EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 26 - Köz­vé­le­mény-ku­ta­tás a Bib­lia évé­ről

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Köz­vé­le­mény-ku­ta­tás a Bib­lia évé­ről

A Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat kez­de­mé­nye­zé­sé­re a ka­to­li­kus, a re­for­má­tus és az evan­gé­li­kus egy­ház a 2008. esz­ten­dőt a Bib­lia évé­nek nyil­vá­ní­tot­ta. A For­sense in­té­zet 2009. feb­ru­á­ri köz­vé­le­mény-ku­ta­tá­sá­ban ezer főt kér­de­zett meg a Bib­lia éve ese­mény­so­ro­zat­ról.

A meg­kér­de­zet­tek több­sé­ge (56 szá­za­lék) hal­lott ar­ról, hogy egy kez­de­mé­nye­zés alap­ján 2008 a Bib­lia éve volt Ma­gyar­or­szá­gon. A becs­lé­si hi­bát is fi­gye­lem­be vé­ve ez a fel­nőtt la­kos­sá­gon be­lül kö­rül­be­lül 4,2-4,7 mil­lió em­bert je­lent.

Nemcsak olyan cso­por­tok hal­lot­tak az át­la­gos­nál na­gyobb arány­ban az ese­mény­so­ro­zat­ról, ame­lyek­re a val­lá­sos­ság is na­gyobb arány­ban jel­lem­ző – a nők 59 szá­za­lé­ka, a 60 év­esnél idő­seb­bek 63 szá­za­lé­ka hal­lott a Bib­lia évé­ről –, ha­nem a dip­lo­má­sok (69 szá­za­lék) és a ma­gas egy fő­re ju­tó jö­ve­de­lem­mel ren­del­ke­ző ház­tar­tá­sok­ban élők (69 szá­za­lék) kö­ré­ben is át­lag fe­let­ti volt az is­mert­sé­ge.

Ugyan­ak­kor a szin­tén ma­ga­sabb val­lá­sos­sá­got mu­ta­tó fa­lun élők kö­ré­ben át­lag alat­ti (50 szá­za­lék) volt a tá­jé­ko­zott­ság; ez az ese­mény­so­ro­zat­tal kap­cso­la­to­s in­for­má­ció­áram­lás egye­net­len­sé­gé­re utal. Ezt a meg­ál­la­pí­tást tá­maszt­ja alá az is, hogy míg a dél- és kö­zép-du­nán­tú­li ré­gi­ó­ban át­lag alat­ti volt a tá­jé­ko­zott­ság (46-47 szá­za­lék), ad­dig a Dél-Al­föl­dön a meg­kér­de­zet­tek 64 szá­za­lé­ka hal­lott ar­ról, hogy az el­múlt esz­ten­dő a Bib­lia éve volt.

A vizs­gá­lat­ból ki­de­rül, hogy a meg­kér­de­zet­tek 17 szá­za­lé­kát ki­te­vő, ma­gu­kat az egy­ház ta­ní­tá­sa sze­rint val­lá­sos­nak tar­tók nagy ré­sze (kö­zel 80 szá­za­lé­kuk) hal­lott a ren­dez­vény­so­ro­zat­ról, de a nem val­lá­so­sak kö­ré­ben is 43 szá­za­lé­kos volt a tá­jé­ko­zott­ság.

A fe­le­ke­zet­hez tar­to­zás ugyan­ak­kor nem mu­tat össze­füg­gést az is­mert­ség­gel, a prog­ram­ban részt ve­vő há­rom nagy fe­le­ke­zet­hez tar­to­zók egy­for­mán 55-56 szá­za­lék­ban sze­rez­tek tu­do­mást ró­la. Ugyan­ez a hely­zet, ha csak az egy­ház ta­ní­tá­sa sze­rint val­lá­so­sa­kat ha­son­lít­juk össze: a ka­to­li­ku­sok és a re­for­má­tu­sok ese­té­ben 79, il­let­ve 78 szá­za­lék volt az is­mert­sé­ge a prog­ram­so­ro­zat­nak. (Az evan­gé­li­ku­sok ese­té­ben túl ala­csony volt a min­ta­eset­szám a becs­lés­hez.) Te­hát úgy tű­nik, a tör­té­nel­mi ke­resz­tény egy­há­zak össze­fo­gá­sa olyan ér­te­lem­ben min­den­képp si­ke­res­nek bi­zo­nyult, hogy ki­egyen­sú­lyo­zott volt a tá­jé­koz­ta­tás fe­le­ke­ze­ti szin­ten.

Ar­ra a kér­dés­re, hogy hon­nan hal­lot­tak a Bib­lia évé­ről, a kér­de­zet­tek át­la­go­san két for­rást em­lí­tet­tek. A vá­lasz­adók – te­hát akik hal­lot­tak az ese­mény­so­ro­zat­ról – 43 szá­za­lé­ka em­lí­tet­te a te­le­ví­zi­ót mint for­rást, 31 szá­za­lék a temp­lo­mot, val­lá­si kö­zös­sé­get, 30 szá­za­lék pe­dig va­la­mely új­sá­got. Emel­lett vi­szony­lag so­kan em­lí­tet­ték a ro­ko­no­kat, ba­rá­to­kat, is­me­rő­sö­ket (21 szá­za­lék), va­la­mint a rá­di­ót is (20 szá­za­lék).

A na­gyobb te­le­pü­lé­sen élők vá­la­szai­ban gyak­rab­ban fordult elő a rá­di­ó és az új­sá­go­k, fa­lun pe­dig jel­lem­zőbb volt a val­lá­si kö­zös­ség­ben va­ló tá­jé­ko­zó­dás. A te­le­ví­zi­ó a leg­idő­seb­bek között, míg az in­ter­net a leg­fi­a­ta­lab­bak kö­ré­ben volt az egyik leg­gya­ko­ribb in­for­má­ci­ós for­rás.

Ér­de­kes kü­lönb­ség mu­tat­ko­zik a két leg­na­gyobb fe­le­ke­zet hí­vei kö­zött: míg a ka­to­li­ku­sok jó­val na­gyobb arány­ban sze­rez­tek tu­do­mást a Bib­lia évé­ről egy­ház­köz­sé­gük­ben, val­lá­si kö­zös­sé­gük­ben (36 szá­za­lék), mint a re­for­má­tu­sok (21 szá­za­lék), ad­dig utób­bi­ak­ra in­kább jel­lem­ző az in­ter­net (15 szá­za­lék), mint a ka­to­li­ku­sok­ra (8 szá­za­lék). Ez ar­ra utal köz­vet­ve – amit a fel­mé­rés ada­tai is alá­tá­masz­ta­nak –, hogy a re­for­má­tu­sok kö­ré­ben na­gyobb arányt kép­vi­sel­nek a fi­a­ta­lok a Bib­lia éve ese­mény­so­ro­za­tot is­me­rők közt, mint a ka­to­li­ku­sok ese­té­ben.

Az egy­ház ta­ní­tá­sa sze­rint val­lá­so­sak 71 szá­za­lé­ka em­lí­tet­te in­for­má­ció­for­rás­ként a temp­lo­mot, val­lá­si kö­zös­sé­get, de az ő ese­tük­ben sem el­ha­nya­gol­ha­tó in­for­má­ci­ós csa­tor­na a te­le­ví­zió (29 szá­za­lék) vagy az új­sá­gok (17 szá­za­lék).

A ren­dez­vény­so­ro­zat leg­alább egy ese­mé­nyén 15 szá­za­lék vett részt azok kö­zül, akik ha­lot­tak ar­ról, hogy az el­múlt esz­ten­dő a Bib­lia éve volt. A tel­jes fel­nőtt né­pes­ség­re ve­tít­ve ez mint­egy 8 szá­za­lé­kot je­lent, ami 510 ezer és 770 ezer kö­zöt­ti részt­ve­vői lét­szám­ra en­ged kö­vet­kez­tet­ni.

Két olyan prog­ram­tí­pus volt, ame­lyet a min­tá­ba ke­rült összes meg­kérdezett 3-3 szá­za­lé­ka em­lí­tett: ezek az elő­adá­sok és a fel­ol­va­sá­sok. Emel­lett 2 szá­za­lék em­lí­tet­te, hogy ki­ál­lí­tá­son vett részt. Akik el­lá­to­gat­tak a Bib­lia éve va­la­mely ese­mé­nyé­re, azok is csak rit­kán em­lí­tet­tek egy­nél több prog­ram­tí­pust.

Az egy­ház ta­ní­tá­sa sze­rint val­lá­so­sak 23 szá­za­lé­ka vett részt sa­ját be­val­lá­sa sze­rint leg­alább egy ese­mé­nyen, míg a ma­guk mód­ján val­lá­so­sak ese­té­ben 6 szá­za­lé­kos volt a rész­vé­te­li arány. A két leg­na­gyobb fe­le­ke­zet kö­zött ezen a té­ren sem ta­pasz­tal­ni szig­ni­fi­káns el­té­rést, a ka­to­li­ku­sok 6, a re­for­má­tu­sok 7 szá­za­lé­ka vett részt leg­alább egy ese­mé­nyen.

Forrás: Forsense


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Majd­nem rá­ve­szel, hogy ke­resz­tyén­né le­gyek…
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Győ­zel­met nyer­tünk, ne­ved­ben já­runk
Hálaadás a nyolcvanéves al­só­gö­di Lu­ther ut­cai temp­lom­ban
Vendéglátó „öre­gi­fi”
A fér­fi­ak hi­te a vál­to­zó vi­lág­ban
Egy­ház­ke­rü­le­ti lel­ké­szevan­gé­li­zá­ció
Keresztutak
Veszt­fá­li­ai bé­ke
Biz­ton­ság-bi­za­lom-bizonyos­ság
Tan­év­zá­rás idő­sott­hon­ban
Ci­gány éte­lek be­mu­ta­tó­ja
A vi­lág kü­lön­bö­ző or­szá­ga­i­ban...
Ta­pint­ha­tó éne­kek
Evangélikusok
Vi­har utá­ni bú­csú a Vi­har­sa­rok­tól
Egy pa­lack­pos­ta utó­éle­te…
A presbiterek országos találkozója elé
Mit vá­rok az evan­gé­li­kus pres­bi­te­rek orszá­gos ta­lál­ko­zó­já­tól?
e-világ
Bör­zsö­nyi par­te­cé­du­la
Álom­súly – a Bib­li­á­val
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
Egy ki­ló Trap­pis­ta
vvv.Jé­zus
A hét témája
A köz vé­le­mé­nye és a köz­vé­le­mény-ku­ta­tás
Tár­ki: a tra­di­ci­o­ná­lis val­lá­sos­ság csök­ken, a meg­té­rők szá­ma még­is nő
Köz­vé­le­mény-ku­ta­tás a Bib­lia évé­ről
evél&levél
„Húsz év és után” és ami előt­te tör­tént
Nyom­ke­re­ső tá­bor Pak­son
A közelmúlt krónikája
Egy­ház­me­gyei csen­des­nap fiatal szem­mel
Pi­he­nő­kert a gim­ná­zi­um ud­va­rán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ez az éj­sza­ka más volt, mint a töb­bi…
Haydn ha­lá­lá­nak két­szá­za­dik év­for­du­ló­ja
Haydn egy­há­zi ze­né­je
Haydn hét­szer
A ha­tá­rok le­győ­zé­se
Szán­tó Eri­ka fil­m- és szín­há­zi ren­de­ző
Ki té­vedt el?
A ta­tai vár
A vasárnap igéje
Egye­dül Is­ten sza­va élő és ha­tó
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Ki le­gyen a pá­rom?
Cantate
Di­csér­jé­tek az Urat!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 26 Köz­vé­le­mény-ku­ta­tás a Bib­lia évé­ről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster