EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 27 - Móri kertavató

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Móri kertavató

Gyer­mek­ko­rom szín­he­lyén ha­ran­gok ér­ces hang­ja szó­lí­tott az is­ten­tisz­te­let­re. A kör­be­fu­tó kar­zat­tal épí­tett temp­lo­munk igé­re áhí­to­zó em­be­rek­kel volt te­le. Kép­ze­le­tem­ben so­ká­ig így élt az Is­ten há­za.

Ma szór­vány­ban élek, nem hal­lom temp­lo­mom ha­rang­ja­i­nak hang­ját. Egy-egy kis temp­lom vagy ima­ház lát­tán D. Ka­pi Bé­la (1879–1957) püs­pök­nek egy meg­sár­gult jegy­ző­könyv­ben fel­lelt sza­vai jut­nak eszem­be, ame­lyek Len­ti temp­lo­má­nak ava­tá­sa­kor hang­zot­tak el 1932-ben: „Ki­csiny, új temp­lo­munk em­be­ri sze­mek­kel könnyen meg­mér­he­tő, mind­össze né­hány mé­ter. Sze­líd bol­to­za­ta, egy­sze­rű ol­tá­ra, min­den dísz nél­kü­li, fe­hér fa­lai van­nak, de még­is ugyan­az a hi­va­tá­sa, ami a leg­dí­sze­sebb, már­vány­fa­lú, ha­tal­mas ku­po­lá­jú dóm­nak…” Sza­va­i­nak igaz­sá­gát sok­szor meg­ta­pasz­tal­tam.

Kü­lön­le­ges ha­son­ló­sá­got, foly­to­nos­sá­got, egy­sze­rű­sé­get is su­gall­tak szá­mom­ra Ka­pi püs­pök sza­vai jú­ni­us 27-én Mó­ron, s nagy lel­ki bé­kes­sé­get ad­tak egy ked­ves ese­mény al­kal­má­ból. Nem temp­lo­mot avat­tak, nem püs­pök vé­gez­te a szer­tar­tást, ha­rang he­lyett kis csen­gő hí­vo­ga­tott – még­is. Mi­vel a temp­lom­épí­tés csak dé­del­ge­tett vá­gya a mó­ri evan­gé­li­ku­sok­nak, ezért nagy örö­mük volt – eb­ben osz­toz­hat­tam ve­lük –, hogy fe­hér fa­lú ima­há­zuk szak­ér­te­lem­mel par­ko­sí­tott kert­jét fel­avat­hat­ta Ka­pi Zol­tán pusz­ta­vám–mó­ri lel­kész, a haj­da­ni püs­pök uno­ká­ja.

Mór a 16. szá­zad­ban a kör­nyék leg­né­pe­sebb te­le­pü­lé­se volt. La­kói – evan­gé­li­kus, majd re­for­má­tus pré­di­ká­to­rok ve­ze­té­se mel­lett – ko­rán a re­for­má­ció hí­vei let­tek. A fa­lu a tö­rök hó­dolt­ság el­ső év­ti­ze­de­i­ben el­nép­te­le­ne­dett. A 17. szá­zad­ban el­ső­ként le­te­le­pü­lők ma­gya­r re­for­má­tu­sok vol­tak, majd az 1697-től 1750-ig tar­tó be­te­le­pí­tés so­rán né­met nem­ze­ti­sé­gű ka­to­li­ku­sok ér­kez­tek. Az új be­te­le­pí­tés és az el­len­re­for­má­ció kö­vet­kez­té­ben je­len­tő­sen meg­vál­to­zott a fe­le­ke­ze­ti arány. Egy 1745-ből szár­ma­zó vizs­gá­lat 738 ka­to­li­kus, 25 re­for­má­tus, 7 evan­gé­li­kus, 7 ve­gyes és 5 iz­ra­e­li­ta csa­lá­dot em­lít Mór­ról.

A 19. szá­zad vé­gén az evan­gé­li­ku­sok 60-an vol­tak, s szo­ros kap­cso­lat­ban áll­tak a he­lyi re­for­má­tus egy­ház­zal. 1900-ban kö­zös re­for­má­tus–evan­gé­li­kus ol­va­só­kör ala­kult. Az el­ső evan­gé­li­kus kon­fir­má­ci­ót a mó­ri re­for­má­tus temp­lom­ban tar­tot­ták. Az 1940-ben ki­adott egy­ház­egye­te­mi név­tár­ban a te­le­pü­lés 158 evan­gé­li­kus­sal sze­re­pel Pusz­ta­vám szór­vá­nyai kö­zött, de va­ló­já­ban már fi­ók­egy­ház­ként mű­kö­dött. Az 1948-as ki­te­le­pí­tés és a tár­sa­dal­mi vál­to­zá­sok kö­vet­kez­té­ben a szer­ve­zett kö­zös­sé­gi élet meg­szűnt.

Az új rend­szer s az ipa­ro­so­dás ha­tá­sá­ra a la­kos­ság szá­ma meg­nö­ve­ke­dett. A kö­ze­li Ba­kony­cser­nyé­ről, Nagy­ve­leg­ről és Pusz­ta­vám­ról – de az or­szág tá­vo­li te­rü­le­te­i­ről is – egy­re több evan­gé­li­kus ke­rült Mór­ra, akik Pusz­ta­vám szór­vá­nya­ként ré­sze­sül­tek lel­ki­gon­do­zás­ban. Az ipa­ri cent­rum­ban az át­la­gos­nál is éle­seb­ben ha­tó po­li­ti­kai vi­szo­nyok hosszú ide­ig nem vol­tak ked­ve­ző­ek a hit­élet szer­ve­zett val­lá­sos ke­re­tek kö­zöt­ti gya­kor­lá­sá­hoz. Az evan­gé­li­kus kö­zös­ség gyü­le­ke­zet­té ala­ku­lá­sá­ra csak a kö­rül­mé­nyek meg­vál­to­zá­sa után – a te­le­pü­lés vá­ros­sá nyil­vá­ní­tá­sát (1985) kö­ve­tő év­ben –, 1986-ban ke­rült sor. A fel­is­me­rés Pus­kás Já­nos pusz­ta­vá­mi lel­kész ér­de­me.

Kül- és bel­föl­di tá­mo­ga­tás­sal meg­vá­sá­rol­ták, majd rend­be tet­ték a vá­ros köz­pont­já­ban lé­vő, ko­ráb­ban ügy­vé­di mun­ka­kö­zös­ség cél­já­ra hasz­nált épü­le­tet, amely az­óta ima­há­zul szol­gál. Az el­ső is­ten­tisz­te­le­tet 1986. ok­tó­ber 5-én tar­tot­ták. A rend­sze­res va­sár- és ün­nep­na­pi is­ten­tisz­te­le­te­ken kí­vül itt foly­nak a bib­lia­órák, a hit­tan­órák, a kon­fir­má­ci­ói ok­ta­tá­sok, s itt kap­nak he­lyet a kü­lön­fé­le egy­há­zi ren­dez­vé­nyek. A gyü­le­ke­zet a szom­szé­dos Pusz­ta­vám fi­li­á­ja. Pus­kás Já­nos nyug­díj­ba vo­nu­lá­sa (1995) óta Ka­pi Zol­tán a gyü­le­ke­ze­tek meg­vá­lasz­tott lel­ki­pász­to­ra.

A 2001-ben tar­tott nép­szám­lá­lás sze­rint több mint fél­ezer evan­gé­li­kus él a vá­ros­ban, de az egy­há­zi nyil­ván­tar­tás­ban szá­muk alig ha­lad­ja meg a 250-et. Az egy­ház­fenn­tar­tói já­ru­lé­kot fi­ze­tők szá­ma 100 kö­rül van. A hí­vek mi­előbb sze­ret­nék meg­is­mer­ni és kö­zös­ség­be von­ni va­la­mennyi evan­gé­li­kus test­vé­rü­ket. A gyü­le­ke­ze­ti kö­zös­ség­épí­tő al­kal­mak­nak im­már a vá­ros kö­ze­pén lé­vő, ki­tű­nő adott­sá­gok­kal ren­del­ke­ző par­ko­sí­tott kert is helyszíne lehet.

A jú­ni­us 27-ei va­sár­nap dél­után tar­tott kert­ava­tó ün­nep­sé­gen s a gyü­le­ke­zet na­pi és so­ron kö­vet­ke­ző fel­ada­ta­i­nak meg­be­szé­lé­sé­re is al­kal­mat adó bog­rá­csos sze­re­tet­ven­dég­sé­gen öt­ve­nen vet­tek részt, majd a fel­nőt­tek és gyer­me­kek egy­aránt nagy lel­ke­se­dés­sel vet­ték bir­to­kuk­ba a sok­szí­nű vi­rá­gok­tól pom­pá­zó ker­tet.

Dr. Já­ni Já­nos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima ár­víz alatt, után
Fohász
Je­gye­ket, bér­le­te­ket!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Húsz­éves a sió­fo­ki temp­lom
Az Urat ke­res­sük, és élünk
Hagyd az Úr­ra uta­dat!
Va­la­ki vár a kez­dő­kör­ben
Ju­bi­lál az Izsóp
Ju­bi­le­um és bú­csú­zás
Móri kertavató
Keresztutak
Fé­bé-kon­fe­ren­cia Pi­lis­csa­bán
Százhetven éve született Bachát Dániel
Asztali beszélgetések a börtönben
Bog­rács mel­lett együtt, avagy hol van az egy­ház?
Ju­ju és voo­doo a vébén
Pusz­tu­ló gyü­le­ke­ze­tek, ked­vet­len lel­ké­szek – épü­lő gyü­le­ke­ze­tek, jó­ked­vű lel­ké­szek
Evangélikusok
Vitaindító gon­do­la­tok a gyü­le­ke­ze­ti ének­ről
Szur­ko­ló­nem­zet a ma­gyar
Aki lu­the­rá­nus­ként a pá­pa prog­ra­mját szer­ve­zte
e-világ
Bur­ka
Eu­ró­pa fe­lé fél­úton
Lin­kek és in­ge­rek
evél&levél
„Szó­szék­ről ezt még so­ha nem hal­lot­tam”
Fog­ság­ban – még­is sza­ba­don!
Mí­tosz­kép­zés: az an­ti-Krisz­tus új­ko­ri meg­je­le­né­se – Hoz­zá­szó­lás Sch­midt Jó­zsef­né ol­va­sói le­ve­lé­hez
A közelmúlt krónikája
Tár­nok­ré­ti nyolc­száz éves
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Az or­szág­ban el­ső­ként in­dul egyház­tör­té­ne­ti mes­ter­szak Sze­ge­den
Jó­té­kony­sá­gi est a De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban
Hí­vő íjá­szat
Kos­suth és az egy­há­zak
Vil­lám sem­mi­sí­tett meg egy gi­gan­ti­kus Jé­zus-szob­rot
Há­rom Mi­atyán­kot ér egy ká­vé Zág­ráb­ban
Jegy­zet­la­pok
Me­sé­lő nap­lók
A vasárnap igéje
Fur­csa sze­rep­osz­tás
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Zi­há­ló tü­dő­vel
Jöjj le hoz­zánk, jer kö­zénk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 27 Móri kertavató

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster