EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 26 - Biz­ton­ság-bi­za­lom-bizonyos­ság

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Biz­ton­ság-bi­za­lom-bizonyos­ság

Ok­tó­ber a re­for­má­ció hó­nap­ja

Na­pon­ta bő­rün­kön érez­zük a biz­ton­ság­nak, bi­za­lom­nak és bi­zo­nyos­ság­nak a hi­á­nyát. Éle­tünk kü­lön­bö­ző te­rü­le­te­in szo­ron­gá­sok, sőt ret­te­gé­sek ural­nak ben­nün­ket. Bi­zal­mi vál­ság­ban élünk, és a nem is olyan ré­gen még biz­tos tám­pon­tot je­len­tő ér­ték­ren­dünk­ben is sok­szor el­bi­zony­ta­la­no­dunk.

A re­for­má­ció hó­nap­já­nak té­má­ja – aho­gyan ezen írás cí­mé­ben meg­je­le­nik – eh­hez az élet­ér­zés­hez, eh­hez a hi­ány­ér­zet­hez iga­zo­dik, ezt tük­rö­zi. Mind­azon­ál­tal – po­zi­tív szó­hasz­ná­la­tá­val – tük­rö­zi a ren­dít­he­tet­len hi­tet és ko­nok igényt ar­ra néz­ve, hogy él­jünk, él­hes­sünk biz­ton­ság­ban, a bi­za­lom lég­kö­ré­ben és bi­zo­nyos­sá­ga­ink ér­vé­nyes­sé­gé­ben. Szük­sé­günk van ar­ra, hogy fent­ről kap­junk meg­erő­sí­tést, és ar­ra is, hogy min­den kö­rül­mé­nyek kö­zött egy­más szá­má­ra a biz­ton­sá­got je­lent­sük, az ősi bi­zo­nyos­sá­got ta­nú­sít­suk, és a bi­za­lom lég­kö­rét új­ra­te­remt­sük. Ez a cél, ez az igény nyer ki­fe­je­zést és ad esz­köz­tá­rat is ez évi re­for­má­ci­ói ren­dez­vény­so­ro­za­tunk­ban, amely­nek főbb ál­lo­má­sai a kö­vet­ke­zők.

Ok­tó­ber 1-jén, csü­tör­tö­kön 14 óra­kor ün­ne­pé­lyes meg­nyi­tó­val kez­dőd­nek a ren­dez­vé­nyek a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa és az egye­te­mi lel­kész­sé­gek szék­há­zá­nak ká­pol­ná­já­ban. A meg­nyi­tó al­kal­mat ad – a fő té­ma meg­fon­to­lá­sán túl, il­let­ve ah­hoz kö­tő­dő­en – a Kál­vin Já­nos szü­le­té­sé­nek öt­szá­za­dik és Ady End­re ha­lá­lá­nak szá­za­dik év­for­du­ló­já­ra va­ló em­lé­ke­zés­nek is.

Ok­tó­ber 18-án, va­sár­nap 17 óra­kor kez­dő­dik az ün­ne­pi re­for­má­ci­ói gá­la a bu­da­pes­ti Urá­nia Nem­ze­ti Film­szín­ház­ban. Az ün­ne­pi be­széd­re dr. Bod Pé­ter Ákos egye­te­mi ta­nár ka­pott fel­ké­rést. A gaz­dag prog­ra­mban – ter­ve­ink sze­rint – az Uni­cum La­ude ének­együt­tes, va­la­mint Pál Ist­ván „Sza­lon­na” és ban­dá­ja, to­váb­bá ne­ves elő­adó­mű­vé­szek láthatók-hall­ha­tók. A Kál­vin-év­for­du­ló­ra is te­kin­tet­tel el­hang­zik Illyés Gyu­la A re­for­má­ci­ó gen­­fi em­lék­mű­ve előtt cí­mű ver­se.

Ok­tó­ber 25-én, va­sár­nap 17 órá­ra az or­szá­gos re­for­má­ci­ói is­ten­tisz­te­let­re vár­juk a hí­ve­ket Mis­kol­con. Az úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­le­ten igét hir­det D. Sze­bik Im­re nyu­gal­ma­zott evan­gé­li­kus püs­pök, bi­zony­sá­got tesz Mé­szá­ros Kál­mán bap­tis­ta egy­ház­el­nök. A li­tur­gi­kus szol­gá­la­tok­ban a pro­tes­táns tag­egy­há­zak püs­pö­kei, or­szá­gos ve­ze­tői és a mis­kol­ci gyü­le­ke­ze­tek lel­ki­pász­to­rai vesz­nek részt. A fel­eme­lő spi­ri­tu­á­lis él­mény­hez az egy­há­zi ének­ka­rok szol­gá­la­ta­it kér­jük fel.

Ok­tó­ber 31-én, szom­ba­ton 17 óra­kor meg­em­lé­ke­zést tar­tunk Bu­da­pes­ten a Reformációi em­lék­park­ban. Er­re el­ső­sor­ban a bu­da­pes­ti és a Bu­da­pest kör­nyé­ki gyü­le­ke­ze­tek, egy­há­zi in­téz­mé­nyek és szer­ve­ze­tek hí­ve­it vár­juk. (Mint is­me­re­tes, az em­lék­park a Baj­za ut­ca és a Vá­ros­li­ge­ti fa­sor sar­kán az evan­gé­li­kus és a re­for­má­tus temp­lom kö­zött van.) Az ün­nep­sé­gen el­mon­dan­dó imád­ság­ra Gáncs Pé­ter evan­gé­li­kus püs­pök, ün­ne­pi be­széd­re pe­dig Tő­kécz­ki Lász­ló re­for­má­tus fő­gond­nok ka­pott fel­ké­rést. Köz­re­mű­kö­dik az Üdv­had­se­reg fú­vós­ze­ne­ka­ra, va­la­mint a kör­nyék egy­há­zi is­ko­lá­i­nak di­ák­sá­ga. Az ün­nep­ség – a ter­vek sze­rint – a fa­so­ri re­for­má­tus temp­lom­ban ze­nés re­for­má­ci­ói is­ten­tisz­te­let­tel foly­ta­tó­dik.

A to­váb­bi köz­pon­ti ren­dez­vé­nyek­ről, a női, misszi­ói, ta­nul­má­nyi, if­jú­sá­gi, ze­nei prog­ra­mok­ról ké­sőbb adunk hírt.

Sze­re­tet­tel­jes bi­za­lom­mal buz­dít­juk a gyü­le­ke­ze­te­ket, in­téz­mé­nye­ket és szer­ve­ze­te­ket, hogy – le­he­tő­leg pro­fil­juk­nak meg­fe­le­lő­en, de nem ki­zá­ró­la­go­san – e fő té­má­hoz kap­cso­lód­va szer­vez­zék meg a ma­guk he­lyi prog­ram­ját, s er­ről – a prog­ram­fü­ze­tünk­ben va­ló re­giszt­rá­ció ér­de­ké­ben – leg­ké­sőbb szep­tem­ber 5-ig szí­ves­ked­je­nek tá­jé­koz­ta­tást kül­de­ni a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak. Cím: 1117 Bu­da­pest, Ma­gyar tu­dó­sok krt. 3.; te­le­fon: 1/371-2690; e-mail: oi­ku­me­ne@me­ot.hu.

Bi­za­lom­mal ké­rem, hogy az ok­tó­ber 18-án, va­sár­nap 17 óra­kor az Urá­nia Nem­ze­ti Film­szín­ház­ban meg­ren­de­zen­dő ün­ne­pi gá­lá­ra – te­kin­tet­tel az in­téz­mény be­fo­ga­dó­ké­pes­sé­gé­re – a je­gye­ket szí­ves­ked­je­nek meg­ren­del­ni (va­la­mint je­gyen­ként 500 fo­rint/fő ado­mányt is re­mé­lünk) leg­ké­sőbb szep­tem­ber 10-ig a fen­ti el­ér­he­tő­sé­gek egyi­kén.

Az Ok­tó­ber a re­for­má­ció hó­nap­ja 2009 ren­dez­vény­so­ro­zat iránt min­den ér­dek­lő­dő imád­sá­gos, ak­tív rész­vé­te­lét és a ha­tár­idők szem előtt tar­tá­sát ké­ri a szer­ve­ző­bi­zott­ság ne­vé­ben:

Dr. Bó­na Zol­tán, a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Ökume­ni­kus Ta­ná­csá­nak fő­tit­ká­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Majd­nem rá­ve­szel, hogy ke­resz­tyén­né le­gyek…
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Győ­zel­met nyer­tünk, ne­ved­ben já­runk
Hálaadás a nyolcvanéves al­só­gö­di Lu­ther ut­cai temp­lom­ban
Vendéglátó „öre­gi­fi”
A fér­fi­ak hi­te a vál­to­zó vi­lág­ban
Egy­ház­ke­rü­le­ti lel­ké­szevan­gé­li­zá­ció
Keresztutak
Veszt­fá­li­ai bé­ke
Biz­ton­ság-bi­za­lom-bizonyos­ság
Tan­év­zá­rás idő­sott­hon­ban
Ci­gány éte­lek be­mu­ta­tó­ja
A vi­lág kü­lön­bö­ző or­szá­ga­i­ban...
Ta­pint­ha­tó éne­kek
Evangélikusok
Vi­har utá­ni bú­csú a Vi­har­sa­rok­tól
Egy pa­lack­pos­ta utó­éle­te…
A presbiterek országos találkozója elé
Mit vá­rok az evan­gé­li­kus pres­bi­te­rek orszá­gos ta­lál­ko­zó­já­tól?
e-világ
Bör­zsö­nyi par­te­cé­du­la
Álom­súly – a Bib­li­á­val
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
Egy ki­ló Trap­pis­ta
vvv.Jé­zus
A hét témája
A köz vé­le­mé­nye és a köz­vé­le­mény-ku­ta­tás
Tár­ki: a tra­di­ci­o­ná­lis val­lá­sos­ság csök­ken, a meg­té­rők szá­ma még­is nő
Köz­vé­le­mény-ku­ta­tás a Bib­lia évé­ről
evél&levél
„Húsz év és után” és ami előt­te tör­tént
Nyom­ke­re­ső tá­bor Pak­son
A közelmúlt krónikája
Egy­ház­me­gyei csen­des­nap fiatal szem­mel
Pi­he­nő­kert a gim­ná­zi­um ud­va­rán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ez az éj­sza­ka más volt, mint a töb­bi…
Haydn ha­lá­lá­nak két­szá­za­dik év­for­du­ló­ja
Haydn egy­há­zi ze­né­je
Haydn hét­szer
A ha­tá­rok le­győ­zé­se
Szán­tó Eri­ka fil­m- és szín­há­zi ren­de­ző
Ki té­vedt el?
A ta­tai vár
A vasárnap igéje
Egye­dül Is­ten sza­va élő és ha­tó
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Ki le­gyen a pá­rom?
Cantate
Di­csér­jé­tek az Urat!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 26 Biz­ton­ság-bi­za­lom-bizonyos­ság

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster