EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 16 - Le­vél a G20 or­szá­gok­hoz a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság­ról

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Le­vél a G20 or­szá­gok­hoz a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság­ról

Az Egy­há­zak Vi­lág­ta­ná­csa le­vél­lel for­dult – fő­tit­ká­rá­nak alá­írá­sá­val – a G20 or­szá­gok lon­do­ni ta­lál­ko­zó­já­hoz. A le­vél meg­fon­to­lá­so­kat tar­tal­maz a je­len­le­gi pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vál­sá­got il­le­tő­en, fi­gye­lem­be vé­ve bib­li­kus szo­ci­ál­eti­kai szem­pon­to­kat, il­let­ve fi­gyel­mez­tet­ve az er­köl­csi kívánalmakra. A do­ku­men­tu­mot kis­mér­ték­ben rö­vi­dít­ve kö­zöl­jük. (A szerk.)

Az Egy­há­zak Vi­lág­ta­ná­csa (EVT) mély ag­go­da­lom­mal fi­gyel­te a je­len­le­gi pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­sá­got, amely vi­lág­szer­te a mun­ka­nél­kü­li­ség, el­adó­so­dás és sze­gény­ség nö­ve­ke­dé­sé­hez ve­ze­tett.

Elő­ször is, ezt a vál­sá­got az EVT nem csu­pán pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vál­ság­nak te­kin­ti, ha­nem olyan vál­ság­nak, amely­nek mo­rá­lis és eti­kai té­nye­zői van­nak, ame­lyek egy ide­je las­san alá­ás­sák tár­sa­dal­ma­in­kat. Egy olyan kor­szak ta­núi va­gyunk, amely­ben a kap­zsi­ság vált a gaz­da­sá­gi nö­ve­ke­dés alap­já­vá. (…) Az EVT ki­fe­je­zi ag­go­dal­mát ez­zel kap­cso­lat­ban 1984 óta, ami­kor fel­hí­vást tett köz­zé egy er­köl­csi el­vek­re és tár­sa­dal­mi igaz­sá­gos­ság­ra épü­lő új nem­zet­kö­zi pénz­ügyi rend­szer lét­re­ho­zá­sa ér­de­ké­ben.

Hisszük, hogy is­mét el­jött az ide­je a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi rend­sze­rek ilyen át­ala­kí­tá­sá­nak, a min­den­ki­re vo­nat­ko­zó be­csü­le­tes­ség, em­be­ri mél­tó­ság és szo­ci­á­lis igaz­sá­gos­ság alap­ján. (…) Sze­ret­nénk föl­vet­ni olyan szem­pon­to­kat, ame­lye­ket szá­mí­tás­ba kell ven­ni a je­len­le­gi rend­szer át­ala­kí­tá­sá­hoz.

Amint a G20-ve­ze­tők meg­ál­la­pí­tot­ták, ez a vál­ság al­kal­mat adott ar­ra, hogy együtt ele­mez­zük, ho­gyan hoz­ha­tunk lét­re olyan rend­szert, amely nem­csak fenn­tart­ha­tó, ha­nem igaz­sá­gos és er­köl­csös is. A kor­má­nyok jel­zik, hogy ha­tá­ro­zott lé­pé­se­ket fog­nak ten­ni a vi­lág­ke­res­let élén­kí­té­sé­re és a pénz­ügyi szek­tor sta­bi­li­tá­sá­nak a fenn­tar­tá­sá­ra. (…)

Úgy gon­dol­juk, hogy túl kell men­ni a rend­szer rö­vid tá­vú össze­om­lá­sá­nak meg­aka­dá­lyo­zá­sán. Bá­tor és új in­téz­ke­dé­sek­re van szük­sé­günk, ame­lyek meg­ja­vít­ják ezt az igaz­ság­ta­lan és er­kölcs­te­len rend­szert an­nak ér­de­ké­ben, hogy a jö­vő­ben ne for­dul­has­son elő ilyen vál­ság. Úgy lát­juk, hogy a je­len­le­gi pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi in­téz­mé­nye­ket drasz­ti­ku­san át kell ala­kí­ta­ni ah­hoz, hogy el­ke­rül­hes­sük a vál­ság meg­is­mét­lő­dé­sét. Most ra­di­ká­lis vál­toz­ta­tá­sok­ra van le­he­tő­ség, mert a nem­zet­kö­zi köz­vé­le­mény és az együtt­mű­kö­dés irán­ti el­kö­te­le­zett­ség ked­ve­ző. Fel­éb­redt a kö­zös fe­le­lős­ség szel­le­me. Azon­ban ah­hoz, hogy egy ilyen át­ala­kí­tás si­ke­res és fenn­tart­ha­tó le­gyen, ezt a vi­tát az Egye­sült Nem­ze­tek Szer­ve­ze­té­nek na­pi­rend­jé­re kell tűz­ni. (…)

Üd­vö­zöl­jük és nagy je­len­tő­sé­gű­nek tart­juk azt a ja­vas­la­tot, hogy lét­re kell hoz­ni a fenn­tart­ha­tó gaz­da­sá­gi te­vé­keny­ség glo­bá­lis alap­sza­bá­lyát, amely­nek cél­ja az, hogy egy­sé­ges szer­ke­zet­ben sza­bá­lyoz­za a glo­bá­lis gaz­da­ság sta­bil, szo­ci­á­li­san ki­egyen­sú­lyo­zott és fenn­tart­ha­tó for­má­ját. Eh­hez hoz­zá­tesszük, hogy en­nek az alap­sza­bály­nak er­köl­csi ala­po­kon kell nyu­god­nia, és meg­szö­ve­ge­zé­sé­ben az Egye­sült Nem­ze­tek Szer­ve­ze­té­hez tar­to­zó összes or­szág­nak részt kell ven­nie. Még fon­to­sabb­nak tart­ják azon­ban az egy­há­zak, hogy a vi­lág­sze­gény­ség el­le­ni küz­de­lem­re, az élel­mi­szer-vál­ság­ra és az ég­haj­lat­vál­to­zás­ra ugyan­olyan fi­gye­lem for­dít­tas­sék, mint a pénz­ügyi össze­om­lás okozta károk mér­sék­lésére.

A fen­ti­ek alap­ján en­ged­jék meg, hogy az egy­há­zak ne­vé­ben kör­vo­na­laz­zak né­hány ja­vas­la­tot a G20 2009. áp­ri­li­si lon­do­ni ta­lál­ko­zó­já­ra épp­úgy, mint az Egye­sült Nem­ze­tek 2009. má­ju­si plenáris ülésére.

  1. Ez a vál­ság jó le­he­tő­ség a nem­zet­kö­zi kö­zös­ség szá­má­ra ar­ra, hogy az Egye­sült Nem­ze­tek égi­sze alatt új pénz­ügyi rend­szert te­remt­sen meg, amely­ben min­den or­szág és a ci­vil szer­ve­ze­tek szé­les kö­rű rész­vé­te­lé­re vol­na le­he­tő­ség. A G20-ta­lál­ko­zó­nak te­hát elő kel­le­ne ké­szí­te­nie a kér­dés­nek az Egye­sült Nem­ze­tek má­ju­si köz­gyű­lé­sén va­ló tel­jes­kö­rűbb meg­tár­gya­lá­sát.
  2. El kell in­dí­ta­ni az összes glo­bá­lis pénz­ügyi és ke­res­ke­del­mi in­téz­mény de­mok­ra­ti­zá­lá­sá­nak fo­lya­ma­tát.
  3. A fel­ügye­lő in­téz­mé­nyek át­ala­kí­tá­sá­val és meg­erő­sí­té­sé­vel el kell ret­ten­te­ni a de­sta­bi­li­zá­ló va­lu­ta­spe­ku­lá­ci­ók­tól.
  4. Er­köl­csi­leg és tár­sa­dal­mi­lag igaz­sá­gos gya­kor­la­tot kell ki­ala­kí­ta­ni, amely irá­nyí­ta­ni tud­ja a vi­lág pénz­pi­a­ca­it.
  5. Lét­re kell hoz­ni a tő­ke­áram­lás és a tő­ke­szö­kés nem­zet­kö­zi, ál­lan­dó és kö­te­le­ző el­len­őr­zé­si me­cha­niz­mu­sát.
  6. Nem­zet­kö­zi pénz­rend­szert kell ki­ala­kí­ta­ni, amely a tar­ta­lé­kok új rend­sze­rén ala­pul, be­le­ért­ve a re­gi­o­ná­lis tar­ta­lék­va­lu­ták meg­te­rem­té­sét és meg­szün­tet­ve az USA-dol­lár je­len­le­gi fö­lé­nyét.
  7. Be kell til­ta­ni a zu­g­ala­pít­vá­nyo­kat és az olyan pi­a­co­kat, ahol mér­ge­ző ter­mé­ke­ket for­gal­maz­nak el­len­őr­zés nél­kül.
  8. Vé­get kell vet­ni az áru­cikk-, el­ső­sor­ban az élel­mi­szer- és ener­gia­spe­ku­lá­ci­ó­nak olyan me­cha­niz­mu­sok lét­re­ho­zá­sá­val, ame­lyek fi­gye­lik a spe­ku­la­tív ma­ga­tar­tást.
  9. Le kell rom­bol­ni az adó­pa­ra­di­cso­mo­kat, igaz­ság­szol­gál­ta­tás elé kell ál­lí­ta­ni azo­kat, akik ez­zel spe­ku­lál­tak (egyé­ne­ket, tár­sa­sá­go­kat, ban­ko­kat és pénz­ügyi köz­ve­tí­tő­ket), és lét­re kell hoz­ni egy nem­zet­kö­zi adó­szer­ve­ze­tet az adó­ver­seny és adó­ki­ját­szás el­le­ni küz­de­lem­re.
  10. Lét­re kell hoz­ni a gaz­dag­ság meg­osz­tá­sá­nak új nem­zet­kö­zi rend­sze­rét. (…)
  11. El kell tö­röl­ni a tör­vény­te­len adós­sá­got és az el­sze­gé­nye­dett or­szá­gok el­vi­sel­he­tet­len adó­ter­he­it. Lét­re kell hoz­ni egy de­mok­ra­ti­kus, el­szá­mo­lás­kö­te­les, tisz­tes­sé­ges hi­tel­rend­szert, amely a fenn­tart­ha­tó és mél­tá­nyos fej­lő­dést szol­gál­ja.
  12. Biz­to­sí­ta­ni kell, hogy ez a vál­ság ne ve­zes­sen a sze­gény or­szá­gok­nak nyúj­tott hi­va­ta­los fej­lesz­té­si se­gély (ODA) csök­ken­té­sé­hez, és a mil­len­ni­u­mi fej­lesz­té­si cé­lok­ra se has­son hát­rá­nyo­san.

(…) Azt re­mé­lem, hogy meg fog­ják fon­tol­ni eze­ket a ja­vas­la­to­kat, és hogy ta­lál­ko­zó­juk­ra nem­csak fel­tö­rek­vő pi­ac­gaz­da­sá­go­kat fog­nak meg­hív­ni, ha­nem sze­gény or­szá­go­kat is, hi­szen eze­ket még job­ban érin­ti a vál­ság. (…)

Fel­ajánl­juk imád­sá­ga­in­kat a konst­ruk­tív és si­ke­res ta­lál­ko­zó­ért.

Szí­vé­lyes üd­vöz­let­tel:

Rev. dr. Sa­mu­el Ko­bia fő­tit­kár (Fordította: dr. Bó­na Zol­tán)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A vá­ra­ko­zás mű­vé­sze­te
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Hús­vé­ti öröm­hír a Mar­kó­ban
„Mer­jük ki­mon­da­ni két­sé­ge­in­ket”
Át­ad­ták a Tú­róczy-hagya­ték Ala­pít­vány pá­lya­dí­ját
Pin­ce­klu­bot kap­tak a bony­há­di gim­na­zis­ták
A meg­met­szett fa ki­zöl­dül
Keresztutak
ProCh­rist 2009 – ol­dal­né­zet­ből
Nap­szen­te­lés a si­ra­tó­fal­nál
Gyü­möl­csö­ző­nek in­du­ló együtt­mű­kö­dés kez­dő­dött
Egy­ház és Eu­ró­pa
Le­vél a G20 or­szá­gok­hoz a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság­ról
VII. Ger­gely
Pál apostol emlékévében Szent Pál szigetén
Evangélikusok
„A pap csi­nál min­dent”
Aki ren­dít­he­tet­len nyu­gal­mát és bé­kes­sé­gét fe­lül­ről kap­ja
A kez­det kér­dé­sei kö­zel­ről
Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből
e-világ
„El­köl­tö­zöm, az biz­tos”
Keresztény szemmel
Még egy­szer a vál­ság­ról
Jegy­zet­la­pok
Ér­zel­gős köly­kök a té­vely­gő­ben
Ano­ny­mu­sok
evél&levél
Hogy bír­juk ki ezt?
A szülőfalu üzenete
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Le­het él­ni ol­va­sás nél­kül – de nem ér­de­mes…
Az ün­nep éne­ke
Előt­tünk Is­ten em­be­re
A lé­vai vár
Ker­ca­szo­mor, a leg­bát­rabb fa­lu
A vasárnap igéje
Az új élet most van
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Va­cso­ra­csa­ta – avagy nagy­csü­tör­tök mar­gó­já­ra
Cantate
A Gyü­le­ke­ze­ti li­tur­gi­kus könyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 16 Le­vél a G20 or­szá­gok­hoz a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság­ról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster