EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 26 - Vi­har utá­ni bú­csú a Vi­har­sa­rok­tól

Evangélikusok

»Gyújtsd fel, Is­ten, ezt a vá­rost!«

Hozzászólás a cikkhez

Vi­har utá­ni bú­csú a Vi­har­sa­rok­tól

A „ka­taszt­ró­fa­tu­ris­ták­nak” csa­lód­ni­uk kel­lett: 21-én szokat­la­nul népes gyülekezet előtt, ugyan­ak­kor nyu­godt kö­rül­mé­nyek kö­zött tar­tot­ta meg utol­só va­sár­nap dél­előt­ti is­ten­tisz­te­le­tét Né­meth Mi­hály a bé­kés­csa­bai evan­gé­li­kus Nagy­temp­lom­ban. Az al­föl­di vá­ros vi­ha­ros kö­rül­mé­nyek kö­zött tá­vo­zó pász­to­ra több­ször is lel­kész­tár­sai tisz­te­le­té­re és sze­re­te­té­re szó­lí­tot­ta fel a hí­ve­ket.

Egy lel­kész bú­csú-is­ten­tisz­te­le­té­re más­kor is so­kan kí­ván­csi­ak, ez­út­tal azon­ban az át­la­gos­nál is na­gyobb ér­dek­lő­dés övez­te Né­meth Mi­hály bé­kés­csa­bai tá­vo­zá­sát. Né­hány hó­nap alatt egy­re töb­ben tud­tak az egy­ház­köz­ség ve­ze­té­sé­ben ki­ala­kult konf­lik­tus­ról, míg egy – a Bé­kés Me­gyei Hír­lap­ban – jú­ni­us 19-én nap­vi­lá­got lá­tott in­ter­jú­ban ma­ga a tá­vo­zó sem rej­tet­te vé­ka alá el­köl­tö­zé­sé­nek va­lós okát: a gyü­le­ke­zet töb­bi lel­ké­sze nem tud ve­le együtt dol­goz­ni…

A me­gyei na­pi­lap in­ter­ne­tes ki­adá­sát ha­mar meg­ta­lál­ták azok is, akik több­nyi­re ál­név mö­gé búj­va fej­tet­ték ki ál­lás­pont­ju­kat, gyak­ran sze­mé­lyes­ke­dő, pro­vo­ka­tív stí­lus­ban. A bé­kés­csa­bai hely­zet té­ma lett az evan­gé­li­kus le­ve­le­ző­lis­tán, a Fra­ter­ne­ten, il­let­ve a my­Lu­the­ren is.

A töb­bi va­sár­na­pon a ka­to­li­kus temp­lom előtt meg­ta­lál­ha­tó kol­dus is tud­ta: ez­út­tal töb­ben lesz­nek a lu­the­rá­nu­sok­nál, ezért a Nagy­temp­lom lép­cső­jén ké­re­get­te a fo­rin­to­kat. Az át­la­gos va­sár­na­pi ige­hall­ga­tók több­szö­rö­se, a me­gyei na­pi­lap tu­dó­sító­ja sze­rint mint­egy ki­lenc­száz em­ber vett részt a meg­le­he­tő­sen élénk mé­dia­ér­dek­lő­dés kö­ze­pet­te tar­tott is­ten­tisz­te­le­ten.

Nyi­tó­ének­ként az „Is­ten ne­kem erőm, bi­zo­dal­mam” kez­de­tű ének csen­dült fel, amely a csa­bai gyü­le­ke­zet ala­pí­tá­sa óta min­den je­les ün­nep­na­pon el­hang­zik.

Né­meth Mi­hály Róm 9,16 alap­ján tar­tott ige­hir­de­té­sé­ben több­ször is utalt az el­múlt hó­na­pok ese­mé­nye­i­re. „Eb­ben a gyü­le­ke­zet­ben van va­la­ki, aki na­gyon sze­re­ti ezt a gyü­le­ke­ze­tet és ezt a vá­rost, aki Bé­kés­csa­bán akart ma­rad­ni. Ez a va­la­ki ke­res­te, szí­ve mé­lyén még min­dig ke­re­si az igaz­sá­got. Az utób­bi hó­na­pok­ban bi­zony több­ször is az igaz­ság­osz­tó Is­tent ke­res­te. Mi­kor fog­ja meg­ta­nul­ni ez a va­la­ki, hogy nem azé, aki akar­ja, sem nem azé, aki fut, ha­nem a kö­nyö­rü­lő Is­te­né? Ak­kor, ami­kor le­mond ön­ma­ga va­lós – má­sok sze­rint csak vélt – igaz­sá­gá­nak ér­vény­re jut­ta­tá­sá­ról. Ha új­ra rá­te­kint ar­ra az Is­ten­re, aki fél­re­tet­te igaz­sá­gát, és ke­reszt­re ad­ta ezért a va­la­ki­ért is a Fi­át, Jé­zust – mert ennyi­re sze­re­ti őt” – emel­te ki az ige­hir­de­tő.

A tá­vo­zó lel­kész szlo­vá­kul is fel­idéz­te a vá­ros­ból 1753-ban el­űzött pré­di­ká­tor előd­jé­nek sza­va­it. Vand­lik Már­ton akkor e sza­vak­kal bú­csú­zott a csa­bai szó­szék­ről: „Gyújtsd fel, Is­ten, ezt a vá­rost!” „Mit kí­ván­hat­nék én most nek­tek, csa­bai hí­vek?” – tet­te fel a kér­dést Né­meth Mi­hály. „Így ál­da­lak ben­ne­te­ket: Gyújtsd fel, Is­ten, ezt a vá­rost – Szent­lel­ked tü­zé­vel!”

A pré­di­ká­ció in­ter­mez­zó­ja­ként – a lel­késszel egy ön­kor­mány­za­ti bi­zott­ság­ban dol­go­zó – Jó­zsa Mi­hály szín­mű­vész tol­má­cso­lá­sá­ban hang­zott el Re­mé­nyik Sán­dor Ke­gye­lem cí­mű köl­te­mé­nye.

Tá­vo­zá­sá­nak – saj­tó­ból már is­mert – oka­it a bú­csú­zó lel­ki­pász­tor a hir­de­té­sek kö­zött osz­tot­ta meg a gyü­le­ke­zet­tel. Ar­ra kér­te a bé­kés­csa­ba­i­a­kat, hogy to­vább­ra is sze­res­sék az egy­há­zat, a temp­lo­mo­kat, tisz­tel­jék és sze­res­sék az itt ma­ra­dó lel­ké­sze­ket.

A zá­ró­ál­dást kö­ve­tő­en az am­bó­hoz lép­ve Né­meth Mi­hály így fo­gal­ma­zott: „Vol­tak, akik azt mond­ták, hogy biz­to­san meg akar­tam ko­ro­náz­ni más­fél év­ti­ze­des bé­kés­csa­bai szol­gá­la­to­mat ez­zel a dél­előt­tel. Ne­kem nin­csen ko­ro­nám. Én a tö­vis­ko­ro­nás Krisz­tus szol­gá­ja vol­tam itt, és az sze­ret­nék ma­rad­ni új szol­gá­la­ti he­lye­men is.” El­mond­ta, hogy je­re­mi­á­si fáj­da­lom­mal a szí­vé­ben hagy­ja el Bé­kés­csa­bát, majd le­tet­te a Kis- és a Nagy­temp­lom ná­la lé­vő kul­csa­it, és – fo­gas­ra akaszt­va Lu­ther-ka­bát­ját – ci­vil öl­tö­zék­ben hagy­ta el az is­ten­há­zát, mi­köz­ben a gyü­le­ke­zet az éne­kes­könyv 328. éne­két éne­kel­te.

A tá­vo­zó lel­kész nem en­ged­te meg, hogy bár­ki nyil­vá­no­san kö­szön­je meg szol­gá­la­tát. Az istentisztelet résztvevői – a vasárnapi templomlátogatók mel­lett jelenlegi és egykori tanítványai, ál­ta­la esketett házaspárok, a városi közéletben szerepet vállalók – a templom aj­ta­já­ban sze­mé­lye­sen bú­csúz­ha­ttak el tő­le. Itt kap­ták kéz­hez a gyü­le­ke­zet tag­jai a Csa­bai bú­csú(s)zó cí­mű ki­ad­ványt, amely­ben ti­zen­öt évi szol­gá­la­tát összeg­zi, és tá­vo­zá­sá­nak oka­it fej­te­ge­ti a lel­kész, már a ve­zér­cikk­ben is hang­sú­lyoz­va, hogy „a bé­kes­ség ér­de­ké­ben”.

Né­meth Mi­hály jú­li­us 1-jén nyújt­ja be írás­ban le­mon­dá­sát, jú­li­us 14-étől idő­ará­nyos sza­bad­sá­gát ve­szi ki, au­gusz­tus 1-jé­től pe­dig a mag­ló­di gyü­le­ke­ze­tet pász­to­rol­ja, mi­u­tán a Pest me­gyei egy­ház­köz­ség pa­ró­kus lel­ké­szé­nek vá­lasz­tot­ta. A Vi­har­sa­rok­ban ma­ra­dók pe­dig vár­ják a Lélek tüz­ét és a bé­kés Csa­bát…

–Ó –Ő –A


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Majd­nem rá­ve­szel, hogy ke­resz­tyén­né le­gyek…
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Győ­zel­met nyer­tünk, ne­ved­ben já­runk
Hálaadás a nyolcvanéves al­só­gö­di Lu­ther ut­cai temp­lom­ban
Vendéglátó „öre­gi­fi”
A fér­fi­ak hi­te a vál­to­zó vi­lág­ban
Egy­ház­ke­rü­le­ti lel­ké­szevan­gé­li­zá­ció
Keresztutak
Veszt­fá­li­ai bé­ke
Biz­ton­ság-bi­za­lom-bizonyos­ság
Tan­év­zá­rás idő­sott­hon­ban
Ci­gány éte­lek be­mu­ta­tó­ja
A vi­lág kü­lön­bö­ző or­szá­ga­i­ban...
Ta­pint­ha­tó éne­kek
Evangélikusok
Vi­har utá­ni bú­csú a Vi­har­sa­rok­tól
Egy pa­lack­pos­ta utó­éle­te…
A presbiterek országos találkozója elé
Mit vá­rok az evan­gé­li­kus pres­bi­te­rek orszá­gos ta­lál­ko­zó­já­tól?
e-világ
Bör­zsö­nyi par­te­cé­du­la
Álom­súly – a Bib­li­á­val
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
Egy ki­ló Trap­pis­ta
vvv.Jé­zus
A hét témája
A köz vé­le­mé­nye és a köz­vé­le­mény-ku­ta­tás
Tár­ki: a tra­di­ci­o­ná­lis val­lá­sos­ság csök­ken, a meg­té­rők szá­ma még­is nő
Köz­vé­le­mény-ku­ta­tás a Bib­lia évé­ről
evél&levél
„Húsz év és után” és ami előt­te tör­tént
Nyom­ke­re­ső tá­bor Pak­son
A közelmúlt krónikája
Egy­ház­me­gyei csen­des­nap fiatal szem­mel
Pi­he­nő­kert a gim­ná­zi­um ud­va­rán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ez az éj­sza­ka más volt, mint a töb­bi…
Haydn ha­lá­lá­nak két­szá­za­dik év­for­du­ló­ja
Haydn egy­há­zi ze­né­je
Haydn hét­szer
A ha­tá­rok le­győ­zé­se
Szán­tó Eri­ka fil­m- és szín­há­zi ren­de­ző
Ki té­vedt el?
A ta­tai vár
A vasárnap igéje
Egye­dül Is­ten sza­va élő és ha­tó
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Ki le­gyen a pá­rom?
Cantate
Di­csér­jé­tek az Urat!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 26 Vi­har utá­ni bú­csú a Vi­har­sa­rok­tól

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster