EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 26 - A fér­fi­ak hi­te a vál­to­zó vi­lág­ban

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

A fér­fi­ak hi­te a vál­to­zó vi­lág­ban

Har­ma­dik fér­fi­kon­fe­ren­cia Pi­lis­csa­bán

Az idei fér­fi­kon­fe­ren­ci­á­ra jú­ni­us 19–21. kö­zött – a ko­ráb­bi­ak­hoz ha­son­ló­an – Pi­lis­csa­bán, a Bé­thel Misszi­ói Ott­hon­ban ke­rült sor. A részt­ve­vők leg­több­je a Du­nán­túl­ról ér­ke­zett, ahol már szá­mos he­lyen ala­kul­tak fér­fi­kö­rök…

E so­rok író­ja Gal 5,2 alap­ján tar­tott nyi­tó­áhí­ta­tá­ban el­mond­ta, hogy bár a lát­szat sze­rint az em­be­ri­ség a de­mok­rá­cia ter­je­dé­sé­vel egy­re na­gyobb sza­bad­ság­ban él, még­is egy új­faj­ta szol­ga­ság, a pénz­vi­lág és az el­len­őr­zött tár­sa­da­lom rab­sá­ga fe­lé ha­lad. A hí­vő em­ber szá­má­ra csak egy­fé­le sza­bad­ság lé­te­zik, ami­kor is Krisz­tus­ban sza­bad­dá vá­lik mind­at­tól, ami őt be­fo­lyá­sol­ja.

A kon­fe­ren­cia el­ső elő­adó­ja Bal­czó And­rás olim­pi­ai bajnok volt. Van ki­út a vál­ság­ból cím­mel tett bi­zony­sá­got ar­ról, hogy egész éle­té­ben meg­ta­pasz­tal­ta Is­ten se­gít­sé­gét. Kez­det­ben azt gon­dol­ta, hogy a si­ker fog­ja bol­dog­gá ten­ni, de ez nem kö­vet­ke­zett be – mondta. Ké­sőbb fel­fi­gyelt ar­ra, hogy ami­kor a si­kert már kö­zel érez­te, ak­kor ki­csú­szott a ke­zé­ből. Ak­kor le­het nyer­ni, ha nem gör­csö­sen aka­runk va­la­mit. Ag­go­da­lom­mal töl­ti el a ma­gyar­ság tra­gi­kus hely­ze­te, mert rossz úton já­runk. A po­li­ti­kai for­du­lat sem hoz­hat ál­ta­lá­nos ja­vu­lást, ha a lel­kek­ben nem tör­té­nik vál­to­zás, ha nem lesz kel­lő szá­mú meg­tért, be­csü­le­te­sen élő és dol­go­zó ma­gyar em­ber – szögezte le.

Az elő­adást élénk esz­me­cse­re, sőt vi­ta kö­vet­te, mi­vel a je­len­lé­vők vé­le­mé­nye meg­osz­lott ab­ban a te­kin­tet­ben, hogy kik a fe­le­lő­sek a ki­ala­kult hely­ze­tért.

Ez­után ke­rült sor Baran­ka György szin­tén nagy ér­dek­lő­dés­sel várt ve­tí­tett ké­pes elő­adá­sá­ra: Mo­tor­ral az Ara­rát he­gyé­ig. A nagy­tar­csai lel­kész mint­egy nyolc­ezer ki­lo­mé­te­res utat tett meg egye­dül, sok­szor ve­szé­lyes kö­rül­mé­nyek kö­zött, hogy fel­ke­res­hes­se azo­kat a he­lye­ket, ahol a bib­li­ai ős­atyák jár­tak. Út­ja so­rán meg­ta­pasz­tal­hat­ta a tö­rök ven­dég­sze­re­te­tet, és ta­lál­ko­zott ot­ta­ni ke­resz­té­nyek­kel is.

Es­te a veszp­ré­mi fér­fi­kör mu­tat­ko­zott be. Ve­ze­tő­je, Ló­czi Ti­bor nem is­me­ret­len ol­va­só­ink szá­má­ra. Nem­ré­gi­ben az Evan­gé­li­kus Élet is írt öt­le­tes kez­de­mé­nye­zé­sük­ről, az idő­bank­ról. A szom­bat­he­lyi fér­fi­kör sok­ré­tű mun­ká­ját és szí­nes éle­tét a kör ve­ze­tő­je, Tóth Sán­dor mu­tat­ta be – szám­ta­lan kép­pel il­luszt­rál­va.

A szom­bat dél­előt­ti fő elő­adást Hit és ter­mé­szet­tu­do­mány, avagy az ere­det kér­dé­se és az úgy­ne­ve­zett ős­rob­ba­nás cím­mel Welt­ler Re­zső, a győ­ri sze­re­tet­ház nyu­gal­ma­zott igaz­ga­tó­ja tar­tot­ta. Ko­runk nagy fi­zi­ku­sa­i­nak, csil­la­gá­sza­i­nak és teo­ló­gu­sa­i­nak is­me­rő­je­ként ar­ról be­szélt, hogy ta­lán nincs is olyan nagy el­len­tét a hit és a ter­mé­szet­tu­do­mány kö­zött. Szi­por­ká­zó elő­adá­sá­ban töb­bek kö­zött el­mond­ta, hogy Eins­tein le­vél­ben is­mer­te el Ge­or­ge Hen­ri Le­ma­it­re ka­to­li­kus teo­ló­gus és fi­zi­kus el­mé­le­tét, mely sze­rint a vi­lág­egye­tem szu­per­sű­rű anya­ga egyet­len atom bom­lá­sá­nak ha­tá­sá­ra rob­bant fel, és tá­vo­lo­dik az­óta is min­den irány­ba. (Az elő­adás be­fe­je­ző mon­da­ta­it lásd ke­ret­es írá­sunkban.)

A to­váb­bi­ak­ban a je­len­lé­vők meg­is­mer­ked­het­tek egy, a fér­fi­ak val­lá­sos éle­tét elem­ző né­met­or­szá­gi fel­mé­rés ered­mé­nye­i­vel. Ez­zel össze­füg­gés­ben esz­mét cse­rél­tek a fér­fi­kö­rök te­vé­keny­sé­gé­ről és a fel­nőtt­kép­zés kü­lön­bö­ző egy­há­zi kez­de­mé­nye­zé­se­i­ről.

Áhí­tat­tal szol­gált még Böj­tös At­ti­la sár­bo­gár­di gyü­le­ke­ze­ti mun­ka­társ és Scher­mann Gá­bor ta­ta­bá­nyai lel­kész. Mi­vel az esős­re for­dult idő­já­rás mi­att a ki­rán­du­lás el­ma­radt, a ter­ve­zett tú­ra szer­ve­ző­je, Kézdy Pé­ter he­lyi lel­kész – mint­egy kár­pót­lás­ként – A má­sok éle­te cí­mű né­met fil­met hoz­ta el ve­tí­tés­re, amely a haj­da­ni Né­met De­mok­ra­ti­kus Köz­tár­sa­ság­ban mű­kö­dő ügy­nök éle­té­nek meg­vál­to­zá­sá­ról szólt.

A va­sár­nap reg­gel tar­tott ki­ér­té­ke­lés és az is­ten­tisz­te­let után a részt­ve­vők hit­ben meg­erő­söd­ve, az új kér­dé­sek­re és ki­hí­vá­sok­ra fel­vér­tez­ve in­dul­hat­tak ha­za.

Ko­há­ry Fe­renc


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Majd­nem rá­ve­szel, hogy ke­resz­tyén­né le­gyek…
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Győ­zel­met nyer­tünk, ne­ved­ben já­runk
Hálaadás a nyolcvanéves al­só­gö­di Lu­ther ut­cai temp­lom­ban
Vendéglátó „öre­gi­fi”
A fér­fi­ak hi­te a vál­to­zó vi­lág­ban
Egy­ház­ke­rü­le­ti lel­ké­szevan­gé­li­zá­ció
Keresztutak
Veszt­fá­li­ai bé­ke
Biz­ton­ság-bi­za­lom-bizonyos­ság
Tan­év­zá­rás idő­sott­hon­ban
Ci­gány éte­lek be­mu­ta­tó­ja
A vi­lág kü­lön­bö­ző or­szá­ga­i­ban...
Ta­pint­ha­tó éne­kek
Evangélikusok
Vi­har utá­ni bú­csú a Vi­har­sa­rok­tól
Egy pa­lack­pos­ta utó­éle­te…
A presbiterek országos találkozója elé
Mit vá­rok az evan­gé­li­kus pres­bi­te­rek orszá­gos ta­lál­ko­zó­já­tól?
e-világ
Bör­zsö­nyi par­te­cé­du­la
Álom­súly – a Bib­li­á­val
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
Egy ki­ló Trap­pis­ta
vvv.Jé­zus
A hét témája
A köz vé­le­mé­nye és a köz­vé­le­mény-ku­ta­tás
Tár­ki: a tra­di­ci­o­ná­lis val­lá­sos­ság csök­ken, a meg­té­rők szá­ma még­is nő
Köz­vé­le­mény-ku­ta­tás a Bib­lia évé­ről
evél&levél
„Húsz év és után” és ami előt­te tör­tént
Nyom­ke­re­ső tá­bor Pak­son
A közelmúlt krónikája
Egy­ház­me­gyei csen­des­nap fiatal szem­mel
Pi­he­nő­kert a gim­ná­zi­um ud­va­rán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ez az éj­sza­ka más volt, mint a töb­bi…
Haydn ha­lá­lá­nak két­szá­za­dik év­for­du­ló­ja
Haydn egy­há­zi ze­né­je
Haydn hét­szer
A ha­tá­rok le­győ­zé­se
Szán­tó Eri­ka fil­m- és szín­há­zi ren­de­ző
Ki té­vedt el?
A ta­tai vár
A vasárnap igéje
Egye­dül Is­ten sza­va élő és ha­tó
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Ki le­gyen a pá­rom?
Cantate
Di­csér­jé­tek az Urat!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 26 A fér­fi­ak hi­te a vál­to­zó vi­lág­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster