EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 27 - Vitaindító gon­do­la­tok a gyü­le­ke­ze­ti ének­ről

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Vitaindító gon­do­la­tok a gyü­le­ke­ze­ti ének­ről

Cik­kem ak­tu­a­li­tá­sát az ad­ja, hogy né­hány hó­nap­ja egy fó­ru­mon fel­me­rült az Új ének cí­mű gyűj­te­mény is­mé­telt ki­adá­sá­nak, il­let­ve újabb éne­kek gyűj­té­sé­nek (írá­sá­nak) az igé­nye, és idő­ről idő­re fel­éled a vi­ta új ze­nék­nek – el­ső­sor­ban könnyű­ze­né­nek – az is­ten­tisz­te­le­te­ken va­ló hasz­ná­la­tá­ról. Et­től füg­get­le­nül is már hosszabb ide­je fog­lal­koz­tat­nak egy­ház­ze­nénk­kel kap­cso­la­tos kér­dé­sek, kü­lö­nö­sen Klaus Doug­lass köny­vé­nek (Is­ten sze­re­te­té­nek ün­ne­pe) ol­va­sá­sa óta, amely­ben a szer­ző az is­ten­tisz­te­let alap­ele­mei kö­zül el­ső­ként tár­gyal­ja a ze­nét. Úgy lá­tom, hogy je­len­leg elég­gé el­té­rő vé­le­mé­nyek csa­táz­nak egy­más­sal, és né­ha szin­te ka­o­ti­kus el­kép­ze­lé­se­ket le­het ol­vas­ni. (Az írást vi­ta­in­dí­tó­ként kö­zöl­jük. – A szerk.)

Meg kell je­gyez­nem, hogy nem va­gyok hi­va­tá­sos ze­nész, így nem is kí­vá­nok ren­det te­rem­te­ni a ká­osz­ban (bár er­re szük­ség len­ne), de mint ama­tőr elég nagy gya­kor­lat­tal ren­del­ke­zem a hang­sze­res és éne­kes ze­né­lés te­rü­le­tén egy­aránt, és egy­há­zunk ze­nei éle­té­ben is ak­tí­van részt ve­szek. Vé­le­mé­nye­met je­len­tő­sen be­fo­lyá­sol­ták egy­ház­ze­né­sze­ink írá­sai, nyi­lat­ko­za­tai. Én el­ső­sor­ban nem szak­mai kér­dé­sek­ről, ha­nem prak­ti­kus ta­pasz­ta­la­ta­im­ról és ész­re­vé­te­le­im­ről sze­ret­nék szá­mot ad­ni. Re­mé­lem, hogy té­ve­dé­se­i­met szak­em­be­rek he­lyes­bí­tik majd.

Mi­vel szü­le­im már kis­ko­rom­ban va­sár­na­pon­ként temp­lom­ba vit­tek, ko­rán kezd­tem az is­mer­ke­dést a gyü­le­ke­ze­ti ének­kel. A dal­la­mok – kü­lö­nö­sen a li­tur­gia dal­la­mai – ha­mar meg­ma­rad­tak a fü­lem­ben, és mi­u­tán meg­ta­nul­tam szó­ta­gol­va ol­vas­ni, ki­fe­je­zet­ten sze­ret­tem az éne­kes­könyv hasz­ná­la­tá­val részt ven­ni a gyü­le­ke­zet ének­lé­sé­ben.

Mint ze­nét ta­nu­ló kis­gye­rek­nek ha­mar fel­tűn­tek a gyü­le­ke­ze­ti ének ilyen sa­já­tos­sá­gai:

– az éne­ket ve­ze­tő or­go­na ál­ta­lá­ban a gyü­le­ke­zet éne­ke előtt volt né­hány hang­gal;

– azok is éne­kel­tek, akik­nek nem volt szép hang­juk, vagy nem tud­tak tisz­tán éne­kel­ni;

– ha va­la­ki nem bír­ta a ma­gas­sá­got vagy a mély­sé­get, az ok­tá­vot vál­tott;

– volt, aki sa­ját „köl­té­sű” kí­sé­rő­szó­la­mot éne­kelt.

Kis­sé ha­son­lí­tott a ci­gány­ze­ne elő­adá­sá­hoz, ahol a prí­más né­ha több hang­gal is az éne­kes előtt, a cim­bal­mos kis­sé le­ma­rad­va ját­szott, az éne­kes pe­dig meg­le­he­tő­sen sza­ba­don éne­kelt.

Az éne­kes­könyv, ame­lyet ak­ko­ri­ban hasz­nál­tunk (1950-es évek ele­je), még egy­ál­ta­lán nem tar­tal­ma­zott kot­tát. Bár ez volt éle­tem­ben az el­ső éne­kes­könyv, túl sok em­lé­kem nem ma­radt ró­la.

El­ső (és mind­ed­dig utol­só) sa­ját éne­kes­köny­ve­met 1958-ban kap­tam, de ez már az 1955-ben jó­vá­ha­gyott éne­kes­könyv volt (Or­dass La­jos püs­pök­sé­gé­hez köt­he­tő). Na­gyon örül­tem ne­ki: bib­lia­pa­pí­ron, a kor le­he­tő­sé­ge­i­hez ké­pest szé­pen ki­ál­lí­tott könyv. Örö­mö­met né­mi­leg csök­ken­tet­te az a tény, hogy szá­mo­zá­sa nem volt fo­lya­ma­tos (pél­dá­ul a 7. ének után a 9. kö­vet­ke­zett, a 19. után a 22. a ki­ha­gyott éne­kek mi­att). Így az az ér­zé­sem tá­madt, hogy va­la­mi „nem tel­jes”, „nem vég­le­ges”, át­me­ne­ti vagy kí­sér­le­ti éne­kes­köny­vet tar­tok a ke­zem­ben. Ez így is volt, bár az újabb éne­kes­könyv­re 1981-ig kel­lett vár­ni.

Vissza­tér­ve az 1955-ös éne­kes­könyv­re, ér­de­mes el­ol­vas­nunk az elő­szó­ban az al­ko­tók tö­rek­vé­se­it: „El­ső­sor­ban nem mai ének­szer­zők új éne­ke­it vet­tük fel. Gyors át­te­kin­tés alap­ján is meg­fi­gyel­he­tő, hogy fő­leg a re­for­má­ció ko­rá­nak gaz­dag tar­tal­mú erő­tel­jes ko­rál­jai, ezek kö­zött is Lu­ther Már­ton ed­dig éne­kes­köny­vünk­ben nem sze­rep­lő éne­kei ré­sze­sül­tek előny­ben. (…) A meg­sze­re­tett új éne­kek kö­zül a temp­lo­mi ének­lés szem­pont­já­ból is meg­fe­le­lő éne­ke­ket vá­lo­gat­tuk ki, és ar­ra igye­kez­tünk, hogy be­ve­ze­té­sük­kel ne idéz­zünk elő tö­rést a ki­ala­kult ko­rál-ének­lés­ben.”

Fi­gye­lem­re mél­tó az a ha­gyo­mány­tisz­te­let, amely eb­ből az elő­szó­ból ki­tű­nik. Hit­tan­órán, kon­fir­má­ci­ói ok­ta­tá­son és bib­lia­órá­kon rend­sze­re­sen ta­nul­tuk az éne­ke­ket. Kü­lön gon­dot for­dí­tot­tunk az úgy­ne­ve­zett „új rész” éne­ke­i­re (701-től szá­mo­zód­tak, és kot­tát is kö­zöl­tek hoz­zá­juk). Új­don­ság volt a rit­mi­kus ének­lés a ko­ráb­bi „ki­egyen­lí­tett” ének­lés­sel szem­ben. A ré­gi éne­ke­ket a meg­szo­kott „ki­egyen­lí­tett” mó­don éne­kel­tük to­vább­ra is, az úja­kat vi­szont rit­mi­ku­san, a le­írt kot­tá­nak meg­fe­le­lő­en.

Az 1981-ben meg­je­lent éne­kes­könyv a mai na­pig nem nőtt a szí­vem­hez, ezért nem is vá­sá­rol­tam meg. A leg­főbb prob­lé­mám ve­le kap­cso­lat­ban az, hogy meg­vál­toz­tat­ták olyan éne­kek szö­ve­gét (és sok­szor a dal­la­mát is), ame­lye­ket gye­rek­ko­rom­ban kí­vül­ről (nagy erő­fe­szí­té­sek árán) meg­ta­nul­tam. Né­ha szin­te ide­gen­nek kezd­tem érez­ni ma­gam a temp­lom­ban, ahol ko­ráb­ban ott­hon vol­tam. Ez per­sze leg­alább rész­ben össze­függ a má­sik ki­fo­gá­som­mal, hogy a ko­ráb­ban „ki­egyen­lí­tett” mó­don éne­kelt éne­ke­ket is rit­mi­ku­san kezd­tük éne­kel­ni.

Az al­ko­tók ez­út­tal így fog­lal­ták össze tö­rek­vé­se­i­ket: „Az ének­anyag össze­ál­lí­tá­sá­ban kor­sze­rű­ség­re tö­re­ked­tünk. Az ének­anya­got több stí­lus­ból vá­lo­gat­tuk össze. Az éne­ke­ket rö­vi­dí­tet­tük, tö­mö­rí­tet­tük.” Szem­be­öt­lő az öku­me­né hang­sú­lyo­zá­sa, a ha­gyo­má­nyok­kal (pél­dá­ul: ki­egyen­lí­tett ének­lés) va­ló tu­da­tos sza­kí­tás. A sok­szí­nű­ség­re va­ló túl­zott tö­rek­vés, az „új” er­ől­te­té­sé­nek ered­mé­nye­ként bi­zony na­gyon gyen­ge éne­kek is (szö­ve­gek és dal­la­mok is) be­ke­rül­tek.

Még egy prob­lé­mám van ez­zel az éne­kes­könyv­vel: na­gyon sok – a ki­adás ide­jén még – élő szer­ző mű­vét tar­tal­maz­za. A szer­zők egy ré­sze rá­adá­sul tag­ja volt a kü­lön­bö­ző szer­kesz­tő­bi­zott­sá­gok­nak. Job­ban tet­szik re­for­má­tus test­vé­re­ink mér­ték­tar­tá­sa, akik éne­kes­köny­vük­ben csak ré­geb­bi szer­zők mű­ve­it gyűj­töt­ték össze, és tet­szik az elő­ző éne­kes­köny­vünk össze­ál­lí­tó­i­nak tö­rek­vé­se: a ha­gyo­mány tisz­te­le­te. 

A gyü­le­ke­ze­ti ének ke­let­ke­zé­sé­nek ter­mé­sze­tes út­ját így kép­ze­lem el: a szer­ző – bel­ső in­dít­ta­tás­tól ve­zé­rel­ve – meg­ír­ja, köz­re­ad­ja, meg­is­mer­te­ti kör­nye­ze­té­vel a művét, majd az el­ter­jed, és ami­kor már or­szá­go­san is­mert­té és ked­velt­té vált, ak­kor be­ke­rül egy gyűj­te­mény­be. A szer­ző „rang­ja” nem ga­ran­cia az ének el­ter­je­dé­sé­re (gon­dol­junk az Erős vár a mi Is­te­nünk Jó­zsef At­ti­la ál­tal írt szö­ve­gé­re – 256. ének –, amely is­me­re­te­im sze­rint nem vált köz­ked­velt­té).

Jó öt­let­nek tar­tom vi­szont azt, hogy nem­csak is­ten­tisz­te­le­ti éne­ke­ket tar­tal­maz az éne­kes­könyv, ha­nem al­kal­mi (bib­lia­órai) éne­ke­ket is. Itt azon­ban nem tar­tom sze­ren­csés­nek a spi­ri­tu­á­lék sze­re­pel­te­té­sét. A spi­ri­tu­á­lé ének­lé­se olyan – gyü­le­ke­ze­ti tag­ja­ink több­sé­ge szá­má­ra ide­gen – ének­kul­tú­rát igé­nyel, ame­lyet csak szak­ér­te­lem­mel le­het el­sa­já­tí­ta­ni, te­hát leg­fel­jebb kó­ru­sok­nak, ének­együt­te­sek­nek ér­de­mes ve­lük fog­lal­koz­ni.

Úgy gon­do­lom, hogy a rit­mi­kus ének­lés­re va­ló át­té­rés nem volt sze­ren­csés lé­pés an­nak el­le­né­re, hogy a kül­föl­di di­va­tot kö­vet­tük. A jó ci­gány­ze­nész a szó szo­ros ér­tel­mé­ben vett „ci­gány­ze­nén” kí­vül (ma­gyar nó­ta, nép­dal, ci­gány­dal) szin­te min­dent el­ját­szik, és van egy sa­já­tos in­teg­rá­ló ké­pes­sé­ge: „sa­ját ké­pé­re és ha­son­la­tos­sá­gá­ra” for­mál­ja a mű­ve­ket. Így ami­kor Mo­zar­tot, Brahm­sot vagy Ha­csa­tur­jánt ját­szik, az nem Mo­zart, Brahms vagy Ha­csa­tur­ján ze­né­je, ha­nem iga­zi ci­gány­ze­ne: más a tem­pó, a rit­mus, a hang­sze­re­lés, a har­mo­ni­zá­lás, sőt oly­kor a dal­lam is.

Eh­hez ha­son­ló­an ala­kul­tak ki egy­há­zi éne­ke­ink is kocs­mai da­lok­ból, mad­ri­gá­lok­ból, gre­go­ri­án him­nu­szok­ból stb. Gyü­le­ke­ze­ti ének­ként már nem kocs­mai dalt, mad­ri­gált vagy gre­go­ri­án him­nu­szo­kat éne­ke­lünk, ha­nem lu­the­rá­nus gyü­le­ke­ze­ti éne­ke­ket: más a szö­veg, a tem­pó, a rit­mus, a hang­sze­re­lés és har­mo­ni­zá­lás, sőt oly­kor a dal­lam is. Át­ala­kul­tak az ere­de­ti mű­vek: gyü­le­ke­ze­ti ének­ké ér­tek. A ki­ala­kult ko­rál­kul­tú­ra ma­gá­ba in­teg­rál­ta a sok­fé­le for­rás­ból szár­ma­zó anya­got. Ezért nincs ér­tel­me vissza­tér­ni az „ere­de­ti­hez”, hi­szen to­vább­ra sem kocs­mai dalt, mad­ri­gált stb. sze­ret­nénk éne­kel­ni, ha­nem gyü­le­ke­ze­ti éne­ke­ket.

Egy­ház­ze­nénk vi­rág­ko­ra Jo­hann Se­bas­ti­an Bach ide­jé­re esik, és ab­ban az idő­ben a „ki­egyen­lí­tett” ének­lés gya­kor­la­tát kö­vet­ték, ugyan­is ad­dig­ra „ér­tek be” ezek az éne­kek. Ez a mód erőt su­gá­roz, és a kö­zös­sé­get erő­sí­ti.

Fon­tos meg­em­lí­te­nünk egy má­sik prob­lé­mát is a rit­mi­kus ének­lés­sel kap­cso­lat­ban, még­pe­dig a pro­zó­di­ai hi­bá­kat (a szö­veg­be­li hang­sú­lyok nem es­nek egy­be a ze­nei hang­sú­lyok­kal), ame­lyek egyik-má­sik (ide­gen nyelv­ről for­dí­tott) éne­kün­ket szin­te al­kal­mat­lan­ná te­szik az áhí­tat­tal va­ló ének­lés­re. Egy ha­gyo­mánnyal va­ló sza­kí­tás min­dig ké­nyes kér­dés: töb­bet nye­rünk, vagy töb­bet ve­szí­tünk ve­le? Azt hi­szem, hogy ko­rál­ének­lé­si kultú­ránk­kal sza­kít­va ne­ga­tív a mér­leg. Nem tet­szik az sem, ha a kán­tor – sza­kít­va a ha­gyo­má­nyok­kal – stí­lus­ban oda nem il­lő har­mó­ni­ák­kal kí­sé­ri az éne­ket.

Klaus Doug­lass az egy­ház­ze­ne meg­újí­tá­sá­nak sa­já­tos mód­ját ajánl­ja fön­tebb már em­lí­tett, Is­ten sze­re­te­té­nek ün­ne­pe cí­mű köny­vé­ben, de meg­győ­ző­dé­sem, hogy rossz ta­nács­adók­hoz for­dult, és az aján­lott mód – leg­alább­is Ma­gyar­or­szá­gon – nem a kí­vánt ha­tást ér­né el. Egy fe­je­zet­nek ezt a cí­met ad­ta: A könnyű­ze­ne vé­del­mé­ben. Itt az Apá­ca­show cí­mű fil­met szin­te kö­ve­ten­dő pél­dá­nak ál­lít­ja elénk. Úgy tár­gyal­ja, mint­ha egy meg­tör­tént ese­mény do­ku­men­tum­film­je len­ne, és nem egy hol­ly­woo­di, ki­ta­lált me­se. Azt su­gall­ja, min­tha bár­me­lyik gyü­le­ke­ze­ti kó­rus­ból kis gya­kor­lás­sal olyan pro­fi együt­test le­het­ne ko­vá­csol­ni, mint amilyen a film­ben lát­ha­tó.

Doug­lass az egy­ház­ze­nét hí­ve­ket csá­bí­tó „csal­étek­nek” te­kin­ti, és ilyen „al­ko­tó mun­ká­ra” bá­to­rít min­den­kit: „Pró­bál­ja meg egy­szer ze­né­ben ki­fe­jez­ni a leg­bel­sőbb ér­zé­se­it.” (61. ol­dal) Má­sutt: „Pró­bál­ják meg több­szó­la­mú­vá ír­ni az éne­ke­i­ket…” (63. ol­dal) Mint­ha a vers­írást, ze­ne­szer­zést nem kel­le­ne ta­nul­ni, mint­ha ar­ra bár­ki ké­pes len­ne.

A di­let­tan­tiz­mus biz­tos is­mér­ve, ha va­la­ki nincs tisz­tá­ban sa­ját kor­lá­ta­i­val. Szá­mom­ra ri­asz­tó­an hat­nak Doug­lass öt­le­tei, aki ilyen di­let­tan­tiz­mus­ra bá­to­rít: „…íras­sunk a gyü­le­kezet­ben élő, jó ver­bá­lis ké­pes­sé­gek­kel meg­ál­dott hí­vek­kel bib­li­a­i­lag meg­ala­po­zott szö­ve­ge­ket. (…) Ösz­tö­nöz­zük a gyü­le­ke­zet ze­nei vé­ná­jú tag­ja­it ar­ra, hogy eze­ket a szö­ve­ge­ket vagy ép­pen bib­li­ai szö­ve­ge­ket meg­ze­né­sít­sék szép, fül­be­má­szó dal­la­mok­kal és rit­mu­sok­kal. Idő­vel min­den egész­sé­ges gyü­le­ke­zet­nek ki kel­le­ne ala­kí­ta­nia sa­ját éne­ke­it.” (64. ol­dal)

Doug­lass-szel szem­ben az­zal az egy­ház­ze­né­szünk­kel ér­tek egyet, aki azt mond­ja, hogy a gyü­le­ke­ze­ti ének nem ze­nei pro­duk­ció, és nem a hí­vek csá­bí­tá­sá­ra szol­gál, ha­nem kö­zös imád­ság. Nem hall­gat­ni kell, ha­nem részt kell ven­ni ben­ne. Nem gyö­nyör­köd­te­tés a cél­ja, ha­nem kö­zös­ség­te­rem­tés. Ezért az is éne­kel­het, aki­nek nin­csen szép ének­hang­ja, vagy csak ha­mi­san tud éne­kel­ni. Itt a „hall­ga­tó­ság” nem a gyü­le­ke­zet, ha­nem az Úr­is­ten, aki meg­bo­csát­ja a ha­mis han­go­kat is, ha szív­ből jön­nek. Is­ten szó­tá­rá­ban a „ha­mis” kép­mu­ta­tót je­lent.

Éne­kel­ni per­sze csak olyas­mit le­het, amit meg­ta­nul­tunk: ta­nul­ni és ta­ní­ta­ni kell a gyü­le­ke­ze­ti éne­ke­ket (de nem az is­ten­tisz­te­le­ten).

Úgy gon­do­lom, hogy éne­kes­köny­vünk ki­adá­sa óta elég je­len­tős idő telt el (egy rend­szer­vál­tás­sal is sú­lyos­bít­va), rá­adá­sul a könyv a sok vi­tát ki­vál­tó „Kál­dy-kor­szak” szü­le­mé­nye, hi­bái má­ra már ki­de­rül­tek. Itt len­ne az ide­je új­ra­gon­dol­ni az éne­kes­könyv ügyét, és új éne­kes­köny­vet kel­le­ne ki­ad­ni (nem tő­lem szár­ma­zik az öt­let).

Ho­gyan kép­ze­lem el ezek után egy újabb éne­kes­könyv össze­ál­lí­tá­sát? Nos, el­ső­sor­ban a cí­mé­re len­nék te­kin­tet­tel: Evan­gé­li­kus éne­kes­könyv.

Kez­de­ném a lu­the­rá­nus ko­rá­lok mi­nél tel­je­sebb gyűj­te­mé­nyé­vel. Egy­ház­ze­né­sze­ink egy­be­hang­zó vé­le­mé­nye sze­rint egy­ház­ze­nénk­nek ez a leg­ér­té­ke­sebb ré­sze. Nem hagy­nám ki azo­kat a ko­rá­lo­kat sem, ame­lye­ket gya­kor­la­ti­lag már sen­ki sem éne­kel: le­gyen össze­gyűjt­ve ez a kin­csünk egy min­den­ki ál­tal könnyen hoz­zá­fér­he­tő he­lyen! Re­for­má­tus test­vé­re­ink éne­kes­köny­ve is leg­drá­gább ze­nei kin­csük­kel – a száz­öt­ven zsol­tár­ral – kez­dő­dik. A Bach ko­rá­ban hasz­nált for­mát tar­tom kö­ve­ten­dő­nek. A ko­rá­lok lu­the­rá­nus iden­ti­tás­tu­da­tun­kat erő­sí­tik, ta­gad­ha­tat­lan a fe­le­ke­ze­ti jel­le­gük.

Össze­gyűj­te­ném ma­gyar lu­the­rá­nus elő­de­ink éne­ke­it el­ső­sor­ban a ma­gyar­or­szá­gi re­for­má­ció ide­jé­ből. Le­gyünk ma­gyar lu­the­rá­nu­sok!

Me­rí­te­nék az új ma­gyar „ter­més­ből” és test­vér­egy­há­za­ink gyü­le­ke­ze­ti éne­ke­i­ből is (el­ső­sor­ban fin­nek, né­me­tek, své­dek), de nem azo­kat az éne­ke­ket, ame­lye­ken még meg sem szá­radt a nyom­da­fes­ték, ha­nem csak azo­kat, ame­lyek­nek már volt ide­jük gyü­le­ke­ze­ti ének­ké ér­ni. Min­den­kép­pen be­ven­ném azo­kat az éne­ke­ket, ame­lye­ket gyü­le­ke­ze­te­ink már a sa­ját­juk­nak érez­nek.

A bib­lia­órai rész­ből ki­hagy­nám a spi­ri­tu­á­lé­kat, meg­tar­ta­nám a ká­no­no­kat, és be­le­ven­nék olyan egy­sze­rű kó­rus­mű­ve­ket is, ame­lye­ket ke­vés fel­ké­szült­ség­gel is él­ményt je­len­tő mó­don tud­ná­nak elő­ad­ni bib­lia­órát lá­to­ga­tó hí­ve­ink. Az igé­nye­sebb együtt ének­lés tar­tal­ma­sabb együtt­lé­tet ered­mé­nyez­het. Nyújt­sunk eh­hez is se­gít­sé­get! Az el­ső két pont­ban em­lí­tet­te­ket meg­őr­zen­dő­nek tar­tom mind­ad­dig, amíg csak lesz­nek ma­gyar evan­gé­li­ku­sok.

Az Új ének cí­mű gyűj­te­ménnyel kap­cso­lat­ban a leg­na­gyobb prob­lé­má­nak azt ér­zem, hogy so­kan éne­kes­köny­vünk al­ter­na­tí­vá­já­nak te­kin­tik. Vet­tem már részt olyan is­ten­tisz­te­le­ten, ol­vas­tam olyan li­tur­gi­á­kat, ame­lyek ki­zá­ró­lag ezt hasz­nál­ták. A 2008-as Szél­ró­zsa or­szá­gos evan­gé­li­kus if­jú­sá­gi ta­lál­ko­zó fü­ze­té­ben éne­kes­köny­vün­ket tel­je­sen el­fe­lej­tet­ték (ez nem­csak en­gem za­vart, ha­nem a ta­lál­ko­zón részt ve­vő fi­a­ta­lok egy ré­szét is).

Én ab­ba a kor­osz­tály­ba tar­to­zom, ame­lyik a könnyű­ze­nét temp­lo­mi hasz­ná­lat­ra mél­tat­lan­nak tart­ja (könnyű­ze­nei pro­duk­ci­ó­kat lát­va úgy gon­do­lom, hogy a könnyű­ze­ne a nép ál­tal igé­nyelt „ke­nyér és cir­kusz” – pa­nem et cir­cen­ses – kö­zül az utób­bi­hoz áll kö­ze­lebb), mi­vel azon­ban meg­pró­bá­lok to­le­ráns ma­rad­ni (sok ked­ves test­vé­rem lel­ke­se­dik az egy­há­zi könnyű­ze­né­ért), nem uta­sí­tom el tel­je­sen ezt a mű­fajt. De le sze­ret­ném szö­gez­ni, hogy ezek az éne­kek nem (lu­the­rá­nus) gyü­le­ke­ze­ti éne­kek, ha­nem al­kal­mi éne­kek, így (lu­the­rá­nus) temp­lo­mi hasz­ná­lat­ra nem va­lók (szín­vo­na­luk is sok eset­ben leg­alább­is vi­tat­ha­tó). Nem hor­doz­nak sem­mi­lyen fe­le­ke­ze­ti jel­le­get (na­gyon ke­vés ki­vé­tel­től el­te­kint­ve), iden­ti­tás­tu­da­tun­kat el­bi­zony­ta­la­nít­ják. Bib­lia­órá­kon, ki­rán­du­lá­so­kon és egyéb nem temp­lo­mi al­kal­ma­kon a ko­rá­lok mel­lett jut­hat­nak sze­rep­hez, mint fi­a­ta­labb éve­im­ben a ká­no­nok.

A 21. szá­zad­ban az éne­kek köz­re­adá­sá­nak ter­mé­sze­tes mód­ja az in­ter­net, ahon­nan a kot­tát (hang­zó anyag­gal együtt) le le­het töl­te­ni. Ez nem ke­rül sem­mi­be sem. Fe­les­le­ges az egy­ház pén­zén ki­ad­ni bi­zony­ta­lan jö­vő­jű éne­ke­ket. Az in­ter­ne­tes ter­jesz­tés­sel szem­ben ugyan né­há­nyan jo­gi ag­gá­lyo­kat fo­gal­maz­tak meg (szer­zői jog), de ha va­ló­ban akar­juk, ak­kor meg le­het ta­lál­ni a le­gá­lis for­mát (ha a szer­ző­ket nem anya­gi elő­nyök mo­ti­vál­ják). Ko­moly­ze­nei kot­tá­hoz már ju­tot­tam ilyen mó­don.

A gyü­le­ke­ze­ti ének meg­újí­tá­sá­ra tö­rek­vők gyak­ran han­goz­tat­ják, hogy éne­ke­ink messze es­nek a mai kor íz­lés­vi­lá­gá­tól, fi­a­tal­ja­ink nem ér­zik őket ma­gu­ké­nak. Azt el­fe­lej­tik ilyen­kor, hogy a könnyű­ze­ne is sok­fé­le irány­zat­ból áll, és hogy az is meg­oszt­ja fi­a­tal­ja­in­kat. Nem lá­tok sem­mi­fé­le fe­le­ke­ze­ti sa­ját­sá­got az ál­ta­lam hal­lott mű­vek­ben, és így ter­mé­sze­te­sen ar­ról sem le­het be­szél­ni, hogy el­kez­dő­dött vol­na a könnyű­ze­nei mű­vek gyü­le­ke­ze­ti éne­kek kö­zé tör­té­nő in­teg­rá­ló­dá­sa. Úgy gon­do­lom, hogy az íz­lést for­mál­ni kell, a gyü­le­ke­ze­ti éne­ke­ket ta­ní­ta­ni.

Fi­a­tal­ja­ink nép­da­lo­kat és ma­gyar nó­tá­kat se éne­kel­nek (el­len­tét­ben szü­le­ink ge­ne­rá­ci­ó­já­val), mert nem ta­nul­ták és nem sze­ret­ték meg őket. Jobb meg­ol­dás­nak és fon­to­sabb­nak tar­tom gyer­me­ke­ink ta­nít­ga­tá­sát és ér­té­ke­ink­kel va­ló meg­is­mer­te­té­sét an­nál, hogy mi al­kal­maz­kod­junk gyat­rább ze­nei kép­zett­sé­gük­höz (nem az ő hi­bá­juk, hogy ke­ve­sebb az ének­óra).

Ha a gyü­le­ke­ze­ti éne­ket va­ló­ban imád­ság­nak te­kint­jük, ak­kor jó, ha kí­vül­ről tud­juk őket. Hal­lot­tam olyan gyü­le­ke­zet­ről, ahol ezt meg­pró­bál­ják meg­va­ló­sí­ta­ni. A gyü­le­ke­ze­ti ének – tör­té­nel­mi egy­há­zak ese­tén – nem íz­lés kér­dé­se, ha­nem fe­le­ke­ze­ti adott­ság!

Vé­gül: ve­gyük fi­gye­lem­be nem­ze­ti sa­já­tos­sá­ga­in­kat! Köz­is­mert, hogy kül­föl­dön éve­ken át si­ker­rel fu­tó té­vé­mű­so­rok Ma­gyar­or­szá­gon né­hány hét alatt meg­buk­tak. A kül­föl­dön si­ke­res Ta­más-mi­sé­ről is hal­lot­tam, hogy ná­lunk nem hoz­ta meg a várt si­kert. Ná­lunk – ma­gyar lu­the­rá­nu­sok­nál – az iden­ti­tás­tu­dat erő­sí­té­se sok­kal fon­to­sabb, mint pél­dá­ul a fin­nek­nél vagy a né­me­tek­nél, mert szór­vány­ban élünk. A ko­rá­lok lu­the­rá­nus elő­de­ink­kel va­ló ro­kon­sá­gun­kat hang­sú­lyoz­zák, a könnyű­ze­ne a Hit Gyü­le­ke­ze­té­hez és más szek­ták­hoz tesz ha­son­ló­vá.

Ha va­la­ki azt kér­dez­né tő­lem, hogy le­het-e Ma­gyar­or­szá­gon is­ten­tisz­te­le­tet tar­ta­ni könnyű­ze­né­vel, ak­kor azt vá­la­szol­nám, hogy igen, le­het, de ak­kor az nem evan­gé­li­kus is­ten­tisz­te­let. Tör­té­nel­mi egy­ház tag­já­nak len­ni – töb­bek kö­zött – azt is je­len­ti, hogy hű­sé­ge­sek va­gyunk ele­ink­től ránk ma­radt örök­sé­günk­höz. Egy­há­zunk egyik leg­fon­to­sabb ha­gyo­má­nya a ko­rál és a ko­rál­ének­lés kul­tú­rá­ja. Az ezek­kel va­ló sza­kí­tás – evan­gé­li­kus iden­ti­tá­sunk fel­adá­sa, a ma­gyar lu­the­rá­nus egy­ház meg­osz­tá­sa és gyen­gí­té­se.

He­ré­nyi Ist­ván


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima ár­víz alatt, után
Fohász
Je­gye­ket, bér­le­te­ket!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Húsz­éves a sió­fo­ki temp­lom
Az Urat ke­res­sük, és élünk
Hagyd az Úr­ra uta­dat!
Va­la­ki vár a kez­dő­kör­ben
Ju­bi­lál az Izsóp
Ju­bi­le­um és bú­csú­zás
Móri kertavató
Keresztutak
Fé­bé-kon­fe­ren­cia Pi­lis­csa­bán
Százhetven éve született Bachát Dániel
Asztali beszélgetések a börtönben
Bog­rács mel­lett együtt, avagy hol van az egy­ház?
Ju­ju és voo­doo a vébén
Pusz­tu­ló gyü­le­ke­ze­tek, ked­vet­len lel­ké­szek – épü­lő gyü­le­ke­ze­tek, jó­ked­vű lel­ké­szek
Evangélikusok
Vitaindító gon­do­la­tok a gyü­le­ke­ze­ti ének­ről
Szur­ko­ló­nem­zet a ma­gyar
Aki lu­the­rá­nus­ként a pá­pa prog­ra­mját szer­ve­zte
e-világ
Bur­ka
Eu­ró­pa fe­lé fél­úton
Lin­kek és in­ge­rek
evél&levél
„Szó­szék­ről ezt még so­ha nem hal­lot­tam”
Fog­ság­ban – még­is sza­ba­don!
Mí­tosz­kép­zés: az an­ti-Krisz­tus új­ko­ri meg­je­le­né­se – Hoz­zá­szó­lás Sch­midt Jó­zsef­né ol­va­sói le­ve­lé­hez
A közelmúlt krónikája
Tár­nok­ré­ti nyolc­száz éves
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Az or­szág­ban el­ső­ként in­dul egyház­tör­té­ne­ti mes­ter­szak Sze­ge­den
Jó­té­kony­sá­gi est a De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban
Hí­vő íjá­szat
Kos­suth és az egy­há­zak
Vil­lám sem­mi­sí­tett meg egy gi­gan­ti­kus Jé­zus-szob­rot
Há­rom Mi­atyán­kot ér egy ká­vé Zág­ráb­ban
Jegy­zet­la­pok
Me­sé­lő nap­lók
A vasárnap igéje
Fur­csa sze­rep­osz­tás
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Zi­há­ló tü­dő­vel
Jöjj le hoz­zánk, jer kö­zénk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 27 Vitaindító gon­do­la­tok a gyü­le­ke­ze­ti ének­ről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster