EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 27 - Ju­ju és voo­doo a vébén

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Ju­ju és voo­doo a vébén

A ter­mé­sze­ti val­lá­sok Af­ri­ká­ban a min­den­na­pi élet ré­szei. Va­rázs­ló­ik min­den­fé­le va­rázs­igé­vel akar­ják az af­ri­kai csa­pa­to­kat a vi­lág­baj­no­ki győ­ze­lem­re se­gí­te­ni.

Ami­kor a tan­zá­ni­ai nem­ze­ti vá­lo­ga­tott Bra­zí­lia el­len ha­zai pá­lyán 5 : 1-re ve­szí­tett – a vi­lág­baj­nok­ság előtt ba­rát­sá­gos mér­kő­zé­sen –, Her­bert így fa­kadt ki: „Mi­ért nem gon­dos­ko­dott a fut­ball­szö­vet­ség a meg­fe­le­lő va­rázs­lók­ról? Az ő se­gít­sé­gük­kel ha­zai pá­lyán si­mán meg­ver­het­tük vol­na őket.” És Tan­zá­nia sok ré­szén oszt­ják is Her­bert vé­le­mé­nyét, még ak­kor is, ha a ko­ráb­bi ak­tu­á­lis FI­FA-rang­lis­ta sze­rin­ti 108. he­lyé­vel a vá­lo­ga­tott esély­te­len­nek tűnt Bra­zí­li­á­val szem­ben.

De az­óta a ju­ju (ke­let-af­ri­kai tra­di­ci­o­ná­lis va­rázs­lás) szo­ro­san kap­cso­ló­dik a vá­lo­ga­tott­hoz, még­hoz­zá oly­annyi­ra, hogy a szö­vet­ség nem fi­zet­te ki a já­té­ko­so­kat – he­lyet­tük a va­rázs­lók kap­ták a pénzt. Per­sze ez erő­sen de­mo­ra­li­zál­ta a tan­zá­ni­ai csa­pa­tot, nem volt meg a kel­lő mo­ti­vá­ci­ó­juk, ezért a Ke­nya el­le­ni meccsen már nem is har­col­tak ren­de­sen – ezt ál­lí­tot­ta a tan­zá­ni­ai szö­vet­ség egy­ko­ri fő­tit­ká­ra, Mwi­na Ka­du­gu­da. Má­sok sze­rint azon­ban a ke­nya­i­ak­nak csak egy­sze­rű­en jobb va­rázs­ló­juk volt…

Ju­ju, gris-gris vagy voo­doo: a ter­mé­sze­ti val­lá­sok­ban gyö­ke­re­ző má­gia Af­ri­ká­ban hoz­zá­tar­to­zik a min­den­na­pi élet­hez. A fut­ball pe­dig a he­lyi­ek leg­ked­vel­tebb já­té­ka, a sze­re­lem és az üz­let mel­lett leg­több­ször emi­att for­dul­nak ta­ná­csért va­rázs­lók­hoz és pa­pok­hoz. „A má­gia az af­ri­kai élet ré­sze – ma­gya­ráz­ta egy al­gé­ri­ai fut­ball­me­ne­dzser az Egyip­tom el­le­ni győ­zel­mük után. – Csak azt kell tud­ni, hogy me­lyik má­gi­át hol kell al­kal­maz­ni.”

Aki hisz te­hát a ter­mé­szet­ben és a má­gi­kus prak­ti­kák­ban, az lesz idén a vi­lág­baj­nok – ál­lít­ják. „Ha az af­ri­kai va­rázs­lók­nak át kell kel­ni­ük a ten­ge­ren, ak­kor el­ve­szí­tik az ere­jü­ket – mond­ja a ghá­nai James. – De ez­út­tal sen­ki sem fog tud­ni el­len­áll­ni ne­kik: a ser­leg Af­ri­ká­ban ma­rad, ez biz­tos.”

A szur­ko­lók­kal együtt te­hát a va­rázs­lók is meg­ér­kez­tek Dél-Af­ri­ká­ba, hogy győ­ze­lem­re se­gít­sék a csa­pa­tu­kat. Vagy sa­ját költ­sé­gü­kön utaz­tak, vagy a csa­pat fi­nan­szí­ro­zá­sá­ban, de ez utób­bit sen­ki sem erő­sí­ti meg hi­va­ta­lo­san.

A voo­doo va­rázs­lók né­ha cím­lap­ra is ke­rül­nek. Az el­múlt hó­na­pok­ban pél­dá­ul egy fut­ball­kö­rök­ben is­mert voo­doo pap, a spa­nyol Pepe akar­ta tönk­re­ten­ni a bra­zil Cris­ti­a­no Ro­nal­do kar­ri­er­jét, a já­té­kos volt – por­tu­gál – ba­rát­nő­jé­nek a meg­bí­zá­sá­ból. Ro­nal­do ezért az­tán kért ma­ga mel­lé egy má­sik va­rázs­lót, Fer­nan­do No­gu­e­i­rát. Az egész tör­té­ne­tet pe­dig he­te­kig tár­gyal­ta a por­tu­gál saj­tó. Az, hogy vé­gül me­lyik va­rázs­ló lesz az erő­sebb, most de­rül ki, a vi­lág­baj­nok­sá­gon.

A spa­nyol Pepét 1990-ben ál­lí­tó­lag Ka­me­run bíz­ta meg, hogy győ­ze­lem­re se­gít­se őket. „Szent er­dők­ben gyűl­tünk össze, és kö­zö­sen imád­koz­tunk az is­te­nek­hez” – ál­lít­ja Pepe. Ak­ko­ri­ban leg­alább a ne­gyed­dön­tő­ig el­ju­tot­tak a ka­me­ru­ni­ak.

A va­rázs­lók egyéb­ként nem­igen be­szél­nek ilyen nyíl­tan a mun­ká­juk­ról, ám sok­szor ez ma­gá­tól is nyil­ván­va­ló­vá lesz: 2007-ben egy be­ni­ni va­rázs­ló fu­tott be a já­ték­tér­re, és el­tá­vo­lí­tott egy fé­tist, úgy­ne­ve­zett to­gót, amely a ka­pu­ra volt fel­akaszt­va. Ez­után Be­nin há­rom gólt is lőtt, míg ad­dig min­dig csak mel­lé­tra­fál­tak a já­té­ko­sok. Be­nin vé­gül az Af­ri­ka-ku­pá­ban játsz­ha­tott.

Jo­han­nes­burg­ban a ni­gé­ri­ai pap, Tc­he­g­un azt han­goz­tatta, hogy ő a bá­tor­ság és erő is­ten­sé­gé­nek, Shan­gó­nak kö­szön­he­ti tu­dá­sát. „Minden­nek van va­ló­di ne­ve, ami ta­bu. Ez igaz a fut­ball­ra és a sta­di­o­nok­ra is. Ho­gyan nyer­het­né­nek a fe­hé­rek, ha nem is­me­rik eze­ket a ne­ve­ket, és nem tud­ják, va­ló­já­ban ki el­len is ját­sza­nak?” Tc­he­g­un biz­tos volt ab­ban, hogy ezen a vi­lág­baj­nok­sá­gon af­ri­kai csa­pat lesz a győz­tes.

For­rás: evan­gelisch.de, evan­ge­li­kus.hu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima ár­víz alatt, után
Fohász
Je­gye­ket, bér­le­te­ket!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Húsz­éves a sió­fo­ki temp­lom
Az Urat ke­res­sük, és élünk
Hagyd az Úr­ra uta­dat!
Va­la­ki vár a kez­dő­kör­ben
Ju­bi­lál az Izsóp
Ju­bi­le­um és bú­csú­zás
Móri kertavató
Keresztutak
Fé­bé-kon­fe­ren­cia Pi­lis­csa­bán
Százhetven éve született Bachát Dániel
Asztali beszélgetések a börtönben
Bog­rács mel­lett együtt, avagy hol van az egy­ház?
Ju­ju és voo­doo a vébén
Pusz­tu­ló gyü­le­ke­ze­tek, ked­vet­len lel­ké­szek – épü­lő gyü­le­ke­ze­tek, jó­ked­vű lel­ké­szek
Evangélikusok
Vitaindító gon­do­la­tok a gyü­le­ke­ze­ti ének­ről
Szur­ko­ló­nem­zet a ma­gyar
Aki lu­the­rá­nus­ként a pá­pa prog­ra­mját szer­ve­zte
e-világ
Bur­ka
Eu­ró­pa fe­lé fél­úton
Lin­kek és in­ge­rek
evél&levél
„Szó­szék­ről ezt még so­ha nem hal­lot­tam”
Fog­ság­ban – még­is sza­ba­don!
Mí­tosz­kép­zés: az an­ti-Krisz­tus új­ko­ri meg­je­le­né­se – Hoz­zá­szó­lás Sch­midt Jó­zsef­né ol­va­sói le­ve­lé­hez
A közelmúlt krónikája
Tár­nok­ré­ti nyolc­száz éves
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Az or­szág­ban el­ső­ként in­dul egyház­tör­té­ne­ti mes­ter­szak Sze­ge­den
Jó­té­kony­sá­gi est a De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban
Hí­vő íjá­szat
Kos­suth és az egy­há­zak
Vil­lám sem­mi­sí­tett meg egy gi­gan­ti­kus Jé­zus-szob­rot
Há­rom Mi­atyán­kot ér egy ká­vé Zág­ráb­ban
Jegy­zet­la­pok
Me­sé­lő nap­lók
A vasárnap igéje
Fur­csa sze­rep­osz­tás
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Zi­há­ló tü­dő­vel
Jöjj le hoz­zánk, jer kö­zénk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 27 Ju­ju és voo­doo a vébén

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster