel­met­le­nebb azt kép­zel­ni, hogy mind­ez ma­gá­tól jött lét­re.

– De Charles Dar­win „alap­prob­lé­má­ja” Ön sze­rint még­sem ez volt…

– Fő mű­ve, A fa­jok ere­de­te ter­mé­sze­tes ki­vá­lasz­tó­dás út­ján, amely 1859-ben je­lent meg, vég­ső so­ron teo­ló­gi­ai kér­dé­se mi­att szü­le­tett. Ne­ve­ze­te­sen hogy egy jó­sá­gos, sze­re­tő Is­ten nem te­remt­he­tett olyan vi­lá­got, amely­ben ennyi szen­ve­dés, ke­gyet­len­ség és harc van. És ez va­ló­ban na­gyon ne­héz kér­dés, Dar­wint emi­att sem­mi­képp sem sza­bad el­ha­mar­ko­dot­tan el­ítél­ni.

– Dar­win­nak ezek sze­rint – ha­bár teo­ló­gi­ai vég­zett­sé­ge volt – a szen­ve­dés és a rossz oka­ként az ere­den­dő bűn vagy mond­juk a sá­tán nem ju­tott eszé­be?

– Úgy vél­te, hogy ha Is­tent va­la­hol a messze­ség­ben „hagy­juk”, és a ve­le va­ló fog­lal­ko­zást az el­ke­rül­he­tet­le­nül szük­sé­ges mi­ni­mum­ra kor­lá­toz­zuk, ak­kor azon túl nem kell az­zal tö­rőd­ni, mi­ért lett a vi­lág olyan, ami­lyen. Eb­ben az eset­ben az élő­vi­lág és a vé­gén az em­ber is csu­pán vak ter­mé­sze­ti fo­lya­ma­tok „ter­mé­ke”. Ha azt, hogy mi itt va­gyunk ezen a föl­dön, ezek­re a ter­mé­sze­tes okok­ra ve­zet­het­jük vissza, ak­kor a sá­tán és a bűn kér­dé­se fel sem me­rül.

– Ha­nem sok­kal in­kább az evo­lú­ci­óé. Egé­szen pon­to­san mit is ta­kar ez a so­kak ál­tal és gyak­ran hasz­nált ki­fe­je­zés?

– Az evo­lú­ció mai je­len­té­sé­ről azt mond­hat­juk, hogy az nem más, mint az élő­vi­lág tel­jes ki­ala­ku­lá­sa az élet­te­len­től kezd­ve az em­be­rig és az em­ber ál­tal be­szélt nyel­vig. És e he­lyütt hang­sú­lyoz­nám: Dar­win nem fog­lal­ko­zott az élet ere­de­té­vel. A leg­han­go­sabb kö­ve­tői azok, akik már nem­csak az élő­lé­nyek, ha­nem az élet ere­de­tét is pusz­tán ter­mé­sze­ti fo­lya­ma­tok­kal ma­gya­ráz­zák.

– De ha a lé­tün­ket ter­mé­sze­ti okok­kal meg le­het ma­gya­ráz­ni, ak­kor az em­ber már nem is­te­ni te­remt­mény, ha­nem csak a ma­jom utó­da…

– Ham­vas Bé­la (1897–1968) ír­ja, hogy „a ma­jom­tól va­ló szár­ma­zás hi­po­té­zi­se sem­mi egyéb, mint gri­masz az is­te­ni szár­ma­zás gon­do­la­tá­ra, és enél­kül nem is ért­he­tő, és a fon­tos ben­ne nem az, hogy tény, ha­nem hogy sért”. Egyéb­ként ha Is­ten­nél min­den le­het­sé­ges, ak­kor el­vi­leg az ilyen szár­ma­zás is. De a kér­dés per­sze itt sem az, mi le­het­sé­ges, ha­nem az, hogy mi a va­ló­ság.

Ha meg­néz­zük a vi­lá­got és ben­ne kü­lö­nö­sen is sa­ját ma­gun­kat, ak­kor eb­ből Is­ten ér­tel­mes ter­ve­zé­sé­re kö­vet­kez­tet­he­tünk. És egyéb­ként is: hogy Is­ten al­ko­tá­sai va­gyunk-e, vagy sem, az a mi vé­le­mé­nyünk­től füg­get­le­nül úgy van, ahogy van… Ha va­la­ki nem szá­mol Is­ten lé­té­vel, azt nem min­den ér­dek nél­kül te­szi. Mert ha Is­ten nincs, ak­kor fe­le­lős­ség­gel sem tar­to­zunk ne­ki…

– Min­den­eset­re az evo­lú­ci­ó­ra hi­vat­koz­va bár­ki, aki akar­ta, még könnyeb­ben meg­ma­gya­ráz­hat­ta ma­gá­nak Is­ten lé­té­nek hi­á­nyát. Ezért nem volt mind­egy, ho­gyan re­a­gált az evo­lú­ció el­mé­le­té­re az egy­ház Dar­win ide­jén, il­let­ve a ké­sőb­bi­ek­ben.

– A ró­mai ka­to­li­kus egy­ház – leg­alább­is a ta­ní­tó­hi­va­ta­li meg­nyi­lat­ko­zá­sok szint­jén – nem ítél­te el nyíl­tan Dar­win ta­ní­tá­sát. Rá­adá­sul 1996-ban olyan hír­adá­sok je­len­tek meg, hogy a pá­pa, II. Já­nos Pál (1920–2005) el­fo­gad­ta az evo­lú­ci­ót. Eb­ből annyi igaz, hogy úgy nyi­lat­ko­zott: az evo­lú­ció több mint el­mé­let. A te­is­ta evo­lú­ció a múlt szá­zad kö­ze­pé­től kezd­ve gya­kor­la­ti­lag az egy­ház hi­va­ta­los ta­ní­tá­sá­vá lett.

Pro­tes­táns ol­dal­ról pe­dig a kez­de­ti csa­tá­ro­zá­sok után a több­ség el­fo­gad­ta az evo­lú­ci­ót mint Is­ten te­rem­té­si mód­sze­rét. Nap­ja­ink­ban az ang­li­kán egy­ház tisz­te­leg Dar­win előtt. Szep­tem­ber­ben Mal­colm Brown, a can­ter­buryi ér­sek­ség misszi­ói és köz­ügyek­ben il­le­té­kes igaz­ga­tó­ja „bo­csá­na­tot kért tő­le”.

Összes­sé­gé­ben azt mon­da­nám, teo­ló­gus kö­rök­ben egyet­ér­te­nek ab­ban, hogy a Bib­lia nem tu­do­má­nyos igénnyel írt be­szá­mo­ló a vi­lág és az em­ber ke­let­ke­zé­sé­ről; a hang­súly nem azon van, mi­ként zaj­lott a te­rem­tés, ha­nem azon, hogy ki te­rem­tett min­dent. De hadd idéz­zem mun­kám egyik té­zi­sét: füg­get­le­nül at­tól, hogy ki mit tart „ele­gáns­nak”, Is­ten­hez „mél­tó­nak”, a te­rem­tés va­ló­sá­gos le­fo­lyá­sa „hi­va­tal­ból” a leg­szebb és leg­mél­tóbb.

– „Pro­tes­táns ol­dal­ról a kez­de­ti csa­tá­ro­zá­sok után a több­ség el­fo­gad­ta az evo­lú­ci­ót mint Is­ten te­rem­té­si mód­sze­rét” – mond­ta az imént. Ugyan­ak­kor – amint ír­ja – nem min­den evo­lu­ci­o­nis­ta ate­is­ta, de min­den ate­is­ta evo­lu­ci­o­nis­ta. Esze­rint össze­egyez­tet­he­tő egy­más­sal az evo­lú­ció­el­mé­let és a hit.

– A hi­tet­len­ség nem re­á­lis al­ter­na­tí­va a hit­tel szem­ben, már csak azért sem, mert min­den em­ber el­fo­gad va­la­mi­fé­le transz­cen­den­ci­át, egy ma­gá­nál na­gyobb ha­tal­mat. Szá­mom­ra ez csak­is a te­rem­tő, meg­vál­tó, meg­szen­te­lő Is­ten, aki az ér­te­ke­zés írá­sa köz­ben, az el­múlt hét év alatt, úgy ér­zem, még „kö­ze­lebb jött hoz­zám”. Az apos­tol sza­vai nap­ról nap­ra vi­lá­go­sab­bak: „Ami nem lát­ha­tó be­lő­le: az ő örök ha­tal­ma és is­ten­sé­ge, az a vi­lág te­rem­té­sé­től fog­va al­ko­tá­sa­i­nak ér­tel­mes vizs­gá­la­ta ré­vén meg­lát­ha­tó.” (Róm 1,20) Az evo­lú­ci­ós vi­lág­mo­dell pe­dig csak ab­ban az eset­ben „egyez­tet­he­tő össze” a ke­resz­tény te­rem­tés­hit­tel, ha Is­ten a va­ló­ság­ban „is” így te­rem­tett.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A vá­ra­ko­zás mű­vé­sze­te
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Hús­vé­ti öröm­hír a Mar­kó­ban
„Mer­jük ki­mon­da­ni két­sé­ge­in­ket”
Át­ad­ták a Tú­róczy-hagya­ték Ala­pít­vány pá­lya­dí­ját
Pin­ce­klu­bot kap­tak a bony­há­di gim­na­zis­ták
A meg­met­szett fa ki­zöl­dül
Keresztutak
ProCh­rist 2009 – ol­dal­né­zet­ből
Nap­szen­te­lés a si­ra­tó­fal­nál
Gyü­möl­csö­ző­nek in­du­ló együtt­mű­kö­dés kez­dő­dött
Egy­ház és Eu­ró­pa
Le­vél a G20 or­szá­gok­hoz a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság­ról
VII. Ger­gely
Pál apostol emlékévében Szent Pál szigetén
Evangélikusok
„A pap csi­nál min­dent”
Aki ren­dít­he­tet­len nyu­gal­mát és bé­kes­sé­gét fe­lül­ről kap­ja
A kez­det kér­dé­sei kö­zel­ről
Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből
e-világ
„El­köl­tö­zöm, az biz­tos”
Keresztény szemmel
Még egy­szer a vál­ság­ról
Jegy­zet­la­pok
Ér­zel­gős köly­kök a té­vely­gő­ben
Ano­ny­mu­sok
evél&levél
Hogy bír­juk ki ezt?
A szülőfalu üzenete
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Le­het él­ni ol­va­sás nél­kül – de nem ér­de­mes…
Az ün­nep éne­ke
Előt­tünk Is­ten em­be­re
A lé­vai vár
Ker­ca­szo­mor, a leg­bát­rabb fa­lu
A vasárnap igéje
Az új élet most van
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Va­cso­ra­csa­ta – avagy nagy­csü­tör­tök mar­gó­já­ra
Cantate
A Gyü­le­ke­ze­ti li­tur­gi­kus könyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 16 A kez­det kér­dé­sei kö­zel­ről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster